Rutte reikt hand naar heel Nederland

Het nieuwe kabinet wil 'de hand uitreiken naar heel Nederland'. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) donderdag gezegd tijdens zijn eerste persconferentie als minister-president.

"Ik heb de ambitie om Nederland door de crisis te loodsen, ik heb de ambitie om van Nederland een land te maken waar afspraak weer afspraak is. En waar grenzen worden gesteld, moeten die ook worden gehandhaafd."

Verder stelde Rutte dat hij zo veel mogelijk steun wil verwerven in de Tweede Kamer voor zijn beleid, met name over kwesties waarover geen afspraken zijn gemaakt met de gedoogpartij PVV.

Rutte heeft tevens het streven om premier 'van alle Nederlanders' te worden, al kan hij dat niet op voorhand afdwingen. "Dat zal moeten blijken, maar het is mijn ambitie."

Hij maakte verder bekend dat hij volgende week een kennismakingsbezoek brengt aan zijn collega's in Brussel en Luxemburg. Daarna wil hij zo snel mogelijk kennismaken met de Britse premier David Cameron, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse kanselier Angela Merkel.