Laatste mijnwerker veilig boven de grond

De 33e en laatste mijnwerker is in de nacht van woensdag op donderdag gered uit de ingestorte mijn in het noorden van Chili. De 54-jarige opzichter Luis Urzua kwam bijna 23 uur na het begin van de reddingsoperatie veilig boven de grond.

Urzua werd onder meer begroet door de Chileense president Sebastián Piñera. Reddingswerkers, collega's, familie en andere toeschouwers zongen na de redding uit volle borst het volkslied van Chili. De mijnwerker oogde fit, nadat hij uit de reddingscapsule was gestapt.

Urzua gaf leiding aan de groep mijnwerkers op het moment van de instorting op 5 augustus, waardoor de mannen vast kwamen te zitten. Hij hield zich tijdens het langdurige ondergrondse verblijf bezig met het maken van plattegronden van de gangen waar de mijnwerkers in vastzaten.

Niemand heeft meer tijd ondergronds doorgebracht dan Urzua en die beproeving overleefd. Hij krijgt daardoor een plekje in het Guinness Book of Records.

Na Urzua moeten de reddingswerkers nog uit de mijn op ruim zeshonderd meter diepte worden getakeld. Pas daarna is de reddingsoperatie officieel ten einde.

Laatste mijnwerker veilig boven de grond
Laatste mijnwerker veilig boven de grond (Foto: ANP)