Sudan ruziet om referendum

Redactie

Het referendum in januari over de toekomst van Zuid-Sudan kan niet worden gehouden vanwege onenigheid over wie wel en wie niet mag stemmen. Dat heeft Dirdiri Ahmed, een lid van de regeringspartij in het noorden van Sudan, donderdag gezegd. Een bestuurder van de zuidelijke regio Abyei verwierp Ahmeds uitspraken en zei dat de bewoners van het zuiden niet de toestemming van de regering nodig hebben om een referendum te houden.

Het geschil over het referendum vormt de kern van het getouwtrek om Abyei tussen leiders in het noorden en zuiden van het land. Abyei is een regio die rijk is aan grote olievelden.

Zuid-Sudan stemt op 9 januari of het bij het noorden wil blijven of een nieuw onafhankelijk land wil worden. De bevolking van Abyei stemt op dezelfde dag in een eigen referendum over de vraag of zij bij het noorden wil blijven of zich bij het zuiden wil aansluiten. In Abyei wonen zowel zuidelijke stammen als semi-nomadische Arabieren die zich verwant voelen met het noorden.

Ahmed zei donderdag dat tijdens onderhandelingen in Ethiopië deze week, onder toezicht van internationale bemiddelaars, niet is vastgesteld wie wel en wie niet mag stemmen in het referendum in Abyei. "Dit betekent eigenlijk dat het referendum niet op 9 januari plaats kan vinden", zei hij. Door het referendum zijn volgens Ahmed verschillende gemeenschappen in Abyei tegenover elkaar komen te staan.

De zuidelijke bestuurder Deng Arop Kuol van de regerende partij in het zuiden zei dat de bevolking van Abyei haar eigen referendum houdt en dat de internationale gemeenschap wordt uitgenodigd om waar te nemen. "We dringen erop aan dat het referendum wordt gehouden", zei Kuol.

Het punt van geschil vormt de vraag of de semi-nomadische Arabische stam Misseriah mag stemmen. Volgens het zuiden mag de stam dat niet en heeft het noorden met opzet grote aantallen stamleden in het gebied gevestigd om de uitslag van het referendum te beïnvloeden. De stam zelf zegt ondertussen Abyei als thuis te beschouwen en dreigt met geweld als niet wordt toegestaan dat stamleden hun stem mogen uitbrengen.