FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 juli 2010

Overige partijen praten volgende week over formatie

Informateur Ruud Lubbers wil maandag met de zeven overige fractievoorzitters praten over de stand van zaken in de formatie. Dat meldt zijn woordvoerder. Vrijdagavond werd bekend dat fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Andere partijen reageerden niet onverdeeld positief op het plan van een rechts minderheidskabinet. D66-fractieleider Alexander Pechtold wil dat er dinsdag of woensdag een Kamerdebat komt over de ontwikkelingen in de formatie. "De afgelopen week hebben de VVD, de PVV en het CDA buiten het oog van de informateur, buiten diens opdracht en buiten de controle van het parlement gesproken. Het staat partijen natuurlijk vrij om met elkaar te praten, maar het is belangrijk dat de uitkomst hiervan wel publiekelijk besproken wordt."

Pechtold noemt het 'op z'n minst opmerkelijk' dat de uitkomst die er nu ligt buiten de opdracht van informateur Lubbers valt. Koningin Beatrix vroeg hem om allereerst alle opties van een meerderheidskabinet te onderzoeken. "Er dreigt nu een minderheidskabinet te ontstaan: een unieke ontwikkeling in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Al is nog de vraag in hoeverre er werkelijk sprake is van een minderheidskabinet. Als Wilders mee onderhandelt over het regeerakkoord is het helemaal geen minderheidskabinet: dan regeert hij gewoon mee zonder ministers te leveren."

GroenLinks-leider Femke Halsema steunt, net als de PvdA, het verzoek tot een Kamerdebat. Ze noemt het 'democratisch uiterst discutabel' dat er gewerkt wordt aan een minderheidskabinet. Ze vindt het bovendien 'onvoorstelbaar' dat de VVD en het CDA zich laten 'gijzelen door de PVV'.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma meldde via Twitter dat Nederland met wat zij een 'marionettenkabinet' noemt, afstevent op een politiek novum. "Wilders zit niet in het kabinet maar is straks wèl de echte premier van dit land." ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet citeert enigszins cynisch Geert Wilders: "'We zullen ons betrouwbaar tonen en het kabinet op punten die in het regeerakkoord staan niet naar huis sturen'. Klinkt stabiel..." GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi twittert vanuit zijn vakantieadres in Marokko: "Beetje flauw, maar toch reuze benieuwd naar internationale recensie van het CDA bij première van Fitna 2."

Noordoosten Iran getroffen door aardbeving

Een aardbeving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter heeft vrijdag de Iraanse stad Torbat-e Heydariyeh, in het noordoosten van het land, op zijn grondvesten doen schudden. Zeker honderdtien mensen raakten gewond, reddingsdiensten proberen mensen onder het puin vandaan te halen. Dat meldde de Iraanse staatstelevisie.

Diverse dorpen in de omgeving van de stad werden eveneens getroffen. Torbat-e Heydariyeh ligt ruim zevenhonderd kilometer ten oosten van Teheran.

'Spelers NAC zijn laaiend op clubbestuur'

Er is een conflict ontstaan tussen de spelersgroep en het clubbestuur van NAC Breda. De oorzaak van het probleem is de voorgestelde verlaging van de wedstrijdpremies. De afgelopen week hebben beide partijen diverse malen met elkaar om de tafel gezeten. Het clubbestuur voelt zich gedwongen om te korten op de premies, omdat de huidige hoogte van de premies onverantwoord is ten opzichte van de financiële situatie bij de club.

Elke speler van NAC, plus de assistent-coach, ontving vorig seizoen 925 euro per wedstrijdpunt. Voor coach Robert Maaskant was de regeling niet van kracht, omdat hij een ander contract heeft. Het vorige seizoen behaalden de Bredanaars 46 punten. Bovenop het salaris kreeg elke speler dus ongeveer 50.000 euro.

Volgens BN/De Stem zijn de spelers van NAC vooral boos over het feit dat alleen op hen wordt bezuinigd en dat het overige personeel wordt ontzien. Door de premiehalvering bezuinigt de directie ongeveer zes ton extra op de voetballers. Doordat een aantal spelerscontracten niet werd verlengd, konden de Bredanaars eerder al 1,2 miljoen bezuinigen.

Noord-Koreaanse selectie publiekelijk vernederd

Waar het Nederlands elftal feestelijk werd onthaald in eigen land, was dat voor de Noord-Koreanen wel even anders. De Vrije Radiozender van Azië en Zuid-Koreaanse media melden dat de gehele selectie zes uur lang op een podium moest staan en de kritiek moest aanhoren van de minister van Sport, Pak Myong-chol, terwijl 400 journalisten en studenten toekeken. Dit omdat ze de erfgenaam van de 'Grote Leider' zouden hebben beschaamd met hun optreden in Zuid-Afrika.

Nadat de spelers gedwongen werden hun coach de schuld te geven is het lidmaatschap van de bondscoach van de Koreaanse Arbeiderspartij ingetrokken en moet hij de rest van zijn carrière bouwvakker zijn. Volgens Zuid-Korea komt de ploeg er hiermee goed van af, in het verleden werden sporters namelijk naar gevangeniskampen gestuurd.

Everglades en regenwoud Madagascar op Unesco-lijst

De Everglades in Florida en de regenwouden van Madagascar zijn door de Verenigde Naties op de lijst van bedreigd werelderfgoed geplaatst. Dat heeft Unesco vrijdag in Brazilië bekendgemaakt.

De Everglades vormen het leefgebied van twintig bedreigde diersoorten. Eerder stond het natuurgebied tussen 1993 en 2007 op de lijst, omdat veel water uit de moerassen van de Everglades werd weg gesluisd naar steden. Volgens de experts is de watertoevoer naar de zogeheten wetlands in de afgelopen jaren teruggelopen met 60 procent. Door vervuiling zijn planten excessief gaan groeien en is het aantal diersoorten afgenomen. De belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van het gebied is de bouw van woningen en de toename van akkerbouw in de regio

De Atsinanana-regenwouden van Madagascar zijn uitverkoren omdat illegale houtkap en stroperij de zeldzame lemuren hier bedreigen.

Natuurgebieden die op de werelderfgoedlijst zijn geplaatst, maken direct kans op ondersteuning van het werelderfgoedfonds.

Jonge bestuurder komt om het leven in Steenbergen

Bij een verkeersongeluk in het Brabantse Steenbergen is vrijdagmiddag een 19-jarige man om het leven gekomen. De jonge bestuurder verloor in een flauwe bocht op de Boomdijk de controle over het stuur, raakte van de weg en kwam vervolgens in een sloot terecht.

De man uit Steenbergen overleed later op de dag in het ziekenhuis in Rotterdam, meldt de politie. Bij het ongeluk waren geen andere weggebruikers betrokken.

Alonso denkt Red Bull bij te kunnen houden

Fernando Alonso denkt dat hij dit weekend op de Hungaroring de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber bij kan houden. Vanochtend zat de Spanjaard met de Ferrari een seconde achter Vettel, maar vanmiddag was dit nog maar de helft en bleef hij Webber zelfs nipt voor.

"Vandaag waren we langzamer dan Red Bull, maar we weten niet wat voor programma zij draaiden. Ik had ook wat last van verkeer tijdens belangrijke ronden, dus ik denk dat het gat niet zo groot is als het lijkt," zei Alonso die vorige week de Grand Prix van Duitsland in Hockenheim nog wist te winnen.

"Red Bull komt sterker voor de dag dan in Hockenheim. Dus we moeten vanavond goed werk verrichten om morgen voor pole te kunnen vechten," zei de Spanjaard die ook McLaren nog niet uitvlakt voor de podiumplaatsen. "We hebben ze vaker moeite zien hebben op vrijdag om vervolgens veel punten te scoren."

Rare betreurt sluiting fan-site

Ontwikkelaar Rare heeft in de afgelopen vijfentwintig jaar dat het bedrijf games ontwikkelde vele toppers gemaakt. Zo is het Britse bedrijf verantwoordelijk voor spellen als GoldenEye 007, Perfect Dark en Banjo & Kazooije op de Nintendo 64. Daarvoor maakte Rare de populaire platform-serie Donkey Kong Country op de Super Nintendo. Sinds de ontwikkelaar de overstap naar Microsoft maakte in 2002, krijgt het bedrijf vele kritieken van fans. MundoRare, al negen jaar een fan-site van fans van Rare, heeft zelfs besloten te stoppen.

De mannen van MundoRare wilden een documentaire openemen over de geschiedenis van Rare. Volgens MundoRare blies Rare de documentaire op het laatste moment af. MundoRare is niet blij met de gang van zaken bij Rare, omdat het bedrijf zo achteruit is gegaan sinds het games maakt voor Microsoft. Kinect Sports was de druppel die de emmer deed overlopen. Waarom de documentaire is afgeblazen door Rare is niet bekend, maar misschien heeft het te maken met de snoeiharde kritiek die MundoRare leverde.

"Erg jammer dat de documentaire niet door mocht gaan. Het heeft onze mening over Rare voorgoed veranderd en daarom we hebben besloten geen steun meer te geven aan Rare. Toch was het niet de enige reden waarom we met de site gestopt zijn", aldus MundoRare. Een andere reden voor de sluiting van de site zou wel eens kunnen zijn dat Rare een andere weg is ingeslagen dan men bij MundoRare gehoopt had.

Eerder schreef MundoRare op hun website: "Wij zijn erg teleurgesteld in Rare. De laatste games van het Britse bedrijf waren al niet al te best, maar Kinect Sports slaat nergens op. Het is bijzonder vreemd dat het beste idee van Rare voor Kinect een kopie is van een vier jaar oud spel van Nintendo. Dat terwijl Kinect best veel potentie heeft. Kinect Sports is niet alleen een slappe reactie op Nintendo, het druist in tegen alle interesses van onze site. De game is duidelijk gemaakt voor casual gamers en daar horen wij niet bij. Als dat de weg is die Rare wil inslaan dan gaan we daar niet in mee".

Rare heeft inmiddels gereageerd op het bericht dat MundoRare haar website sluit. "Iedereen bij ons vindt het erg jammer dat MundoRare ermee stopt. Wij waarderen hun steun die zij hebben gegeven in al die jaren. We wensen iedereen die betrokken was bij de site het beste toe". Rare wilde niet ingaan op de kritiek die MundoRare had op de game Kinect Sports.

 

Het nieuwe logo van rare

'Zware jongens' blijken grappenmakers

De politie heeft donderdag in Zoetermeer negen mannen met bivakmutsen van de weg gehaald en een wapen op hen gericht. De groep, verdeeld over twee auto's , bleek echter niet van plan te zijn een zware misdaad te plegen. Zij hadden een muts die onder een karthelm gedragen wordt opgezet omdat zij een oma wilden laten schrikken.

Rond 17.45 uur zag een agent hoe de negen in de Wattstraat tegelijk een bivakmuts opzetten en tegelijk wegreden. De agent waarschuwde zijn collega's en reed achter de auto's aan. Op de Aziëweg kon de doorgang van de twee auto's worden geblokkeerd. Zij werden uit het voertuig gehaald en geboeid.

Geschrokken verklaarde de groep dat zij waren gaan karten en vervolgens de mutsen wilden gebruiken om een grap uit te halen. Zij waren volgens de politie erg geschrokken en begrepen goed dat zij de verkeerde indruk hadden gewekt. Nadat zij excuses hadden gemaakt en een waarschuwing moesten incasseren, mochten ze zonder muts weer vertrekken.

[EK] Keizer haakt af in zevenkamp

Jolanda Keizer heeft zich afgemeld voor het vervolg van de zevenkamp. De Nederlandse deed al voor spek en bonen mee omdat ze op de 100 meter horden gediskwalificeerd werd na het omgooien van een horde. De 14,97 meter bij het kogelstoten was haar laatste prestatie.

"Ik stop omdat ik geen risico wil nemen op de 200 meter. Natuurlijk baal ik. Ik mag van de Atletiekunie en heb het niet kunnen waarmaken," zei Keizer die net hersteld is van langdurig blessureleed en zich in Barcelona had willen tonen. "Ik heb niet overwogen na de horden te stoppen. Het lijf is fit, maar ik heb twee maanden getraind. Dan kunnen niet alle zeven onderdelen goed gaan."

[Upd] Basis voor kabinet VVD-CDA

De VVD, het CDA en de PVV gaan onderhandelen over een kabinet met gedoogsteun door de partij van Geert Wilders. Dit hebben de leiders van de drie partijen afgesproken met informateur Ruud Lubbers.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en VVD-leider Mark Rutte 'zien perspectief' voor zo'n kabinet. Volgens Wilders zijn er echter te veel meningsverschillen met het CDA, waaronder de islam, zodat een meeregeren voor de PVV er niet in zit.

De PVV-leider is echter blij dat hij vrijuit kan blijven zeggen wat hij wil, wanneer de PVV gedoogsteun geeft aan een kabinet VVD-CDA.

Wilders gaf aan dat de stabiliteit van een minderheidskabinet valt of staat met de betrouwbaarheid van de gedogende partij. "We zullen ons betrouwbaar tonen en dit kabinet op punten die in het regeerakkoord staan niet naar huis sturen", aldus Wilders.

Update 22:13
Het Radio 1-journaal meldt dat het bij het eventuele minderheidskabinet de bedoeling gaat zijn dat de PVV steun geeft aan het economische beleid van de VVD en het CDA. In ruil daarvoor zullen wensen van de PVV op het gebied van immigratie, integratie, veiligheid en ouderenbeleid gehonoreerd worden.


PVV-leider Geert Wilders: Gedoogsteun beste optie (Foto: Novum)

[EK] Zilver Hak op 800 meter

Yvonne Hak heeft Nederland in Barcelona zijn tweede medaille op het Europees kampioenschap atletiek bezorgd. Op de baan waar Ellen van Langen in 1992 olympisch goud won, liep Hak vandaag op hetzelfde onderdeel naar het zilver.

Hak nam vanaf de start de tweede positie in, terwijl de Britse Meadows op kop het tempo bepaalde. Door het hoge tempo gebeurde er weinig. Op de tempoversnelling van de Russische Mariya Savinova in de laatste 100 meter had niemand een antwoord. Echter slaagde er ook niemand in voorbij de Nederlandse te sprinten, die zelf wel Meadows voorbij kon gaan, waardoor ze zeer verassend tweede werd.

Haar tijd van 1.58,85 betekende tevens dat ze haar PR met bijna een seconde verbeterde.

Geen Cypher in de Formule 1 in 2011

De Amerikaanse Cypher Group heeft haar inschrijving voor het Formule 1-seizoen 2011 bij de FIA teruggetrokken. De reden hiervoor is dat het team het budget voor volgend seizoen niet rond heeft gekregen. Wel blijft de renstal geïnteresseerd voor een toekomstige inschrijving.

"We blijven vasthouden aan het plan om een levensvatbare en waardige Formule 1-renstal op te zetten en we waren in staat om in de afgelopen maanden een redelijke hoeveelheid sponsoren te binden en interesse te wekken," zo luidde een verklaring. "Na uitgebreid alles in beraad genomen te hebben, hebben we besloten dat het budget dat we hebben niet voldoende is om door te gaan met het project op een manier die bij de raceklasse past. Het was geen makkelijke beslissing, maar we doen het uit respect voor het FIA Formula One World Championship en voor onze aanhangers."

Doden bij gasexplosie fabriek Los Angeles

Bij een gasexplosie in een fabrieksgebouw in Los Angeles zijn vrijdag twee personen om het leven gekomen. Dat heeft de brandweer gezegd.

Eén man werd door de klap het gebouw uitgeslingerd, de tweede man overleed in het ziekenhuis nadat hij door een afgeknapte elektriciteitskabel werd getroffen. Speurhonden werden ingezet om andere slachtoffers te zoeken, maar die werden niet gevonden.

In het gebouw werden veiligheidsdeuren en hekken vervaardigd. Mogelijk lekte er 's nachts gas uit leidingen.

Boukhari blijft langer bij NAC Breda

Nourdin Boukhari zal ook volgende week in het shirt van NAC Breda te bewonderen zijn. De aanvaller staat momenteel nog onder contract bij Kasimpasa, maar is in afwachting van een nieuwe club. NAC wil de aanvaller maar al te graag contracteren, maar heeft vooralsnog niet het benodigde geld.

De oud-speler van de club is nu twee weken actief bij de Eredivisionist en speelde ook mee in een aantal oefenduels. Boukhari gaf reeds aan graag naar NAC te komen."Het belangrijkste is dat ik weer aan voetballen toe kom", vertelde hij onlangs tegenover BN/De Stem. "Als dat bij NAC kan, zou dat mooi zijn. Ik heb het hier tijdens mijn voorgaande twee periodes altijd goed naar mijn zin gehad."

De in Rotterdam geboren Boukhari begon zijn voetballoopbaan in 1999 bij Sparta Rotterdam. Daarna droeg hij het shirt van achtereenvolgens Ajax, NAC Breda, wederom Ajax, FC Nantes, AZ, Sparta, Al Ittihad, NAC Breda en het Turkse Kasimpasa SK.

Force India haalt geblazen diffuser van de auto af

Het Formule 1-team Force India zal dit weekend op de Hungaroring net als vorige week in Duitsland weer een zwaar weekend tegemoet gaan. Het Indiase team kende een sterke seizoensstart, maar verder dan een plaats in de middenmoot lijkt de renstal dit weekend niet te komen.

Toch is er ook hoop, want de geblazen diffuser leek goed te werken op de bolide van Adrian Sutil, maar wordt desondanks uit voorzorg er voor de rest van het weekend vanaf gehaald. "Mijn doel was om zoveel mogelijk meters te maken met onze nieuwe diffuser. We hebben op dat punt ook wel goede progressie geboekt. Er waren geen probleem mee en dat is altijd positief als je een grote update op de auto zit. Maar verder gaat het eigenlijk nog niet zo lekker. We worstelen een beetje op de zachte band. Hopelijk kunnen we morgen nog wat progressie boeken," zei Sutil.

Teamgenoot Vitantonio Liuzzi kwam niet verder dan plaats achttien. "De balans was vrij goed, vooral op de harde band. We moeten alleen nog kijken waarom we geen vooruitgang wisten te boeken op de zachte band. Het gaat waarschijnlijk een zwaar weekend voor ons worden, maar we gaan vanavond alles goed analyseren en kijken of we morgen nog iets sneller zijn."

Boateng vertrekt transfervrij naar Xanthi

Het Griekse Xanthi is de nieuwe werkgever van George Boateng. De 34-jarige oud-international is transfervrij overgenomen van het Engelse Hull City. Hull City degradeerde het afgelopen seizoen naar de Championship. Voor Boateng zou dit een stap terug hebben betekend, maar de verdedigende middenvelder kan een nieuwe uitdaging aangaan in Griekenland nu hij zijn handtekening onder een contract van Xanthi heeft gezet.

Vrijdagmiddag werd de voormalige speler van Feyenoord gepresenteerd als nieuwe aanwinst, zo staat vermeld op de clubsite van Xanthi. "De organisatie van Xanthi is veel beter dan die van veel clubs in de Premier League. Ik wil dit team helpen de doelstellingen te bereiken", aldus Boateng.

In Nederland speelde Boateng voor Excelsior en Feyenoord. Vervolgens verkaste hij naar Engeland, waar hij maar liefst veertien jaar actief was. De middenvelder speelde in het shirt van Coventry City, Aston Villa, Middlesbrough en Hull City.

McLaren komt snelheid tekort

McLaren-Mercedes lijkt dit weekend op de Hungaroring wederom een lastig weekend tegemoet te gaan. De bolides van kampioenschapsleider Lewis Hamilton en wereldkampioen Jenson Button komen veel snelheid tekort, waardoor ze met Renault moeten strijden om de plaatsen achter Red Bull en Ferrari.

"We moeten maar hopen dat de jongens voor ons problemen krijgen. We verliezen bijna een seconde in de middensector en een paar tienden in de eerste en laatste sector," zei Hamilton die de dag uiteindelijk als zesde afsloot. Hij vindt niet dat de McLaren slecht rijdt, hoewel de bolide er op televisie nerveus uit leek te zien.

"Dit is ongeveer wat erin zit. We proberen nog wat te schaven aan de afstelling, maar daar win je hooguit een paar tienden mee. Dit weekend zal het vooral gaan om zoveel mogelijk punten scoren. Maar ik denk dat de top vijf nog lastig gaat worden," ging de Brit verder.

Ook Button heeft weinig hoop op een goed resultaat. "Red Bull is zo snel. Ik weet niet waar ze die tijd vandaan halen. Mijn auto voelt niet zo goed op de zachte band, maar wel op de harde. En ik ben best tevreden met de balans. We kunnen nog wel wat verbeteren, maar een seconde winnen we nooit. Als we ons in de top vijf kunnen kwalificeren, moeten we heel blij zijn," zei de wereldkampioen.

Meer boetes door extra controles wegwerkzaamheden

De aangekondigde extra controles op hardrijders bij wegwerkzaamheden hebben geleid tot een forse stijging in het aantal uitgeschreven boetes. Vorig jaar schreven de regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) 8505 bonnen uit. Dit jaar staat de teller nu al op ruim 28 duizend, bevestigt een woordvoerder van het KLPD.

Begin dit jaar kondigde de politie al aan harder op te treden tegen snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden. Wegwerkers voelden zich namelijk onveilig door de voortjakkerende automobilisten die zich niets aantrekken van de verlaagde maximumsnelheden. Ook waren er een aantal ongelukken.

"Maar de controles zijn niet alleen voor de wegwerkers", verduidelijkt de KLPD-zegsman. "Ook de weggebruikers zelf lopen bij werkzaamheden extra gevaar door smallere rijstroken en het ontbreken van vluchtstroken. Die lagere maximumsnelheid is er niet voor niets."

Het KLPD verrichtte vorig jaar zestien gerichte controles bij werkzaamheden. In de eerste helft van dit jaar zijn dat er al 67. Volgens het KLPD zal die stijging ook doorzetten. De controles zijn overigens niet alleen gericht op hardrijders. "Het gaat om integrale controles. Van de aanwezigheid van de politie gaat meer preventieve werking uit."

Vorige week reageerde de ANWB nog woest op een stortvloed aan boetes bij werkzaamheden op de A1 bij Muiden. Daar werden vijfduizend van de achtduizend passanten op de bon geslingerd voor te hard rijden. De ANWB suggereerde dat het KLPD uit was op hoge inkomsten uit boetes. Het KLPD ontkende dat.

Haase naar halve finale in Cordenons

Tennisser Robin Haase heeft de halve finale van het challengertoernooi in Cordenons bereikt. Nadat de Hagenaar in Italië eerder op de dag al Mischa Zverev met 6-1 en 6-2 aan de kant schoof, moest nu de Fransman Edouard Roger Vasselin er met 6-2 en 6-2 aan geloven.

Haase had in de kwartfinale geen problemen met Vasselin. Morgen treft hij de Belg Steve Darcis die de Argentijn Juan Pablo Brzezicki met 6-1 en 6-4 klopte. De andere Nederlander in de kwartfinale, Thomas Schoorel, verloor met 6-3 en 6-2 van de Fransman Vincent Millot.

[EK] Kuijken mist finale 1.500 meter

Susan Kuijken is er tijdens het EK atletiek in Barcelona niet in geslaagd de finale van de 1.500 meter te halen. De Nederlandse atlete werd in haar serie tiende in een tijd van 4.11,03 minuten. Alleen de eerste vier van de twee halve finales en de vier tijdsnelsten kwalificeerden zich voor de eindstrijd.

De 3.000 meter steeplechase voor vrouwen mondde uit in een prachtig duel tussen de Russische Yuliya Zarudneva en Marta Dominguez uit Spanje. Zarudneva won uiteindelijk in 9.17,57 minuten met slechts 0,17 seconden voorsprong. Het brons ging naar Lyubov Kharlamova op ruim 12 seconden van Dominguez.

Sutil ziet Renault wel zitten

Adrian Sutil ziet een overstap naar het Formule 1-team van Renault wel zitten. De Duitser komt momenteel nog uit voor Force India, maar hij verwacht dat het Indiase team het lastig gaat krijgen om de echte stap naar de top te maken.

Renault heeft voor 2011 Robert Kubica al vastgelegd en Vitaly Petrov lijkt een optie te hebben op het tweede stoeltje, maar dan moet de Rus dit jaar nog wel gaan presteren. "Renault is een team waar je zeker naar moet gaan luisteren als ze geïnteresseerd in je zijn," zei Sutil tegen DPA.

Als de regels in de sport stabiliseren denkt Sutil dat Force India snel tegen het plafond aan komt. "Als de regels hetzelfde blijven dan kun je alleen op details verbeteren. Dan kunnen we vanwege de uitgaven niet langer bijblijven. Als er een optie is om verder vooruit te gaan of bij een fabrieksteam te gaan rijden dan moet je die gebruiken."

Jongen (14) breekt enkel na aanrijding politieauto

Een 14-jarige jongen uit Oss is donderdagavond aangereden door een politieauto. Hij liep hierbij een gebroken enkel op. Dat meldt de politie vrijdag.

De politie zag een scooter met twee jongens rijden op de Arendsvlucht in Oss. Bij het zien van de agenten sprongen de jongens van het voertuig en renden weg. De politie zette de achtervolging in. De jongen ging in de Verlengde Torenstraat tegen een muur staan in de hoop dat de politieauto door zou rijden. De agenten zagen hem te laat en konden niet voorkomen dat ze tegen de jongen aanreden.

De jongen kwam klem te zitten tussen de auto en de muur en moest in het ziekenhuis behandeld worden aan een gebroken enkel. Uit verhoor bleek dat de jongen niets strafbaars had gedaan.

Operation Flashpoint: Red River in 2011?

Volgend jaar komt er een nieuwe Operation Flashpoint uit. Althans dat beweert website CVG na het zien van een online C.V. van een medewerker van Codemasters. De tactical first-person shooter van Codemasters zal Operation Flashpoint: Red River gaan heten. De opvolger van Operation Flashpoint: Dragon Rising moet in 2011 uitkomen voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Het eerste deel van de serie, Operation Flashpoint: Cold War Crisis kwam in 2001 uit op de PC. Destijds werd het spel met veel gejuich ontvangen. Dit kwam vooral door het realisme van de actie en de omgevingen. In oktober van vorig jaar kwam pas het tweede deel uit de serie: Operation Flashpoint 2: Dragon Rising. Als het inderdaad waar is dat het derde deel volgend jaar komt, betekent dit dat de fans van de serie dit keer veel minder lang hoeven te wachten op een opvolger.

Operation Flashpoint: Red River zal gebruik gaan maken van de EGO 2.0 engine. Deze engine is de opvolger van EGO engine die gebruikt werd voor onder andere DiRT, DiRT 2 en GRID.

Operation Flashpoint: Dragon Rising

[EK] Geen rol voor Van der Westen in hordenfinale

Marcel van der Westen is buiten de medailles gevallen in de 110 meter hordenfinale op het EK in Barcelona. Hij speelde met een zevende plaats geen rol van betekenis. De Brit Andy Turner werd eerste, vlak voor Garfield Darien uit Frankrijk en Daniel Kiss uit Hongarije.

Van der Westen kon zich in de eindstrijd niet verbeteren ten opzichte van zijn goede tijd in de halve finale. Hij liep in 13,58 seconden naar de finish, twee honderdsten langzamer dan zijn vorige race. Winnaar Turner klokte een tijd van 13,28.

Christophe Lemaître pakte in de finale van de 200 meter sprint, net als eerder deze week op de 100 meter, het goud. De Fransman stelde de zege pas in de laatste meters veilig met een eindsprint. Hij noteerde een tijd van 20,37 seconden. Zilver was er voor de Brit Christian Malcolm in 20,38. Martial Mbandjock uit Frankrijk werd derde in 20,42.

De 400 meter voor vrouwen werd een Russisch onderonsje. Tatyana Firova won in 49,89 seconden het goud vlak voor haar landgenoten Kseniya Ustalova en Antonina Krivoshapka.

Honkballers leggen ook Zweden over de knie

De Nederlandse honkbalploeg heeft vanavond op het EK in Duitsland ook Zweden met grote cijfers verslagen. Oranje won na vijf innings met 15-0 van de Scandinaviërs. Vanmiddag werd Griekenland al met 10-0 over de knie gelegd.

Door de klinkende overwinningen heeft Nederland de eindstrijd van zondag bereikt. In de finale nemen de nummers een en twee uit de laatste poulefase het tegen elkaar op. Voordat Oranje in de finale uitkomt, wacht eerst zaterdag nog het laatste duel in de poule. De tegenstander is dan Italië.

Depressieve jongeren zoeken te laat hulp

Jongeren blijven vaak te lang rondlopen met depressieve klachten. Tegen de tijd dat zij zich melden bij hulpverleners, is hun depressie vaak al zo ver gevorderd dat die moeilijk te behandelen is. Dat stelde vrijdag psycholoog Jeffrey Roelofs van de Universiteit Maasricht, die onderzoek doet naar depressies bij jongeren.

Roelofs' onderzoek, dat financieel ondersteund wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), moet leiden tot een betere behandeling van depressieve jongeren. Aan afleiding zoeken, een strategie die vooral jongens vaak toepassen, hebben zij niet genoeg.

Net als volwassenen hebben jongeren baat bij cognitieve gedragstherapie, die hun leert om te gaan met nare en stressvolle ervaringen. Maar de behandeling moet wel beter worden afgestemd op het ontwikkelingsniveau van de jeugdige patiënt, blijkt uit het onderzoek.

'J-Lo vervangt DeGeneres bij American Idol'

Ellen DeGeneres houdt het na een seizoen 'American Idol' voor gezien. De 52-jarige presentatrice kwam er tijdens het jureren achter dat ze zich er niet op haar plek voelde. Jennifer Lopez wordt genoemd als opvolgster van DeGeneres.

"Een paar maanden geleden heb ik de producenten laten weten dat het toch niet bij me past", laat DeGeneres in een verklaring weten. "Ik vond het ontdekken, steunen en zorgen voor jong talent geweldig, maar ik vond het moeilijk om over mensen te oordelen en ze soms te moeten kwetsen."

DeGeneres verving vorig jaar zangeres Paula Abdul. Ze tekende een contract voor vijf jaar, maar ziet daar nu vanaf. De presentatrice en comédienne blijft haar passie voor zangtalent uitoefenen bij haar platenlabel Eleveneleven, dat ze in mei oprichtte.

Jennifer Lopez zou volgens aanhoudende geruchten de plaats van DeGeneres innemen. Volgens de Amerikaanse website Deadline is de deal zelfs al in het geheim beklonken. Het is nog niet bekend wie het Britse jurylid Simon Cowell gaat vervangen. De strenge talentscout kondigde in januari zijn overstap naar de Amerikaanse 'X Factor' aan.

'J-Lo vervangt DeGeneres bij American Idol'
'J-Lo vervangt DeGeneres bij American Idol' (Foto: Novum)

"Medal of Honor zuigt"

Games krijgen vaak een hoop kritiek van fans en vijanden te verwerken. Veel van die kritiek is op zijn minst opbouwend bedoeld, maar nog vaker zeuren gamers erop los. Tracy Marrow, beter bekend als rapper en acteur Ice-T, heeft nogal wat 'kritiek' op EA's Medal of Honor. Onder de naam FINALLEVEL meldde Ice-T op Twitter dat Medal of Honor volgens hem zuigt.

Ice-T speelde de bèta van Medal of Honor en concludeerde in een korte review dat het spel ontzettend zuigt. "Ik raad iedereen aan om het spel eerst te proberen voordat je het spel gaat kopen. Maar wie weet: de singleplayer is misschien wel zo bruut als Battlefield, maar de multiplayer is ronduit slecht. Om de slechte nasmaak van Medal of Honor weg te spoelen kan je beter een potje Kane & Lynch 2 doen, want die game is 'gangsta'", aldus Ice-T.

Iedereen mag zijn eigen mening hebben natuurlijk, maar weet de rappende man wel dat juist de multiplayer gemaakt is door de mensen achter Battlefield? Medal of honor komt op 15 oktober uit op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Ice-T zegt: "Medal of Honor zuigt!"

Griekse chauffeurs volharden in protest

Griekse vrachtwagenchauffeurs geven gevolg aan hun protest in weerwil van het noodbevel van de regering om hen terug aan het werk te krijgen. Door de protestactie zijn in heel Griekenland brandstoftekorten ontstaan en wordt ook de toeristische sector getroffen. De regering maakte bekend het leger te zullen inzetten om de levering van brandstof te hervatten.

Een regeringswoordvoerder zei dat het leger 'zo vlug mogelijk' wordt ingezet om te voorkomen dat vitale openbare diensten door het protest worden gehinderd.

De chauffeurs verwerpen een door de regering voorgesteld compromis om de financiële impact van liberalisering van hun beroepstak te beperken.

Twaalf jaar cel voor oude moord om erfenis

De 47-jarige Linda V. is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op haar toenmalige echtgenoot om zijn miljoenenerfenis. De 46-jarige Rotterdammer Hans Lijesen werd in september 1999 in opdracht van de vrouw doodgeschoten in zijn audiowinkel. De rechter legde een lagere straf op omdat de zaak al erg lang duurt.

V. werd al eerder verdacht van betrokkenheid, maar er was onvoldoende bewijs en ze vertrok naar Costa Rica. V. begon met de erfenis van vier miljoen euro een hotel in het Latijns-Amerikaanse land.

Haar minnaar stapte na het stranden van hun relatie naar Peter R. de Vries. Hij vertelde tegen de misdaadverslaggever dat V. de opdracht voor de moord had gegeven, omdat dat de enige manier zou zijn geweest om aan de miljoenen van haar man te komen.

De zaak werd na de uitzending in 2006 heropend. V. werd tijdens een bezoek aan Duitsland maart vorig jaar aangehouden wegens een internationaal opsporingsbevel. Ze werd uitgeleverd aan Nederland.

De rechter achtte bewezen dat V. haar 'echtgenoot uit de weg heeft laten ruimen om zo de beschikking over een miljoenenerfenis te verkrijgen'. Uiteindelijk heeft ze, na eerdere pogingen daartoe, iemand anders bereid gevonden om haar man in de kelder van zijn winkel te vermoorden.

Veelbelovende start nieuwe album Ilse DeLange

Ilse DeLange lijkt weer een hit op haar naam te kunnen schrijven. Haar nieuwe nummer 'Next To Me' komt deze week binnen op de vierde plek in de Single Top 100. Het lied is de eerste single van haar nieuwe gelijknamige album, dat op 27 augustus in de winkels ligt.

Yolanda Be Cool en D Cup voeren nog steeds de lijst aan met hun nummer 'We No Speak Americano'. De single staat inmiddels acht weken in de hitlijst. Shakira's 'Waka Waka (This Time For Africa)' staat op de tweede plaats. 'One' van Swedish House Mafia staat op de derde plaats.

In de Album Top 100 blijft de top drie ongewijzigd. Caro Emerald voert nog steeds de lijst aan met haar album 'Deleted Scenes From The Cutting Room Floor'. Haar plaat staat nu 26 weken in de lijst. Ze wordt gevolgd door John Mayer met 'Battle Studies'. De derde plaats is net als vorige week voor het album 'Recovery' van rapper Eminem.

Veelbelovende start nieuwe album Ilse DeLange
Veelbelovende start nieuwe album Ilse DeLange (Foto: Novum)

Lubbers ontvangt fractieleiders

Informateur Ruud Lubbers heeft vrijdag om 19.00 uur Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) ontvangen. De drie fractieleiders kwamen nadat ze hun fracties vrijdagmiddag hadden bijgepraat over de onderhandelingen over een rechts kabinet, eerst gedrieën bijeen in de kamer van Rutte.

Geen van hen heeft tot nu iets naar buiten gebracht. Het drietal kwam gezamenlijk aan bij het gebouw van de Eerste Kamer, waar het gesprek met Lubbers plaatsvindt, maar ook daar werd inhoudelijk niets gezegd.

"Ik heb een goed gesprek gehad met de fractie. Ik ga nu praten met Mark Rutte en Geert Wilders", zei Verhagen eerder nadat hij zijn fractie had bijgepraat. De drie fracties van VVD, PVV en CDA waren rond 14.00 uur bijeengekomen om de situatie te bespreken. Rutte zei na afloop van het beraad met zijn fractie 'geen enkele mededeling' te willen doen.

Mogelijk hebben de fracties ermee ingestemd om echte onderhandelingen over een minderheidskabinet van VVD en CDA te starten, dat dan gedoogsteun krijgt van de PVV. Het kan ook zijn dat het trio Lubbers meedeelt dat er serieus gaat worden onderhandeld over een kabinet van VVD, CDA en PVV. Een derde optie is dat de gesprekken tussen deze partijen worden afgebroken.

Lubbers ontvangt fractieleiders
Ruud Lubbers (Foto: Novum)

'Dikeb klaagt Gordon aan wegens smaad'

Eric Dikeb heeft aangifte gedaan tegen Gordon. Hij vindt dat het jurylid van 'Holland's Got Talent' zich in de afgelopen weken dusdanig onvriendelijk heeft uitgelaten over zijn persoon, dat hij Gordon aanklaagt wegens smaad. Dat schrijft RTL Boulevard op de eigen website.

Dikeb is de manager van Jacqueline, die deelnam aan 'Holland's Got Talent' en vond dat ze tijdens de audities onjuist was bejegend door de jury. Ze spande een kort geding aan waarin ze eiste dat de beelden niet zouden worden uitgezonden. Dikeb stond haar daarin bij. De beelden mochten van de rechter in neutrale versie op televisie worden vertoond.

Gordon zou zich daarna in verschillende programma's negatief hebben uitgelaten over Dikeb. Hij sprak van 'een PR-stunt' en beweerde dat de dj de rechtszaak heeft opgezet voor de publiciteit. Dikeb probeerde hierop contact op te nemen met het jurylid om de kwestie te bespreken, maar Gordon zou ieder contact hebben geweigerd.

Jongetje (4) schiet meisje (3) dood

Een 4-jarig Amerikaans jongetje heeft donderdag een 3-jarig speelkameraadje doodgeschoten. Dat heeft de politie van Indianapolis vrijdag gezegd. Het jochie pakte een doorgeladen pistool van de keukentafel en mikte het op het hoofd van het meisje, waarna hij de trekker overhaalde.

De kinderen waren in het huis van het meisje, Aunesti Lee Allen. De jongen is de zoon van de vriend van Aunesti's moeder.

In het huis trof de politie cocaïne en marihuana aan. De 26-jarige moeder is wegens verwaarlozing van een kind en drugsbezit ingerekend. De twee andere kinderen van de vrouw waren getuige van het drama.

UEFA verwerpt beroep Real Mallorca

De beroepscommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft het verweer van Real Mallorca tegen de uitsluiting uit de Europa League afgewezen. Dat maakte de UEFA vandaag op de website bekend.

De Spaanse club mag niet meedoen aan het Europese bekertoernooi omdat het niet aan de gestelde licentie-eisen voldoet.

Real Mallorca eindigde afgelopen seizoen als vijfde in de Spaanse competitie en verdiende daarmee een ticket voor de laatste voorronde van de Europa League. De UEFA schrapte de Spanjaarden vorige week echter van de startlijst, omdat de ploeg vanwege grote financiële problemen niet aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Het startbewijs van Mallorca werd daarop aan Villarreal gegeven. De club van het Spaanse eiland ging in beroep tegen het UEFA-besluit, maar zonder succes.

Real Mallorca heeft nog de mogelijkheid de zaak voor te leggen aan het internationaal sporttribunaal CAS. De Spaanse club versterkte zich eerder deze week met Jonathan de Guzman, die overkomt van Feyenoord.

Dragon's Lair komt naar de Wii

Dragon's Lair veroverde de arcadehallen over de hele wereld in 1983. Sindsdien zijn er maar liefst 59 versies van het spel verschenen op zo'n beetje alle consoles en handhelds. Nu is het tijd voor de zestigste port van het origineel, want Dragon's Lair Trilogy verschijnt deze herfst voor de Wii. In deze trilogie kan je aan de slag gaan met Dragon's Lair, Dragon's Lair II: TIme Warp en Space Ace.

Dragon's Lair laat zich het best omschrijven als een interactieve tekenfilm. Door op de juiste momenten op de juiste knoppen te drukken loods je Dirk the Daring voorbij allerlei obstakels. Zowel Dragon's Lair als Space Ace komt uit de hoge hoed van Don Bluth. Deze man werkte later nog aan verschillende films van Disney, waaronder All Dogs Go To Heaven uit 1989.

Dragon's Lair kan je zowel in de oude afmetingen als in breedbeeld spelen. Verschil met vroeger is dat je er nu ook een boek voor beginners bij krijgt. Als dat nog te moeilijk is dan kan je ook kiezen voor de 'Watch Mode' waarbij je niets anders hoeft te doen dan te kijken. Dragon's Lair Trilogy zal naar verluidt een zacht prijsje krijgen.

Het originele Dragon's Lair uit 1983

Succesvolle neusoperatie voor Freire

Oscar Freire heeft vandaag een succesvolle operatie aan zijn neus- en kaakholte ondergaan. Dit maakte de Rabobank-wielerploeg vandaag bekend. In een ziekenhuis in Helmond werden bij de Spanjaard een aantal opspelende poliepen verwijderd.

In de derde week van de Tour de France begon Freire steeds meer last van de poliepen te krijgen. De verwachting is dat de sprinter komende week alweer op de fiets zal zitten. Hierdoor loopt zijn programma voor het resterende deel van het seizoen dus geen gevaar.

Jol: "Duel om Johan Cruijff Schaal is goede test"

Ajax is druk bezig om zich voor de vierde voorronde van de Champions League te plaatsen, maar speelt tussendoor ook nog het duel om de Johan Cruijff Schaal. De traditionele opening voor het nieuwe voetbalseizoen staat voor morgen op het programma.

Martin Jol, trainer van Ajax, ziet het duel tegen FC Twente vooral als 'tussenrapport'. "Het gaat om de Champions League en de competitie. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal is daar denk ik een goede test voor", lichtte de oefenmeester toe.

Ondanks het feit dat de strijd om de Johan Cruijff Schaal een tussendoortje is, zullen de Amsterdammers gemotiveerd op de grasmat verschijnen. Jol: "We hebben veel jonge jongens in de selectie, die hebben nog niet zo veel gewonnen. De Johan Cruijff Schaal is toch een prijs. In dat opzicht kan het best een leuke wedstrijd worden."

FC Twente haalt Chadli en R. Rosales

FC Twente heeft twee spelers aan de huidige selectie toegevoegd. Dit heeft de regerend landskampioen vandaag bekendgemaakt. Het gaat om Nacer Chadli en Roberto Rosales.

Chadli is voor volgers van de Jupiler League geen onbekende. De 20-jarige aanvaller is afkomstig van AGOVV Apeldoorn, waar hij in het afgelopen seizoen 37 wedstrijden speelde. Hierin was de speler goed voor 17 doelpunten.

Rosales is afkomstig van AA Gent en moet als vervanger van Ronnie Stam gaan fungeren. De laatstgenoemde speler vertrok gisteren naar de Premier League, waar hij voor Wigan Athletic gaat spelen.

De Venezolaan speelde drie jaar in dienst van AA Gent en kwam daarin tot 68 wedstrijden. In deze periode was hij tevens goed voor vijf doelpunten. Daarnaast is de verdediger ook nog eens international voor zijn land. Ook Rosales tekende, net als Chadli, een overeenkomst voor drie seizoenen.

[EK] Van der Westen naar finale 110 meter horden

Marcel van der Westen heeft zich geplaatst voor de finale van de 110 meter horden. De Nederlandse atleet werd vierde in de tweede halve finale, waarin zijn tijd snel genoeg was om de eindstrijd te halen. De eerste drie plaatsten zich rechtstreeks voor de finale. De twee overige tijdsnelsten pakten de laatste plekken.

Van der Westen liep een tijd van 13,56 seconden. De snelste tijd werd gelopen in de eerste serie. De Fransman Garfield Darien klokte een tijd van 13.39 seconden.

William Sharman uit Groot-Brittannië, een van de favorieten, haalde de finale niet. Hij werd gediskwalificeerd na een valse start. De eindstrijd staat later op vrijdag op het programma.

Danceparty: Tomorrowland

Tomorrowland heeft zich tijdens het weekend van 24 en 25 juli bewezen als hét hoogtepunt van de festivalzomer van België. Gedurende deze twee dagen konden de ruim 90.000 bezoekers genieten van de heerlijkste beats en de meest prachtige decors. Met volop aanwezige originele en opvallende details zorgde organisator ID&T Belgium voor een unieke sfeer op festivalterrein De Schorre in het plaatsje Boom.

Tomorrowland 2010

Sintnicolaas wil schitteren in Londen

Eelco Sintnicolaas heeft zich een dag na de zilveren medaille bij het Europees kampioenschap in Barcelona al weer nieuwe doelen voor ogen gesteld. De 23-jarige tienkamper was van plan om in 2016 bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te schitteren, maar wil dit nu al vier jaar eerder in Londen gaan doen.

Sintnicolaas behaalde een puntentotaal van boven de 8400 waarmee hij zijn eigen persoonlijke record ruim verbeterde. "De perfecte tienkamp heb ik nog niet gehad. Alles kan in de toekomst nog beter. En er is nog wel wat tijd tot Londen. Ik kan me over de hele linie nog verbeteren. Of 9000 punten mogelijk is? Dat haal je niet als je normaal traint," zei de Nederlander die met een schuin oog kijkt naar het wereldrecord van Roman Sebrle met 9026 punten.

"Ik heb niets laten liggen. Op de afsluitende 1500 meter heb ik me ook niet bezig gehouden met dat Nederlands record. Ik wilde goud. Barras was echter beter," zei Sintnicolaas die zich dit jaar sterk verbeterd heeft. "Een gevolg van dat ik de hele winter goed belastbaar ben geweest, geen blessures heb gehad."

Kiserlovski tekent bij Astana

Robert Kiserlovski fietst de komende twee jaren voor Astana. De 24-jarige Kroaat komt over van Liquigas en is de eerste aanwinst van Astana na het vertrek van Alberto Contador. Kiserlovksi maakte dit jaar zijn debuut in de Giro en eindigde meteen als tiende in het eindklassement.

Astana lijkt nog niet klaar te zijn met het aantrekken met renners. Ook Denis Menchov van Rabobank zou op het verlanglijstje staan bij de ploeg uit Kazachstan. Het contract van Menchov bij Rabobank loopt bovendien af.

Rebellin is olympisch zilver definitief kwijt

Wielrenner Davide Rebellin is zijn zilveren olympische medaille definitief kwijt. De Italiaan, die in 2008 in Beijing als tweede over de streep kwam, moest die plak inleveren nadat hij op de verboden bloeddoping cera was betrapt. De 39-jarige Rebellin verloor vrijdag een beroep bij sportarbitragehof CAS. Dat verwierp zijn argument dat de tests niet aan internationale standaarden voldeden.

Rebellin werd in april 2009 betrapt, acht maanden na de Spelen. Toen hertestte het internationaal olympisch comité IOC een aantal bloedstalen op cera. De Italiaan ontkende dopinggebruik, maar volgens het CAS had het IOC alle reden om hem zijn medaille af te pakken. Rebellin wordt nu waarschijnlijk ook door de UCI geschorst. Zijn resultaten van na de Spelen kunnen dan ook worden geschrapt.

Rebellin werd door zijn ploeg Diquigiovanni ontslagen en door het Italiaans olympisch comité Coni al geschorst. Ook moest hij zijn bonus van 75 duizend euro voor een zilveren plak terugbetalen.

Nu de diskwalificatie eindelijk is bekrachtigd kan het IOC de zilveren plak doorschuiven naar de Zwitser Fabian Cancellara. Nummer vier Alexander Kolobnev uit Rusland schuift nu op naar het brons. De Spanjaard Samuel Sanchez won het goud.

Standard huurt De Mul van Sevilla

Tom De Mul voetbalt dit seizoen niet voor Sevilla, maar voor Standard Luik. De ploeg uit Wallonië heeft De Mul voor een jaar gehuurd van de Spaanse ploeg en heeft daarbij ook een optie tot koop bedongen.

"Ik ben heel tevreden, want het belangrijkste voor mij is spelen. Nu kan ik minuten op het veld verzamelen, wat bij Sevilla heel moeilijk zou zijn. Jesus Navas is een grote speler en de plaatsen op de rechterflank zijn duur," aldus De Mul op de website van Sevilla.

"Ik wil spelen, scoren en basisspeler zijn. En ik zou graag weer Rode Duivel worden. Maar ik hou ook van Sevilla en sluit een terugkeer niet uit." zegt De Mul ook nog. De rechtsbuiten kwam in 2009 al een half jaar op huurbasis uit in België voor Racing Genk. In ons land speelde hij voor Ajax en Vitesse.

Wilde olifanten vertrappen boer op Atjeh

Een kudde wilde olifanten heeft vrijdag in de westelijke Indonesische provincie Atjeh een boer vertrapt. Het was de tweede keer in korte tijd dat een persoon om het leven komt door wilde dieren.

De 30-jarige Salahuddin was aan het vissen met een vriend toen er acht olifanten op de rivier afkwamen, op zoek naar voedsel, zei de dorpschef van Damar Buih, Muhammad Hasbi. Een van de dieren viel aan, waarop de mannen de benen namen. Salahuddin struikelde echter en viel op de grond, waarna hij door de olifanten werd vertrapt.

Het is de tweede keer deze maand dat op Sumatra olifanten mensen aanvallen. Op 15 juli werd een 63-jarige vrouw dood aangetroffen in de provincie Riau nadat ze onder de voet was gelopen bij een palmolieplantage.

Naar schatting leven er nog ongeveer drieduizend Sumatraanse olifanten in het wild. De dieren worden bedreigd doordat hun habitat steeds kleiner wordt als gevolg van ontbossing. Soms wagen de dieren zich in bewoonde gebieden op zoek naar voedsel. Ze vernielen gewassen of vallen mensen aan.

Nieuwe BP-chef: schoonmaak verminderen

Het is tijd om de omvang van de schoonmaakwerkzaamheden in de Golf van Mexico terug te brengen. Dat heeft de nieuwe bestuursvoorzitter van BP, Bob Dudley, vrijdag in de Amerikaanse staat Mississippi gezegd. De voormalige chef van de Amerikaanse nooddiensten, James Lee Witt, wordt ingehuurd om bij de werkzaamheden te helpen.

Volgens Dudley is het niet te vroeg om de schoonmaak op een lager pitje te zetten. Op stranden waar geen olie aanspoelt, is het niet nodig mannen in witte pakken te laten rondlopen, zei hij. Het betekent echter niet dat BP zich voor zijn verantwoordelijkheden terugtrekt, voegde hij eraan toe.

Twee eeuwen oud kanon gevonden

Bij de renovatie van de boulevard in Scheveningen zijn bouwvakkers gestuit op een tweehonderd jaar oud kanon. De gietijzeren kanonsloop uit het einde van de 18e eeuw werd bij graafwerkzaamheden gevonden bij het Boulevardhotel, meldt de gemeente Den Haag. Eerder dit jaar werd bij werkzaamheden al een bunkercomplex gevonden.

Het kanon maakte twee eeuwen geleden deel uit van de Franse verdedigingslinie langs de Nederlandse kust. Het kanon moest een hoofdseinpost uit 1799 beschermen op een duin aan de noordkant van het toenmalige dorp Scheveningen.

De seinposten waren bedoeld om alarm te slaan bij een eventuele aanval vanuit Engeland. Met het telegraafnetwerk moest in dertien minuten een boodschap van Vlissingen tot aan Texel kunnen worden verspreid. Na het vertrek van de Fransen in 1813 werden de seinposten ontmanteld.

De gemeente gaat kijken of het kanon kan worden opgeknapt. Daarna wordt er een plek voor gezocht in Scheveningen.

Menchov rijdt ook Vuelta

Denis Menchov zal volgende maand deel gaan nemen aan de Vuelta a España. De nummer drie van de Tour de France laat hiervoor komend weekend de Clasica San Sebastian schieten.

"Toen we die knoop hadden doorgehakt, hebben we gekozen voor wat meer rust voor Denis. Als Denis zou doortrekken tot San Sebastian kreeg hij te weinig rust in de aanloop naar de Vuelta. Hij is nu bij zijn familie in Rusland en keert na het weekend weer terug in Pamplona. Dan start de voorbereiding op de Vuelta," zei Rabobank-technisch directeur Erik Breukink.

Prijs treinkaartje stijgt met inflatie mee

De NS verhoogt de prijs van treinkaartjes volgend jaar met twee procent. Dit is evenveel als de verwachte inflatie. Mocht de inflatie hoger of lager zijn, dan past de NS de prijs van het kaartje hieraan aan.

Enkele reizen worden per 1 januari gemiddeld drie procent goedkoper, retourtjes worden twee procent duurder. Dit betekent dat retourtjes evenveel gaan kosten als twee enkele reizen. Op deze manier is er geen verschil meer tussen het reizen op de OV-chipkaart en met papieren kaartjes. De weekendretour en de 5-retourkaart verdwijnen ook uit het assortiment.

CAS: Noord-Ieren zijn ook Ieren

Noord-Ierse voetballers kunnen ervoor blijven kiezen om voor Ierland te spelen. Het sportarbitragehof CAS heeft de FIFA daarin vandaag gelijk gegeven. Volgens de wereldvoetbalbond hebben alle op het eiland Ierland geboren voetballers zowel de Ierse als de Noord-Ierse nationaliteit en kunnen ze daardoor kiezen voor welk land ze willen spelen. Dat mogen spelers met een dubbele nationaliteit voor ze een interland voor een van beide landen hebben gespeeld.

Het CAS deed de uitspraak in een zaak die door de Noord-Ierse voetbalbond IFA was aangespannen. Die beweerde dat de Ierse voetbalbond spelers aan het 'stropen' was. Aanvaller Daniel Kearns komt uit Belfast en speelde jeugdinterlands voor Noord-Ierland, maar besloot over te stappen naar Ierland. Eerder maakte Manchester United-middenvelder Darron Gibson de overstap naar 'het zuiden' ook al.

De Ierse voetbalbond FAI reageerde verheugd op de uitspraak die 'totale duidelijkheid biedt'. IFA-voorzitter Raymond Kennedy reageerde daarentegen teleurgesteld. "We zullen onze voetbalprogramma's blijven ontwikkelen zodat iedereen die voor Noord-Ierland mag spelen dat ook wil."

Noord-Ierland staat 59e op de wereldranglijst en plaatste zich sinds 1986 niet meer voor het WK. Ierland, dat 23 plaatsen hoger staat, speelde in 2002 voor het laatst een WK. Eind vorig jaar werden de Ieren in een play-off met Frankrijk om een ticket voor Zuid-Afrika uitgeschakeld door een goal na hands van Thierry Henry.

Honkballers zetten zegereeks voort

De Nederlandse honkbalploeg blijft ook in de tweede poulefase van het EK winnen. Vrijdagmiddag werd Griekenland met 10-0 verslagen. Die stand was na acht innings bereikt. Vanavond moet Oranje nogmaals aantreden. Dan is Zweden de tegenstander. Door aanhoudende regen is het schema van het toernooi in Duitsland ernstig in de war geschopt.

Morgen wacht de laatste tegenstander Italië. Nederland heeft aan een zege uit de laatste twee duels voldoende voor het bereiken van de eindstrijd op zondag. Daarin nemen de nummers een en twee uit de laatste poulefase het tegen elkaar op. Nederland, dat de afgelopen vijf EK's won, verloor dit titeltoernooi nog geen wedstrijd.

Politie vraagt hulp publiek spoorvernieling

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) roept de hulp van het publiek in bij het onderzoek naar de ernstige vernieling van het spoor tussen Lelystad en Almere. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie neemt deze kwestie zeer hoog op, omdat de sabotage had kunnen leiden tot de ontsporing van een trein.

Volgens het KLPD zijn er op de plaats van het delict verschillende voorwerpen gevonden die mensen wellicht herkennen. Ook wil de politie in contact komen met mensen die op de plaats van de vernieling iets hebben gezien. De precieze locatie is vlak voor het viaduct over de Lage Dwarsvaart nabij het natuurgebied Hollandse Hout.

TomTom gaat navigatieapparaten verkopen in China

TomTom start binnenkort met de verkoop van losse navigatieapparaten in China, zo bevestigde een zegsman van het bedrijf vrijdag tegenover Dow Jones Nieuwsdienst. TomTom heeft een overeenkomst gesloten met een niet nader genoemde distributeur om de markt te 'testen'. "Het is een groot land, dus het zal nog even duren voordat we breed verkrijgbaar zijn", aldus de woordvoerder.

TomTom-CEO Harold Goddijn noemde vorig jaar Rusland, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en China als groeimarkten. TomTom probeert in China ook overeenkomsten te sluiten met autofabrikanten voor de directe inbouw van navigatiesystemen in auto's.

Babylijk al jaar aanwezig in woning Breda

Het stoffelijk overschot van een baby dat zondag werd aangetroffen in een woning in Breda, lag daar vermoedelijk al een jaar. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Breda. De 19-jarige moeder zit vast.

De vrouw beviel zaterdag thuis van een baby. Een dag later kwam bij de politie een melding binnen van een andere bewoner van het huis aan de Haagse Beemden dat er een babylijk in de woning aanwezig was. Die baby kwam vermoedelijk uit een verborgen zwangerschap van de vrouw, een jaar eerder.

Jeugdzorg ontfermt zich over de onlangs geboren baby.

Pedicure besteelt hoogbejaarde klanten

Een pedicure in Zoetermeer is vorige week aangehouden omdat zij ervan wordt verdacht zeker acht hoogbejaarde klanten te hebben bestolen. De 31-jarige vrouw zou geld en waardevolle papieren van haar klanten, in de leeftijd van 74 tot 95 jaar, hebben gepikt. Dit meldt de politie.

De vrouw lette bij de eerste afspraak goed op waar de slachtoffers het geld bewaarden. Ze woonden zelfstandig of in een bejaardencentrum. Met een smoes keerde ze vervolgens terug en bestal de bejaarden.

De diefstallen vonden plaats van maart tot en met juni. Na meerdere aangiften werd de pedicure vorige week dinsdag aangehouden. Ze is inmiddels weer vrij, maar blijft verdachte.

El Hamdaoui: "Blij dat het achter de rug is"

Mounir El Hamdaoui is blij dat de perikelen rond zijn transfer van AZ naar Ajax eindelijk verleden tijd zijn. Vandaag kwam de transfer die al dagen in de lucht hing rond. Hierdoor is de aanvaller de komende vier seizoenen in Amsterdam te bewonderen.

"We zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest om dit rond te maken. En bij onderhandelingen weet je dat het een tijdje kan duren. Ik ben blij dat het eindelijk achter de rug is en dat ik me kan concentreren op het voetballen," zei El Hamdaoui die bij Ajax het shirt met rugnummer negen krijgt.

Het eerste doel met Ajax heeft de spits al. "Drie sterren op dit shirt zou fantastisch zijn. Ik zal er alles aan doen om dat waar te maken." Zijn eerste optreden in het shirt van Ajax kan morgen al tegen FC Twente in de strijd om de Johan Cruijff Schaal zijn.

Een reden om voor Ajax te kiezen is trainer Martin Jol. "Ik ken de trainer al een tijdje. Ik heb een goede band met hem. Hij is een van de redenen dat ik naar Ajax ben gekomen. Demy de Zeeuw heb ik de afgelopen dagen af en toe gesproken. Over Ajax hoefde hij mij echter niets te vertellen. Ajax is een grote club, dat wist ik als kleine jongen al. Ajax is echt een topclub in de wereld."

Jol is blij dat hij nu eindelijk een nummer negen mag verwelkomen. "Ik ben zeer tevreden dat we er iemand bij hebben die goals maakt. Mounir is een rasvoetballer. Hij heeft een gigantische techniek."

Doelman James naar Bristol City

David James zet zijn loopbaan voort bij Bristol City. De 39-jarige keeper tekent een contract voor een seizoen bij de club uit het Championship, een niveau onder de Premier League. James, in het verleden onder meer ook doelman van Liverpool en Manchester City, was transfervrij. Hij komt over van Portsmouth, dat failliet ging en daardoor degradeerde. Bristol City heeft een optie om James nog een seizoen vast te leggen.

James stond tijdens het afgelopen WK drie wedstrijden bij Engeland onder de lat. De eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten koos bondscoach Fabio Capello nog voor Robert Green, maar nadat die in de fout ging kwam James weer in beeld. Hij keepte vervolgens de duels tegen Algerije en Slovenië, waarin hij de nul hield. Ook tijdens de 4-1 nederlaag tegen Duitsland in de achtste finale stond James onder de lat.

Doelman James naar Bristol City
Doelman James naar Bristol City (Foto: Novum)

Stan Lee praat over Spider-Man: Shattered Dimensions

Veel Spider-Man-fans kijken bijzonder uit naar Spider-Man: Shattered Dimensions. De game, die uiteraard over de 'door-spin-gebeten-superheld' gaat, kenmerkt zich door verschillende Spider-Man comics de revue te laten passeren. Op die manier komt 'Spidey' in verschillende stijlen voorbij. Zo worden onder andere de comic-reeksen van Spider-Man 2099 en Amazing Spider-Man gebruikt als stijl.

De man die Spider-Man bedacht is Stan Lee. Hij zorgde mede ervoor dat Marvel van een kleine uitgeverij uit kon groeien tot een groot multimediabedrijf, zoals het vandaag de dag is. Stan Lee bedacht niet alleen Spider-Man, maar ook de Fantastic Four, de X-Men, de Hulk, Daredevil, Dr. Strange en Iron Man. De inmiddels 88-jarige Lee laat zich in het onderstaande filmpje uit over de game Spider-Man: Shattered Dimensions

[Upd] Stam vertrekt naar Wigan Athletic

FC Twente en Wigan Athletic hebben een akkoord bereikt over de transfer van Ron Stam naar Engeland. De rechtervleugelverdediger zou alleen nog een medische keuring moeten ondergaan. Doorstaat hij deze dan ligt er voor hem een contract voor drie jaar klaar. Twente ontvangt naar verluidt vier miljoen euro voor Stam.

Inmiddels zouden de Tukkers als vervanger Roberto Rosales van AA Gent op het oog hebben. Trainer Michel Preud’homme kent de Venezolaan nog uit zijn trainersperiode bij de Belgische club. Daarnaast zou er nog een middenvelder naar Enschede moeten komen.

Update

De transfer van de 26-jarige Stam naar Wigan Athletic is inmiddels rond. "Ronnie heeft aangegeven de stap naar een buitenlandse competitie te willen maken. Wigan was bereid de door ons gevraagde transfersom te betalen," meldt Twente-voorzitter Joop Munsterman.

Astana praat met Menchov

De ploegleiding van Astana onderhandelt met de Russische wielrenner Denis Menchov over een contract. Dat meldde vandaag een hoge official van de Kazachstaanse wielerfederatie. Astana raakt na dit seizoen zijn Spaanse kopman en tourwinnaar Alberto Contador kwijt.

Menchov is nu nog in dienst van Rabobank. Hij eindigde in de Ronde van Frankrijk op de derde plaats achter Contador en Andy Schleck. Tijdens de Tour werd al min of meer duidelijk dat de Rus de Nederlandse wielerploeg wil verlaten.

Contador maakte deze week bekend dat hij vertrekt bij Astana, maar de Kazachstaanse formatie is daar nog niet helemaal zeker van. Hij heeft een nieuwe aanbieding liggen. "We zijn een beetje boos. Vijf maanden geleden hebben we Contador een nieuw contract aangeboden en nog steeds heeft hij niet geantwoord", zei Valentin Rejert van de Kazachstaanse wielerbond.

"We kunnen niet eeuwig blijven wachten en willen volgende week duidelijkheid van hem. De ploeg kan uiteraard niet zonder renners, dus zijn we al aan het praten met kandidaten. Menchov is een van hen", aldus Rejert.

Kromowidjojo niet naar EK zwemmen

Ranomi Kromowidjojo zal niet deel gaan nemen aan het Europees kampioenschap zwemmen dat op 9 augustus in Boedapest van start gaat. Het nieuws werd vandaag door haar coach Jacco Verhaeren bekendgemaakt.

Kromowidjojo werd vorige week in het ziekenhuis op Tenerife opgenomen met hersenvliesontsteking. Inmiddels mag ze weer naar huis, maar ze moet op doktersadvies rust nemen, waardoor het zwemmen van wedstrijden voorlopig niet aan de orde is.

Poepon naar De Graafschap

Rydell Poepon vertrekt bij degradant Sparta Rotterdam. De aanvaller speelt komend seizoen voor De Graafschap in de Eredivisie. Sparta en de Doetinchemse club bereikten daarover vandaag een akkoord. Als Poepon zijn medische keuring doorstaat kan zijn overgang naar De Graafschap worden afgerond.

Poepon stapte twee jaar geleden over van Ajax naar Sparta. In twee seizoenen in Rotterdamse dienst speelde hij 64 duels in de competitie. Daarin trof Poepon 19 keer doel. In zijn tijd bij Ajax werd de aanvaller al twee seizoenen aan Willem II verhuurd.

Uitslag tweede vrije training Hongarije

Sebastian Vettel heeft ook tijdens de tweede vrije training de snelste tijd op de klokken gezet. Fernando Alonso reed de tweede tijd, gevolgd door Mark Webber, Felipe Massa. Vitaly Petrov maakt de top vijf compleet.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:20.087   33
2 F. Alonso Ferrari 1:20.584 +0:00.497 34
3 M. Webber Red Bull 1:20.597 +0:00.510 36
4 F. Massa Ferrari 1:20.986 +0:00.899 33
5 V. Petrov Renault 1:21.195 +0:01.108 33
6 L. Hamilton McLaren 1:21.308 +0:01.221 30
7 R. Kubica Renault 1:21.375 +0:01.288 37
8 N. Hülkenberg Williams 1:21.623 +0:01.536 41
9 J. Button McLaren 1:21.730 +0:01.643 33
10 M. Schumacher Mercedes 1:21.773 +0:01.686 31
11 P. de la Rosa Sauber 1:21.809 +0:01.722 38
12 R. Barrichello Williams 1:21.844 +0:01.757 36
13 N. Rosberg Mercedes 1:22.039 +0:01.952 28
14 K. Kobayashi Sauber 1:22.212 +0:02.125 37
15 J. Alguersuari Toro Rosso 1:22.469 +0:02.382 43
16 A. Sutil Force India 1:22.507 +0:02.420 22
17 S. Buemi Toro Rosso 1:22.602 +0:02.515 38
18 V. Liuzzi Force India 1:23.138 +0:03.051 36
19 J. Trulli Lotus 1:24.553 +0:04.466 37
20 T. Glock Virgin 1:25.376 +0:05.289 35
21 L. di Grassi Virgin 1:25.669 +0:05.582 32
22 B. Senna HRT 1:26.745 +0:06.658 33
23 S. Yamamoto HRT 1:26.798 +0:06.711 32
24 H. Kovalainen Lotus 1:27.705 +0:07.618 5

Haase naar kwartfinale Corendons

Robin Haase heeft de kwartfinale van het challengertoernooi in het Italiaanse Corendons bereikt. De Nederlander begon gisteren al aan zijn duel tegen Mischa Zverev, maar zware regenval zorgde ervoor dat het pas vandaag uitgespeeld werd. Haase bleek uiteindelijk met 6-1 en 6-2 te sterk te zijn.

Later vandaag speelt de Nederlander tegen Edouard Roger-Vasselin om een plaats in de halve finale. De andere Nederlander in de kwartfinale Thomas Schoorel zal het op gaan nemen tegen Vincent Millot.

Succes voor Valjavec in dopingzaak

Wielrenner Tadej Valjavec weet nog altijd niet waar hij aan toe is. De UCI beraadt zich op een vonnis van de Sloveense antidopingwaakhond. Die accepteerde afwijkende bloedwaarden in het biologische paspoort van de 33-jarige renner van AG2R niet als bewijs dat Valjavec doping heeft gebruikt en weigerde hem te schorsen. De UCI stapt mogelijk naar het sporttribunaal CAS.

"Onze juridische afdeling moet de uitspraak eerst bestuderen", houdt een woordvoerder van de wielerunie een slag om de arm. "We moeten weten waarom deze beslissing is genomen."

Valjavec was een van de drie renners die in mei geschorst werd vanwege afwijkende bloedwaarden. Franco Pellizotti werd tegelijkertijd geschorst. De aanklager van het Italiaans olympisch comité eiste gisteren een schorsing van twee jaar tegen Pellizotti.

Loods ontvoering Heineken gesloopt

Op last van de gemeente is vrijdag begonnen met de sloop van de loods waarin in 1983 biermagnaat wijlen Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer drie weken lang werden vastgehouden door hun ontvoerders.

Heineken en Doderer werden in de vroege avond van 9 november 1983 voor het Amsterdamse kantoor van Heineken ontvoerd en konden op 30 november van dat jaar worden bevrijd.

De loods - een eenvoudig, uit golfplaten opgetrokken bouwwerk - was door de ontvoerders geprepareerd om de slachtoffers voor langere tijd te kunnen vasthouden. Achterin de loods hadden de ontvoerders twee 'cellen' gebouwd, waarin Heineken en Doderer gescheiden van elkaar verbleven.

De belangrijkste ontvoerders waren de Amsterdamse criminelen Willem Holleeder en Cor van Hout. Zij konden na de nodige omzwervingen uiteindelijk worden gepakt en kregen een jarenlange celstraf.

Fracties begonnen aan overleg

De fracties van VVD, PVV en CDA zijn vrijdag rond 14.00 uur ieder afzonderlijk begonnen aan hun overleg over mogelijke politieke samenwerking. Volgens bronnen rond de besprekingen sturen de drie fractievoorzitters aan op een minderheidskabinet.

Dat houdt in dat de VVD en CDA samen een kabinet vormen en de PVV vanuit de Tweede Kamer gedoogsteun geeft om een parlementaire meerderheid te halen. Deze optie is volgens bronnen de uitkomst van het informele overleg dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) de afgelopen vier dagen hielden op een geheime locatie.

Bij binnenkomst in de fractiezalen hielden de meeste Kamerleden hun kaken stijf op elkaar. VVD-leider Mark Rutte wilde alleen kwijt dat het proces van formatie "zo complex is. Dan kun je tijdens de formatie geen mededelingen doen."

Informateur Ruud Lubbers stuurde precies een week geleden aan op informele gesprekken tussen de drie fractievoorzitters om te verkennen of een politieke samenwerking mogelijk was. Daarbij lag ook de optie van een minderheidskabinet op tafel. Omdat dit buiten de opdracht van Lubbers viel, zat hij niet bij de gesprekken aan tafel. Als wordt besloten om echt te gaan onderhandelen, zullen er wel een of mogelijk meerdere informateurs bij zitten.

Cel voor zussen om moord minnares

Twee zussen zijn vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van vijftien en vijf jaar voor moord op een vrouw in Ridderkerk in juli 2007. Het slachtoffer zou een affaire hebben gehad met de man van de oudste zus. De oudste zus dwong het slachtoffer om pillen te nemen en bleekwater te drinken en wurgde haar uiteindelijk.

Het gerechtshof achtte de moord door de oudste zus bewezen, net als de rechtbank in januari vorig jaar. De jongste zus werd toen echter vrijgesproken, maar het hof vond dat ook haar aandeel nu vaststaat. Zij zou niet hebben ingegrepen terwijl haar zus de vrouw ombracht en het op een zelfmoord liet lijken.

Volgens het hof werd het slachtoffer gedwongen een afscheidsbrief te schrijven. Vervolgens werd ze na het slikken van de pillen en het drinken van het bleekwater gedwongen om met een touw om haar nek ergens op te gaan staan. Uiteindelijk werd de vrouw door de oudste zus, ten overstaan van de andere zus gewurgd.

Exotische muggen bestreden in Noord-Brabant

Om te voorkomen dat drie exotische muggensoorten hun vleugels uitslaan in Noord-Brabant is donderdagavond een bestrijdingsactie van start gegaan. Het gaat om de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de gele koortsmug. Er worden bestrijdingsmiddelen voor larven en volwassen muggen ingezet. De actie duurt enkele weken.

Het Centrum Dierplaagbestrijding had tijdens controles op drie plekken in Brabant muggen en larven aangetroffen bij importeurs van gebruikte banden. Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft op advies van het RIVM uit voorzorg opdracht gegeven de drie soorten actief te bestrijden, om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.

In Nederland zijn nog geen exotische muggen aangetroffen die ziekteverwekkende virussen of parasieten bij zich dragen, maar in andere landen is gebleken dat deze muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren.

De Amerikaanse bandenmug komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië maar is inmiddels ook in andere delen van de wereld te vinden, waaronder Zuid-Europa. De gele koortsmug komt veel voor in (sub)tropische klimaten.

Het Centrum Dierplaagbestrijding controleert sinds 2008 langs snelwegen in Nederland en sinds vorig jaar bij bedrijven die handelen in gebruikte autobanden. Bedrijven die de plant lucky bamboo importeren, worden sinds 2006 gecontroleerd. De tijgermug die hiermee kan meereizen, wordt actief bestreden in kassen.

Mark Wahlberg krijgt ster Walk of Fame

Mark Wahlberg heeft donderdag een ster op de Walk of Fame op Hollywood Boulevard ontvangen. De 39-jarige acteur was in het bijzijn van zijn vrouw en vier jonge kinderen. "Ik ben erg blij dat mijn kinderen deze ceremonie willen uitzitten", zei hij lachend.

Blijkbaar vond Wahlberg zichzelf niet de meest voor de hand liggende kandidaat voor een ster op de prestigieuze boulevard. "Toen ik hoorde dat ik deze ster zou krijgen, dacht ik dat ik voor de gek werd gehouden."

Will Ferrell, Wahlbergs tegenspeler uit actiekomedie 'The Other Guys', was ook aanwezig en deed daar nog een schepje bovenop. "Ik ben erg blij om hier vandaag te kunnen zijn. Ik werd voor het eerst een fan van Mark toen ik zijn gymnastiekvideo kocht. En Mark, ik ben dol op al je Bourne-films", zei de komiek. De Bourne-films zijn met Matt Damon in de hoofdrol.

Mark Wahlberg werd voor het eerst bekend nadat hij in 1991 debuteerde als rapper Marky Mark met de groep Marky Mark and the Funky Bunch. Daarna deed hij een reclamecampagne voor ondergoed van Calvin Klein, die gemengde reacties kreeg.

In 1993 maakte Wahlberg zijn eerste speelfilm, 'The Substitute', waar hij nog als Marky Mark op de titelrol staat. Zijn echte doorbraak als acteur kwam met zijn hoofdrol als pornoacteur Dirk Diggler in 'Boogie Nights' uit 1997, inmiddels bekend onder zijn eigen naam. Voor zijn rol als Staff Sgt. Dignam in 'The Departed' uit 2006 van Martin Scorsese ontving hij zelfs een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol.

Mark Wahlberg krijgt ster Walk of Fame
Mark Wahlberg (Foto: Novum)

Man na arrestatie overleden in ziekenhuis

Een 48-jarige man die in Amsterdam was aangehouden omdat hij probeerde bouwmaterialen te stelen, is donderdagochtend in het ziekenhuis overleden. Waaraan de man is overleden is onduidelijk. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam vrijdag.

De man was op een afgesloten bouwterrein aangehouden. Hij werd overgebracht naar een cellencomplex. Een arts had een observatieadvies gegeven. Donderdagnacht raakte de man onwel, waarna politie- en brandweerpersoneel nog probeerden de man te reanimeren. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij overleed.

De Rijksrecherche onderzoekt de omstandigheden rond het overlijden van de man.

FC Volendam bevestigt komst Lindenbergh

Olaf Lindenbergh speelt volgend seizoen voor FC Volendam. Die club neemt hem op amateurbasis over van AGOVV Apeldoorn.

Lindenbergh gaf eerder vandaag aan waarom hij vertrekt bij AGOVV. "De laatste tijd was het gewoon een stuk minder met al die negatieve dingen. Er waren een hoop problemen met het vastleggen van spelers en de financiële dingen. En toen kwamen die zes punten in mindering er ook nog eens overheen. Gistermiddag kwam de kans om naar Volendam te gaan en heb ik de dingen tegen elkaar afgewogen. Het is nog niet helemaal rond. Of ik zo weg kan? Ik had een amateurcontract dus ik neem aan dat dat geen problemen oplevert.''

De ervaren middenvelder krijgt er bij FC Volendam nog een taak bij. Hij gaat naast zijn wedstrijden in het eerste ook stage lopen bij de jeugdopleiding van de club uit de Jupiler League.

De 36-jarige middenvelder speelde eerder voor De Graafschap, AZ, Ajax en Sparta Rotterdam. Na een jaar bij de amateurs van VPV Purmersteijn speelde hij nog een seizoen in de topdivisie van het futsal om vervolgens bij AGOVV terug te keren in het profvoetbal.

'Olieramp China mogelijk vele malen groter'

De grootste olieramp in de Chinese geschiedenis is mogelijk tien keer zo erg als de Chinese regering oorspronkelijk heeft doen voorkomen. Mogelijk heeft men zelfs met opzet olie laten weglekken om een nog grotere ramp te voorkomen. Dat heeft de Amerikaanse deskundige Rick Steiner vrijdag gezegd.

Volgens China is er na de explosie van een pijpleiding nabij de kustplaats Dalian twee weken geleden ongeveer vijftienhonderd ton olie gelekt. Deze schatting, die enkele dagen na het olielek werd gedaan, is nooit meer aangepast. Steiner schat echter dat er rond de zestig- tot negentigduizend ton olie is weggelekt in de Gele Zee. "Dat is enorm. Dat is ten minste zoveel als de officiële schattingen van de ramp met de Exxon Valdez", zo zei hij.

Steiner baseerde zijn schattingen op het feit dat een olietank compleet was vernield. De olietank had een capaciteit van negentigduizend liter en was net bijgevuld door een olietanker. De lagere schatting van zestigduizend liter baseerde hij op de hoeveelheid olie die door duizenden vissersboten is opgeruimd. "Zij hebben alleen al meer olie opgeruimd dan de hoeveelheid die volgens officiële schattingen is gelekt."

Nadat de pijpleiding was geëxplodeerd heeft volgens Steiner een aantal arbeiders ook olie uit andere tanks weg laten lopen, om te voorkomen dat een tank met dimethylbenzeen eveneens zou ontploffen.

Zowel Steiner als Greenpeace waarschuwde dat de schattingen er ongeveer vijftig procent naast kunnen zitten, vanwege het gebrek aan informatie over het lek.

Steiner, die heeft meegewerkt bij de olieramp met de Exxon Valdez in 1989, kondigde zijn schatting van het lek in China aan nadat hij door het gebied was gereisd als een consultant voor milieuorganisatie Greenpeace.

"Het is een gewoonte voor regeringen om olielekken minder te doen lijken, maar het verschil is nu wel heel ongebruikelijk", aldus Steiner.

Een medewerker van het departement voor propaganda in Dalian zei niets te weten van de schattingen van Steiner en wilde er niet op ingaan. "Ik denk dat we moeten blijven bij de cijfers die het gemeentebestuur heeft vrijgegeven."

Counter-Strike pro omgekomen na auto-ongeluk

Het Counter-Strike team van Mousesports uit Duitsland is in diepe rouw. Gisteren kwam Antonio 'cyx' Daniloski om het leven na een zwaar auto-ongeluk. De 19-jarige Counter-Strike pro was van het vliegveld van Frankfurt vertrokken om naar huis te gaan. Onderweg raakte een band lek, waarna er een zwaar auto-ongeluk ontstond. Antonio 'cyx' Daniloski overleed aan zijn verwondingen.

De collega's van Antonio hebben op hun website een statement afgegeven. Daarin staat onder meer dat hun vriend Antonio 'cyx' Daniloski op de dag van het ongeluk het vliegtuig naar Shanghai (China) had gemist. Het volgende vliegtuig naar Shanghai kwam pas de dag erna en dus moest Daniloski weer terug naar huis. Onderweg gebeurde het ongeluk.

Met Antonio 'cyx' Daniloski veroverde Mousesports verschillende prijzen, waaronder vijf titels in de ESL Pro Series en het IEM World Championship 2008. Dit jaar won het team nog het IEM European Championship 2010. Door het overlijden van Antonio keert het team van Mousesports terug naar huis en ziet het af van deelname aan het Intel Extreme Masters Global Challenge in Shanghai.

Mousesports uit Duitsland begon als een klein Counter-Strike team, maar groeide al snel uit zijn voegen. Behalve Counter-Strike heeft Mousesports ook teams van hoog niveau in andere divisies, zoals in de divisies van Warcraft III, Quake 4, Unreal Tournament en Pro Evolution Soccer.

Ruim veertig betogers vrijuit door fout politie

Het Openbaar Ministerie laat 44 betogers van de Nederlandse Volks Unie (NVU) en de Anti-Fascistische Aktie vrijuit gaan na een fout van de politie. Het gerechtshof oordeelde eerder dat een van hen niet vervolgd kon worden en justitie heeft die uitspraak nu overgenomen.

Bij de betoging in Arnhem in 2007 werden zeventig mensen aangehouden op grond van overtreding van een samenscholingsverbod. De kantonrechter veroordeelde er vijf tot het betalen van een boete, maar een van hen ging in beroep, waardoor de veroordeling werd opgeschort. Zij hoeven de boete nu niet meer te betalen.

Het gerechtshof oordeelde dat de veroordeling onterecht was omdat de betogers niet gesommeerd waren te vertrekken. Ze waren direct aangehouden en volgens de rechter kregen ze daardoor onterecht niet zelf de kans om te vertrekken. Het optreden van de politie werd bestempeld als disproportioneel.

Het OM betreurt het dat de verdachten vrijuit gaan na al het werk dat justitie al voor de zaak had gedaan. Voor de toekomst zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, zegt het OM.

Van de zeventig arrestanten zijn er 21 in een eerder stadium al afgevallen. Zo zijn de zaken tegen een aantal minderjarigen geseponeerd omdat de zaak te lang duurde.

Tennisster Hogenkamp in finale Challenger

Tennisster Richel Hogenkamp heeft de finale van de Challenger in het Kazachstaanse Almaty bereikt. De Nederlandse tennisster klopte thuisspeelster Zarina Diyas met 1-6, 6-1 en 6-3.

In de finale neemt Hogenkamp het op tegen de Georgische Sofia Shapatava. De 18-jarige Nederlandse staat momenteel 346e op de wereldranglijst, maar gaat door het bereiken van de finale fors stijgen.

Sony kruipt steeds dichterbij Microsoft

De console-oorlog: het blijft een aparte discussie die altijd gevoerd wordt door de fanboys van de verschillende kampen. Niet alleen proberen de bedrijven zelf elkaar het leven flink zuur te maken, ze krijgen daarbij ook nog eens hulp van de vele fanboys die achter ze staan. Aangezien je het beste een discussie kunt voeren met objectieve data, hieronder de situatie van de afgelopen maanden, verzameld door VG247.

De oorlog tussen de PlayStation 3 en de Xbox 360 lijkt het hevigst te zijn en met de komst van de motion-controllers voor beide systemen, zal de oorlog niet snel minder worden. Maar welk kamp heeft het de afgelopen maanden het beste gedaan? Uit de laatste cijfers blijkt dat de PlayStation 3 de afgelopen 12 maanden 4 miljoen keer meer is verkocht dan de Xbox 360. Het jaar daarvoor verkocht de Xbox 360 nog 1,7 miljoen meer exemplaren.

De Xbox 360 is het laatste jaar 10,3 miljoen keer over de toonbank gegaan en de PlayStation 3 14,3 miljoen keer. Door deze 4 miljoen extra verkopen van Sony is de voorsprong van de Xbox 360 ten opzichte van de PlayStation nu 3,8 miljoen exemplareren. De totale verkopen van de Xbox 360  staat op dit moment op 41,7 miljoen.

Sales

Deze flinke groei van de PlayStation 3 heeft natuurlijk te maken met de grote prijsdaling en de introductie van de PlayStation 3 Slim afgelopen Kerst. Microsoft is nu met een Xbox 360 Slim gekomen dus we zullen zien of het verschil tussen de twee komend jaar hierdoor nog drastisch verandert. Ook de komst van de motion-controllers zal de hele oorlog spannend houden.

[EK] Keizer achttiende bij het hoogspringen

Na haar diskwalificatie op de 100 meter horden bij de Europese kampioenschappen in Barcelona is atlete Jolanda Keizer op het tweede onderdeel van de zevenkamp als achttiende geëindigd. De Nederlandse ging bij het hoogspringen over 1,74 meter. Ze doet na haar mislukte race op de horden niet meer mee om de medailles.

Keizer, die net terug is van lang blessureleed, besloot om de meerkamp wel voort te zetten. Het derde onderdeel is vanavond het kogelstoten.

'Lagere cijfers voor actieve Facebookers'

Studenten die actief zijn op Facebook halen lagere cijfers dan medestudenten die andere dingen op internet doen. Facebook-gebruikers zouden bovendien minder tijd besteden aan hun studie en minder vaak betaald werk hebben. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag op basis van Nederlands-Amerikaans onderzoek.

Uit het onderzoek bleek dat Facebookers niet meer tijd op internet besteden dan niet-Facebookers. De ondervraagde Amerikaanse studenten kregen vragen over hun computergebruik, academische prestaties en sociale leven.

De onderzoekers weten nog niet of het gebruik van Facebook zorgt voor de lagere cijfers of dat mensen die minder gemotiveerd zijn nu eenmaal meer geïnteresseerd zijn in Facebook. Ze willen daar nader onderzoek naar doen.

Explosieve Kane & Lynch 2: Dog Days-trailer

Twee jaar geleden verscheen Kane & Lynch. Een game over twee criminelen die, simpel gezegd, gestoord zijn. In het tweede deel zul je wederom criminele activiteiten met ze kunnen ondernemen.

In het tweede deel speel je met Lynch die vredig in Shanghai woont totdat de hel losbreekt en je weer tegen alles en iedereen zult moeten vechten. Dat Kane & Lynch niet heel erg geliefd zijn in Shanghai kun je zien in onderstaande trailer.

Lolbroek waarschuwt voor poema in Baarn

Een onbekende grappenmaker zorgt voor opschudding in het Baarnse bos. Tegenover de ingang van paleis Soestdijk is een bord met waarschuwing opgehangen. In het bos zou een poemapaar met jongen zitten, dat mogelijk agressief reageert op wandelaars. De waarschuwing is voorzien van het logo van Staatsbosbeheer.

De verantwoordelijke boswachter is op vakantie. Staatsbosbeheer weet dan ook van niets en heeft daarom al een aantal van deze waarschuwingen verwijderd. Opmerkelijk is de gelijkenis van het poemabord met een bord dat eerder op dezelfde plaats hing. Dat bord was daar opgehangen door de boswachter en waarschuwde voor agressieve buizerds.

TiŽsto wordt gamepersonage

Tiësto wordt een gamepersonage in DJ Hero 2. Dit heeft game-uitgever Activision vrijdag onthuld. Tiësto's evenbeeld verschijnt in de game naast andere dj's als David Guetta en DJ Qbert. Begin deze maand werd al bekend dat de muziek van Tiësto in het spel te horen zal zijn.

"Ik vind het geweldig om me met dit medium bezig te houden", reageert Tiësto op de onthulling van zijn personage. "De manier waarop de muziek samenkomt, is verfrissend en uniek. Als dj kan ik niet meer wensen dan dat."

Naast het personage van de Nederlandse dj is ook zijn muziek in het spel verwerkt. Met behulp van een plastic draaitafel kunnen spelers zich een dj wanen. De soundtrack van de game bevat meer dan tachtig mixes van nummers uit de dance-, pop- en hiphopwereld. Op de maat van deze muziek moeten spelers de juiste handelingen verrichten om zich te kunnen meten met de beste dj's ter wereld.

DJ Hero 2 verschijnt deze herfst op de Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii.

Tiësto wordt gamepersonage
Tiësto wordt gamepersonage (Foto: Novum)

Kleine beloning voor Halo 1-spelers in Halo: Reach

Wie een cd-key van 'Halo: Combat Evolved' (de pc-versie van Halo 1) in zijn bezit heeft krijgt een kleine beloning in de vorm van wat 'visual flair' in Bungies nieuwste spel, 'Halo: Reach'. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een icoontje naast je naam bij het online spelen.

Mensen die het spel op de originele Xbox gespeeld hebben krijgen deze beloning spijtig genoeg niet omdat Bungie niet kan controleren wie het spel in zijn bezit heeft. Als je het spel niet gespeeld hebt en toch dit extraatje wilt ontvangen heb je ook pech, aangezien enkel de cd-keys die voor 26 mei geactiveerd zijn zullen werken.

Halo: Reach verschijnt op 14 september exclusief voor de Xbox 360.

Halo: Combat Evolved

Vergelijkingsfilmpje Formula 1 2010 met echte baan

Binnenkort komt de eerste Formula 1-game uit van Codemasters. Het doel dat Codemasters voor ogen had was om de game zo realistisch mogelijk te maken. Zo zitten alle banen en alle auto's uit het seizoen 2010 in het spel, maar ze hebben ook aardig hun best gedaan om het zo realistisch mogelijk te laten lijken.

Een fan heeft een filmpje vanuit de 'head-cam' tijdens een echte race op het Spa-circuit in België vergeleken met een filmpje van Formula 1 2010 op dezelfde track. Hier lijkt het er echt op dat de banen 100% identiek aan elkaar zijn. Vergelijken kan zelf, het filmpje staat hieronder. De game komt in september uit voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

"Feyenoord had me achteraf beter met rust kunnen laten"

Feyenoord had Youssef El-Akchaoui afgelopen zomer beter met rust kunnen laten. De Rotterdammers gingen met een lege portemonnee winkelen, stelt de verdediger.

Net als vorige zomer meldde Feyenoord zich ook deze zomer voor de diensten van El-Akchaoui. "Achteraf kan ik wel stellen dat ze me beter met rust hadden kunnen laten", zegt de Marokkaan in Voetbal International.

"Er werd me een vis voorgehouden, die er in werkelijkheid niet was. Ik vond het dus ronduit teleurstellend, omdat ze hun huiswerk niet goed hadden gedaan en mij lekker maakten met helemaal niets."

"Je moet het zo zien: ik ga ook niet zonder geld of pinpas naar de supermarkt in de veronderstelling dat ik wel even met een volle boodschappenwagen terugkom. Zo lag ook de situatie bij Feyenoord, en dan had ik gelukkig de luxe dat ik met Heerenveen nog een geweldig alternatief had."

Bij sc Heerenveen heeft El-Akchaoui inmiddels zijn draai gevonden. "Iedereen wil een nieuwe start en met deze selectie is het mogelijk dat Heerenveen dé verrassing van dit seizoen gaat worden."

Churchills valse tanden geveild

Op een veiling in Engeland heeft een set valse tanden van de voormalige Britse premier Winston Churchill 15.200 pond (ruim achttienduizend euro) opgebracht. Dat was drie keer de geschatte opbrengst.

Het gaat om een gouden bovenplaatje met kunsttanden, een van zeker drie sets die Churchill aan het begin van de Tweede Wereldoorlog speciaal liet maken om zijn zo bekende stemgeluid met de slis te kunnen behouden. Churchills markante slis bleef, getuige de opnamen van zijn befaamde radiotoespraken tijdens de oorlog, gehandhaafd.

Churchill was premier in de periode 1940-1945 en in de periode 1951-1955.

File A28 door ongeluk met vrachtwagen propaangas

Op de A28 is vrijdagochtend een file van acht kilometer ontstaan doordat een vrachtwagen met propaangas tussen De Wijk en Zuidwolde is gekanteld. De ANWB meldt dat het wegdeel uit voorzorg korte tijd in twee richtingen was afgezet. Inmiddels is de rijbaan richting Zwolle weer vrijgegeven.

De vrachtwagen kantelde rond 11.00 uur.

In de richting Amersfoort was overigens ook een ongeluk gebeurd waar vijf auto's bij betrokken waren.

Doden bij bosbranden Rusland

Bij bosbranden rondom verschillende Russische steden zijn ten minste zeven doden gevallen. Onder de doden zijn twee brandweermannen. Voronezh, een stad in het zuiden van Rusland, is omringd door het vuur en de brand heeft bossen en dorpjes rondom Niznhy Novgorod, de vijfde stad van Rusland, bijna vijfhonderd kilometer ten oosten van Moskou, in de as gelegd.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezworen de personen die verantwoordelijk zijn voor het uit de hand lopen van de branden te straffen.

Rusland heeft te kampen met een hittegolf en extreme droogte. De branden die als gevolg daarvan zijn ontstaan, beslaan inmiddels zo'n negentigduizend hectare.

Juli zeer warm en wisselvallig

De maand juli was zeer warm, maar ook wisselvallig. Vooral de tweede helft van de maand viel er de nodige regen. Dat meldt het KNMI vrijdag. Ondanks de warmte was er net geen sprake van een landelijke hittegolf. Noodweer in het Gelderse Vethuizen kostte aan twee mensen het leven. In Volkel werd een windstoot van 125 kilometer per uur gemeten.

De eerste helft van juli trokken er een aantal dagen hevige onweersbuien over het land die voor veel schade en overlast zorgden. Het KNMI registreerde tussen de avond van 10 en de ochtend van 11 juli ruim 58.000 ontladingen. Ondanks de vrij natte julimaand was er na de droge junimaand landelijk sprake van een neerslagtekort.

Ondanks het noodweer was juli een van de vijf warmste julimaanden sinds 1901. Het was een zeer warme zomermaand, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 19,8 graden Celsius. In het Limburgse Arcen was het op 9 juli met 36,2 graden de warmste julidag.

GoldenEye DS komt tegelijk uit met Wii-versie

Terwijl er steeds meer geruchten de ronde deden over een 3DS-versie van GoldenEye 007, blijkt de game in ontwikkeling te zijn voor de 'oude' Nintendo DS. Volgens website Joystiq stond dat vermeld op een kalender van Nintendo met daarop alle aankomende releases. De DS-versie van GoldenEye 007 moet tegelijkertijd gaan uitkomen met de versie die op de Wii zal gaan verschijnen.

GoldenEye DS wordt ontwikkeld door n-Space en volgens Activision gaat het hier niet om een port van het origineel op de N64. Daniel Craig (James Bond) en Judi Dench ('M') verlenen hun stem aan GoldenEye DS. Het is nog niet bekend of John Cleese ('Q') ook zijn stem verleent, maar volgens Joystiq heeft de man het erg druk met andere projecten.

GoldenEye 007 op de Wii is wel een remake van het origineel op de Nintendo 64. Het spel wordt door fans gezien als de eerste first-person shooter die goed speelbaar was op een console. De multiplayer van het spel heeft een hoop gamers onvergetelijke avonden bezorgd. GoldenEye 007 komt op 2 november uit op de Wii en DS.

 

 GoldenEye 007 op de Wii

 

Stuttgart en Real eens over Khedira

Sami Khedira verruilt VfB Stuttgart voor Real Madrid. Dat maakte de club uit de Duitse Bundesliga vandaag bekend.

De 23-jarige middenvelder had zelf al eerder een akkoord bereikt met de club van Rafael van der Vaart en Royston Drenthe. Khedira ondertekent een contract zodra hij een medische keuring bij Real heeft ondergaan. De duur van Khedira's contract en de transfersom maakte Stuttgart niet bekend.

Stuttgart-directeur Fredi Bobic liet weten dat zijn club de twaalfvoudig Duits international niet graag zag vertrekken. "Maar we kunnen Sami's wens om zijn carrière bij Real voort te zetten, begrijpen. We wensen hem veel succes met zijn nieuwe uitdaging in Madrid." Khedira had nog een contract voor een seizoen.

Force India weer in de fout met banden

Nog geen week nadat het team tijdens de Grand Prix van Duitsland een grote blunder begin door de verkeerde banden te monteren onder de auto's van Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi, heeft het team opnieuw een grote fout gemaakt in Hongarije.

Paul di Resta, die de eerste training in de plaats van Liuzzi mocht rijden, kreeg namelijk banden die officeel niet vóór zaterdag gebruikt mochten worden. Hierdoor heeft Force India een boete van 5000 euro gekregen van de FIA.

Mercedes GP draait enkele updates terug

Mercedes Grand Prix heeft een aantal updates op de MGP W01 voor Hongarije teruggedraaid. Reden hiervoor is dat de geblazen diffuser en de F-duct op Hockenheim niet goed werkten. Een race eerder op Silverstone werkte het geheel wel en pakte Nico Rosberg de derde podiumplaats van het seizoen.

Op Hockenheim waren Rosberg en teamgenoot Michael Schumacher echter nergens te bekennen. Daarom heeft het team besloten de nieuwe updates eraf te halen en de specificatie van Silverstone weer te gebruiken. De onderdelen worden nu bekeken en keren naar verwachting eind deze maand in Spa terug op de bolides van de twee Duitsers.

[Upd] Nieuwe aankoop Willem II lang buitenspel

Pawel Wojciechowski zal voorlopig niet in actie kunnen komen voor Willem II. De aankoop van de Tilburgers heeft bij een oefenduel een kruisband in zijn knie in- of afgescheurd.

Mocht het zijn afgescheurd, dan mist de Pool nagenoeg het hele seizoen.

Update 13:43

Willem II zal het zeker vijf maanden moeten doen zonder Wojciechowski. Uit onderzoek is gebleken dat hij zijn kruisband heeft ingescheurd of afgescheurd. Mocht zijn kruisband zijn afgescheurd dan is zijn seizoen nu al voorbij. Maandag ondergaat Wojciechowski een MRI-scan waaruit zal blijken hoelang de Pool definitief uit de roulatie is.

Tiener gooit onzindelijk katje tien keer uit raam

Een 17-jarige Hagenaar heeft zijn jonge katje maar liefst tien keer uit het raam van zijn woning gegooid omdat het dier moeite had om zindelijk te worden. Het katje zette het volgens een getuige op een krijsen, meldt de politie vrijdag.

De tiener gooide het katje donderdag rond 16.00 uur met kattenbak en al uit het raam van zijn woning aan de Paviljoensgracht. Het katje krijste volgens de getuige. De politie vond in de woning geen kattenvoer en in de kattenbak lagen heel weinig korrels. De tiener is aangehouden. Het katje is in beslag genomen.

Huisarts moet smerige praktijk sluiten

Een huisarts in het Brabantse Veghel moet stoppen met zijn werkzaamheden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft huisarts Bonnet donderdag bevolen zijn dokterswerk te beëindigen, omdat zijn praktijk smerig was.

De inspectie was woensdag onaangekondigd langs geweest en stuitte op grote tekortkomingen, die ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid opleveren. De hygiëne en infectiepreventie waren ondermaats. Zo werden de ruimtes en de instrumenten niet volgens de richtlijnen gereinigd en gedesinfecteerd. De dokterstas voor visites bleek geneesmiddelen te bevatten die bijna allemaal al jaren over de houdbaarheidsdatum waren.

Daarnaast was de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de praktijk niet goed geregeld. Zo had de praktijk geen aparte spoedlijn of keuzemenu met de optie spoed. Patiënten kregen bij een spoedmelding bovendien geen medisch deskundig persoon aan de lijn. De doktersassistente had geen diploma en had de laatste tien jaar geen scholing gevolgd, terwijl ook zij medische handelingen verrichtte.

De inspectie hield de arts al langer in de gaten, nadat de huisartsenpost 's-Hertogenbosch-Oss-Veghel hem wegens onprofessioneel gedrag op non-actief had gezet. De praktijk moet dicht blijven tot de inspectie vindt dat er weer verantwoorde zorg kan worden geleverd.

NCsoft moet Richard Garriott miljoenen betalen

Game-uitgever NCsoft moet meer dan twintig miljoen euro betalen aan game-ontwikkelaar Richard Garriott. Dat laat de rechtbank in Austin weten. Garriott had NCsoft aangeklaagd vanwege de handelswijze rond zijn ontslag.

De game-ontwikkelaar heeft de uitgever in mei 2009 aangeklaagd voor de manier waarop het bedrijf is omgegaan met zijn vertrek in 2008. Garriott beweerde dat hij ontslagen werd, de uitgever stelde dat Garriott zelf is opgestapt.

Volgens Garriott zou deze onenigheid hem miljoenen dollars hebben gekost. Hij heeft ten tijde van de economische recessie vierhonderdduizend aandelen van het bedrijf moeten verkopen. Daarom had hij 35,7 miljoen euro geëist van NCsoft. De rechtbank heeft hem uiteindelijk 21,2 miljoen euro toegekend.

Voor NCsoft werkte Garriott aan de online game Tabula Rasa. Het spel werd in november 2007 uitgegeven, maar begin 2009 ging de stekker eruit. Na een sabbatical van twee jaar maakte Garriot in februari dit jaar zijn terugkeer in de game-industrie. Met zijn eigen bedrijf Portalarium werkt hij aan de ontwikkeling van applicaties voor sociale netwerken als Facebook. Portalarium heeft nog geen game uitgegeven.

NCsoft moet Richard Garriott miljoenen betalen
NCsoft moet Richard Garriott miljoenen betalen (Foto: Novum)

Militairen hielden zich aan regels in Afghanistan

Nederlandse militairen hebben zich tijdens de missie in Afghanistan aan de geweldsinstructies en het oorlogsrecht gehouden. Het Openbaar Ministerie in Arnhem laat vrijdag weten dat geen enkele militair gedurende de missie, die vier jaar duurde, strafrechtelijk is vervolgd. Het Nederlandse leger is bezig met de terugtrekking.

De afdeling militaire zaken van het Openbaar Ministerie in Arnhem toetst alle gevechtscontacten. Een aantal keer werd een zogeheten feitenonderzoek ingesteld. Dit varieert volgens een zegsvrouw van het OM van navraag doen tot een diepgravender onderzoek. Dit gebeurde bijvoorbeeld toen Nederlandse militairen door eigen vuur omkwamen.

Hoe vaak een eerste onderzoek of nader onderzoek is gedaan, wil de woordvoerder niet zeggen. Overigens heeft het OM nog niet alle rapporten met gevechtshandelingen onderzocht die door het ministerie van Defensie zijn aangeleverd. Wanneer de toetsing is afgerond, is nog niet bekend.

Consumentenprijzen eurozone stijgen 1,7% in juli

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in juli op jaarbasis conform verwachting gestegen. Dat blijkt vrijdag uit een raming van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 1,7 procent, gelijk aan de gemiddelde verwachting van vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen. In juni stegen de prijzen op jaarbasis met 1,4 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de doelstelling de inflatie onder, maar in ieder geval vlakbij de 2,0 procent te houden.

Werkloosheid eurozone ook in juni 10%

De werkloosheid in de eurozone is in juni onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie, vrijdag.

In de landen waar wordt betaald met de euro kwam de werkloosheid in juni uit op 10 procent, gelijk aan een maand eerder. Vooraf door Dow Jones geraadpleegde economen rekenden erop dat de werkloosheid in juni zou uitkomen op 10,0 procent.

Horner: "Onze auto's zijn volledig legaal"

Teambaas Christian Horner benadrukt dat zijn auto's volledig legaal zijn. Na de grand prix van Duitsland waren er foto's in omloop, waarop te zien zou zijn dat Red Bull gebruikt maakt van flexibele vleugels. Horner doet dit nu af als een fabeltje.

De foto's lieten zien dat de voorvleugel van de renstal tijdens het remmen stukken lager hangt dan bij bijvoorbeeld McLaren of Ferrari. Horner zegt echter dat het geheel uit zijn context is gehaald. "Foto's zijn gevaarlijk", aldus de teambaas tegenover de BBC."Je weet bijvoorbeeld niet met hoeveel brandstof de auto rijdt. Maar onze vleugels hebben alle FIA-tests doorstaan."

"De voorvleugel gedraagt zich zoals hij is ontworpen en dat voldoet aan de reglementen. Maar dat is slechts één deel van de auto, alles werkt immers samen. We zijn verrast door de ophef."

Helft meer wespennesten West-Nederland

Het westen van Nederland telt ruim de helft meer wespennesten dan vorig jaar. In het oosten is het aantal wespennesten juist minstens gehalveerd. Dit verschil komt onder meer door het ontbreken van nachtvorst in het westen halverwege april, meldt natuurbericht.nl op de website. De grootste overlast door wespen wordt in de tweede helft van augustus verwacht.

Ook de ontwikkeling van wespennesten ligt in het westen enkele weken voor op de ontwikkeling vorig jaar. In het oosten blijft de ontwikkeling juist achter. Vorig jaar was er veel overlast door wespen, door het gunstige voorjaar. Vanaf maart dit jaar zijn de wespenkoninginnen uit hun winterslaap ontwaakt en begonnen met het maken van nesten.

"Frame rate een uitdaging met 3D"

Volgens vele gamers en vooral game-ontwikkelaars is 3D gaming de toekomst. Steeds meer games krijgen een 3D behandeling en er komt zelfs een heuse 3D-handheld: de 3DS van Nintendo. Toch kan je een game niet zomaar omzetten in 3D vindt Peter Moore, de president van EA Sports. Volgens Moore zijn er nog wat uitdagingen op het gebied van frame rate (beelden per seconde) en camerastandpunten. Dat zei hij in een interview met het Britse tijdschrift Xbox World 360.

"Wij, EA Sports, zijn op dit moment absoluut bezig met 3D, maar er zijn nog zat uitdagingen, zoals de frame rate en de standpunten van de camera. Zo hebben we inmiddels geleerd dat je de gebruikelijke camerastandpunten niet zomaar over kunt zetten naar 3D. Tijdens een presentatie van de American football game Madden in 3D zag ik een hoop toffe momenten. Alles gaat goed totdat de camera het veld vanuit de lucht laat zien. Op dat moment heeft 3D niet echt een toegevoegde waarde. Dat kan je zomaar uit de game halen", aldus Peter Moore.

Peter Moore zit sinds 2007 bij EA Sports. Daarvoor werkte Moore voor onder andere Microsoft en SEGA of America. Vooral over zijn tijd bij SEGA krijgt hij nog vaak reacties. Op het vliegveld in Chicago hoefde hij zijn paspoort niet te laten zien aan de beveiliging, omdat de beveiliger Peter Moore herkende als: "De klootzak die Shenmue aan Xbox gaf".

 Peter Moore

Voorzichtig herstel in transportsector

Het herstel in de transportsector heeft in het tweede kwartaal voorzichtig doorgezet. De vraag naar transport en andere logistieke diensten neemt in binnen- en buitenland duidelijk toe, concludeert brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) vrijdag.

De omzetten zijn gestegen naar het hoogste punt in ruim twee jaar. De stemmingsindicator voor de bedrijvigheid in de sector, een indicator van de omzetten, haalde de hoogste notering sinds begin 2008. De stijging was al voorspeld door ondernemers in de branche.

Het herstel houdt echter nog niet over, stelt TLN. De vrachtprijs blijft nog achter bij de stijgende kosten en het winstniveau blijft achter bij de toegenomen bedrijvigheid en omzet.

Fer over vice-aanvoerderschap: "Geeft lekker gevoel"

Leroy Fer zal komend seizoen een volgende stap in zijn ontwikkeling moeten maken. De middenvelder van Feyenoord werd door Mario Been al benoemd tot vice-aanvoerder.

"We hebben veel jonge jongens in de ploeg," vertelt Fer in gesprek met RTV Rijnmond. "Ik heb er al een aantal wedstrijden op zitten. Dan moet je verder kijken en ben je geen talent meer. De trainer heeft mij ook daarom tweede aanvoerder gemaakt. Ik voel het niet als druk, het is juist positief en geeft een lekker gevoel."

Met Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst en Kevin Hofland is er een ervaren basis weggevallen bij Feyenoord. "En die ga je missen", zegt Fer. "Dat moet je nu met jonge jongens en talenten opvangen. Ik probeer me dan zo goed mogelijk op te stellen naar die jongens en er voor ze te zijn als ze mij nodig hebben."

In tegenstelling tot veel talentvolle spelers uit de Eredivisie is Fer niet opgeroepen voor het Nederlands elftal. Hij behoort tot de selectie van Jong Oranje."Oranje is een droom en doel van mij. Daar denk ik wel aan, maar nu komt het misschien nog te vroeg en moet ik me concentreren op Feyenoord."

[EK] Sintnicolaas: "Dit is ongelofelijk"

Tienkamper Eelco Sintnicolaas behaalde gisteren bij het Europees kampioenschap atletiek tot zijn eigen verbazing de zilveren medaille. Hij brak op zeven onderdelen zijn persoonlijke records en miste het Nederlandse puntenrecord op een haar na. "Ik kwam voor de top zes. Dit is ongelofelijk," zei de Nederlander na afloop van de 1.500 meter.

Het belangrijkste voor Sintnicolaas was dat zijn diskwalificatie op de 400 meter teruggedraaid werd. Hij won deze afstand, maar zou volgens een jurylid buiten zijn baan terecht zijn gekomen. "Ik was zo blij toen ik mijn ouders en mijn trainer Vince hoorde juichen toen ik op de uitloopbaan was. Toen wist ik dat ik door mocht gaan."

De Nederlander klom met name door zijn 5,45 meter bij het polsstokhoogspringen op. Ook bij het speerwerpen zette hij met 62,57 meter in de derde poging een sterk persoonlijk record neer. "Speer was belangrijk. Daar had ik het kunnen verliezen. Toen wist ik dat ik een medaille had. Ik ging op de 1500 meter voor goud. Ik wilde Barras eruit sprinten. Met het Nederlands record heb ik me eigenlijk niet zo bezig gehouden. Dat komt nog wel."

FOK!games Tofste baas - dag 24

Ganondorf, de grote vijand van Link wist gisteren te winnen waardoor hij het in de tweede ronde tegen Master Hand en The Lich King op mag nemen.

Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

King K. Rool (Donkey Kong)
King K. Rool, de baas met de wrede achternaam. Deze krokodil is leider van de Kremlings en wil met snode plannen de bananenvoorraad van Donkey Kong stelen. Ondanks zijn nogal vet uitziende lichaam, blijkt hij toch erg sterk te zijn, en met zijn gouden buik doet hij het goed bij de vrouwelijke krokodillen. Hij heeft alleen een vreemde tic met zijn linkeroog.

Dr. Neo Cortex (Crash Bandicoot)
Dr. Neo Cortex is de mad scientist/vijand in de Crash Bandicoot-serie. Hij heeft een straal ontwikkeld, de evolvo-ray, die onschuldige dieren muteert in enorme onvriendelijke beesten. Crash was zelf een van zijn experimenten voordat Neo hem uit zijn kasteel kickte. Het is aan Crash om zijn soortgenoot Tawna te redden. Zo ontstaat een strijd die de laatste decennia al verschillende games heeft voortgebracht.

Cycloid Emperor (Duke Nukem 3D)
De eerste keer dat je de Cycloid Emperor tegenkomt in de Duke Nukem-serie is in Duke Nukem 3D. Je loopt in een American football stadion en dit kolossale monster schiet zo'n 2/3 raketten per schot op je af. De onvoorspelbaarheid van deze baas maakt 'm tot een lastig mannetje met één oog. "It's down to you and me, you one-eyed freak!"

King K. RoolDr Neo CortexCycloid Emperor

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in het topic in GAM. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12.00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Explosie in coffeeshop in Helmond

Een explosie heeft vrijdagochtend voor flinke schade gezorgd in een coffeeshop in Helmond. De ruiten liggen eruit en ook in de zaak is sprake van flinke schade. De politie wil nog niets zeggen over de oorzaak, maar Omroep Brabant meldt dat getuigen hebben gezien dat er iets naar binnen is gegooid, waarna een harde knal volgde.

Bij de ontploffing in de recent geopende tweede coffeeshop in Helmond, aan de Noord-Koninginnewal, raakte niemand gewond. Hoe groot de schade precies is, moet nog worden onderzocht. De technische recherche heeft de zaak afgesloten voor onderzoek. De politie doet ook een buurtonderzoek en is op zoek naar getuigen.

Voorzitter Kees van Dijk van de wijkraad spreekt tegenover Omroep Brabant het vermoeden uit dat de dader niet in de buurt gezocht moet worden. De buurt zou geen last hebben van de coffeeshop. Hij denkt dat het motief in de persoonlijke sfeer ligt.

Uitslag eerste vrije training Hongarije

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de grand prix van Hongarije. De Duitser was teamgenoot Mark Webber meer dan een tiende te snel af. Robert Kubica reed de derde tijd, gevolgd door Jenson Button en Rubens Barrichello.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronde
1 S. Vettel Red Bull 1:20.976   29
2 M. Webber Red Bull 1:21.106 +0:00.130 27
3 R. Kubica Renault 1:22.072 +0:01.096 21
4 J. Button McLaren 1:22.444 +0:01.468 17
5 R. Barrichello Williams 1:22.601 +0:01.625 25
6 P. de la Rosa Sauber 1:22.764 +0:01.788 24
7 F. Alonso Ferrari 1:22.772 +0:01.796 25
8 N. Rosberg Mercedes 1:22.777 +0:01.801 25
9 M. Schumacher Mercedes 1:22.792 +0:01.816 26
10 N. Hülkenberg Williams 1:22.966 +0:01.990 25
11 A. Sutil Force India 1:23.003 +0:02.027 19
12 F. Massa Ferrari 1:23.007 +0:02.031 26
13 V. Petrov Renault 1:23.249 +0:02.273 24
14 K. Kobayashi Sauber 1:23.327 +0:02.351 23
15 P. di Resta Force India 1:23.520 +0:02.544 19
16 S. Buemi Toro Rosso 1:23.780 +0:02.804 22
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:23.868 +0:02.892 28
18 L. Hamilton McLaren 1:24.075 +0:03.099 15
19 J. Trulli Lotus 1:25.032 +0:04.056 22
20 H. Kovalainen Lotus 1:25.210 +0:04.234 23
21 T. Glock Virgin 1:25.990 +0:05.014 21
22 L. di Grassi Virgin 1:26.686 +0:05.710 17
23 B. Senna HRT 1:26.990 +0:06.014 34
24 S. Yamamoto HRT 1:28.157 +0:07.181 24

[EK] Zevenkampster Keizer gediskwalificeerd

Voor Jolanda Keizer is het EK atletiek in Barcelona op een deceptie uitgelopen. De meerkampster duwde vanmorgen op de 110 meter horden, het eerste onderdeel van de zevenkamp, een horde om nadat ze op de horde daarvoor uit balans was geraakt. Dat mag niet en dus diskwalificeerde de jury de 25-jarige Haarlemse. Keizer neemt nog wel aan de andere zes onderdelen deel, maar kan een goede klassering vergeten.

Snelwandelaar Yohann Diniz werd Europees kampioen op de 50 kilometer. De Fransman had daar 3.40.37 uur voor nodig. Grzegorz Sudol uit Polen won het zilver, de Rus Sergey Bakulin ging met het brons aan de haal. Diniz nam kort na de start van de race de leiding en bouwde een voorsprong op, maar raakte die door een moment van onachtzaamheid bijna weer kwijt. Na ruim 30 kilometer struikelde de Fransman, maar hij kwam weer overeind en hervond zijn ritme.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 19 juli tot en met 25 juli.

Het is een rustige week in Japan, er zijn twee nieuwe games uit en de softwareverkopen zijn gedaald in tegenstelling tot vorige week. In de hardware zien we weinig grote veranderingen, verkopen dalen of stijgen licht. 

 
Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 Wii
Wii Party
98.564
2 PSP Fate/Extra 72.170
3 DS Inazuma Eleven 3: World Challenge!! 44.451
4 DS Fire Emblem: New Mystery of the Emblem - Hero of Light and Shadow 39.459
5 Wii
Dragon Quest: Monster Battle Road Victory 35.795
6 PSP
Jikkyou Powerful Pro Baseball 2010 29.184
7 PS3
Jikkyou Powerful Pro Baseball 2010 28.258
8 Wii
Super Mario Galaxy 2 21.313
9 PSP Last Ranker 20.741
10 DS
Katekyoo Hitman Reborn! DS Flame Rumble XX: Kessen! Real 6 Chouka 19.540
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
28.747 +1.961
2 DSi XL
24.189 -1.695
3 Wii
21.092 -1.147
4 PS3
19.420 -53
5 DSi
18.202 +1.884
6 Xbox 360
6.056 +120
7 DS Lite
5.059 +164
8 PS2
1.475 -83
9 PSP Go
831 -324
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 122.095 29.578
DS 103.450 47.450
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 150.353 50.473
Microsoft - 6.056
Nintendo 259.122 68.542
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.143.859 14.811.192
PS3 813.563 5.314.930
Wii 886.880 10.492.079
DSiXL 707.105 1.214.012
DSi 487.259 4.826.205
DS Lite
131.667 17.979.423
Xbox 360
123.649 1.333.321
PSP GO
40.793 116.548
PS2 49.912 21.660.089
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.184.652 14.927.740
DS 1.326.031 30.605.111
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Babes, auto's en feestjes met Need For Speed: Hot Pursuit

De Need For Speed-franchise is in de laatste jaren haar glans ietwat kwijtgeraakt. Vele gamers vinden de Hot Pursuit-game van jaren terug nog altijd de beste uit de serie. Electronic Arts heeft hiernaar geluisterd en onthulde tijdens de E3 'Need For Speed: Hot Pursuit'.

Need For Speed: Hot Pursuit draait wederom om wilde achtervolgingen tussen tropische auto's en politie. Het is aan de politie om de voortvluchtige op te jagen en het leven zuur te maken met spijkermatten. De game wordt ontwikkeld door Criterion Games, welke we kennen van de BurnOut-serie. Om de game, die in november uitkomt, alvast goed op de kaart te zetten, tourt EA rond in de Verenigde Staten met babes, mooie auto's en wilde feestjes. Voor een sfeerimpressie van het feest in New York kun je kijken naar de onderstaande video.

Need For Speed: Hot Pursuit verschijnt 16 november voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Over een PC-release is nog niks bekend.

Aantal bezoekers Loveparade gemanipuleerd

De bezoekersaantallen van de Loveparade in Duitsland zijn de afgelopen jaren stelselmatig gemanipuleerd. In mededelingen naar publiek en media werd het daadwerkelijke aantal bezoekers van het dansevenement jarenlang verdrievoudigd.

Dit blijkt uit een geheim intern rapport van organisator Lopavent waar de regionale krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung de hand op heeft weten te leggen. De gemeenten waar de technofeesten werden georganiseerd, deden mee aan de misleiding van het publiek.

Officieel waren er in Essen drie jaar geleden 1,2 miljoen bezoekers en in 2008 in Dortmund 1,6 miljoen feestgangers. De gemeente Dortmund wilde per se dat het bezoekersaantal hoger zou liggen dan dat in Essen, aldus bronnen bij de politie.

Voor de Loveparade van afgelopen zaterdag in Duisburg, waarbij als gevolg van massapaniek 21 mensen de dood vonden, werd een officieel bezoekersaantal van 1,4 miljoen opgegeven. Maar volgens de politie is 300.000 een meer realistische schatting.

Trailer van Pokťmon Black en White

Er is een nieuwe trailer verschenen van Pokémon Black en White. In de video is onder andere te zien hoe het 'nieuwe' Team Rocket eruitziet, maar hoe zij heten is nog niet bekend. We zien ook dat er veel nadruk wordt gelegd op actie en spanning, veel meer dan in eerder Pokémon RPGs. Ook wordt er nog iets uitgelegd over de multiplayer, daar hopen we snel meer informatie over te hebben.

Worms wordt weer ouderwets

Worms voor de pc wordt weer tweedimensionaal. Gamestudio Team17 heeft bekendgemaakt dat met Worms Reloaded de serie terugkeert naar haar roots.

De Worms-serie bestaat al vijftien jaar. Er zijn in totaal meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht. Na de release van 'Worms Blast' in 2002 stapte Team17 over op een driedimensionale spelwereld. Deze driedimensionale games zijn nooit zo enthousiast ontvangen als de tweedimensionale. Hoewel er op de PSP, Nintendo DS en Nintendo Wii alweer tweedimensionale versies van het spel zijn gemaakt, is 'Worms Reloaded' de eerste in acht jaar op de pc.

In Worms Reloaded wordt met een eigen team aan wormen oorlog gevoerd tegen wormen van de tegenpartij. Hierbij zijn raketten, luchtaanvallen en exploderende schapen te gebruiken. De speler kan het opnemen tegen de pc of tegen andere spelers.

Worms Reloaded wordt op 26 augustus digitaal uitgegeven via de online winkel Steam.

'Worms' wordt weer ouderwets
Worms wordt weer ouderwets

Force Unleashed producer Haden Blackman neemt ontslag bij LucasArts

Haden Blackman heeft op vrijwillige basis ontslag genomen bij LucasArts. Blackman heeft dertien jaar van zijn carrière gewijd aan de studio en is naar eigen zeggen zeer tevreden over zijn loopbaan bij het bedrijf.

Met games als ‘Star Wars: The Force Unleashed’, ‘Star Wars: Force Commander’ en ‘Star Wars Galaxies’ heeft Blackman uitstekend werk verricht als executive producer. Daarnaast is hij ook werkzaam geweest als schrijver van strips en boeken voor LucasArts. 

Hij maakte zijn ontslag bekend op IGN: “While the decision to leave LucasArts did not happen overnight or come easily, I really feel that now is the best time for me to move on and explore new creative challenges and I look forward to the next phase of my career.”

De release van ‘The Force Unleashed II’ in oktober zal Blackman dus niet meer meemaken als werknemer van LucasArts.

Geen SOCOM 4 dit jaar

Dit jaar komt SOCOM 4 niet uit voor de PlayStation 3. Dat heeft Zipper Interactive, de maker van de SOCOM-reeks, bekendgemaakt. De game staat nu vaag gepland voor '2011'.

"We zijn er ons bewust van dat er gamers zijn die dit jaar al SOCOM 4 willen spelen", is te lezen op de site van SOCOM. "Maar wij willen niets afraffelen. Ons doel is om de beste SOCOM-ervaring te ontwikkelen en alles uit onszelf te halen en daarvoor hebben we meer tijd nodig."

Vanquish krijgt casual en hardcore modes

Platinum Games schaamt zich niet voor de uitdaging die zij gamers geeft, maar wil toch ook aan de minder serieuze gamer denken. Bayonetta had al een Easy Automatic mode en nu krijgt ook Vanquish, hun nieuwste shooter, een Casual Automatic mode.

"Voordat we er mee aan de slag gingen, zag ik het niet echt zitten", zegt regisseur Shinji Mikami. "Maar toen we het eenmaal klaar hadden en ik zag wat de uitkomst was, mocht ik gelukkig toegeven dat ik fout zat."

"Wanneer je een vijand in het vizier hebt, is de rest gemakkelijk. Het klinkt vast helemaal niet interessant, hoe ik het nu uitleg. Maar wanneer je het een kans geeft, merk je al snel op dat het tempo van het spel omhoog gaat en je in de lucht wilt springen en 'Woohoo!' wilt roepen."

Voor de gamers die meer uitdaging zoeken in hun video game, heeft Platinum Games ook een God Hard mode ontwikkeld. Die moet wel eerst vrijgespeeld worden.

El Hamdaoui alsnog naar Ajax

Komt hij nu wel of komt hij nu niet? Dat was de afgelopen week de grote vraag. Mounir El Hamdaoui  gaat alsnog naar Ajax. De 26-jarige aanvaller tekent een contract voor vier jaar en zat vanmorgen al in zijn nieuwe trainingspak in de kleedkamer van de Amsterdammers.

Vorige week bereikten AZ en Ajax al snel overeenstemming over de transfersom. Een gesprek tussen El Hamdaoui, trainer Martin Jol en algemeen directeur Rik van der Boog liep vervolgens echter op niets uit. Zondagnacht meldde de spits telefonisch aan Jol dat hij toch met de voorwaarden instemde.

Nadat hij de dag erna medisch werd gekeurd en een rondleiding kreeg op De Toekomst was het alleen nog wachten op de ondertekening van het contract. El Hamdaoui kwam echter met nieuwe eisen. De zaakwaarnemer van de speler zei vervolgens dat het allemaal goed zou komen, maar twee uur later kreeg Jol een belletje dat de overgang niet door zou gaan.

Uiteindelijk is het dus toch nog in orde gekomen. Het is nog onduidelijk wanneer El Hamdaoui officieel wordt gepresenteerd.

'Wachttijd sociale huurwoningen loopt op'

De markt voor sociale huurwoningen is volkomen vastgelopen. In het hele land is de wachttijd voor een sociale huurwoning verder opgelopen. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De doorstroming is in veel grote en middelgrote steden gestokt. De wachttijd in Arnhem is opgelopen tot meer dan tien jaar. In Amsterdam is dit zeven jaar en in Utrecht 6,5 jaar.

Dat komt onder meer doordat tijdens de economische crisis minder bewoners van een huurwoning ervoor kiezen om een huis te kopen, stelt de krant. Ook wordt 'een substantieel' deel van de vrijgekomen huurwoningen toegewezen aan mensen met een urgentieverklaring. Dit zijn bijvoorbeeld voormalige asielzoekers die onder de generaal-pardonregeling vallen of mensen die door stadsvernieuwingen moeten verhuizen.

De lange wachttijd in Arnhem wordt volgens de gemeente vooral veroorzaakt door de huisvesting van een groot aantal (ex-) asielzoeker. Dertig procent van de sociale huurwoningen vorig jaar toegewezen aan urgenten. In Amsterdam was dit 42 procent en in Utrecht was dit een derde.

Boek: Marcel de Jong - Tropenkolder

Als je de bovenstaande video bekijkt dan verwacht je waarschijnlijk een paradijs op Bonaire, een eiland van de Nederlandse Antillen. Maar niets is minder waar, tot deze conclusie kom je wanneer je het debuut van Marcel de Jong leest. Als ervaringsdeskundige op Bonaire heeft Marcel besloten zijn ondervindingen te delen in zijn nieuwe literaire roman Tropenkolder. Het boek verschijnt in een toepasselijke tijd in Nederland met temperaturen boven de 30 graden en laat de lezer al dadelijk een probleem ervaren waarmee het hoofdpersonage kampt.

 

Tropenkolder

'Ophef over spiektips Hema'

Een nieuwe campagne van de Hema waarbij spieken wordt gestimuleerd heeft voor ophef gezorgd in de onderwijswereld. De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept alle zeventigduizend aangesloten docenten op de spiektips op de site van het warenhuis goed door te lezen voor het komende schooljaar. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter vindt ook dat docenten de tips goed moeten lezen. De Hema promoot dit jaar het assortiment schoolspullen met een spieksite. Jongeren kunnen zelf spiektips op de site zetten. Elke tip wordt beloond met een zogenoemde spiekpen. De pen heeft onzichtbare inkt, die alleen met een uv-lampje te lezen is. Volgens de Hema is de actie ludiek bedoeld.

Bilardo over uitspraken Mardona: "Genoeg is genoeg"

Het ontslag van Diego Maradona is net zo opmerkelijk als hoe hij was als bondscoach van het Argentijnse elftal. Hij kon het niet laten om nog na te trappen naar de mensen binnen de voetbalbond. Eén van die mensen is Carlos Bilardo.

Maradona noemde Bilardo bij zijn ontslag een verrader. Waar iedereen de uitspraken van Maradona laat voor wat het is, kan Bilardo het niet voor elkaar krijgen om dat ook te doen. "Tot nu toe hield ik me rustig en liet ik het over me heen komen ten behoeve van de ploeg, het WK en de spelers", vertelt Bilardo tegenover radiostation La Red.

Bilardo geeft aan dat hij over een week zijn verhaal uitgebreid zal vertellen in de kranten. "Ik wilde geen problemen veroorzaken. Maar genoeg is genoeg. Ik kan mezelf niet laten vernederen. We zijn een serieuze bond. Je kunt niet altijd al je vrienden aan baantjes helpen."

Maradona noemde de voorzitter van de voetbalbond, Julio Grondona, een leugenaar. "Ik heb nimmer gelogen", reageert Grondona. "Ik heb hem in Pretoria verteld dat ik tevreden ben en dat hij kon blijven. Maar wel onder andere voorwaarden. Dat heeft hij niet goed begrepen."

'Virtueel aangifte doen slaat aan'

Een proef met het virtueel aangifte doen in Rotterdam is zo succesvol verlopen dat het mogelijk ook in de rest van Nederland kan worden toegepast. Mensen kunnen dan 24 uur per dag aangifte doen bij agenten die op een 3D-scherm staan afgebeeld. De overheid moet het landelijk virtueel aangifte doen dan wel ondersteunen. Dat schrijft het AD vrijdag.

Tien van de in totaal 26 politiekorpsen hebben volgens de krant al interesse getoond. Het gaat om onder meer de korpsen van Amsterdam, Den Haag en Zeeland. Iemand die aangifte wil doen, meldt zich volgens afspraak op het politiebureau en ziet een dienstdoende agent op een groot scherm. De virtuele agent kan de aangifte opnemen, nadat een paspoort of rijbewijs is gescand.

Volgens het korps Rotterdam-Rijnmond biedt het systeem voordelen aan politiebureaus in steden en landelijke gebieden. Het kan bijvoorbeeld uitkomst bieden als er niet voldoende bezetting is. Ook wordt er 30 euro per aangifte bespaard, stelt het korps. Van de 146 mensen die meededen aan de proef was zeventig procent tevreden. Zware aangiftes worden altijd door een agent persoonlijk opgenomen.

'Virtueel aangifte doen slaat aan'
'Virtueel aangifte doen slaat aan' (Foto: Novum)

Overstromingen in Pakistan: 313 doden

Overstromingen in vooral het noordwesten van Pakistan hebben deze week al aan minstens 313 mensen het leven gekost. Vele tientallen mensen worden nog vermist. Het gebied wordt al drie dagen geteisterd door de zwaarste overstromingen sinds 1929. Dit hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Door aanhoudende moessonregens zijn rivieren buiten hun oevers getreden en hebben zich aardverschuivingen voorgedaan. Het moessonseizoen leidt in Pakistan vaak tot grootschalige overstromingen. Veel dorpen liggen in laaggelegen gebieden.

Het slechte weer is vermoedelijk ook de oorzaak van de vliegtuigcrash van woensdag in de buurt van Islamabad. De crash kostte alle 152 inzittenden van het toestel het leven.

 

Nederlandse gamegigant verovert Duitsland

Spil Games gaat de Duitse markt veroveren. De Nederlandse gamegigant voorziet het Duitse sociale netwerk VZ Network van webgames. VZ Network telt zeventien miljoen leden verdeeld over diverse websites en is vergelijkbaar met Hyves.

Spil Games biedt VZ Network enkel games aan voor meerdere spelers. Op dit moment zijn er achttien verschillende games beschikbaar. Zo moeten spelers zo snel mogelijk honderd wortels verzamelen of kan er Bingo gespeeld worden.

Sinds april verzorgt Spil Games de games op Hyves. Via Hyves kunnen vrienden elkaar uitdagen in verschillende spelletjes en proberen elkaars score te verbeteren. Ditzelfde systeem wordt doorgevoerd op het Duitse sociale netwerk.

Nederlandse gamegigant verovert Duitsland
Nederlandse gamegigant verovert Duitsland

Rommedahl direct belangrijk voor Olympiakos

Olympiakos Piraeus heeft in de derde voorronde van de Europa League met 2-1 gewonnen van Maccabi Tel Aviv. De winnende treffer werd gemaakt door Dennis Rommedahl.

Rommedahl tekende met zijn winnende ook meteen voor zijn eerste goal in het shirt van Olympiakos. De Deen maakte deze zomer de overstap van Ajax naar Olympiakos. Rommedahl wilde zelf graag bij Ajax blijven, maar kwam niet overeen tot een nieuw contract. In Griekenland was hij wel gewild.

Olympiakos vocht zich knap terug na een 1-0 achterstand. Een andere oude bekende zette Maccabi namelijk op voorsprong. Harris Medunjanin schoot zijn ploeg vanaf elf meter op 1-0. Acht minuten voor tijd maakte Rommedahl de 2-1. Eerder had Jaouad Zairi de stand op gelijke hoogte gebracht.

CD: Vandaveer - Divide & Conquer

Vandaveer houdt nogal van het teken '&'. Op zijn debuutalbum Grace & Speed prijkte het teken al in de titel. In de titeltrack komt het nog eens terug en ook de track 'parasites & ghosts' helpt mee. De nieuwe plaat heet Divide & Conquer, en ook hier bevatten de titeltrack en een ander nummer het universele teken voor 'en'. Op de website van de band, onder het kopje Bio&Media kunnen we lezen waar Vandaveer vandaan komt en wat het tot dusver heeft uitgespookt. Over Divide & Conquer zeggen ze: "Touches upon similar themes found in its elder sibling, winding timeworn themes of love & death, malice & goodwill, sin & perseverance into (mostly) four-minute vignettes." Nog meer &-tjes.

Gerard Ekdom vervangt Stenders

Gerard Ekdom kan binnenkort zijn beroemde kreet 'DIE LUCHT' veranderen naar 'DIE LUNCH'. De 3FM DJ promoveert namelijk van de Arbeidsvitaminen naar de middag. Dat meldt RadioFreak.

Ekdom neemt de uren tussen 12 en 14.00 uur over van Stenders. Stenders moest plaatsmaken voor de jongere garde op 3FM. Hij zou eerst naar Radio 2 gaan, maar blijft uiteindelijk toch op 3FM. Stenders gaat namelijk naar PowNed en is vrijdags op 3FM te horen tussen 14.00 en 16.00 uur.

De Arbeidsvitaminen verdwijnen van 3FM. Tussen 10 en 12.00 uur presenteert Domien Verschuuren @Work. Ook Claudia de Breij is binnenkort weer terug op 3FM.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over iets te veel klachten van de zelfde persoon.

Een man uit Almere heeft in het tweede kwartaal van dit jaar bijna tienduizend klachten ingediend bij Schiphol wegens geluidsoverlast. In totaal kwamen uit Almere 12.000 klachten binnen. Almere ligt onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan, maar de vliegtuigen vliegen boven Almere nog op grote hoogte.

Hilarisch is een soortgelijk geval uit de omgeving van Rotterdam. Daar klaagde iemand altijd over de toestellen van een bepaalde maatschappij. Zelfs op de dag dat de desbetreffende vlucht naar Zestienhoven was afgelast. Op deze manier wordt het verschil duidelijk tussen mensen die écht last hebben, en notoire klagers die klachtensystemen gewoon misbruiken:

Linkdump Vrijdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit

[EK] Hak loopt voor medaille

Yvonne Hak doet vanavond bij de EK atletiek een poging voor het eerst op een internationaal titeltoernooi op de 800 meter in de medailles te lopen. De nationale kampioene plaatste zich eerder in de week in Barcelona eenvoudig voor de eindstrijd. De Russische Marija Savinova start als favoriete. Hak ziet voor zichzelf ook medaillemogelijkheden.

In de ochtenduren begint Jolanda Keizer na ruim een jaar blessureleed aan haar eerste zevenkamp sinds Peking 2008. Keizer voldeed niet aan de kwalificatie-eisen maar maakte na haar rentree zo snel progressie dat de Atletiekunie besloot haar mee te nemen.

Marcel van der Westen hoopt iets moois neer te zetten op de 110 meter horden. De 33-jarige atleet staat in de halve finale. Hij moet bij de eerste drie of tot de twee tijdsnelste verliezers behoren om dezelfde avond de finale te lopen. Susan Kuijken werkt de 1.500 meter af. Als ze in haar serie bij de eerste vier eindigt, plaatst ze zich voor de eindstrijd. Anders moet ze hopen tot de vier tijdsnelste verliezers te behoren.

Dead Rising 2 toont minder zombies dan het kan

Shin Ohara, co-producer voor Dead Rising 2 heeft in een interview aangegeven dat te veel zombies op je scherm het spel kan ruïneren. Volgens Ohara is de techniek geen probleem om een grote hoevelheid zombies op het scherm te tonen maar met te veel zombies heeft de speler minder bewegingsruimte en dat is niet de bedoeling.

Vorig jaar op Captivate (Capcoms event) hebben ze een demo getoond met een stuk land van zo'n tien meter breed en tweehonderd meter lang, in dat stuk werden 7000 zombies geplaatst maar na 3000 zag je geen verschil meer met 7000. De limiet van het aantal zombies tegelijk op je scherm ligt rond de 7000 maar in de ruimtes van het spel kom je er vaak maar 500 tot 1000 tegen.

Door minder zombies op het scherm te plaatsen behoudt de speler zijn vrijheid om makkelijk te bewegen, maar niet te makkelijk want de zombies vormen nog wel een obstakel. Nu kan je makkelijk om ze heen rennen, over ze heen springen of ze doden met de wapens die je vindt.

Dead Rising 2 komt op één oktober uit voor de PC, Xbox 360 en de PS3. Op de Xbox 360 komt er 31 augustus een prequel-download genaamd Case Zero uit voor 400 MSP.

Broers Schleck verlaten Saxo Bank

Het is nu officieel. Fränk en Andy Schleck vertrekken aan het eind van dit seizoen bij Saxo Bank. De broers lieten dat gisteren weten op de website Cyclingnews.

"Het is nu officieel dat we volgend seizoen niet meer voor Bjarne rijden”, aldus Andy Schleck. "We gaan aan het einde van dit jaar weg. Alle geruchten en 'nieuwtjes' over dat we samen met Alberto Contador een team gaan vormen, zijn nu voorbij. We gaan niet door."

"We kunnen nog niet zeggen waar we naartoe gaan, maar zoals iedereen weet komt er een Luxemburgs team. Wij weten wat we willen en Bjarne weet dat ook”, vervolgt de jongste van de broers Schleck. "Het waren voor mij vijf fantastische jaren en voor Fränk acht. Ik wil bevriend blijven met Bjarne, maar dit is voor ons wel het einde bij dit team.”

Du Chatinier: "Zij moeten en wij zullen kansen krijgen"

FC Utrecht won gisteravond met 1-0 van FC Luzern in de derde voorronde van de Europa League. Ondanks de zege beseft trainer Ton du Chatinier dat ze er nog niet zijn.

Dries Mertens tekende gisteravond voor de enige treffer. Hierdoor ligt het initiatief bij de tegenstander. "Zij moeten en wij zullen kansen krijgen", zegt Du Chatinier, die liever wat meer doelpunten had gezien van zijn ploeg. "We kwamen goed op 1-0 en hebben de kansen op de 2-0 gehad. Zelfs in blessuretijd nog."

Rolf Fringer, trainer van Luzern, beseft dat het een lastige klus wordt om door te dringen tot het hoofdtoernooi. Hij sprak van een verdiende overwinning. "Het wordt volgende week een moeilijke opgave voor ons, maar alles is nog mogelijk", aldus Fringer na afloop.

FBI helpt bij onderzoek gelekte documenten

De Amerikaanse federale recherche FBI gaat het leger helpen bij het onderzoek naar duizenden gelekte documenten over het Amerikaanse leger in Afghanistan. Dat maakte de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, donderdag bekend.

De FBI is erbij gehaald om ervoor te zorgen dat "het onderzoek daarheen kan, waar het ook heen moet", aldus Gates. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat de site waarop de documenten gelekt werden, WikiLeaks, onder een vergrootglas komt te liggen. Gates wilde daar niet op ingaan.

De hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, veroordeelde de oprichter van WikiLeaks Julian Assange voor het naar buiten brengen van de stukken. "Meneer Assange kan zeggen wat hij wil over het grotere belang dat hij en zijn bron denken te dienen. Maar het kan goed zo zijn dat ze al bloed aan hun handen hebben van een jonge militair of van een Afghaanse familie."

WikiLeaks stelt geen personen in gevaar te hebben gebracht met de publicatie. Assange heeft 15.000 documenten achtergehouden om personen te beschermen. "Het heeft niet geleid tot fysieke schade aan mensen."

Nieuwelingen AZ beleven "lekker" debuut

Nieuwkomers Erik Falkenburg en Dirk Marcellis waren gisteren tevreden over hun officiële debuut voor AZ. De Alkmaarders versloegen IFK Göteborg met 2-0 en zetten daarmee een flinke stap richting de vierde voorronde van de Europa League.

"Het ging goed, ze hebben een lekker veld hier", toonde Falkenburg, die vorig seizoen degradeerde met Sparta, zich tevreden over de grasmat in het AZ Stadion. De geboren Leidenaar speelde in de spits terwijl hij eigenlijk middenvelder is. "Dat was wel wat onwennig, maar ik mocht me laten zakken." Het niveauverschil was volgens Falkenburg duidelijk te merken in de snelheid van het duel. "De combinaties gaan veel sneller."

Marcellis is van PSV naar AZ vertrokken om vooral meer speeltijd te krijgen dan in Eindhoven. "Ik wil alles spelen en terug naar mijn niveau van een paar jaar geleden of misschien wel beter." De verdediger werd destijds geselecteerd voor het Nederlands elftal. Marcellis speelde jarenlang voor PSV, maar kende naar eigen zeggen weinig aanpassingsproblemen in Alkmaar. "Het is niet raar om ineens hier te spelen. Het stadion lijkt zelfs een beetje op dat van PSV."

Verbeek heeft gemengde gevoelens bij Zweden

Trainer Gertjan Verbeek van AZ denkt met gemengde gevoelens terug aan Zweden. De Alkmaarders moeten volgende week met een 2-0-thuiszege op zak afreizen naar IFK Göteborg. De coach werd met sc Heerenveen drie jaar geleden weggespeeld door de Zweedse club Helsingborg en verloor met 5-1. Het vrouwelijk schoon in het Scandinavische land kon Verbeek echter wel bekoren.

"Ik heb wat voetbal betreft slechte herinneringen aan Zweden, maar niet als het om mooie vrouwen gaat", grapte de van Heracles Almelo overgekomen coach gisteravond. AZ kan zich volgende week zelfs een kleine nederlaag permitteren om door te dringen tot de vierde voorronde van de Europa League.

Verbeek moest tegen IFK vijf nieuwelingen inpassen. "Een paar jongens hadden last van plankenkoorts en speelden wat druistig. Na rust ging het een stuk beter", verklaarde de oefenmeester, die zijn ploeg in de eerste tien minuten van de tweede helft het verschil zag maken.

OM mag mogelijk websites afsluiten

Demissionair minister Hirsch Ballin heeft een wetsvoorstel geschreven waarin staat dat het Openbaar Ministerie (OM) de bevoegdheid krijgt om per direct websites te laten afsluiten. Tussenkomst van een rechter is dan niet meer nodig. Diverse partijen uit de Tweede Kamer reageren afkeurend op het voorstel.

De minister wil dat het OM de bevoegdheid krijgt om websites direct offline te laten halen, als er sprake is van strafbare feiten of onrechtmatig verkregen informatie. Doordat er geen rechter aan te pas hoeft te komen, kan er veel sneller actie worden ondernomen, maar "dat is als stok achter de deur in geval snelle ontoegankelijkmaking van gegevens ter voorkoming of beëindiging van strafbare feiten noodzakelijk is, effectiever dan het instellen van strafvervolging voor het niet voldoen aan de vordering."

D66-Kamerlid Berndsen is niet te spreken over het wetsvoorstel. "We hebben niet voor niets een scheiding der machten. Dit zou heel ingrijpend kunnen zijn, wanneer een officier van justitie kan bepalen dat een website uit de lucht gehaald wordt. Daar moet op zijn minst een rechter of een rechter-commissaris aan te pas komen." PvdA-Kamerlid Recourt is het hiermee eens. "Ik zou eerder een snelle toets van de rechter willen krijgen."

Janssen over selectie: "Ik ga gewoon genieten"

De selectie van Theo Janssen voor het Nederlands elftal kwam als een verrassing voor de middenvelder van FC Twente.

De middenvelder zit met zijn hoofd al bij het nieuwe Eredivisieseizoen en had geen rekening gehouden met een plaats in de Oranje-selectie. "Ik was er helemaal niet mee bezig", zegt Janssen in gesprek met Omroep Gelderland.

"Maar als je ziet wie er allemaal hebben afgezegd, dan is het wel logisch. Ik heb een goed seizoen gedraaid met Twente. Ik krijg nu de kans om mezelf op de training en in de wedstrijd aan de bondscoach te laten zien. Als het toevallig goed gaat, kan ik zomaar in beeld blijven."

Janssen speelde tot nu toe twee interlands. "Ik maak me niet druk, ik ga gewoon genieten. Vier jaar geleden zat ik er voor het laatst bij."

De kans is groot dat Janssen zijn contract binnen afzienbare tijd verlengt bij Twente. Hij is momenteel in verregaande onderhandeling met de landskampioen.

Man vlucht en komt om na val van balkon

Een 42-jarig man is donderdagavond na een val van een balkon in Den Haag om het leven gekomen toen hij probeerde te vluchten voor de vreemdelingenpolitie. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag op Radio 1.

De vreemdelingenpolitie ging bij de man langs omdat hij uitgezet moest worden. Vervolgens probeerde de man via het balkon en een regenpijp weg te komen, waarna hij een fatale val maakte. De zaak wordt door de Rijksrecherche onderzocht. Justitie kon niet zeggen waar de man vandaan komt.

Oudste Japanner al dertig jaar dood

Sogen Kato wordt met zijn 111 jaar beschouwd als de oudste man van Japan. Nu blijkt dat deze man waarschijnlijk al zo'n dertig jaar dood is. Het volledig gemummificeerde lichaam van de man werd eerder deze week door gemeenteambtenaren gevonden.

Eerdere pogingen van de ambtenaren om te controleren of de man nog in leven was, werden telkens verijdeld door familieleden die zeiden dat de man met rust gelaten wilde worden. Volgens de familie van Kato wilde de man een leven leiden als boedda en had hij zich daarom in zijn kamer opgesloten. Bij de man werd een krant gevonden van 5 november 1978. Aangenomen wordt dat hij rond die tijd is overleden.

Autopsie op het lichaam van de Japanner heeft nog geen resultaat opgeleverd. De politie ondervraagt ondertussen de familieleden, die ervan verdacht worden fraude te hebben gepleegd. In al die jaren is zo'n tien miljoen yen (ongeveer 88.000 euro) aan pensioengeld opgestreken, waarvan onlangs een aanzienlijk deel van de bank is gehaald.

Sogen Kato werd op 22 juli 1899 geboren. Hij woonde in een huis met zijn inmiddels 81-jarige dochter, haar 83-jarige man en hun kinderen van 49 en 53 jaar oud.

Mexicaanse drugsbaas gedood door het leger

Een van de belangrijkste drugsbazen van Mexico, Ignacio 'Nacho' Coronel is donderdag gedood. Dat gebeurde tijdens een actie van het leger in een rijke wijk in de stad Zapopan in het midden van Mexico, meldden lokale media.

Coronel was een van de hoogste leiders van het machtige Sinaloa-kartel, dat actief is in de drugshandel in het noordwesten van Mexico. Hij was de rechterhand van de meestgezochte drugsbaron van Mexico, Joaquin 'De Kleine' Guzman. Guzman zou aan het hoofd staan van een drugsimperium dat zich uitstrekt van Zuid-Amerika tot Azië en de VS.

President Felipe Calderón kondigde na zijn aantreden eind 2006 een grootscheeps offensief tegen de drugsbendes in Mexico aan. Volgens critici deed hij echter weinig tegen de bende van Coronel en Guzman. De dood van Coronel is dan ook een opsteker in de strijd tegen het drugsgeweld.

In Mexico bevechten bendes elkaar om de beste smokkelroutes naar de lucratieve Amerikaanse markt. Daarbij wordt iedereen die de bendes een strobreed in de weg legt, vermoord. In de afgelopen vier jaar escaleerde het geweld en werden meer dan 25.000 mensen vermoord.

Calciumpillen verhogen kans op hartaanval

Mensen die calciumpillen slikken, hebben tot 30 procent meer kans op een hartaanval. Dat schreven onderzoekers vrijdag in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.

Zo'n twaalfduizend ouderen deden aan het onderzoek mee. De helft van de groep kreeg calciumsupplementen, de andere helft kreeg placebo's, pillen zonder werking. In de groep die de echte pillen slikte, kregen per duizend proefpersonen 14 mensen meer een hartaanval dan in de placebogroep. Het onderzoek duurde vijf jaar.

"Mensen beschouwen calciumsupplementen als natuurlijk, maar dat zijn ze helemaal niet", aldus een van de onderzoekers. Veel ouderen nemen calciumpillen tegen osteoporose, ofwel botontkalking. De onderzoekers adviseren mensen die calciumpillen gebruiken advies te vragen aan hun dokter en voedsel te eten dat van nature rijk is aan calcium. Lichaamsbeweging, stoppen met roken en een gezond gewicht zijn volgens hen ook betere manieren om osteoporose te voorkomen.

Het onderzoek wees er ook op dat het innemen van calciumpillen de kans op botbreuken nauwelijks verkleint.

Ex-gedetineerde King hoeft niet te rekenen op clementie Wigan

Marlon King heeft het helemaal verbruid bij Wigan Athletic. De spits is sinds enkele dagen weer op vrije voeten, nadat hij een celstraf van één jaar heeft uitgezeten. "Ik hoop dat het hem en zijn nieuwe club goed zal vergaan, maar Wigan gaat nooit meer met hem in zee."

Wigan stelt geen prijs op een terugkeer van de dertigjarige King, die een jaar in de cel heeft doorgebracht vanwege het seksueel misbruiken van een vrouw. "Daar was ik erg boos over", laat Wigan-voorzitter David Whelan weten. "Ik ben bereid hem te vergeven voor zijn fout, want hij heeft in de gevangenis gezeten en is gestraft, maar hij heeft een erg domme fout gemaakt en zal nooit meer voor ons spelen."

King staat te boek als een enfant terrible en werd direct, nadat zijn straf vorig jaar bekend werd gemaakt, op straat gezet. "Ik was ook erg kwaad omdat wij vier miljoen voor hem hebben betaald", vervolgt Whelan. "Dat terwijl hij al een strafblad had, dat wisten wij niet."

"Daarom ben ik van mening dat elke voetballer een spelerspaspoort moet krijgen, met daarin een historie van blessures, gezondheid en of ze in het verleden strafbare feiten hebben gepleegd", gaat de preses verder. "Hij is al eerder fors in de fout gegaan en moet hier van leren. Een voetballer moet zich gedragen en zich voorbeeldig opstellen."

Breuk binnen partij Berlusconi

Er is donderdagnacht een breuk ontstaan binnen de grootste partij van Italië, het Volk van de Vrijheid (PDL) van premier Silvio Berlusconi. Het partijbestuur heeft het vertrouwen in medeoprichter Gianfranco Fini opgezegd.

Fini is een prominent lid van de partij en voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden. Berlusconi vroeg Fini afstand te doen van zijn positie als kamervoorzitter, omdat zijn opvattingen "absoluut niet stroken" met die van de partij. Fini weigerde dat, waarna de breuk een feit was.

Waarnemers verwachten dat twintig tot vijftig parlementariërs die Fini steunen zich zullen afscheiden. Ze hebben aangegeven dat ze zichzelf niet meer als lid zien van de PDL en een eigen groep in het parlement op zullen richten. De coalitie van Berlusconi komt daarmee niet in gevaar. Wel wordt er gespeculeerd over vervroegde verkiezingen. Die zouden normaal gezien in 2013 plaatsvinden.

De laatste maanden liep de spanning tussen Berlusconi en Fini al hoog op, doordat Fini zich openlijk ergerde aan schandalen binnen de partij. Hij vindt onder meer dat politici die een justitieel onderzoek tegen zich hebben lopen, moeten aftreden. Hij zet zich in voor moraliteit en legaliteit in de politiek. Berlusconi wilde zich echter niet de les laten lezen door de kamervoorzitter.

Ferguson steekt de loftrompet over Hernandez

Javier Hernandez kan op de onvoorwaardelijke steun van Sir Alex Ferguson rekenen. De manager van Manchester United ziet het helemaal in de zomeraankoop zitten.

De Mexicaanse spits werd enkele maanden geleden binnen gehengeld door de Engelsen en dat is volgens Ferguson een goede zet. "Om te slagen bij een grote club heb je meer dan talent nodig, je moet iets extra's hebben en dat heeft hij. Daar ben ik heel blij mee", looft de Schotse manager zijn speler.

Ferguson gaf ook aan dat de nieuwe speler niet verhuurd zal worden. "Hij blijft, net als Federico Macheda. Ik heb ze nodig", aldus Ferguson. "We gaan Hernandez goed begeleiden en hem langzaam in vorm brengen. Zodra hij gewend is aan onze manier van trainen gaat het goed komen met hem."

Chicharito, zoals zijn bijnaam luidt, was deze zomer reeds actief op het hoogste podium. Op het WK in Zuid-Afrika kon hij niet altijd rekenen op veel speelminuten, maar was hij toch belangrijk voor de Mexicanen, die zich plaatsten voor de achtste finale. Daarin werd het, ondanks een doelpunt van Hernandez, uitgeschakeld door Argentinië.

Anderlecht stalt ex-Heerenveener Losada bij Charleroi

Hernán Losada wordt wederom uitgeleend. De voormalig middenvelder van sc Heerenveen wordt door zijn werkgever Anderlecht gestald bij Charleroi.

Anderlecht en Charleroi bereikten gisteren een overeenkomst over de tijdelijke overgang Losada, zo melden beide clubs op hun clubsite. Losada speelde in het seizoen 2008-2009 24 wedstrijden voor Paars-Wit. Hij scoorde twee keer. Afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan sc Heerenveen.

Bij Charleroi zal de Argentijn nummer negen gaan dragen. Losada staat sinds medio 2008 bij Anderlecht onder contract. In zijn eerste seizoen kwam de 28-jarige Losada tot 21 optredens, voornamelijk als invaller.

In het shirt van Heerenveen kwam de ex-speler van Independiente en Germinal Beerschot tot meer wedstrijden. Na één seizoen in Friese dienst stokte de teller op 29 duels. Daarin scoorde Losada viermaal.

Het lot van Carmine ligt in jouw handen

Gears of War 3 verschijnt in aankomende april en jij kunt het lot bepalen van de laatste overlevende van de Carmine-broers, Clayton Carmine. Microsoft heeft namelijk avatar t-shirts beschikbaar gemaakt.

Door een van de twee shirts voor 80 MS Points te kopen bepaal je namelijk niet alleen wat er met Carmine in Gears of War 3 gebeurt, maar geef je ook nog een beetje geld aan het goede doel, aangezien alle inkomsten naar Child's Play gaan. Gears of War 3 verschijnt exclusief voor de Xbox 360.

Nina Storms vindt dat ze geterroriseerd wordt

"Niet journalist Eric Smit, maar ik word kapotgemaakt!" Dat zei Nina Storms donderdagavond in Nova. Ze verklaarde dat haar leven al zes jaar 'geterroriseerd wordt' door de stukken die Smit over haar schrijft. "Mijn gezin en ik worden gegijzeld."

Donderdag trok Nina Storms, voorheen Nina Brink, het beslag in op de royalties van het boek van Smit. Daarmee was het kort geding dat de journalist had aangespannen van de baan. Op de vrijdag voor zijn zomervakantie liet de zakenvrouw ook beslag leggen op het huis en de bankrekeningen van Smit. Dat leidde tot veel ophef, waarop de beslaglegging op het huis en op de bankrekeningen werd ingetrokken. De beslaglegging op de royalties bleef echter staan, maar werd donderdag dus ook ingetrokken.

Smit en Storms hebben afgesproken om elkaar vrijdagochtend te ontmoeten. Dit betekent niet dat er een einde komt aan de juridische strijd die al jaren voortduurt. Er lopen nog drie bodemprocedures tegen Smit. Toch heeft Storms naar eigen zeggen, en in tegenstelling tot wat beweerd wordt, 'helemaal niet het karakter om juridische procedures te voeren'. Ze wil zich slechts verzetten tegen de 'aanvallen op haar integriteit', zo verklaarde ze in Nova.

In het boek 'Nina, de onweerstaanbare opkomst van een powerlady' schrijft Smit over de oprichtster van internetbedrijf World Online. Daarvoor schreef de onderzoeksjournalist al vaker over haar, onder meer in het tijdschrift Quote en dagblad De Pers.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.