'Olieramp China mogelijk vele malen groter'

De grootste olieramp in de Chinese geschiedenis is mogelijk tien keer zo erg als de Chinese regering oorspronkelijk heeft doen voorkomen. Mogelijk heeft men zelfs met opzet olie laten weglekken om een nog grotere ramp te voorkomen. Dat heeft de Amerikaanse deskundige Rick Steiner vrijdag gezegd.

Volgens China is er na de explosie van een pijpleiding nabij de kustplaats Dalian twee weken geleden ongeveer vijftienhonderd ton olie gelekt. Deze schatting, die enkele dagen na het olielek werd gedaan, is nooit meer aangepast. Steiner schat echter dat er rond de zestig- tot negentigduizend ton olie is weggelekt in de Gele Zee. "Dat is enorm. Dat is ten minste zoveel als de officiële schattingen van de ramp met de Exxon Valdez", zo zei hij.

Steiner baseerde zijn schattingen op het feit dat een olietank compleet was vernield. De olietank had een capaciteit van negentigduizend liter en was net bijgevuld door een olietanker. De lagere schatting van zestigduizend liter baseerde hij op de hoeveelheid olie die door duizenden vissersboten is opgeruimd. "Zij hebben alleen al meer olie opgeruimd dan de hoeveelheid die volgens officiële schattingen is gelekt."

Nadat de pijpleiding was geëxplodeerd heeft volgens Steiner een aantal arbeiders ook olie uit andere tanks weg laten lopen, om te voorkomen dat een tank met dimethylbenzeen eveneens zou ontploffen.

Zowel Steiner als Greenpeace waarschuwde dat de schattingen er ongeveer vijftig procent naast kunnen zitten, vanwege het gebrek aan informatie over het lek.

Steiner, die heeft meegewerkt bij de olieramp met de Exxon Valdez in 1989, kondigde zijn schatting van het lek in China aan nadat hij door het gebied was gereisd als een consultant voor milieuorganisatie Greenpeace.

"Het is een gewoonte voor regeringen om olielekken minder te doen lijken, maar het verschil is nu wel heel ongebruikelijk", aldus Steiner.

Een medewerker van het departement voor propaganda in Dalian zei niets te weten van de schattingen van Steiner en wilde er niet op ingaan. "Ik denk dat we moeten blijven bij de cijfers die het gemeentebestuur heeft vrijgegeven."