CAS: Noord-Ieren zijn ook Ieren

Peterselieman

Noord-Ierse voetballers kunnen ervoor blijven kiezen om voor Ierland te spelen. Het sportarbitragehof CAS heeft de FIFA daarin vandaag gelijk gegeven. Volgens de wereldvoetbalbond hebben alle op het eiland Ierland geboren voetballers zowel de Ierse als de Noord-Ierse nationaliteit en kunnen ze daardoor kiezen voor welk land ze willen spelen. Dat mogen spelers met een dubbele nationaliteit voor ze een interland voor een van beide landen hebben gespeeld.

Het CAS deed de uitspraak in een zaak die door de Noord-Ierse voetbalbond IFA was aangespannen. Die beweerde dat de Ierse voetbalbond spelers aan het 'stropen' was. Aanvaller Daniel Kearns komt uit Belfast en speelde jeugdinterlands voor Noord-Ierland, maar besloot over te stappen naar Ierland. Eerder maakte Manchester United-middenvelder Darron Gibson de overstap naar 'het zuiden' ook al.

De Ierse voetbalbond FAI reageerde verheugd op de uitspraak die 'totale duidelijkheid biedt'. IFA-voorzitter Raymond Kennedy reageerde daarentegen teleurgesteld. "We zullen onze voetbalprogramma's blijven ontwikkelen zodat iedereen die voor Noord-Ierland mag spelen dat ook wil."

Noord-Ierland staat 59e op de wereldranglijst en plaatste zich sinds 1986 niet meer voor het WK. Ierland, dat 23 plaatsen hoger staat, speelde in 2002 voor het laatst een WK. Eind vorig jaar werden de Ieren in een play-off met Frankrijk om een ticket voor Zuid-Afrika uitgeschakeld door een goal na hands van Thierry Henry.