Ruim veertig betogers vrijuit door fout politie

Het Openbaar Ministerie laat 44 betogers van de Nederlandse Volks Unie (NVU) en de Anti-Fascistische Aktie vrijuit gaan na een fout van de politie. Het gerechtshof oordeelde eerder dat een van hen niet vervolgd kon worden en justitie heeft die uitspraak nu overgenomen.

Bij de betoging in Arnhem in 2007 werden zeventig mensen aangehouden op grond van overtreding van een samenscholingsverbod. De kantonrechter veroordeelde er vijf tot het betalen van een boete, maar een van hen ging in beroep, waardoor de veroordeling werd opgeschort. Zij hoeven de boete nu niet meer te betalen.

Het gerechtshof oordeelde dat de veroordeling onterecht was omdat de betogers niet gesommeerd waren te vertrekken. Ze waren direct aangehouden en volgens de rechter kregen ze daardoor onterecht niet zelf de kans om te vertrekken. Het optreden van de politie werd bestempeld als disproportioneel.

Het OM betreurt het dat de verdachten vrijuit gaan na al het werk dat justitie al voor de zaak had gedaan. Voor de toekomst zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, zegt het OM.

Van de zeventig arrestanten zijn er 21 in een eerder stadium al afgevallen. Zo zijn de zaken tegen een aantal minderjarigen geseponeerd omdat de zaak te lang duurde.