Fracties begonnen aan overleg

Redactie

De fracties van VVD, PVV en CDA zijn vrijdag rond 14.00 uur ieder afzonderlijk begonnen aan hun overleg over mogelijke politieke samenwerking. Volgens bronnen rond de besprekingen sturen de drie fractievoorzitters aan op een minderheidskabinet.

Dat houdt in dat de VVD en CDA samen een kabinet vormen en de PVV vanuit de Tweede Kamer gedoogsteun geeft om een parlementaire meerderheid te halen. Deze optie is volgens bronnen de uitkomst van het informele overleg dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) de afgelopen vier dagen hielden op een geheime locatie.

Bij binnenkomst in de fractiezalen hielden de meeste Kamerleden hun kaken stijf op elkaar. VVD-leider Mark Rutte wilde alleen kwijt dat het proces van formatie "zo complex is. Dan kun je tijdens de formatie geen mededelingen doen."

Informateur Ruud Lubbers stuurde precies een week geleden aan op informele gesprekken tussen de drie fractievoorzitters om te verkennen of een politieke samenwerking mogelijk was. Daarbij lag ook de optie van een minderheidskabinet op tafel. Omdat dit buiten de opdracht van Lubbers viel, zat hij niet bij de gesprekken aan tafel. Als wordt besloten om echt te gaan onderhandelen, zullen er wel een of mogelijk meerdere informateurs bij zitten.