Oudste Japanner al dertig jaar dood

Michel (OA)

Sogen Kato wordt met zijn 111 jaar beschouwd als de oudste man van Japan. Nu blijkt dat deze man waarschijnlijk al zo'n dertig jaar dood is. Het volledig gemummificeerde lichaam van de man werd eerder deze week door gemeenteambtenaren gevonden.

Eerdere pogingen van de ambtenaren om te controleren of de man nog in leven was, werden telkens verijdeld door familieleden die zeiden dat de man met rust gelaten wilde worden. Volgens de familie van Kato wilde de man een leven leiden als boedda en had hij zich daarom in zijn kamer opgesloten. Bij de man werd een krant gevonden van 5 november 1978. Aangenomen wordt dat hij rond die tijd is overleden.

Autopsie op het lichaam van de Japanner heeft nog geen resultaat opgeleverd. De politie ondervraagt ondertussen de familieleden, die ervan verdacht worden fraude te hebben gepleegd. In al die jaren is zo'n tien miljoen yen (ongeveer 88.000 euro) aan pensioengeld opgestreken, waarvan onlangs een aanzienlijk deel van de bank is gehaald.

Sogen Kato werd op 22 juli 1899 geboren. Hij woonde in een huis met zijn inmiddels 81-jarige dochter, haar 83-jarige man en hun kinderen van 49 en 53 jaar oud.