Twaalf jaar cel voor oude moord om erfenis

Redactie

De 47-jarige Linda V. is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op haar toenmalige echtgenoot om zijn miljoenenerfenis. De 46-jarige Rotterdammer Hans Lijesen werd in september 1999 in opdracht van de vrouw doodgeschoten in zijn audiowinkel. De rechter legde een lagere straf op omdat de zaak al erg lang duurt.

V. werd al eerder verdacht van betrokkenheid, maar er was onvoldoende bewijs en ze vertrok naar Costa Rica. V. begon met de erfenis van vier miljoen euro een hotel in het Latijns-Amerikaanse land.

Haar minnaar stapte na het stranden van hun relatie naar Peter R. de Vries. Hij vertelde tegen de misdaadverslaggever dat V. de opdracht voor de moord had gegeven, omdat dat de enige manier zou zijn geweest om aan de miljoenen van haar man te komen.

De zaak werd na de uitzending in 2006 heropend. V. werd tijdens een bezoek aan Duitsland maart vorig jaar aangehouden wegens een internationaal opsporingsbevel. Ze werd uitgeleverd aan Nederland.

De rechter achtte bewezen dat V. haar 'echtgenoot uit de weg heeft laten ruimen om zo de beschikking over een miljoenenerfenis te verkrijgen'. Uiteindelijk heeft ze, na eerdere pogingen daartoe, iemand anders bereid gevonden om haar man in de kelder van zijn winkel te vermoorden.