Breuk binnen partij Berlusconi

Er is donderdagnacht een breuk ontstaan binnen de grootste partij van Italië, het Volk van de Vrijheid (PDL) van premier Silvio Berlusconi. Het partijbestuur heeft het vertrouwen in medeoprichter Gianfranco Fini opgezegd.

Fini is een prominent lid van de partij en voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden. Berlusconi vroeg Fini afstand te doen van zijn positie als kamervoorzitter, omdat zijn opvattingen "absoluut niet stroken" met die van de partij. Fini weigerde dat, waarna de breuk een feit was.

Waarnemers verwachten dat twintig tot vijftig parlementariërs die Fini steunen zich zullen afscheiden. Ze hebben aangegeven dat ze zichzelf niet meer als lid zien van de PDL en een eigen groep in het parlement op zullen richten. De coalitie van Berlusconi komt daarmee niet in gevaar. Wel wordt er gespeculeerd over vervroegde verkiezingen. Die zouden normaal gezien in 2013 plaatsvinden.

De laatste maanden liep de spanning tussen Berlusconi en Fini al hoog op, doordat Fini zich openlijk ergerde aan schandalen binnen de partij. Hij vindt onder meer dat politici die een justitieel onderzoek tegen zich hebben lopen, moeten aftreden. Hij zet zich in voor moraliteit en legaliteit in de politiek. Berlusconi wilde zich echter niet de les laten lezen door de kamervoorzitter.