'Wachttijd sociale huurwoningen loopt op'

Redactie

De markt voor sociale huurwoningen is volkomen vastgelopen. In het hele land is de wachttijd voor een sociale huurwoning verder opgelopen. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De doorstroming is in veel grote en middelgrote steden gestokt. De wachttijd in Arnhem is opgelopen tot meer dan tien jaar. In Amsterdam is dit zeven jaar en in Utrecht 6,5 jaar.

Dat komt onder meer doordat tijdens de economische crisis minder bewoners van een huurwoning ervoor kiezen om een huis te kopen, stelt de krant. Ook wordt 'een substantieel' deel van de vrijgekomen huurwoningen toegewezen aan mensen met een urgentieverklaring. Dit zijn bijvoorbeeld voormalige asielzoekers die onder de generaal-pardonregeling vallen of mensen die door stadsvernieuwingen moeten verhuizen.

De lange wachttijd in Arnhem wordt volgens de gemeente vooral veroorzaakt door de huisvesting van een groot aantal (ex-) asielzoeker. Dertig procent van de sociale huurwoningen vorig jaar toegewezen aan urgenten. In Amsterdam was dit 42 procent en in Utrecht was dit een derde.