Overige partijen praten volgende week over formatie

Informateur Ruud Lubbers wil maandag met de zeven overige fractievoorzitters praten over de stand van zaken in de formatie. Dat meldt zijn woordvoerder. Vrijdagavond werd bekend dat fractieleiders Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) gaan onderhandelen over een minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

Andere partijen reageerden niet onverdeeld positief op het plan van een rechts minderheidskabinet. D66-fractieleider Alexander Pechtold wil dat er dinsdag of woensdag een Kamerdebat komt over de ontwikkelingen in de formatie. "De afgelopen week hebben de VVD, de PVV en het CDA buiten het oog van de informateur, buiten diens opdracht en buiten de controle van het parlement gesproken. Het staat partijen natuurlijk vrij om met elkaar te praten, maar het is belangrijk dat de uitkomst hiervan wel publiekelijk besproken wordt."

Pechtold noemt het 'op z'n minst opmerkelijk' dat de uitkomst die er nu ligt buiten de opdracht van informateur Lubbers valt. Koningin Beatrix vroeg hem om allereerst alle opties van een meerderheidskabinet te onderzoeken. "Er dreigt nu een minderheidskabinet te ontstaan: een unieke ontwikkeling in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Al is nog de vraag in hoeverre er werkelijk sprake is van een minderheidskabinet. Als Wilders mee onderhandelt over het regeerakkoord is het helemaal geen minderheidskabinet: dan regeert hij gewoon mee zonder ministers te leveren."

GroenLinks-leider Femke Halsema steunt, net als de PvdA, het verzoek tot een Kamerdebat. Ze noemt het 'democratisch uiterst discutabel' dat er gewerkt wordt aan een minderheidskabinet. Ze vindt het bovendien 'onvoorstelbaar' dat de VVD en het CDA zich laten 'gijzelen door de PVV'.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma meldde via Twitter dat Nederland met wat zij een 'marionettenkabinet' noemt, afstevent op een politiek novum. "Wilders zit niet in het kabinet maar is straks wèl de echte premier van dit land." ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet citeert enigszins cynisch Geert Wilders: "'We zullen ons betrouwbaar tonen en het kabinet op punten die in het regeerakkoord staan niet naar huis sturen'. Klinkt stabiel..." GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi twittert vanuit zijn vakantieadres in Marokko: "Beetje flauw, maar toch reuze benieuwd naar internationale recensie van het CDA bij première van Fitna 2."