FBI helpt bij onderzoek gelekte documenten

Redactie

De Amerikaanse federale recherche FBI gaat het leger helpen bij het onderzoek naar duizenden gelekte documenten over het Amerikaanse leger in Afghanistan. Dat maakte de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, donderdag bekend.

De FBI is erbij gehaald om ervoor te zorgen dat "het onderzoek daarheen kan, waar het ook heen moet", aldus Gates. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat de site waarop de documenten gelekt werden, WikiLeaks, onder een vergrootglas komt te liggen. Gates wilde daar niet op ingaan.

De hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, veroordeelde de oprichter van WikiLeaks Julian Assange voor het naar buiten brengen van de stukken. "Meneer Assange kan zeggen wat hij wil over het grotere belang dat hij en zijn bron denken te dienen. Maar het kan goed zo zijn dat ze al bloed aan hun handen hebben van een jonge militair of van een Afghaanse familie."

WikiLeaks stelt geen personen in gevaar te hebben gebracht met de publicatie. Assange heeft 15.000 documenten achtergehouden om personen te beschermen. "Het heeft niet geleid tot fysieke schade aan mensen."