Huisarts moet smerige praktijk sluiten

Redactie

Een huisarts in het Brabantse Veghel moet stoppen met zijn werkzaamheden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft huisarts Bonnet donderdag bevolen zijn dokterswerk te beëindigen, omdat zijn praktijk smerig was.

De inspectie was woensdag onaangekondigd langs geweest en stuitte op grote tekortkomingen, die ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid opleveren. De hygiëne en infectiepreventie waren ondermaats. Zo werden de ruimtes en de instrumenten niet volgens de richtlijnen gereinigd en gedesinfecteerd. De dokterstas voor visites bleek geneesmiddelen te bevatten die bijna allemaal al jaren over de houdbaarheidsdatum waren.

Daarnaast was de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de praktijk niet goed geregeld. Zo had de praktijk geen aparte spoedlijn of keuzemenu met de optie spoed. Patiënten kregen bij een spoedmelding bovendien geen medisch deskundig persoon aan de lijn. De doktersassistente had geen diploma en had de laatste tien jaar geen scholing gevolgd, terwijl ook zij medische handelingen verrichtte.

De inspectie hield de arts al langer in de gaten, nadat de huisartsenpost 's-Hertogenbosch-Oss-Veghel hem wegens onprofessioneel gedrag op non-actief had gezet. De praktijk moet dicht blijven tot de inspectie vindt dat er weer verantwoorde zorg kan worden geleverd.