Nieuwelingen AZ beleven "lekker" debuut

Olga Kroeders

Nieuwkomers Erik Falkenburg en Dirk Marcellis waren gisteren tevreden over hun officiële debuut voor AZ. De Alkmaarders versloegen IFK Göteborg met 2-0 en zetten daarmee een flinke stap richting de vierde voorronde van de Europa League.

"Het ging goed, ze hebben een lekker veld hier", toonde Falkenburg, die vorig seizoen degradeerde met Sparta, zich tevreden over de grasmat in het AZ Stadion. De geboren Leidenaar speelde in de spits terwijl hij eigenlijk middenvelder is. "Dat was wel wat onwennig, maar ik mocht me laten zakken." Het niveauverschil was volgens Falkenburg duidelijk te merken in de snelheid van het duel. "De combinaties gaan veel sneller."

Marcellis is van PSV naar AZ vertrokken om vooral meer speeltijd te krijgen dan in Eindhoven. "Ik wil alles spelen en terug naar mijn niveau van een paar jaar geleden of misschien wel beter." De verdediger werd destijds geselecteerd voor het Nederlands elftal. Marcellis speelde jarenlang voor PSV, maar kende naar eigen zeggen weinig aanpassingsproblemen in Alkmaar. "Het is niet raar om ineens hier te spelen. Het stadion lijkt zelfs een beetje op dat van PSV."