Balkenende maakt balans op na verkiezingen

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende zal na de verkiezingen woensdag de balans opmaken over zijn politieke toekomst. Bij verlies zal hij een mogelijk vertrek als partijleider op dat moment eerst bespreken met de top van de partij en de partijvoorzitter. Dat gebeurt altijd in deze omstandigheden, zei hij zondagavond in het tv-programma Oog in Oog van de KRO. Hij wilde niet vooruitlopen op wat hij zelf wilde en ook niet aangeven of hij in de Tweede Kamer zal plaatsnemen als het CDA niet de grootste wordt.

In principe is het zo dat iemand die op de kandidatenlijst staat ook echt de Kamer in gaat, erkende hij. "Maar de ambitie is natuurlijk een andere", aldus Balkenende. Vooralsnog gaat het de demissionaire premier erom te winnen. Hij benadrukte dat het voor elke politieke leider gebruikelijk is om na verkiezingen de balans op te maken en politieke verantwoording af te leggen.

Balkenende gaf opnieuw af op een mogelijk paarse coalitie, waarin de VVD en PvdA zitten, omdat die volgens hem zaken voor zich uitschuiven. Vooral met de PvdA zal het volgens de CDA-leider lastig worden om te gaan regeren. Hij vindt dat de partij van Job Cohen een financieel ondermaats beleid heeft en dat hervormingen tekortschieten. Ook leverde hij kritiek op toenmalig PvdA-leider Wouter Bos die als minister van Financiën wel de financiële sector redde maar geen perspectief schetste over hoe uit de crisis te komen, aldus Balkenende.