Matthäus ziet geen hoofdrol voor Oranje

Lothar Matthäus ziet Nederland niet als een belangrijke kandidaat voor de wereldtitel. De oud-international van Duitsland is van mening dat Oranje de afgelopen jaren te weinig heeft laten zien op grote toernooien.

Op de website van wereldvoetbalbond FIFA zegt hij: "Hoewel Nederland geweldige spelers heeft, doet de ploeg het nooit heel erg goed op een wereldkampioenschap. De enige uitzonderingen zijn 1974 en 1978. De Nederlanders hebben altijd de neiging voor het publiek te spelen. Dat gaat ten koste van de teamprestatie", analyseerde Matthäus de kwaliteiten van Oranje.

Matthäus, in 1990 wereldkampioen met Duitsland, was duidelijk over de favorieten in Zuid-Afrika. "Europees kampioen Spanje, Brazilië en Argentinië staan bovenaan mijn lijstje. En ik verwacht dat een Afrikaans team de halve finale haalt. Het wordt een WK vol verrassingen", keek de voormalige spelbepaler vooruit.

Ook het Duitse team behoort volgens Matthäus niet tot de topfavorieten. "Duitsland mist individuele klasse, spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Het elftal is wel verplicht de kwartfinale te halen", temperde hij de hoge verwachtingen in eigen land.