'Studies naar overlast Schiphol verdraaid'

Redactie

Studies naar de overlast die Schiphol veroorzaakt worden zo aangepast dat niets groei van de luchthaven in de weg staat. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft, schrijft de Volkskrant maandag.

De onderzoekers vlooiden alle onderzoeksrapporten door die tussen 1990 en 2009 zijn verschenen. Het ging dan om onderzoeken naar geluidshinder of onveiligheid. Ook spraken ze met vijftig experts die bij de onderzoeken naar Schiphol betrokken zijn geweest.

Daaruit bleek dat informatie die groei van Schiphol in de weg staat door de beleidsmakers van het ministerie wordt herschreven, gemarginaliseerd of selectief wordt gebruikt. Zo werd een onderzoeker gedwongen zijn eindconclusie aan te passen. Als hij dat niet zou doen, zou hij geen geld krijgen.

Alleen informatie die groei van Schiphol ondersteunt wordt gebruikt, zegt hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Arie in de krant. "Alles wat afweek werd genegeerd of onjuist aan de Tweede Kamer overgebracht."

De onderzoekers noemen het 'niet opzienbarend' dat politici informatie selectief gebruiken om hun eigen gelijk te halen. "Dat hoort bij het spel." Wel vinden ze het verbazend dat politici zo'n grote vinger in de pap hebben bij de onderzoeken.

Het ministerie is een grote inkomstenbron voor onderzoeksbureaus. Die zoeken volgens de onderzoekers liever geen ruzie met hun belangrijkste inkomstenbron. Hetzelfde geldt voor universiteiten.