Kritiek op plan koopzondagen

D66 en GroenLinks slaan door met hun voorstel om gemeenten zelf te laten bepalen of winkeliers op zondag hun deuren mogen openen. Dat laat fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob maandag weten. Ook de VVD is kritisch.

"Voorbeeld van doorgeslagen vrijheidsdenken", twittert Slob. "Eens!", valt lijsttrekker André Rouvoet hem bij via datzelfde medium. Zij reageren op de aankondiging van Boris van der Ham (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) om een initiatiefwet in te dienen waarin gemeenten de vrijheid krijgen om zelf het aantal koopzondagen te bepalen.

Nu mogen winkels twaalf zondagen per jaar open zijn. Gemeenten mogen alleen van deze norm afwijken door een gedeelte van de stad aan te wijzen als toeristisch gebied. Dan mogen de winkels elke zondag open.

Het demissionaire kabinet scherpte vorig jaar op verzoek van de kleinste regeringspartij ChristenUnie deze bepaling aan. Voortaan moeten gemeenten echt aantonen dat sprake is van toerisme. Ook moeten ze in overweging nemen wat de effecten zijn op onder meer werkgelegenheid, zondagsrust en leefbaarheid.

Deze nieuwe wet moet echter nog in werking treden. Nu het kabinet is gevallen, lijkt het onwaarschijnlijk dat dit gaat nog gaat gebeuren, stellen de indieners. En dat is vanwege de economische belangen maar goed ook. "Denk aan de grensgemeenten in Zeeland, Brabant en Limburg, maar ook Bataviastad in Lelystad. Hier is de middenstand afhankelijk van dagjes uit, ook van buitenlandse toeristen. Dat levert banen op", stelt Van der Ham.

VVD-Kamerlid Ton Elias stelt dat Van Gent niet begrijpt dat er valse concurrentie ontstaat tussen gemeenten als de gemeente beslist. Hij wil dat de koopzondag wordt vrijgegeven zodat winkeliers zelf kunnen beslissen. "Er is geen kledingzaak in Urk die z'n deuren zondag zal openen", twittert hij. "Niet alles hoeft via de overheid."

Van der Ham en Van Gent wijzen op de voordelen van hun plan, dat in tegenstelling tot een landelijke norm meer ruimte biedt aan de 'grote diversiteit aan opvattingen, behoeften en mogelijkheden van gemeenten'. "Een gemeente als Amsterdam kan er dan voor kiezen om van alle zondagen een koopzondag te maken en een gemeente als Staphorst kan juist kiezen voor de zondagsrust."

MKB-Nederland juicht het initiatief van D66 en GroenLinks toe. Het zijn de gemeenten in overleg met het lokale bedrijfsleven die moeten besluiten of winkels op zondag open mogen, niet het rijk, laat de ondernemersorganisatie in een reactie weten. De inperking van demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) is slecht voor de economie en in strijd met de vrijheid van ondernemers en gemeentelijke autonomie, aldus het MKB.