[DSC] Uitslag Zandvoort Race 1

Jorn (existenz)

Bob en Diederik Sijthoff zijn er in geslaagd om de eerste race van de Dutch Supercar Challenge tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 op hun naam te schrijven. In de zestig minuten durende race bleven de Marcos-coureurs Bob Herber in de Aquila CR1 en Het duo Furth/Fontijn in de BMW voor. Bovendien zagen zij hun voornaamste concurrent in de race, Derwin Belt, vlak voor de pitstops met technische problemen uitvallen. In de Sport-divisie reden Richard van den Bos en Bert van der Zweerde een zeer solide race. Zij konden ruim voor hun teamgenoten Bogaerts en Van der Aa blijven. Derde werd uiteindelijk Rob Nieman in de Renault Clio van Spirit Racing, na een uitermate spannende strijd met Ron Braspenning.

De van pole gestarte Derwin Belt had een goed begin van de race en kon zich de eerste ronden gestaag losrijden van de concurrentie. Alleen Diederik Sijthoff kon volgen, en kon daarbij Belt flink opjagen. Achter de twee koplopers vormde zich al snel een groepje met de Seat Leon SuperCopa van de gebroeders Monster, de Lotus Exige van Van der Kooi en de BMW van het duo Furth/Fontijn.
Pieter van Soelen, gestart vanaf de vijfde positie, ontbrak in dit groepje. “Ik werd in de eerste ronde na het Scheivlak aangetikt door een Saker en zag iedereen voorbij schieten. Mijn auto reed daarna niet meer goed, ik moest constant corrigeren om rechtuit te blijven rijden”, legt Van Soelen uit. De BMW-coureur kon dus na dit incident een inhaalrace gaan rijden.

Om de derde positie werd voor de pitstops een felle strijd gestreden. Monster stond daarbij lang onder druk van Peter Furth en Jan van der Kooi. De eerste ronden kon Monster nog voor zijn achtervolgers blijven, maar in de derde ronde moest de Seat-coureur toch zijn derde positie prijsgeven. Peter Furth schoot snel voorbij en ook Jan van der Kooi kon de Seat Leon SuperCopa voorbij steken.
Voor Derwin Belt ging het vlak voor de pitstops mis. De Saker van de snelle coureur kreeg technische problemen waarna hij zijn strijd om de eerste positie moest staken. Sijthoff, die op dat moment al een ruime voorsprong op de concurrentie had, kreeg daarna zijn eerste positie in de schoot geworpen.

Na de pitstops werd de strijd om de tweede positie een interessante. Cor Euser in de Marcos Mantis en Bob Herber in de Aquila CR1 meldden zich namelijk aan de top en streden lange tijd met elkaar. Ronde na ronde wisselde het duo van positie, waarbij zij elkaar regelmatig in de Tarzanbocht uitremden. Herber won uiteindelijk die strijd, want Euser moest een paar ronden voor het einde lossen.
De gebroeders Monster en ook de BMW van het duo Furth/Fontijn slaagden er voor het einde van de race nog in om voorbij te gaan aan Euser waardoor zij konden gaan strijden om de derde positie. Lang bleef Monster de BMW van het duo voor, maar in de laatste bocht bleek de BMW over een betere acceleratie te beschikken waardoor zij met slechts 0,112 seconden voorsprong de derde plaats konden bemachtingen. Furth en Fontijn, die dit weekend debuteren in de Dutch Supercar Challenge, waren na afloop dan ook uitermate blij met hun podium.

In de Sport-divisie had Richard van den Bos een goede start van de race, maar hij moest flink doorrijden om eerste te blijven. Teamgenoot Koen Bogaerts was namelijk snel onderweg en kon binnen een paar seconden van Van den Bos blijven. Aart Bosman reed voor de pitstops op de derde positie, met daarachter Ron Braspenning en Jan-Bart Kolsteren.
Braspenning en Kolsteren streden voor de pitstops een felle strijd uit met elkaar om de vierde positie, waarbij Kolsteren Braspenning flink onder druk kon zetten. Helaas kon Kolsteren zijn goede race geen vervolg geven omdat zijn BMW hem in de elfde ronde in de steek liet. Kolsteren moest zijn bolide met technische problemen aan de kant parkeren.

Rob Nieman volgde de gehele race op kleine achterstand van Ron Braspenning en kon na de pitstops het gat naar de BMW van Braspenning volledig dichtrijden. Bosman was na de pitstops teruggevallen tot de vijfde positie, waardoor de inzet van het gevecht tussen Braspenning en Nieman de derde positie was. Nieman, die met zijn team van Spirit Racing zijn nieuwe Clio steeds beter onder de knie begint te krijgen, was er dan ook alles aangelegen om die derde positie binnen te halen.

Nieman slaagde er vlak voor het einde van de race in om Braspenning in te halen, maar Braspenning liet het er niet bij zitten en pakte de derde positie al snel weer terug. Toch ging Nieman er uiteindelijk met de derde positie vandoor door in de laatste ronde wederom voorbij te gaan aan de BMW van Ron Braspenning. Het verschil op de streep bedroeg slechts drie tienden van een seconde. De overwinning in de race ging naar Richard van den Bos en Bert van der Zweerde, die door de resultaatseconden van het duo Bogaerts en Van der Aa hun overwinning niet meer in gevaar zagen komen.