Afghaanse minister ontslagen na aanval

Redactie

De minister van binnenlandse zaken en de chef van de inlichtingendiensten van Afghanistan hebben zondag hun functie neergelegd. Ze konden niet voorkomen dat militanten tijdens de nationale vredesconferentie van vorige week een aanslag pleegden.

President Hamid Karzai heeft het ontslag van veiligheidschef Amrullah Saleh en minister Hanif Atmar geaccepteerd. "De president van Afghanistan heeft geen vertrouwen meer in onze capaciteiten om bij nationale evenementen bescherming te bieden", aldus Saleh.

Ten minste twee Talibanstrijders vuurden woensdag raketten af tijdens de conferentie waar ongeveer vijftienhonderd gedelegeerden -onder wie parlementsleden, stammen- en religieuze leiders- discussieerden over de manier waarop de oorlog in Afghanistan beëindigd kan worden. De militanten raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de beveiliging. Geen van de gedelegeerden raakte gewond, beide opstandelingen werden gedood.

Volgens Atmar lukte het de twee de beveiliging te omzeilen door zich voor te doen als een stel, een vrouw in boerka en haar man.