Voorbeschouwing: Poule E

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start. In voorbereiding op de start van het toernooi zal FOK!sport vooruitblikken op alle acht poules van vier teams die zullen acteren op het WK in Zuid-Afrika. Vandaag is poule E aan de beurt.

Poule E

De meeste ogen in Nederland zullen worden gericht op Poule E. Oranje maakt namelijk deel uit van deze groep. De ploeg van Bert van Marwijk treffen in deze groep Denemarken, Kameroen en Japan.

Nederland

Bondscoach: Bert van Marwijk
Captain: Giovanni van Bronckhorst
Sterspeler: Arjen Robben
Aantal WK deelnames: 8
Beste resultaat op een WK: Verliezend finalist (1974 en 1978)
FIFA ranking: 4e

Nederland is vanzelfsprekend groepshoofd van deze Groep E. Het Nederlands elftal kende tijdens de kwalificatieronde voor het WK 2010 weinig problemen met hun tegenstanders. Bondscoach Bert van Marwijk wist met Oranje nog nooit een wedstrijd te verliezen. Onder zijn leiding is Oranje een hechter team geworden. Hij nam de speelwijze over van zijn voorganger Marco van Basten, maar Van Marwijk wist spelers als Sneijder en Van Persie meer in het team te betrekken.

Oranje is nog nooit Wereldkampioen geworden, maar wordt wel altijd tot één van de favorieten genoemd. De beste prestaties zijn de memorabele verloren WK-finales van 1974 en 1978. In 1998 was Oranje er opnieuw dichtbij, maar strandde het in de halve finales tegen Brazilie. Nederland verloor het duel om de derde plaats van Kroatie en eindigde dus als vierde. Het WK van 2002 wist Oranje niet te halen en in 2006 was Portugal na een ware veldslag in de achtste finales te sterk.

De sterspelers van net Nederlands Elftal zijn zonder twijfel Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart Arjen Robben en Robin van Persie. Ook het sterke defensieve blok op het middenveld, Nigel de Jong en Mark van Bommel, geldt als belangrijk onderdeel van de opstelling van Oranje. De verdediging zal ook komend WK een zwaktepunt zijn, aangezien deze niet meer onder leiding zal staan van keeper Edwin van der Sar. Hij heeft eerder te kennen gegeven niet meer in actie te komen voor Oranje en zal dus vervangen worden voor Maarten Stekelenburg.

Resultaten

Kwalificatie Europa Groep 9

Macedonië Nederland 1-2
Nederland Ijsland 2-0
Noorwegen Nederland 0-1
Nederland Schotland 3-0
Nederland Macedonië 4-0
Ijsland Nederland 1-2
Nederland Noorwegen 2-0
Schotland Nederland 0-1


Denemarken

Bondscoach: Morten Olsen
Captain: Jon Dahl Tomasson
Sterspeler: Nicklas Bendtner
Aantal WK deelnames: 3
Beste resultaat op een WK: Kwartfinale (1998)
FIFA ranking: 36e

Het Deense elftal wist zich onder leiding van oud-Ajaxtrainer Morten Olsen knap te plaatsen voor het WK in Zuid-AFrika. Denemarken werd verrassend eerste in een zware kwalificatiepoule met onder meer Portugal, Zweden en Hongarije. Van de acht poulewedstrijden werd er slechts één verloren.

Denemarken wist zich de afgelopen zes jaar niet te plaatsen voor een eindtoernooi. De laatste keer dat de Denen aanwezig waren op een eindtoernooi was in 2004. Tijdens het EK werden de kwartfinales bereikt. Het grootste succes boekte Denemarken tijdens het EK in 1992. In Zweden werd the Danish Dynamite verrassend Europees kampioen.

Sterspelers aan de kant van Denemarken zijn Arsenal-spits Nicklas Bendtner, Liverpool-verdediger Daniel Agger en Feyenoorder Jon-Dahl Tomasson. Ook Cristian Poulsen (Juventus) en Daniel Jensen (Werder Bremen) zullen naar alle waarschijnlijkheid deel uitmaken van de Deense selectie. Verder mochten ook Thomas Enevoldsen (FC Groningen), Simon Poulsen (AZ) Dennis Rommedahl en toptalent Cristian Eriksen (Ajax) rekenen op een plaatsje in de definitieve selectie. Mocht Eriksen in actie mogen komen tijdens het WK, dan is hij de jongste speler ooit.

Resultaten

Kwalificatie Europa Groep 1

Hongarije Denemarken 0-0
Portugal Denemarken 2-0
Denemarken Malta 3-0
Malta Denemarken 0-3
Denemarken Albanië    3-0
Zweden Denemarken 0-1
Denemarken Portugal 1-1
Albanië    Denemarken 1-1
Denemarken Zweden 1-0
Denemarken Hongarije 0-1

 

Japan

Bondscoach: Takeshi Okada
Captain: Yuji Nakazawa
Sterspeler: Shunsuke Nakamura
Aantal WK deelnames: 3
Beste resultaat op een WK: Tweede ronde (2002)
FIFA ranking: 45e

Japan is een voetballand in opkomst. Het land wist zich sinds 1998 elke keer te plaatsen voor het WK en dit dus de vierde keer op rij dat Japan deel uitmaakt van het deelnemersveld. De kwalificatie voor het WK van 2010 verliep op makkelijke wijze. Het land won vier partijen, speelde driemaal gelijk en verloor slechts eenmaal. Japan doet er alles aan om het voetbal in eigen land te verbeteren. De nationale competities werden geprofessionaliseerd en er werd meer geld beschikbaar gesteld voor verbeteringen op voetbalgebied. Bondscoach Okada denkt door al deze aanpassingen in Zuid-Afrika zelfs de halve finale te kunnen bereiken.

Topspelers aan de kant van Japan zijn Espanyol-speler Shunsuke Nakamura en oud-VVV'er Keisuke Honda. De motor van het Japanse elftal is aanvoerder Yuji Nakazawa. De centrale verdediger speelde al 98 interlands voor het Japanse elftal. Het probleem bij Japan ligt echter in de voorhoede. Een echte goalgetter ontbreekt al jaren in de selectie van de Japanse ploeg.

Resultaten

Kwalificatie Azië Ronde 3 Groep 2

Japan Thailand 4-1
Bahrein Japan 1-0
Japan Oman 3-0
Oman Japan 1-1
Thailand Japan 0-3
Japan Bahrein 1-

Kwalificatie Azië Ronde 4 Groep 1

Bahrein Japan 2-3
Japan Oezbekistan 1-1
Qatar Japan 0-3
Japan Australië        0-0
Japan Bahrein 1-0
Oezbekistan Japan 0-1
Japan Qatar 1-1
Australië        Japan 2-1


Kameroen

Bondscoach: Paul Le Guen
Captain: Samuel Eto'o
Sterspeler: Samuel Eto'o, Alexandre Song
Aantal WK deelnames: 5
Beste resultaat op een WK: Kwartfinale (1990)
FIFA ranking: 19e

Kameroen wist zich onder leiding van de Franse bondscoach Paul le Guen makkelijk te plaatsen voor het WK 2010. Het is alweer de vijfde maal dat de Kameroense ploeg meedoet aan het Wereldkampioenschap, een prestatie die geen ander Afrikaans land nog wist te behalen. In 1990 boekte Kameroen, onder leiding van sterspeler Roger Milla, zijn beste succes. De kwartfinales bleken uiteindelijk het eindstation voor Kameroen.

Samuel Eto'o is zonder twijfel de sterspeler van de Kameroense ploeg. Hij werd in 2003, 2004 en 2005 verkozen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar en is tevens aanvoerder van het team. De Ontembare Leeuwen kunnen verder beschikken over onder anderen Ajacied Eyong Enoh en Lyon-middenvelder Jean Makoun.

Resultaten

Kwalificatie Afrika Ronde 1 Groep 1

Kameroen Kaapverdische Eilanden 2-0
Mauritius Kameroen 0-3
Tanzania Kameroen 0-0
Kameroen Tanzania 2-1
Cape Verdische Eilanden Kameroen 1-2
Kameroen Mauritius 5-0


Kwalificatie Afrika Ronde 2 Groep 1

Togo Kameroen 1-0
Kameroen Marokko 0-0
Gabon Kameroen 0-2
Kameroen Gabon 2-1
Kameroen Togo 3-0
Marokko Kameroen 0-2


Voorspelling Groep E

Ik denk dat Oranje deze groep makkelijk zal gaan overleven, al zullen ze vooral Denemarken niet moeten onderschatten. Als tweede land zal de strijd gaan tussen Kameroen en Denemarken. De Denen zullen naar mijn mening uiteindelijk aan het langste eind trekken. Japan zal het vooral op fysiek gebied afleggen tegen de andere drie landen.