G20 nadert akkoord kapitaaleisen banken

Redactie

De landen van de G20 zijn dichtbij een akkoord over nieuwe regels voor de banksector, die moeten garanderen dat belangrijke banken genoeg kapitaalreserves aanhouden om ze te beschermen tegen eventuele financiële crises in de toekomst.

Op de tweedaagse bijeenkomst in Busan, in Zuid-Korea, spraken de twintig toonaangevende economische machten af dat het akkoord over strengere kapitaalnormen voor banken voor de volgende G20-top in november gesloten zal zijn.

"Het is zeer belangrijk dat onze bankautoriteiten regels voor kapitaal en liquiditeit ontwikkelen die onze financiële bedrijven in staat stellen om toekomstige crises in het wereldwijde financiële systeem te kunnen doorstaan", stellen de ministers van financiën en de centrale bankiers in verklaring aan het slot van de bijeenkomst.

De plannen voor een wereldwijde bankenbelasting lijken nog in een impasse te verkeren. De heffing zou middelen moeten genereren voor een fonds waarmee noodhulp aan financiële instellingen in de toekomst zouden kunnen worden gefinancierd.