Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Mark Rutte’s tweedeling in de maatschappij.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil dat er na de verkiezingen heel snel een kabinet wordt gevormd. Hij verwijst naar de Britten. Die hadden onlangs binnen een paar dagen een nieuwe regering. Die vergelijking gaat mank. Daar werd een kabinet samengesteld uit twee partijen die het in hoge mate met elkaar eens waren, hier is een coalitie van minimaal drie partijen nodig. Hoe meer partijen, hoe ingewikkelder de onderhandelingen.

Gisteren liet Rutte bij het verkiezingsdebat van BNN zijn ware gezicht zien. Hij zei, in een aanval op Job Cohen: "Waar het op 9 juni echt om gaat is niet de boel bij elkaar houden, maar de boel weer in beweging krijgen." Bezorgde vraag:

Kan de heer Rutte mij even laten weten, of hij met dat ‘niet de boel bij elkaar houden’ bedoelt dat de zwakken in de samenleving definitief naar de bedelstaf worden verwezen, en de gezondheidszorg wordt uitgekleed, mede om zaken als topsalarissen en belastingvoordelen voor hen die er toch al zeer warmpjes bij zitten te financieren?