Christie's veilt dure drol

Redactie

Veilinghuis Christie's in Amsterdam veilt dinsdag een drol van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Het uitwerpsel is gedraaid op 27 augustus 2001 door de zogenoemde Cloaca, een machine die het menselijk spijsverteringsstelsel nabootst.

De drol moet volgens het veilinghuis vijfduizend tot zevenduizend euro opbrengen. Een woordvoerder van het veilinghuis vindt het niet vreemd dat er mensen zijn die zoveel geld voor een uitwerpsel overhebben.

Volgens hem is dit namelijk een typisch voorbeeld van conceptuele kunst. "Het roept vragen op als: 'Is dit wel kunst? Kan een drol kunst zijn? Kan iets dat uit een machine komt nog kunst zijn?' Kunst moet wat losmaken. Als het niets losmaakt, wordt niets bereikt. Wie deze drol koopt, heeft zeker wat in huis dat prikkelende discussies oproept."

Het is niet de eerste keer dat een drol uit de Cloaca wordt geveild. "In de afgelopen vijf jaar is er ook een bij een veilinghuis in Londen geveild. Die leverde toen vijftienduizend pond op." Dat de opbrengst van de drol die dinsdag wordt geveild lager is ingeschat, betekent niet per se dat die ook minder waard is. "Misschien wordt morgen wel meer geboden."

Hoeveel drollen de Cloaca, een latijns woord voor lichaamsopening, sinds de bouw in 2000 in totaal heeft geproduceerd, is niet bekend. Een plaatje van de drol vind je hier.