Elia heeft speciaal gevoel bij Zuid-Afrika

Olga Kroeders

Eljero Elia vindt het speciaal dat zijn eerste WK uitgerekend in Afrika plaatsvindt. "Ik heb toch Afrikaanse roots, dus dat maakt het wel extra bijzonder", zegt de aanvaller van Hamburger SV na de eerste trainingsdag in Johannesburg. "Zoals ook alle andere donkere jongens zeggen: We zijn terug in ons eigen land."

Over de accommodatie waar Oranje terecht is gekomen, is Elia uitermate tevreden. "Het is een mooi trainingscomplex, een mooi hotel en het is ook nog eens lekker weer." Nigel de Jong is het volmondig met hem eens. "We hebben hier niets te klagen, het trainingsveld ligt er geweldig bij."

Hoewel het momenteel winter is in Zuid-Afrika, trainde het Nederlands elftal vandaag onder zomerse temperaturen. "Wat in Afrika winter is, noemen ze in Europa zomer", zegt De Jong, die wel weet dat het 's avonds behoorlijk kan afkoelen. "Ons groepsduel tegen Kameroen is 's avonds, dus dan zal het een stuk kouder zijn. Maar dat mag in principe geen probleem zijn voor ons."

Een van de gespreksonderwerpen in aanloop naar het WK is de Jabulani, de officiële bal die het mikpunt is van kritiek. "Die bal gaat alle kanten op", ervaarde Elia. "Als een van onze verdedigers een crossbal geeft, is het heel moeilijk voor ons om de bal goed aan te nemen." De Jong leeft vooral mee met de keepers. "Voor hen wordt het heel moeilijk om de juiste baan van de bal in te schatten. Vooral op grote hoogte doet de Jabulani de gekste dingen."