FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 februari 2010

Razolli pakt goud op de slalom

Giuliani Razzoli heeft het olympische goud op de slalom gewonnen. De Italiaan bleef de Kroaat Ivica Kostelic en de verrassende Zweed Andre Myhrer voor.

Razolli kwam tot een totaaltijd van 1.39,32 en bleef daarmee Kostelic 0,16 seconde voor. Myhrer pakte in 1.39,76 het brons. Regerend olympisch kampioen Benjamin Raich kwam met een vierde plek net naast het podium terecht. Marcel Hirscher eindigde als vijfde.

De winst van Razolli betekend tevens dat de Oostenrijkse mannenploeg voor het eerst in de geschiedenis geen enkele gouden medaille heeft gewonnen in het alpineskiën.

Vancouver Update 23:45 uur

We naderen alweer het einde van de Olympische Spelen morgen zal in BC Place de spelen worden afgesloten met een sluitingsceremonie. Tot die tijd zijn er nog een aantal medailles die van eigenaar kunnen verwisselen. In deze post lees je een overzicht met de gebeurtenissen tot 23:40 uur.

Bij het schaatsen stonden vandaag de finales van de ploegenachtervolging op het programma. In het Nederlandse kamp overheerste de teleurstelling van gisteren nog, maar Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Mark Tuitert gaven alles tegen de Noren en pakten zo alsnog het brons. De finale was een prooi voor Canada dat net de Verenigde Staten klopte.

Bij de vrouwen streden de Nederlandse dames tegen Canada om plaats vijf. Ondanks dat ze sneller waren dan gisteren konden ze de ontketende Canadezen niet bijhouden. De strijd om het brons ging tussen Polen en de Verenigde Staten. De Amerikanen gingen de hele race aan de leiding, maar omdat Catherine Raney afhaakte grepen de Polen verrassend een medaille. In de finale was Duitsland de sterkste, maar het verschil aan de streep met Japan bedroeg slechts 0,02 seconden. De Japanners gaven in de laatste ronde een grote voorsprong weg aan Daniela Anschütz, Stepahnie Beckert en Katrin Mattscherodt.

De langlaufsters legden hun laatste afstand af. De 30 kilometer klassiek was een prooi voor Justyna Kowalczyk die in de sprint Marit Björgen klopte. Jasey Jay Anderson pakte wederom een gouden medaille voor Canada door op de parallel reuzenslalom de Oostenrijker Benjamin Karl de baas te zijn. De slalom voor de alpineskiërs was verrassend voor de Italiaan Giuliano Razzoli die hiermee zijn landgenoot Alberto Tomba achterna gaat. Het brons in het curling bij de mannen was tenslotte voor de Zwitsers.

Eén van de laatste olympische onderdelen morgen is de 50 kilometer klassiek voor de langlaufers. De bijna blinde Brian McKeever zou op dit onderdeel ook starten, maar de Canadees werd op het laatste moment buiten het team gelaten. Tot slot werd bekend dat Sven Kramer de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie mag gaan dragen.

Duitse vrouwen pakken titel op ploegenachtervolging

De olympische titel op de ploegenachtervolging bij de vrouwen is net als in 2006 gewonnen door de Duitse vrouwen. Daniela Anschütz, Stephanie Beckert en Kathrin Mattscherodt lagen tegen de Japanse vrouwen lang achter maar dankzij een sterke laatste ronde bleven zij Japan, met Masako Hozumi, Nao Kodaira en Maki Tabata, toch nog net voor.

Eerder vanavond ging het brons verrassend naar de Poolse vrouwen die de Amerikaanse dames versloegen. De Nederlandse dames eindigden op plaats zes. Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis, die de plek innam van Renate Groenewold, verloren de strijd om de vijfde plaats met Canada.

Canadees Anderson pakt laatste snowboardgoud

Jasey Jay Anderson heeft voor Canada wederom een gouden medaille op de Olympische Spelen gepakt. Hij wist in de finale van de parallel reuzenslalom bij de mannen de Oostenrijker Benjamin Karl te kloppen. Het brons was voor de Fransman Mathieu Bozzetto.

De wedstrijd werd net als gisteren bij de vrouwen geteisterd door regen, waardoor het zicht en de piste slecht waren. Desondanks streden de snowboarders vol overgave. De strijd om het brons was eenvoudig voor Bozzetto, omdat de Rus Stanislav Detkov in de tweede run te vroeg wilde starten en viel. In de finale was in de eerste run was het Karl die een ruime voorsprong nam door 0,73 seconde te pakken op Anderson. De Canadees gaf in de tweede run alles en won zo voor het thuisland wederom een gouden medaille.

Canadese mannen pakken goud op ploegenachtervolging

Canada is de verrassende nieuwe olympisch kampioen op de ploegenachtervolging bij het langebaanschaatsen. De ploeg, bestaande uit Mathieu Giroux, Lucas Makowsky en Denny Morrison, versloeg in de finale de Verenigde Staten dat aantrad met de jonkies Brian Hansen en Jonathan Kuck en oudgediende Chad Hedrick. Na een spannende wedstrijd waren het de Canadese heren die net iets eerder over de finish kwamen. 

Voor Chad Hedrick betekent het dat hij afscheid neemt van het langebaanschaatsen met een zilveren olympische plak.

 

Uitslag Willem II - VVV-Venlo

Vandaag stond in de Eredivisie om 20:45 uur één duel op het programma. In Tilburg nam Willem II het op tegen VVV-Venlo. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

Willem II

2 - 1

VVV-Venlo

 42' Van der Heijden
 55' Demouge
   13' García
 
 Gele kaart: Demouge, (Willem II), Paauwe, Ahahaoui, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Van Dinter (18) (Willem II), Calabro (31) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.100
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Aerts
Van der Struijk (Bruma/68)
Biemans
Van der Heijden
Van Dinter
Pereira
Boutahar
Donald
Zijler
Demouge
Nijland
  Begois
De Regt
Van Kouwen
Paauwe
Fleuren
Leemans (Van Dessel/56)
García (Uchebo/46)
Auassar
Schaken
Calabro
Ahahaoui (Viana/60)

Tsunami raast over Grote Oceaan

Na de krachtige aardbeving onder de zeebodem bij het Zuid-Amerikaanse Chili raast een tsunami met de snelheid van een passagiersvliegtuig over de Grote Oceaan. De vloedgolf bereikte in de loop van vandaag Frans-Polynesië en Nieuw-Zeelandse eilanden.

Meldingen over golven van vier meter hoogte kwamen van het eiland Hiva Oa, deel van de Frans-Polynesische Marquesaseilanden. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Golven van enkele tientallen centimeter hoogte bereikten de Chathameilanden ten oosten van Nieuw-Zeeland. De autoriteiten verwachten uiteindelijk een drie meter hoge 'muur van water', berichtten media.

Na de aardbeving in Chili werd het buurland Argentinië ook door een schok getroffen. Zeker een kind kwam daarbij om het leven.

Kowalczyk wint 30 kilometer langlaufen

Justina Kowalczyk heeft bij de Olympische Spelen in Vancouver het laatste nummer bij het langlaufen bij de vrouwen gewonnen. De Poolse won in de sprint van de 30 kilometer klassiek van de Noorse Marit Björgen. Het brons ging naar de Finse Aino-Kaisa Saarinen.

De wedstrijd bij de vrouwen was lange tijd een van een kopgroep van twaalf langlaufsters die een ruime voorsprong op de tweede groep hadden. Deze groep was ook na twintig kilometer nog bij elkaar en er waren verschillende vrouwen die van ski's wisselden. Hiervan profiteerde Kristin Steira die meteen een gat met de anderen sloeg.

Het was Björgen die Kowalczyk mee naar de leiding nam, waarna de Noorse zelfs een gaatje sloeg met de Poolse. De concurrentie lag op dat moment al ruim achter. Björgen en Kowalczyk bleven lang bij elkaar met Steira en Saarinen die streden om het brons. Die plak leek naar de Noorse te gaan toen Saarinen te veel tijd nodig had bij het wisselen van de ski's, maar de Finse kon terugkomen en onbedreigd plek drie voor zich opeisen. De strijd om het goud ontbrandde met nog één kilometer te gaan toen Kowalczyk een versnelling plaatste. Björgen kon volgen maar moest uiteindelijk in de eindsprint de eerste plaats toch aan de Poolse laten.

Morgen is het afsluitende onderdeel bij de mannen de 50 kilometer klassiek.

Kramer draagt Nederlandse vlag bij sluitingsceremonie

Sven Kramer, de olympisch kampioen op de 5.000 meter, zal morgen tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Vancouver de vlag namens ons land dragen. Dit heeft Henk Gemser, chef de mission, gezegd. De sluitingsceremonie is in de nacht van zondag op maandag en begint om 02:30 uur.

Bij de openingsceremonie van de Spelen twee weken terug werd de vlag gedragen door bobsleeër Timothy Beck.

Bewoners anderhalf uur gegijzeld bij overval

Twee mensen zijn vandaag in Oss anderhalf uur gegijzeld in hun huis door gewapende overvallers. Twee mannen drongen de woning met wapens binnen. Zeker een van de slachtoffers werd geslagen en raakte gewond aan het hoofd. De overvallers waren uit op de pinpas en pincode van de slachtoffers, zegt een politiewoordvoerder.

Terwijl een van de daders de slachtoffers bedreigde ging de ander er tussenuit om geld te pinnen van de slachtoffers. Of dat is gelukt is nog niet bekend. De slachtoffers hebben twee overvallers gezien, maar de politie sluit niet uit dat er nog meer mensen bij betrokken waren.

Waarom de overvallers juist de woning aan de Sperwerstraat kozen als doelwit is niet bekend. De slachtoffers worden opgevangen.

[GP2 Asia] Uitslag Bahrein Race 2

Charles Pic heeft op het circuit van Bahrein zijn eerste overwinning in de GP2 Asia Series geboekt. De Fransman bleeft Giacomo Ricci en Javier Villa voor. Yelmer Buurman kwam als tiende over de meet.

Adrian Zaugg mocht van poleposition vertrekken en hij kreeg Alvaro Parente en Sergio Perez achter zich aan. Dit duo kon het niet met elkaar eens worden en al wheelbangend schakelden ze elkaar na een paar bochten al uit voor de winst. Ook nieuwbakken kampioen Davide Valsecchi moest na contact een nieuwe voorvleugel uit de pits ophalen, terwijl ook Luca Filippi ver terugviel.

Zaugg had het tempo niet en al snel zaten Pic, Ricci, Jules Bianchi en Villa achter hem aan. Aan het einde van de vierde ronde haalde Pic Zaugg in, terwijl Ricci dat enkele bochten later ook deed. Zaugg probeerde terug te komen, maar zag hierdoor Bianchi langzij komen. De auto's van Ricci, Zaugg en Bianchi raakten elkaar, waarna de auto's van de twee laatstgenoemde rijders beschadigd werden.

Verder naar achteren was het Daniele Zampieri die hierdoor als vierde kwam te liggen, maar hij viel terug in het veld en moest Sam Bird en Edoardo Piscopo voorbij laten. Uiteindelijk ging de Italiaan wijdt, waardoor Oliver Turvey twee ronden voor het einde plaats zes en daarmee het laatste punt kon pakken. Van voren gebeurde er weinig meer, waardoor Pic de winst kon grijpen.

Uitslag Race 2:

Pos. Coureur Team Tijd
1 C. Pic Arden International 41:11.650
2 G. Ricci DPR + 3.586
3 J. Villa Arden International + 9.371
4 S. Bird ART Grand Prix + 22.388
5 E. Piscopo DAMS + 23.193
6 O. Turvey iSport International + 25.110
7 V. Arabadzhiev Piquet GP + 25.866
8 D. Zampieri Piquet GP + 28.950
9 C. Vietoris DAMS + 32.499
10 Y. Buurman Ocean Racing Technology + 33.076
11 J. Kral Super Nova International + 33.489
12 M. Chilton Addax + 35.437
13 M. Herck DPR + 36.694
14 J. Rosenzweig Super Nova International + 47.789
15 F. Leimer Ocean Racing Technology + 49.288
16 P. Kralev Trident Racing + 1:27.836
17 S. Perez Addax + 1:29.653
18 L. Filippi Qi-Meritus.Mahara + 1:35.832
19 A. Zaugg Trident Racing + 1 ronde
20 D. Valsecchi iSport International + 1 ronde
DNF J. Bianchi ART Grand Prix + 4 ronden
DNF W. Bratt Coloni Motorsport + 21 ronden
DNF A. Rossi Qi-Meritus.Mahara + 21 ronden
DNF A. Parente Coloni Motorsport + 23 ronden

Klassement:

Pos. Coureur Team Punten
1. D. Valsecchi iSport 45
2. G. Ricci DPR 18
3. O. Turvey iSport 17
4. L. Filippi Meritus 16
5. J. Villa Arden 16
6. C. Pic Arden 13
7. A. Rossi Meritus 10
8. C. Vietoris DAMS 9
9. J. Bianchi ART Grand Prix 8
10. J. Kral Super Nova 8
11. M. Herck DPR 7
12. J. Jakes Super Nova 6
13. S. Perez Barwa Addax 5
14. S. Bird ART Grand Prix 3
15. A. Parente Coloni 3
16. J. Cecotto Jr. Trident 3
17. E. Piscopo DAMS 2
18. M. Chilton Ocean Racing 2
19. A. Zaugg Trident 1

Enschedese vrouwen boos over VVD-model

De VVD-fractie in Enschede heeft zich de woede op de hals gehaald van de Enschedese Vrouwen Raad (EVR). De organisatie raadt vrouwen af op de liberalen te stemmen omdat zij in een campagnefilmpje een vrouwelijk model in bikini gebruiken om hun politieke boodschap onder de aandacht te brengen.

Het filmpje was vanavond op YouTube al bijna 50.000 maal bekeken. Voorzitter Secil Arda van de EVR stelt vandaag dat er bij de vrouwenraad "vele tientallen klachten" zijn binnengekomen van vrouwen die de commercial van de VVD vrouwenonvriendelijk vinden. "We zijn niet preuts en hebben niets tegen bloot", stelt Arda. "Om bikini's aan te prijzen is zo'n model prima. Maar niet om een politieke boodschap te verkopen. Dan neem je het vrouwelijke deel van de samenleving niet serieus."

De VVD heeft het filmpje wel van haar eigen website verwijderd, maar nog niet van YouTube. De EVR rekent erop dat de partij dat dit weekend alsnog doet. "Anders geven wij alle vrouwen van Enschede een negatief stemadvies voor de VVD", waarschuwt Arda.

Het desbetreffende filmpje

Sauerbreij wacht drukke week

Nicolien Sauerbreij zal maar weinig tijd krijgen om rustig van haar gouden medaille te kunnen genieten. Na een paar huldigingen in Nederland zal ze volgende week al weer in actie komen bij een wereldbekerwedstrijd.

Komende dinsdag komt ze samen met gehele Nederlandse ploeg aan, waarna een publiekshuldiging in Haarlem plaatsvind. Een dag later is er een bezoek aan koningin Beatrix. Donderdag wil ze nog een paar rondjes boarden in SnowWorld in Zoetermeer om daarna naar Moskou te vertrekken. Daar is volgende week weer een wereldbekerwedstrijd, en in dat klassement gaat Sauerbreij momenteel aan de leiding.

"En dat klassement wil ik ook winnen," aldus Sauerbreij vanuit Vancouver. Over haar toekomst wil ze nog niet teveel kwijt, maar ze gaat in ieder geval nog één seizoen door. Volgend jaar vind het WK plaats in La Molina , wat één van haar favoriete pistes is. "Ik ben nog niet bezig met de toekomst. Ik ga eerst hier van genieten. De rest komt later wel."

Arsenal raakt Ramsey kwijt met beenbreuk

Aaron Ramsey is lange tijd uit de roulatie. De 19-jarige Welshman brak vandaag in de uitwedstrijd tegen Stoke City zijn been na een grove tackle van Ryan Shawcross, die zichtbaar aangeslagen met rood van het veld werd gestuurd door scheidsrechter Peter Walton. Arsenal won uiteindelijk met 3-1 door twee goals in blessuretijd.

Ramsey, elfvoudig international voor Wales, werd begin vorig seizoen overgenomen van Cardiff City. De jongeling brak deze jaargang door onder trainer Arsène Wenger en stond voor de zevende keer in de basis in de Premier League. Teamgenoot Eduardo da Silva liep twee jaar geleden een soortgelijke blessure op en moest een jaar revalideren.

Jordan koopt meerderheidsbelang Charlotte Bobcats

Michael Jordan heeft een meerderheidsbelang gekocht in de NBA ploeg Charlotte Bobcats. Jordan was al verantwoordelijk voor de basketbaltechnische zaken, maar is nu ook de grootste aandeelhouder voor de club uit zijn geboortestaat North Carolina.

De voormalige sterspeler van Chicago Bulls neemt de aandelen over van Bob Johnson, die tot nu de meerderheid had. Hij verkreeg in 2003 de franchiserechten voor Charlotte Bobcats, maar leed sindsdien miljoenen euro's verlies.

Uitslag Vitesse - AZ

Om kwart voor acht begon de competitiewedstrijd tussen Vitesse en AZ. Hieronder vind je de uitslag.

 

Vitesse

0 - 3

AZ

     45' El Hamdaoui
 49' El Hamdaoui
 56' El Hamdaoui
 
 Gele kaart: Stevanovic, v. Diermen, Greene, (Vitesse), Schaars, (AZ)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 17.555
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Verhaegh
Sprockel
v.Diermen (Pröpper/64)
Jong-a-Pin
Claudemir
Greene
Hofs
Stevanovic (Kaya/ 61)
Nilsson
Kolk
  Romero
Mendes da Silva
Moisander
Moreno
Poulsen
Elm
Wernbloom
Schaars
(Lens/84) Dembélé
El Hamdaoui
(Holman/88) Martens

Zwitserse curlingheren pakken brons

Zwitserland heeft bij het curlingtoernooi voor heren het brons gepakt. In de strijd om de derde plek werd Zweden met 5-4 verslagen. De Zwitsers behaalde de zege in het tiende en laatste end, die met 2-0 werd gewonnen.

Ralph Stöckli speelde een nagenoeg perfecte wedstrijd, wat het verschil betekende met de Zweden. Stöckli had een percentage van 92%, Niklas Edin kwam niet verder kwam dan 83%.

Shakira om de tafel met president Obama

Zangeres Shakira heeft vorige week met president Obama en vice-president Biden om de tafel gezeten in het Witte Huis. Bij deze ontmoeting hebben zij gediscussieerd over de ontwikkeling en educatie van kinderen uit Latijns Amerika.

De Colombiaanse zangeres vond het een voorrecht om met de president in zijn Oval Office te mogen zitten, liet haar platenmaatschappij Sony weten. "We waren het er over eens dat investeren in onze kinderen het slimste is wat we kunnen doen om economische groei te stimuleren, armoede te bestrijden en vrede en veiligheid te bevorderen", vertelde de ondernemende zangeres.

Shakira liet weten nauw samen te gaan werken met de president en zijn medewerkers, om zo zijn visie aangaande Latijns-Amerikanen en kinderen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld te realiseren. De zangeres en de presidenten ontmoetten elkaar vorige maand al op de eerste ceremonie van de president.

Shakira is de oprichter van 'ALAS', een samenwerking van Latijns Amerikaanse artiesten en zakenlieden die zich inzetten voor de ontwikkeling van kleine kinderen.

Shakira om de tafel met president Obama (foto: Novum)

Geen contact 27 Nederlanders in Chili

De Nederlandse ambassade in Chili heeft nog geen contact weten te leggen met 27 Nederlanders in Chili. Het waren er eerst 37, maar tien daarvan zijn inmiddels achterhaald. Het is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet te zeggen of de vermisten slachtoffer zijn geworden van de zeer zware aardbeving in Chili.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zijn de helft van de vermisten in het Zuid-Amerikaanse land op vakantie. De overigen werken of wonen in Chili. In totaal wonen er ongeveer duizend Nederlanders in Chili.

Chilenen in Nederland zoeken contact met elkaar en landgenoten in Chili om het lot van familie en bekenden te achterhalen. Op internet wordt vooral Twitter gebruikt om meer te weten te komen over het thuisfront.

Buitenlandse Zaken benadrukt eerder al dat het land, dat in een risicogebied voor aardbevingen ligt, goed is voorbereid op aardbevingen. Toch zijn er volgens de officiële berichten al meer dan 120 doden door de aardbeving. Naar verwachting loopt het dodental nog verder op.

Toeristen worden door het ministerie aangeraden voor vertrek en in Chili de media in de gaten te houden voor het laatste nieuws over de aardbeving. Ook moeten ze contact houden met de reisorganisatie.

Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 8,8 lag zo'n 115 kilometer van Concepcion, de tweede stad van het land. Na de aardbeving werd in onder meer verschillende Aziatische landen en in Australië gewaarschuwd voor een tsunami.

Geen contact 27 Nederlanders in Chili
Geen contact 27 Nederlanders in Chili (Foto: Novum)

McEwen niet in Kuurne-Brussel-Kuurne

Robbie McEwen doet morgen niet mee aan Kuurne-Brussel-Kuurne. De Australische wielrenner van Katusha blesseerde vandaag zijn knie in de Omloop Het Nieuwsblad.

"Hij stootte in de Omloop Het Nieuwsblad nog voor half koers de binnenkant van zijn knie tegen zijn stuurpen in een bocht. Na de wedstrijd kon hij bijna niet meer rechtstaan. Zowel Robbie als wijzelf wensten daarom geen risico's te nemen en lassen rust in tot hij op doktersvisite geweest is. Hoe lang de inactiviteit zal duren, kan ik nu nog niet zeggen," aldus de ploegleider van McEwen, Bart Leysen.

Beveiligers Balkenende pakken Friese SP-leider aan

Beveiligers van premier Jan Peter Balkenende hebben vandaag in het centrum van Leeuwarden hardhandig korte metten gemaakt met een protestactie van de Friese SP-leider Ad van de Kolk. Op beelden van Omrop Fryslân is te zien hoe een protestbord van de SP'er ruw wordt afgepakt en Van de Kolk wordt afgevoerd.

Op het kartonnen bord stond de tekst 'Balkenende, Leugenaar, Irak'. De drie beveiligers die CDA-leider Balkenende vergezelden bij een campagnebezoek pakten het bord vrijwel direct af. Van de Kolk zegt tegenover de lokale omroep dat ze hem tegen de grond probeerden te werken. Hij spreekt van een 'schadelijke inperking van zijn democratische rechten'.

Van de Kolk is niet aangehouden, maar de politie noemt zijn actie wel ordeverstoring. De SP'er zegt nog niet te weten of hij stappen onderneemt tegen zijn behandeling.

Filmpje staat hier!

Russisch leger 'vergeet' honderd tanks

Russische militaire aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar de 'vondst' van ongeveer honderd moderne tanks van de strijdkrachten in het Oeralgebergte. De tanks van het type T-80 waren onbewaakt aangetroffen in een plaats op ongeveer 100 kilometer van de stad Jekaterinenburg.

De Russische televisie en websites toonden vandaag beelden van burgers bij de achtergelaten en door sneeuw bedekte voertuigen. Een woordvoerder van het leger stelde later dat de tanks onderweg zijn naar een basis. Hij sprak over een routineoperatie. Het zou onmogelijk zijn geweest bij elke tank een bewaker te plaatsen.

De T-80 is de belangrijkste gevechtstank van de Russische strijdkrachten. Onlangs verklaarden commandanten dat zij maar de helft van de huidige 20.000 tanks nodig zouden hebben in een gemoderniseerd leger.

Uitslag sc Heerenveen - Heracles Almelo

Om 18:45 uur werd er afgetrapt voor het duel tussen sc Heerenveen en Heracles Almelo. De karakteristieken van deze wedstrijd zijn hieronder terug te vinden.

sc Heerenveen

1 - 2

Heracles Almelo

 64' Sibon
   50' Dost
 74' Everton
 
 Gele kaart: Väyrynen (sc Heerenveen), van der Linden (Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.600
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Lejsal (Bangma/46)
Janmaat
Bak Nielsen
Dingsdag
Breuer
Beerens
Haglund (Väyrynen/46)
Elm
Djuricic (Paulo Henrique/77)
Sibon
Papadopulos
  Pieckenhagen
Breukers
Maertens
van der Linden
Looms
Overtoom
Quansah
Vejinovic
Douglas
Dost
Everton (Fledderus/83)

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Vandaag stond de achttiende speelronde in de zaterdaghoofdklasse op het programma. Hieronder de uitslagen.

Hoofdklasse A

ARC - ASWH 2-1
Barendrecht - Katwijk 3-1
DOTO - Noordwijk 0-6
Quick Boys - TOGR 2-1
Rijnsburgse Boys - FC Lisse 2-2
RVVH - Scheveningen 2-3
Ter Leede - Capelle 1-1

STAND

1. Capelle 14-34
2. Barendrecht 13-30
3. Rijnsburgse Boys 13-27
4. ARC 15-25
5. Quick Boys 15-24
6. Ter Leede 13-20
7. Katwijk 13-19
8. Noordwijk 14-19
9. FC Lisse 15-19
10. ASWH 14-18
11. RVVH 15-18
12. Scheveningen 15-17
13. DOTO 15-8
14. TOGR 16-3

Quick Boys één punt, ASWH twee punten in mindering

Hoofdklasse B

DOVO - IJsselmeervogels 0-4
Hoek - Bennekom 1-0
LRC Leerdam - Kozakken Boys 1-1
Spakenburg - ODIN '59 2-0
Sparta Nijkerk - GVVV 3-0
Volendam - SDC Putten 1-4
Zwaluwen '30 - Jodan Boys 7-0

STAND

1. IJsselmeervogels 17-36
2. Sparta Nijkerk 16-33
3. Spakenburg 17-33
4. Hoek 16-30
5. Zwaluwen '30 16-29
6. GVVV 17-25
7. Kozakken Boys 17-24
8. SDC Putten 15-19
9. ODIN '59 17-19
10. LRC Leerdam 15-17
11. DOVO 17-17
12. Jodan Boys 17-15
13. Volendam 17-12
14. Bennekom 16-9

Hoofdklasse C

ACV - Flevo Boys 0-0
Berkum - CSV Apeldoorn 2-2
Go-Ahead Kampen - Be Quick '28 3-2
SC Genemuiden - Staphorst 0-0
WHC - Excelsior '31 4-3

HHC Hardenberg - Harkemase Boys en PKC '83 - Nunspeet werden afgelast

STAND

1. Excelsior '31 14-31
2. Berkum 15-24
3. Harkemase Boys 12-23
4. CSV Apeldoorn 13-22 (+5)
5. ACV 13-22 (+4)
6. SC Genemuiden 16-21
7. Flevo Boys 12-20
8. Staphorst 14-20
9. HHC Hardenberg 12-16
10. Nunspeet 14-15
11. Be Quick '28 15-15
12. WHC 13-14
13. PKC '83 13-9
14. Go-Ahead Kampen 14-9

Hoogwater in Duitse rivieren

Als gevolg van smeltwater en regenval zijn rivieren in de omgeving van het Duitse Nürnberg buiten hun oevers getreden. Dat hebben de autoriteiten in de deelstaat Beieren, waar de stad in ligt, vandaag gemeld.

Het gaat onder meer om de rivieren de Itz en de Fränkische Saake, die uitkomen in de Main. Deze rivier mondt bij Mainz uit in de Rijn. Ook in de bronrivieren van de Donau is de waterstand veel hoger dan normaal.

Polen runnen bedelcentrale

Werkloze Polen in Nederland hebben een alternatieve manier gevonden om toch geld te verdienen: bedelen bij winkelend publiek. Er is zelfs een heuse bedelcentrale opgezet die groepen Polen met busjes afzet bij winkelcentra alwaar ze aan het bedelen slaan tot ze aan het einde van de dag weer worden opgehaald. Een deel van hun dagopbrengst staan ze af aan de chauffeur van het busje. De bedelcentrale is de afgelopen tijd actief geweest in plaatsen als Assen, Apeldoorn, Arnhem, Ede en Utrecht. 

De Polen zijn als arbeiders naar Nederland gekomen, maar komen door de recessie niet meer aan de bak in de land- en tuinbouw. Terugkeer naar hun eigen land is geen optie omdat de economische situatie daar slechter is dan in Nederland. De Polen verblijven, als ze al onderdak hebben, in eenvoudige caravans en barakken.

De laatste tijd is het aantal dakloze Polen in Nederland toegenomen. "Door de crisis krijgen we steeds meer Polen in de opvang", zo meldt een woordvoerder van het Leger des Heils. Het toezicht op de dakloze Polen is eerder verscherpt door de inmiddels afgetreden staatssecretaris van Volksgezondheid, Jet Bussemaker.

Ex-coördinator eist ton van TON

Jacques Smits, voormalig coördinator van de Arnhemse tak van Trots op Nederland (TON) is een juridische procedure begonnen tegen Rita Verdonk en twee andere partijleden van TON.

Smits wil een ton (100.000 euro) zien van de politieke partij. Afgelopen zomer werd hij aangesteld als coördinator van Arnhem, maar kort daarna werd hij weer ontslagen. TON deed aangifte van stalking en bedreiging van de kant van Smits. Die vindt de beschuldigingen onterecht en wil een schadevergoeding, wegens reputatieschade.

De partij van Verdonk kreeg deze week nog een andere optater te verwerken. TON verloor haar enige 2 zetels in de Politieke Barometer en komt in de peiling van 25 februari uit op 0 zetels. Het nogal opmerkelijke optreden van Verdonk tijdens het debat over Uruzgan lijkt weinig positief uit te pakken voor de partij.

Belgische jongeren martelen zwakbegaafde

De Belgische politie heeft in Neeroeteren, bij Maaseik, vier jongeren opgepakt die een zwakbegaafde jongen ernstig hebben mishandeld. Het kwartet had hun daad gefilmd en op Youtube geplaatst. De vader van het slachtoffer deed aangifte.

Bijna een vol etmaal lang werd de jongen door de vier gefolterd. Hij werd opgesloten in een hondenhok, vastgebonden en kreeg stroomschokken toegediend. Uiteindelijk wist de jongen weg te komen en alarm te slaan bij de buren.

De jongen bleek al eerder mishandeld te zijn door zijn vier belagers. Dat blijkt uit een filmpje dat de vier in juni vorig jaar op Youtube hadden gezet.

Blinde langlaufer start niet

Brian McKeever ziet nog maar voor tien procent en wilde graag aan de Olympische Spelen deelnemen. De Canadese langlaufer ziet zijn droom nu verstoord worden door zijn trainer. De beste man koos namelijk voor vier andere atleten, die morgen aan de finale over 50 kilometer gaan deelnemen.

McKeever wilde graag aan de Olympische Spelen deelnemen, maar dit feest gaat nu dus niet door. Toch heeft de atleet nog alle kans op een medaille, aangezien hij binnenkort wel aan de start van de Paralympics zal verschijnen.

[Six Nations] Ierland verslaat Engeland op Twickenham

Tijdens het weekend van vrijdag 26 februari en zaterdag 27 februari vonden de derde serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een kort verslag van de wedstrijd tussen Engeland en Ierland.

Engeland - Ierland 16-20

Ierland heeft Engeland op Twickenham verslagen na een spannende pot rugby. Door het verlies van de Engelsen is alleen Frankrijk nog ongeslagen in de Six Nations. Ierland schoot uit de startblokken, met als gevolg dat Bowe na vier minuten de bal al over de trylijn gedrukt had. Sexton, die de voorkeur boven O'Gara kreeg, miste de conversie echter. Engeland zette druk en dat resulteerde in een penalty, maar Wilkinson schoot deze via de paal naast. Hij herpakte zich snel en zijn tweede poging was wel raak. Ondanks dat Engeland druk bleef zetten wist Sexton nog wel een penalty te benutten. Ook Wilkinson maakte er nog ééntje in de eerste helft, waardoor de ruststand op 6-8 in het voordeel van de Ieren kwam te staan.

In de tweede helft maakte Tomas O'Leary van Ierland een overtreding, maar omdat de Engelsman Danny Care voor eigen rechter besloot te spelen was het toch Ierland dat de penalty kreeg. Deze werd richting de hoek van het veld geschoten, zodat Earls de tweede Ierse try van de wedstrijd kon maken. Sexton kon de conversie echter wederom niet benutten, waardoor de voorsprong slechts op 13-6 bleef steken. Engeland baande zich een weg naar voren met de zware jongens voorop als een soort stormram en via Cole kon de bal over de trylijn gedrukt worden. Wilkinson wist de conversie wel te benutten en schoot Engeland op gelijke hoogte met Ierland, 13-13. Even later kreeg Ierland nog een flinke klap te verwerken toen aanvoerder Brian O'Driscoll met een brancard van het veld gedragen moest worden nadat hij met zijn hoofd in aanraking kwam met de knie van de 111 kilo zware Paul O'Connell.

Met nog tien minuten te gaan kwam Engeland zelfs voor toen Jonny Wilkinson een drop goal maakte. Ierland liet zien dat het over veel wilskracht beschikt, want niet veel later maakte Bowe zijn tweede try van de wedstrijd nadat hij Wilkinson en Ben Foden wist te omspelen. De voor Sexton ingevallen Ronan O'Gara wist de conversie wel te benutten waarmee de eindscore op het bord kwam te staan. Ondanks de winstpartij staan Ierland nog altijd derde op de ranglijst vanwege een slechter doelsaldo dan Engeland. Frankrijk staat nog altijd op kop. Wales staat vierde, gevolgd door Italië en Schotland staat puntloos laatste.

Engeland
Try: Cole
Conversie: Wilkinson
Penalty's: Wilkinson (2)
Drop-goal: Wilkinson

Ierland
Tries: Bowe (2), Earls
Conversie: O'Gara
Penalty: Sexton

Razzoli leidt verrassend op slalom

De Italiaan Giuliano Razzolo heeft de eerste run bij de slalom voor mannen bij het alpineskiën op zijn naam geschreven. Met een tijd van 47,79 bleef hij als enige onder de 48 seconden.

De Sloveen Mitja Valencic staat na de eerste run met een tijd van 48,22 tweede. Benjamin Raich, die de olympische titel vier jaar geleden in Turijn pakte, staat derde. De Oostenrijker Reinfried Herbst, de leider in de stand om de wereldbeker, eindigde buiten de top tien. De Oostenrijker Manfred Pranger, wereldkampioen op de slalom, kwam ten val en haalde de finish niet. Onder andere ook de Amerikanen Ted Ligety en Bode Miller haalden de finish niet. 

Later vandaag volgt de tweede en beslissende run.

Fiscus legt beslag op 18 auto's bij controle

Bij een politiecontrole in Tilburg is gisteren beslag gelegd op achttien auto's. Twee daarvan werden direct ingenomen en weggesleept. Bij de alcoholcontrole werd samengewerkt met de Belastingdienst en die ontdekte bij de eigenaren van de auto's openstaande rekeningen. De fiscus inde tijdens de controle direct 22.856 euro.

Vier automobilisten werden aangehouden voor rijden onder invloed. Daarnaast werden twaalf bonnen uitgedeeld voor andere overtredingen. Een 26-jarige man uit Tilburg werd aangehouden omdat hij nog een boete van 462 euro had openstaan. Zijn vader kwam dat bedrag voor hem betalen.

De controles werden in de middag en avond uitgevoerd op de Spoorlaan, de Korvelselaan en de Noordhoekring.

Castlevania en Dracula in Nintendo Downloads

Wederom brengen we jullie de nieuwste games voor de Nintendo-winkels! Helaas is er deze week weer geen Virtual Console. Scroll snel naar beneden om te zien wat we wel hebben gekregen.

 


Castlevania The Adventure ReBirth (1000 Nintendo Points)
Met deze Castlevania brengt Konami ons terug naar de oude platform-actie waar we allemaal bekend mee zijn. Je zult weer vampiers in mootjes moeten hakken, platforms bespringen en een heleboel meer waar de serie bekend om is.

Reel Fishing Challenge (500 Nintendo Points)
Een game waarin je lekker moet vissen. Ontwikkelaar Natsume heeft een realistische wending aan het spel gegeven. Je kunt genieten van verschillende modi, waaronder Free Play.

Dracula: Undead Awakening (1000 Nintendo Points)
Een port van de actievolle iPhone-game. Het doel van de game is om jezelf t beschermen van vijanden als weerwolven. Mocht je dus nog niet genoeg aan vampiers en weerwolven hebt, dan is dit misschien wat voor jou!


Dracula: Undead Awakening
(500 Nintendo Points)
Toch niets voor op je Wii? Misschien houdt je meer van weerwolven verslaan on-the-go? Wat de verschillen tussen de Wii- en DSi-versies zijn, weten we niet precies. Verwacht echter wel Touch-based-controls.

Bird & Bombs (200 Nintendo Points)
Een game van Intelligent Systems, makers van onder andere Wario Ware. In dit spel bestuur je een militaire vogel 
die bommen op spoken moet afvuren. Met zijn opvallende art en personages is dit misschien wel wat voor jou!

Zoo Frenzy (800 Nintendo Points)
Een simulatie-game waarin je een dierentuin moet onderhouden. Train je dieren door het spelen van minigames. Zo verdien je meer en meer dieren.

Electro Plankton Marine-Crystals en Varvoice (200 Nintendo Points per stuk)
Alweer twee games uit de retail-game Electroplankton. 
In de games kun je op creatieve manieren muziek maken. Zo kun je in Varvoice je stem opnemen.

Testdag Barcelona 27 februari

Nico Rosberg heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de derde testdag van deze week. Op het circuit van Barcelona wist de Duitser Sebastien Buemi zo'n driekwart seconde voor te blijven. Jenson Butten zette de derde tijd neer. In de ochtend was het bewolkt maar droog, 's middags begon het steeds meer te regenen.

Testdag 27-02-2010, Barcelona

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:20.686 -.--- 128
2 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:21.413 +0.727 106
3 J. Button McLaren-Mercedes 1:21.450 +0.764 105
4 R. Barrichello Williams 1:21.975 +1.289 101
5 F. Massa Ferrari 1:22.344 +1.658 115
6 V. Petrov Renault 1:22.523 +1.837 68
7 A. Sutil Force India 1:22.606 +1.920 61
8 S. Vettel Red Bull Racing 1:23.123 +2.437 51
9 J. Trulli Lotus 1:25.059 +4.373 102
10 K. Kobayashi BMW Sauber F1 Team 1:26.216 +5.530 105
11 T. Glock Virgin 1:26.305 +5.619 31

Zuid-Korea wint olympisch schaatsklassement

Voorafgaand aan de Olympische Spelen in Vancouver had niemand gedacht dat een Aziatisch land het olympisch schaatsklassement zou winnen. Toch is dat nu gebeurd, aangezien Zuid-Korea niet meer achterhaald kan worden.

De Zuid-Koreaanse afvaardiging pakte met Sheung-Hoon Lee (10.000 meter), Tae-Bum Mo (500 meter, mannen) en Sang-Hwa Lee (500 meter, vrouwen) een gouden medaille. Daarnaast waren Sheung-Hoon Lee en Mo ook nog eens goed voor een zilveren plak op respectievelijk de 5.000 meter en 1.000 meter. Hierdoor werd Zuid-Korea eerste in het schaatsklassement en liet Nederland, Canada en de Verenigde Staten achter zich.

De Nederlandse schaatsers waren in Vancouver wel succesvol en pakten eveneens drie gouden medailles (Sven Kramer, Mark Tuitert en Ireen Wüst). Er werd echter maar één zilveren plak (Annette Gerritsen) behaald, wat tevens één medaille minder dan wat de Zuid-Koreanen behaalden. Verder sleepte Nederland ook nog twee bronzen plakken (Laurine van Riessen en Bob de Jong) in de wacht, waar er vanavond nog één aan toegevoegd kan worden. Dat hangt dan wel af van de prestatie van de ploegenachtervolging bij de mannen. Nederland moet het in de strijd om het brons opnemen tegen Noorwegen.

De Verenigde Staten kunnen overigens ook nog op drie gouden medailles uitkomen. Zij hebben bij de ploegenachtervolging nog twee ijzers in het vuur. Zowel de dames als de heren maken nog kans op olympisch eremetaal. Tot op heden pakte alleen Shani Davis een gouden plak bij het schaatsen.

Toch kunnen de Amerikanen Zuid-Korea niet meer van de eerste plaats stoten, aangezien zij in het olympisch schaatsklassement slecht één keer zilver en één keer brons wonnen.

Ivoorkust ontslaat bondscoach Halilhodzic

Vahid Halilhodzic is niet langer bondscoach van Ivoorkust. Dit heeft de nationale voetbalbond van het Afrikaanse land vandaag bekend via de televisie gemaakt.

"Ik heb zaterdag om 13.00 uur een einde gemaakt aan de overeenkomst met Vahid Halilhodzic omdat hij niet heeft voldaan aan een van onze doelen; het winnen van de Afrika Cup in 2010", lichtte Jacques Anouma, voorzitter van de Ivoriaanse voetbalbond, toe.

Het ontslag van Halilhodzic maakt de weg vrij voor Guus Hiddink, die graag met Ivoorkust op het komende WK actief zou willen zijn. Voorwaarde is dan wel dat de succesvolle trainer uit Varsseveld eerder kan vertrekken bij Rusland, waar hij nu nog onder contract staat.

Mocht Hiddink Ivoorkust daadwerkelijk onder zijn hoede nemen, dan is dat maar voor korte tijd. Na het WK voetbal gaat de Varssevelder namelijk als bondscoach van Turkije aan de slag.

Flecha draagt zege op aan VDB

Juan Antonio Flecha slaagde er vanmiddag in om de Omloop Het Nieuwsblad, de traditionele start van het wielerseizoen in Noord-Europa, te winnen. Na afloop van deze wedstrijd liet de coureur van Team Sky zijn tranen de vrije loop.

"Deze zege betekent zoveel voor mij," aldus een zichtbaar geëmotioneerde Flecha. "Na jaren van probreren en na talrijke tweede en derde plaatsen win ik nu eindelijk een grote koers. Winnen in Vlaanderen is het mooiste wat er is."

"Ik draag deze zege aan Frank Vandenbroucke op. Ik heb samen met hem bij Fassa Bortolo gereden. De liefde die hij voor de sport koesterde, was zo groot. Hij was helemaal bezeten van het wielrennen en zeker ook van de klassiekers in het Vlaamse land. Ik heb veel van hem geleerd. In de laatste kilometers dacht ik aan hem en gaf hij me extra moraal."

'L4D inspireert Splinter Cell: Conviction'

Na lang wachten komt de release van Splinter Cell: Conviction eindelijk in de buurt. De opvolger van Splinter Cell: Double Agent ligt op 14 april in de Nederlandse winkels. Ontwikkelaar Ubisoft heeft zich, voor de co-op van het nieuwste avontuur van Sam Fisher, laten inspireren door andere games. Dat zei ontwerper Patrick Redding in een interview met CVG.

“Voor dat we aan de co-op mode van Splinter Cell: Conviction begonnen hebben we eerst eens goed gekeken naar vorige delen in de serie. In dat proces vroegen wij ons af wat de fans van de serie verwachten en wat we compleet anders willen doen. Mijn gedachten over de co-op mode zijn sterk beïnvloed door de campaign van Gears of War 2, Ghost Recon en Left 4 Dead. Het gaat erom de spelers aan te moedigen om samen te werken. Dat moet niet te geforceerd, zoals eerder het geval was”, aldus Patrick Redding.

Het gaat hier dus niet om het toevoegen van zombies in Splinter Cell: Conviction, maar meer om de manier van het samenspelen. Splinter Cell: Conviction komt dus op 14 april uit op de XBOX 360 en PC.

Splinter Cell: Conviction

Metroid: Other M in een gelekte trailer

Deze week is Metroid: Other M voorgesteld aan een select publiek. De personen in het publiek hebben allemaal een NDA, Non Disclosure Agreement, moeten tekenen. Maar je hebt er soms mensen bij die liever de primeur hebben dan zich aan de afspraak te houden om niets te zeggen.

Dat vinden wij niet erg, want hierdoor kunnen we nu de intro van het nieuwe deel in de Metroidreeks bekijken. Metroid: Other M speelt zich af tussen Super Metroid en Metroid Fusion. Samus Aran, onze heldin zal weer tegen de ruimtepiraten moeten vechten. Het spel zal in het derde kwartaal in de winkels liggen.

Mark Tuitert de Parlalympiër

Mijn huisgenoot en ik besloten op te blijven voor het schaatsen. Daar waar vrouwenvoetbal mij een doorn in het oog is, zo geldt dat zeker niet voor vrouwenschaatsen. Bovendien betreft het de Olympische Winterspelen. Spelen waar ik zelf ook over enkele jaren met het eerste Nederlandse curlingteam de Leeuw op oranje klompen hoop te mogen vertegenwoordigen. In mijn dromen loop ik al in het Holland Heineken House de polonaise met Maxima en Koning Pils, die ik dronken voer, zodat de Koningin een nachtje met mij doorbrengt in het Olympisch dorp. Sotsji 2014: here we come!

 

Zilver voor judoka Franssen

Bij wereldbekerwedstrijden in Warschau heeft judoka Juul Franssen zilver veroverd in de klasse tot 57 kilogram. In de finale verloor ze op ippon van de Roemeense Corina Oana Caprioriu, Het was voor Franssen de eerste maal dat ze in een finale van een seniorentoernooi stond.

In de klasse tot 48 kilogram was er brons voor Birgit Ente. In de strijd om de derde plaats versloeg ze Paula Pareto. Pareto won bij het afgelopen WK nog brons.

Dode Lunteren was koperknipper

De dode man die vanochtend in Lunteren in een leegstaand pand werd gevonden, blijkt het slachtoffer te zijn van een schok doordat hij een stroomkabel doorknipte. De 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats was samen met een andere man op zoek naar koper. Of ze daar legaal waren is nog onduidelijk.

Het slachtoffer wist vermoedelijk niet dat de kabel die hij doorknipte onder stroom stond. De andere man raakte gewond toen hij te hulp schoot, maar slaagde er nog wel in alarm te slaan. Deze 40-jarige man, die ook geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, is naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde in een pand aan de Barneveldseweg in de Gelderse plaats.

'Verkoop aan de deur terug van weggeweest'

Verkoop aan de deur is terug van weggeweest. Steeds vaker maken bedrijven in de telecom- en energiesector weer gebruik van colporteurs. Dat komt door het Bel-me-niet-register.nl, schrijft het Nederlands Dagblad vandaag.

Nederlanders hebben zich massaal ingeschreven bij het register. Hierdoor is de markt voor telefonische klantenwerving ingestort. Brancheorganisatie EnergieNed en de Consumentenautoriteit bevestigen dat de verkoop van deur tot deur toeneemt. De laatste is deze maand een voorlichtingscampagne gestart om het publiek te informeren over hun rechten bij verkoop aan de deur.

Meer mysterie rond dood Brittany Murphy

Brittany Murphy kreeg elf dagen voor haar dood 120 hydrocodonpillen voorgeschreven door een zekere dokter Cohen. De dag dat de 32-jarige actrice stierf zaten er nog maar elf pillen van de sterke pijnstiller en anti-hoestmiddel in het potje. Noch de arts, noch de rest van de pillen kunnen nu worden gevonden.

Volgens het autopsierapport mocht Murphy maar maximaal vier pillen per dag innemen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Dat zou betekenen dat er maar 44 in plaats van 109 pillen uit het potje verdwenen zouden moeten zijn. De lijkschouwer wil nu weten waarom er in eerste instantie zoveel pillen zijn voorgeschreven aan de actrice.

Er is een zoektocht in gang gezet om de onbekende arts te vinden. De dood van Brittany Murphy werd eerder vastgesteld als een ongeluk dat voorkomen had kunnen worden. De gevolgen van een longontsteking waren de uiteindelijke doodsoorzaak. Bloedarmoede zou haar kwetsbaar hebben gemaakt voor de longontsteking en medicijngebruik.

Nog meer mysterie rond dood Murphy (foto: Novum)
 

Vrouw zwaargewond bij brand in slaapkamer

Een 54-jarige vrouw uit Apeldoorn is afgelopen nacht zwaargewond geraakt bij een brand in haar slaapkamer. Dat meldt de politie vandaag. De vrouw liep meerdere brandwonden op. Haar toestand is kritiek.

De hulpdiensten werden rond 02.15 uur door een familielid van de Apeldoornse gewaarschuwd over de brand in de woning aan de Schrijnwerkershorst. De vrouw werd op de bovenverdieping aangetroffen. Ambulancemedewerkers zetten haar onder de douche, waarna de Apeldoornse naar een ziekenhuis werd gebracht.

In de slaapkamer van de vrouw werd een verbrande matras gevonden. De brandweer heeft deze naar buiten gegooid en geblust. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. De twee familieleden van de vrouw die ook in de woning aanwezig waren, zijn opgevangen. De politie heeft hun verklaringen opgenomen.

Flecha wint Omloop Het Nieuwsblad

De traditonele openingsklassieker van het wegseizoen in Noord-Europa, de Omloop Het Nieuwsblad, is gewonnen door Juan Antonio Flecha. Zo'n twintig kilometer voor de meet ontsnapte de Spanjaard uit het peloton. Flecha bleef vooraan en pakte hiermee zijn eerste grote overwinning na al verschillende podiumplaatsen te hebben gepakt.   

De Belgen Gilbert en Roelandts en de Fransman Guesdon probeerden nog het gat naar de Spanjaard te dichten maar faalden in hun poging. Ook Heinrich Haussler probeerde het maar ook hij wist Flecha niet terug te pakken. De Duitser sprintte nog wel naar de tweede plaats net voor Tyler Farrar.

De 32-jarige Flecha verruilde aan het eind van afgelopen seizoen Rabobank voor de nieuwe Britse wielerploeg Team Sky.

Proces tegen Berlusconi gaat door

Het proces tegen de Italiaanse premier en zakenmagnaat Silvio Berlusconi gaat door. Dat heeft het gerechtshof in Milaan besloten, meldde het Italiaanse persbureau ANSA vandaag. De zitting is verdaagd tot 26 maart.

Berlusconi staat terecht omdat hij de Britse advocaat David Mills geld zou hebben gegeven in ruil voor een valse getuigenis. De Italiaanse Hoge Raad besloot eergisteren echter de zaak tegen Mills te seponeren, omdat het misdrijf verjaard was. In afwachting van die uitspraak hadden de rechters in de zaak-Berlusconi besloten om de zaak tegen de premier te schorsen.

Berlusconi heeft als premier geprobeerd het proces tegen hem te voorkomen door het parlement te laten instemmen met een immuniteitswet. Het Italiaanse Constitutionele Hof stak daar echter een stokje voor.

Aissati valt weer buiten de boot

Het is nog maar de vraag of Ismail Aissati ooit nog een basisplaats bij Ajax zal krijgen. Martin Jol, trainer van de Amsterdammers, heeft de 21-jarige middenvelder voor het duel met FC Utrecht opnieuw buiten de selectie gelaten.

Dit seizoen kwam Aissati veertien keer in actie en was in deze serie goed voor drie doelpunten. De laatste weken brengt de speler zijn tijd op de tribune door. Zijn plek op het middenveld is namelijk overgenomen door Christian Eriksen, die in zijn eerste wedstrijden een prima indruk heeft achtergelaten. Daarnaast is ook de nieuwe aanwinst van de Amsterdammers, Nicolás Lodeiro, een middenvelder.

Naast de afwezigheid van Aissati kan Jol ook nog geen beroep doen op Kennedy Bakircioglü, Rasmus Lindgren en Thimothée Atouba. Het trio herstelt nog van verschillende blessures.

[Six Nations] Italië boekt verrassende overwinning op Schotland

Tijdens het weekend van vrijdag 26 februari en zaterdag 27 februari vonden de derde serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een kort verslag van de wedstrijd tussen Italië en Schotland.

Italië - Schotland 16-12

In een overvol Stadio Flaminio heeft Italië voor een verrassing gezorgd door Schotland te verslaan. Italië en Schotland begonnen allebei met aanvallende intenties aan de wedstrijd, maar ondanks het mooie weer lieten spelers aan beide kanten nog vaak de bal uit de vingers glippen. Twee foutjes aan de Schotse zijde zorgden voor twee penalty's die door Mirco Bergamasco werden benut. Schotland nam hierna het initiatief over en zocht de aanval, maar ondanks 22 aanvallen slaagden de Schotten er maar niet in om door de Italiaanse defensie te komen. Na 33 minuten wist Schotland via man of the match Dan Parks gelijk te maken. Hij wist na de Italiaanse penalty's ook twee penalty's te benutten. Na de gelijke stand besloot Schotland nog éénmaal aan te zetten voor de rust. Italië had de mazzel dat Josh Sole niet naar de sin bin werd gestuurd door de Engelse scheidsrechter Dan Pearson, maar Schotland kreeg wel nog een penalty welke echter gemist werd door Parks.

Direct na de rust kwam Italië weer op voorsprong door nog een benutte penalty van Mirco Bergamasco. Schotland zette weer aan en ze leken via Allan Jacobsen een try te maken, maar doordat Mauro Bergamasco zijn hand onder de bal wist te krijgen ging dat feestje niet door. Schotland raakte niet ontmoedigd en bleven aanvallen, maar de Italiaanse verdediging kraakte niet en Parks besloot om dan maar via een drop goal te scoren. Italië bleef geloven in een stunt en leek via Mirco Bergamasco een try te maken. Hij wipte de bal over Southall heen, die hem vervolgens blokte, waardoor de Italiaanse try Schotland nog even bespaard bleef.

In de tegenaanval kreeg Schotland nog een penalty die nu ook weer benut werd door Parks, maar direct vanaf de aftrap stormden de Italianen weer naar voren toe. Gonzalo Canale slalomde tussen een hoop Schotten door toen hij enkele meters voor de trylijn eindelijk neer werd gehaald, maar terwijl hij naar de grond werd getrokken kon hij de bal bij invaller Canavosio krijgen die tussen de palen doorrende en de bal op de grond drukte. Mirco Bergamasco kon de makkelijke conversie vervolgens benutten. Hoewel de Schotten het nog wel probeerden kwam de overwinning voor de Italianen niet meer in gevaar. Zodoende wisten ze voor het eerst in twee jaar tijd weer een wedstrijd tijdens de Six Nations te winnen. Schotland zit in deze competitie nog altijd zonder overwinning.

Italië
Try: Canavosio
Conversie: Mirco Bergamasco
Penalty's: Mirco Bergamasco (3)

Schotland
Penalty's: Parks (3)
Drop goal: Parks

DVD: SpangaS op Survival

In september 2007 verscheen er een nieuwe kinderserie op televisie genaamd SpangaS. Iedere dag een aflevering van 12 minuten, waarin het wel en wee van de leerlingen van het Spangalis College werd gevolgd. Inmiddels loopt de serie alweer drie seizoenen en mag het zelfs vanaf september de plek van ONM in het uitzendschema overnemen. Spangas onderscheidt zich van andere series door niet alleen de standaard verhaallijntjes over ontluikende liefde en scheidende ouders te vertellen, maar ook in in te gaan op homoseksualiteit. Een gewaagd onderwerp voor een serie die zich richt op 9- tot 12-jarigen. De serie is succesvol en zoals het hoort volgt dan onvermijdelijk de film. Een uitje met de klas naar de Ardennen is hiervoor de basis.

Training hockeyheren zonder water en electriciteit

De Nederlandse hockeyers hebben vandaag in het WK-stadion van New Delhi onder zeer amateuristische omstandigheden getraind. Oranje moest het midden op de warme dag stellen zonder water en electriciteit. Daardoor dienden de manschappen van bondscoach Michel van den Heuvel onder meer op een gortdroog kunstgrasveld te trainen.

Eerder in de week haperde ook al het kunstlicht bij een oefensessie van de Nederlandse ploeg in de avonduren. Een haastig opgetrommelde electriciën liep vandaag bij het stadion tegen de zware bewaking aan. Hij kwam het WK-complex niet binnen en kon daardoor het euvel aan de sproeiers dus niet repareren.

Martijn Elffers, de perschef van Oranje, reed vandaag met de spelersbus 'illegaal' het streng beveiligde WK-stadion binnen. Door de gebrekkige Indiase organisatie had hij evenwel nog niet de beschikking over een officiële toegangskaart. Dat kwam hem bijna duur te staan. "Toen een official mij in het stadion zag zonder accreditatie moest ik binnen een minuut maken dat ik weg kwam. Anders zou ik worden gearresteerd", liet Elffers naderhand luchtig weten.

Het twaalfde WK begint morgen in New Delhi in een gespannen sfeer. De internationale hockeyfederatie FIH en de Indiase organisatie liggen met elkaar overhoop. Nederland speelt maandag de eerste groepswedstrijd tegen Argentinië.

Johansson wint Omloop voor vrouwen

De Zweedse wielrenster Emma Johansson heeft vanmiddag de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen gewonnen. Johansson versloeg in Gent na 125 kilometer de Belgische rensters Liesbet de Vocht en Grace Verbeke. De Nederlandse Regina Bruins finishte als vierde.

Het viertal vormde een kopgroep die aanvankelijk uit vijf rensters had bestaan. De Duitse Sarah Düster moest in de finale de groep echter laten gaan.

Kloof tussen arme en rijke kinderen groeit

De kloof tussen Nederlandse kinderen die in goede en degenen die in slechte omstandigheden opgroeien wordt groter. De leefsituatie van kinderen is in ons land de afgelopen vijf jaar weliswaar vooruitgegaan, maar de verbeteringen zijn vooral ten goede gekomen aan kinderen uit relatief goede wijken.

Dat blijkt uit het onderzoek dat Kinderen in Tel, een samenwerkingsverband van onder meer Unicef, Jantje Beton en Defence for Children, uitvoerde. Kinderen in Tel maakte de resultaten van het onderzoek vandaag bekend en overhandigt ze overmorgen aan minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin.

Volgens het rapport leven in Nederland bijna 200.000 kinderen in een achterstandspositie. Kinderen in Tel maakt zich zorgen over kinderen die nu al in armoede leven. Gevreesd wordt dat zij het nog moeilijker gaan krijgen, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers kijken sinds 2006 per gemeente en provincie hoe het staat met bijvoorbeeld kindermishandeling, jeugdwerkloosheid, babysterfte, het aantal tienermoeders en het aantal vroege schoolverlaters. Ook hebben onderzoekers gekeken hoeveel kinderen per gemeente opgroeien in een achterstandswijk.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau classificeert sinds 2005 Nederlandse wijken. Slecht scorende wijken dragen de titel achterstandswijk. De leefomstandigheden van kinderen verbeteren op vrijwel alle fronten volgens het rapport. De kinder- en zuigelingensterfte neemt af en het aantal tienermoeders daalt. In Rotterdam is het aantal tienermoeders de afgelopen vijf jaar zelfs gehalveerd, aldus de onderzoekers.

Sylvie van der Vaart in Duitse dansshow

Sylvie van der Vaart gaat meedoen aan de Duitse versie van het tv-programma 'Let's Dance'. In het programma strijden bekende figuren tegen elkaar op de dansvloer. Ook voormalig model en actrice Brigitte Nielsen en de ex-vrouw van voormalig bondskanselier Gerhard Schröder zullen hun danskunsten tonen.

Verschillende Duitse media berichten over de deelname van de Nederlandse voetbalvrouw. Sylvie van der Vaart zelf kondigt haar gedartel al aan op haar Twitter. De presentatrice doet dat in het Engels zodat ook haar Spaanse fans het nieuws kunnen volgen.

Manlief Rafael van der Vaart speelt sinds 2008 bij Real Madrid. Daarvoor speelde hij in Duitsland bij HSV. Sylvie is nog altijd erg populair in Duitsland.

Eerder werd bekend dat Van der Vaart een driejarig contract aangeboden heeft gekregen bij RTL Duitsland. Sylvie was al werkzaam als jurylid bij het RTL-programma 'Das Supertalent'.

'Let's Dance' (foto: Novum)

Bjørndalen tweede aller tijden

Ole Einar Bjørndalen moest er even op wachten, maar heeft nu toch gekregen waarvoor hij in Vancouver was. De Noor slaagde er gisteren namelijk in om zijn zesde gouden medaille ooit te pakken en is daarmee de op één na beste winter-olympiër ooit.

De 36-jarige Bjørndalen pakte eerder tijdens deze Olympische Spelen al een zilveren plak op de twintig kilometer. De zesde gouden plak sleepte de Noren op het laatste onderdeel van het biatlon-toernooi in de wacht, namelijk de estafette.

Inmiddels heeft de Noor zes gouden, vier zilveren en één bronzen medaille in de kast hangen. Hierdoor moet de biatleet alleen zijn legendarische landgenoot Bjørn Daehli (acht keer goud en vier keer zilver) voor zich dulden.

Vancouver vandaag

Op de eennalaatste dag van de Olympische Spelen in Vancouver komen weinig Nederlanders in actie, maar er zijn weer genoeg finales te zien.

Overzicht Evenementen:

Tijdstip Evenement Onderdeel Medaille
18.00 uur Curling, mannen, 3e/4e plaats Zweden - Zwitserland ja
19.00 uur Alpineskiën, mannen Eerste run slalom nee
19.00 uur Snowboarden, mannen Kwalificatie reuzenslalom nee
20.45 uur Langlaufen, vrouwen 30 kilometer massastart ja
21.15 uur Snowboarden, mannen 1/8 finales reuzenslalom nee
21.30 uur Langebaanschaatsen, vrouwen Halve finales ploegenachtervolging nee
21.51 uur Snowboarden, mannen Kwartfinales reuzenslalom nee
21.51 uur Langebaanschaatsen, mannen Finale en om 3/4e plaats ploegenachtervolging ja
22.00 uur bobsleeën, mannen Derde run viermansbob nee
22.09 uur Snowboarden, mannen Halve finales reuzenslalom nee
22.13 uur Langebaanschaatsen, vrouwen Finale en om 3/4e plaats ploegenachtervolging ja
22.31 uur Snowboarden, mannen Finale reuzenslalom ja
22.45 uur Alpineskiën, mannen Tweede run slalom ja
23.40 uur bobsleeën, mannen Vierde run viermansbob ja
00.00 uur Curling, mannen Finale Canada - Noorwegen ja
04.00 uur IJshockey, mannen Duel om brons Finland - Slowakije ja

Nederlanders in actie:

Bij het langebaanschaatsen komen de Nederlandse mannen op de ploegenachtervolging uit tegen Noorwegen in de strijd om het brons. Voor de rest geen Nederlanders vandaag in actie.


Olympische Spelen op TV:

Tijd Zender Programma
18:00 uur Eurosport Diverse evenementen + herhaling
17:35 uur ARD Olympia Live
18:55 uur Nederland 1 Olympische spelen LIVE
08:00 uur Nederland 1 Olympische samenvattingen

'Het weer is belangrijker dan de economie'

De Nederlandse watersportbranche denkt het ergste alweer achter de rug te hebben. De sector maakt zich op voor een nieuw seizoen. Botenbeurs Hiswa die dinsdag begint verwacht meer en vooral ook serieuzere bezoekers.

Of de branche echt een goed seizoen tegemoet gaat, hangt meer af van het weer dan van de stand van de economie. "Het weer is belangrijker dan de economie" zei directeur André Vink van de branchevereniging Hiswa. Boten zijn bij uitstek een luxeproduct. Maar Nederland telt volgens Vink "1,5 miljoen trouwe watersporters" die toch wel het water opgaan.

Toen het economisch heel goed ging, kochten steeds meer mensen een bootje en de grotere vraag leidde tot overcapaciteit in het aanbod. "Door fusies en overnames en bedrijven die ermee zijn opgehouden is dat nu gestabiliseerd", stelt Vink. Toch zijn er in anderhalf jaar tijd maar ongeveer dertig bedrijven kopje-onder gegaan.

Buitenlandse botenbouwers die massaproducten maken, hebben volgens de Hiswa-voorman hun omzetten wel met 40 tot 45 procent zien teruglopen. De Nederlandse botenbouwers, die nog staal gebruiken voor de boten, hebben volgens Vink een dusdanig gespecialiseerde positie dat zij het hoofd wel boven water houden.

Uitslag Chelsea - Manchester City

Chelsea is er niet in geslaagd om de topper tegen Manchester City te winnen. Op Stamford Brigde was de ploeg van Carlo Ancelotti niet opgewassen tegen de tweede ploeg uit Manchester. Na negentig minuten stond er 2-4 op het scorebord.

Vlak voor de pauze kwam Chelsea via Frank Lampard nog wel op voorsprong. Manchester City liet zich echter niet van de wijs brengen en zorgde nog voor rust dat de stand weer gelijk was. Carlos Tévez was hier de verantwoordelijke voor.

Na de thee wist Craig Bellamy de vreugde van de meegereise supporters van Manchester City verder te vergroten. Na 51 minuten zorgde hij namelijk voor de voorsprong van de bezoekers. Een kwartier voor tijd viel de definitieve beslissing. Juliano Belletti ontving een rode kaart, nadat hij een doorgebroken speler neerhaalde. De gegeven strafschop werd door Tévez benut.

In de slotfase duwde Michael Ballack zijn ploeg nog verder in de problemen door eveneens een rode kaart te pakken. Bellamy (Manchester City) en Lampard (Chelsea) bepaalden de eindstand van de wedstrijd uiteindelijk op 2-4.

Oppositieleider: Iran geregeerd door sekte

Een dictatoriale sekte regeert Iran uit naam van de islam. Dat heeft de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi in ongekend kritische bewoordingen gezegd op zijn website. Mousavi zei dat het de strategie van zijn beweging is hervormingen te bewerkstelligen door het Iraanse volk bewust te maken van de drijfveren van het regime.

Volgens Mousavi is de oppositie ernstig belemmerd in haar publieke optreden door het bloedige optreden van het regime tegen demonstraties.

Twee dagen geleden zei de Iraanse hoogste leider, ayatollah Ali Khamenei, dat de oppositie haar geloofwaardigheid heeft verloren en haar recht op deelneming aan de politiek door de uitslag van de verkiezingen vorig jaar juni niet te erkennen.

Mir Hossein Mousavi: 'Iran geregeerd door sekte'

Hockeybaas in ernstige verlegenheid gebracht

De Spaanse voorzitter van de internationale hockeyfederatie FIH, Leandro Negre, is in een hotel in New Delhi in ernstige verlegenheid gebracht. De opvolger van de Nederlandse ex-preses Els van Breda Vriesman werd aan de vooravond van het wereldkampioenschap voor mannen weggehoond door tientallen journalisten uit voornamelijk het gastland India.

De Aziatische mediamensen uitten hun woede over de chaotische organisatie en accreditatie bij het WK en verlieten daarna massaal de persconferentie van de FIH. Negre en zijn Nederlandse perschef Arjen Meijer bleven in de hotelzaal bedremmeld achter. Het was in de laatste week voor het WK niet de eerste keer dat de Indiase media zich frontaal keerden tegen de internationale hockeyfederatie.

Afgelopen woensdag werd Meijer het spreken tijdens een persbijeenkomst in de Indiase hoofdstad ook al onmogelijk gemaakt. "Als dit allemaal nog maar goedkomt", verzuchtte de voormalige volleybalman een dag voor het begin van het WK. Meijer deed vandaag in zijn frustratie over de onwaardige gang van zaken in New Delhi enkele pittige uitspraken. Om nog meer problemen te voorkomen met de Indiase organisatie, verzocht hij evenwel nadrukkelijk om hem daarbij soms niet letterlijk te quoten. Maar duidelijk werd wel dat de FIH zich niet welkom voelt op het eigen feestje en zich ook grote zorgen maakt over het WK-verloop.

Oude lijken gevonden op bouwterrein

Archeologen zijn gisteren tijdens opgravingen op een bouwterrein in Steenbergen gestuit op stoffelijke overschotten van zeker zeven mensen. Het gaat volgens de politie vermoedelijk om mensen die al voor 1900 zijn overleden en daar na 1950 zijn herbegraven. Er wordt geen strafrechtelijk onderzoek gestart.

De vondst werd gedaan bij een bouwterrein aan de Burgemeester van Loonstraat dat bouwrijp wordt gemaakt. Archeologen doen tijdens de werkzaamheden onderzoek. De lichamen werden zo'n veertig centimeter onder het maaiveld gevonden.

De politie heeft het terrein gisternacht bewaakt.

Oefenwedstrijd Oranje in Turkse handen

Op 3 maart speelt het Nederlands elftal een oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten. De wereldvoetbalbond (FIFA) maakte vandaag bekend dat dit duel onder leiding van de Turkse scheidsrechter Cüneyt Cakir staat.

Het arbitrale kwartet voor de oefentinterland van Oranje heeft tevens een Nederlands tintje. De vierde official, Serdar Gozübüyük, is wekelijks actief in de Eredivisie of in de Jupiler League. Cakir wordt daarnaast nog bijgestaan door zijn assistenten Tank Ongun en Bahattin Duran.

Cakir is overigens geen onbekende in Nederland. Eerder dit seizoen droeg de Turkse leidsman de verantwoording over het Europa League-treffen tussen Ajax en Anderlecht. De Amsterdammers gingen in dat duel met 3-1 onderuit.

Hummels breekt kaak

Borussia Dortmund-speler Mats Hummels is weken uit roulatie. De verdediger brak zijn kaak in de wedstrijd van gisteren tegen Schalke 04. Dortmund won de wedstrijd met 2-1.

In de 82e minuut moest Hummels het veld verlaten nadat hij in botsing was gekomen met zijn keeper Roman Weidenfeller. Hummels was in duel met Schalke-aanvaller Kevin Kuranyi en botste hard met Weidenfeller toen die uit zijn doel kwam om de bal te vangen.

Door het ongeluk mist de 21-jarige voetballer de wedstrijd van het Duitse nationale elftal onder de 21 dinsdag tegen IJsland. De wedstrijd in Leipzig is een kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap.

U2 verdient het meest

De Ierse rockband U2 is koploper in een lijst van grootverdieners in de popmuziek. De groep verdiende vorig jaar in vergelijking met andere artiesten veruit het meeste geld. Vorig jaar stond Madonna nog bovenaan de lijst van het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard.

De band verdiende in 2009 meer dan 108 miljoen dollar (79, 6 miljoen euro). Op de tweede plek staat Bruce Springsteen met 57 miljoen dollar. Madonna neemt de derde plek in. Zij was goed voor 47 miljoen dollar. AC/DC en Britney Spears volgen met respectievelijk 43 miljoen dollar en 38 miljoen dollar.

De lijst wordt jaarlijks gepresenteerd en wordt gebaseerd op geld dat verdiend wordt met tournees, cd-verkoop, royalties en verkoop van muziek via internet. De lijst richt zich daarmee alleen op inkomsten uit de muziek. Zo zijn merchandise en sponsorgelden niet in de bedragen meegenomen.

U2 krijgt het meest (foto: Novum)

Biljarters naar kwartfinales

Dick Jaspers en Raimond Burgman zijn doorgedrongen tot de kwartfinales van het WK driebanden voor landenteams. In de tweede groepswedstrijd was het duo te sterk voor Egypte (2-0). In de eerste partij versloeg het tweetal Luxemburg.

Jaspers was duidelijk in de tweede groepswedstrijd een maatje te groot voor zijn tegenstander, Samen Sidhom. De standen waren 15-5 en 15-12. Ook Brugman ondervond nauwelijks problemen in zijn wedstrijd tegen Ihab el Messery (15-7 en 15-5).

Stijnen haalt weer uit naar Advocaat

Stijn Stijnen heeft opnieuw uitgehaald naar de bondscoach van België, Dick Advocaat. Dit deed de keeper van Club Brugge in verschillende Belgische media.

In oktober 2009 koos Stijnen ervoor om zijn carrière als international af te sluiten. De speler kon er namelijk niet mee leven dat hij zich voor Advocaat opnieuw moest gaan bewijzen.

Sindsdien uitte Stijnen al verschillende keren kritiek op de Nederlandse oefenmeester, die ook bij AZ werkzaam is. "Zolang Advocaat bondscoach is keer ik niet terug in de nationale ploeg", herhaalde de keeper. "Ik heb ook geen behoefte aan een gesprek met hem. Als hij aanbelt doe ik niet open. Voor mij hoeft het dus niet, maar ik denk ook niet dat Advocaat me zou terugvragen als doelman van de nationale ploeg."

Elia: "Ik kan veel van Robben leren"

Morgen staat de wedstrijd tussen Bayern München en Hamburger SV op het programma. Dat houdt in dat Eljero Elia het op dat moment tegen Arjen Robben moet opnemen. Van een onderlinge tweestrijd is volgens de speler van de ploeg uit Hamburg geen sprake.

"Ik ben nog niet honderd procent, voel dat ik nog wat kracht tekort kom. Maar mijn enkel is ondanks die schop van André (Ooijer, red) nog stabiel. Ik heb hem na PSV laten intapen en goed laten rusten. Ik ben klaar voor Bayern", aldus Elia tegen Sportweek.

Rivaliteit of tweestrijd is er niet, volgens Elia. "Nee, zo zie ik het niet. Arjen staat bij zijn club op rechts, ik op links. We zullen elkaar zondag op het veld dus wel eens tegenkomen, maar dat is alleen maar leuk. Ik beschouw hem niet als een concurrent of zo, al speelt hij bij het Nederlands elftal op mijn positie."

"Ik ga altijd van mijn eigen kracht uit. Wat natuurlijk niet wegneemt dat ik bij Oranje veel van Arjen kan leren. Hij is een heel ander type speler dan ik, daarom probeer ik altijd zo goed mogelijk naar hem te kijken. Ik wil dingen van zijn spel overnemen die ik nog niet heb; zijn dribbels en zijn slimmigheidjes vooral. Arjen is al een grote naam, dat wil ik ook worden."

Dode man aangetroffen in leegstaand pand

In een leegstaand pand in het Gelderse Lunteren is vanochtend het lichaam ontdekt van een dode man. Waardoor de man om het leven is gekomen, is nog onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak, meldt zij.

Het lichaam werd aangetroffen in een pand aan de Barneveldseweg. De vondst werd rond 11.45 uur bij de politie gemeld. Die stelde daarop een onderzoek in. De identiteit van de man is nog onbekend.

'Tolerantie buitenspelende kinderen brokkelt af'

De tolerantie voor buitenspelende kinderen lijkt af te brokkelen. Steeds vaker zijn geluiden te horen dat buurtbewoners geen overlast dulden van buitenspelende kinderen, hoewel het hierbij vaak gaat om incidenten. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Qrius in opdracht van Jantje Beton blijkt dat een op de tien kinderen niet buiten speelt, omdat ze worden weggestuurd door mensen bij hun in de straat.

"Wij constateren inderdaad dat we daar wat aan moeten doen", zegt een woordvoerder van Jantje Beton vandaag. Volgens Jantje Beton is het belangrijk voor iedereen in een buurt dat kinderen er gewoon buiten kunnen spelen. "Als kinderen er kunnen spelen, wordt een woonwijk als veel prettiger ervaren."

Jantje Beton probeert met verschillende partijen, waaronder kinderen, buurtbewoners, scholen en gemeenten, afspraken te maken om ervoor te zorgen dat kinderen in wijken er op een prettige manier buiten kunnen spelen. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar het verkeer. Het onderzoek onder ruim vierhonderd kinderen tussen 6 en 11 jaar wijst uit dat een op de tien kinderen niet buiten kan spelen, omdat het te druk en gevaarlijk is op straat door het verkeer.

Een op de tien kinderen durft daarnaast niet buiten te spelen uit angst gepest te worden door andere kinderen. Deze getallen zijn niet cumulatief: een kind dat niet buiten speelt omdat het bang is gepest te worden kan ook hebben aangegeven eveneens niet buiten te spelen vanwege gevaarlijk verkeer.

Het onderzoek wijst verder uit dat buitenspelen belangrijk is in het leven van kinderen. Bijna zestig procent van de kinderen heeft buitenspelen in zijn top drie staan van favoriete bezigheden. Tachtig procent van de kinderen geeft aan graag te willen meebeslissen over buitenspeelmogelijkheden, terwijl slechts aan acht procent van de kinderen ooit een mening is gevraagd. Maandag start de collecteweek van Jantje Beton.

"Hou op met dat geschreeuw!" (foto: Novum)

Gezochte man gebruikt identiteit andere crimineel

Een 39-jarige gezochte Bosniër is gisteren in Breda opgepakt toen hij zich identificeerde met de papieren van een andere gezochte crimineel. Dat meldt de politie vandaag. De Bosniër was niet teruggekeerd van verlof uit een gevangenis en moet bovendien voor nog twee andere onherroepelijke straffen nog in totaal 180 dagen zitten.

Hij werd gisteravond aangehouden op de Stationsweg in Breda. Tijdens de controle toonde hij een Sloveens paspoort en rijbewijs van een man die nog zeven dagen gevangenisstraf open heeft staan. Hij werd daarop meegenomen naar een politiebureau. Daar bleek dat de papieren van de man vals zijn en werd zijn echte identiteit achterhaald. De Bosniër bleek verschillende aliassen te gebruiken.

De politie gaat de 39-jarige man nu ook vervolgen voor valsheid in geschrifte. Ook gaan agenten de tassen die de man bij zich had onderwerpen aan een uitgebreide inspectie. De politie vermoedt dat er van diefstal afkomstige zaken in zitten.

Verdachten spionage vast in Libanon

Vijf Libanezen, onder wie twee voormalige politieagenten, zijn opgepakt op verdenking van spionage voor Israël. Dat meldde de tv-zender van Hezbollah, Al-Manar TV vandaag. Eerder deze week werd al een arrestatie verricht. Het Libanese leger weigerde de arrestaties te bevestigen.

Libanon verkeert in een staat van oorlog met Israël en verbiedt ieder contact met Israëlische burgers. Sinds vorig jaar zijn in Libanon meer dan vijftig mensen opgepakt omdat zij zouden collaboreren met de joodse staat. Al deze verdachten zouden Israël informatie over Hezbollah hebben verschaft.

Doden door aanval op Filipijnen

Radicaalislamitische strijders hebben vandaag zeker elf mensen om het leven gebracht tijdens een aanval op een zuidelijk eiland van de Filipijnen. Dat hebben de autoriteiten in het land gemeld.

Enkele tientallen strijders vielen voor zonsopgang een dorp aan op Basilan, het grootste eiland van de Sulu-archipel. Zeventien mensen raakten gewond. Negen van hen zouden in kritieke toestand verkeren.

Woordvoerders van het leger en van het lokale bestuur vermoeden dat het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF) en het aan al-Qaeda gelieerde Abu Sayyaf achter de aanval zitten. Deze bewegingen zouden wraak willen nemen voor de recente dood van een leider van Abu Sayyaf tijdens een vuurgevecht met regeringstroepen op het nabij Basilan gelegen eiland Jolo. Volgens het leger zijn er circa vierhonderd rebellen actief op de eilanden, die gelden als bolwerken van islamitisch verzet.

Vrouw komt om door in water rijden auto

Een 23-jarige vrouw uit Obdam is in de afgelopen nacht om het leven gekomen toen de auto waarin zij zat in Zwartsluis te water raakte. In de auto zaten drie mensen, die naar eigen zeggen opeens werden verrast door het water toen de navigatie uitviel, meldt de politie vandaag.

Het ongeval vond rond 01.30 uur plaats op de Veerweg bij de pont naar Genemuiden. De 23-jarige bestuurder uit Obdam en een even oude inzittende man uit Middenbeemster konden het voertuig verlaten. Zij en twee andere automobilisten die voorbij kwamen hebben nog geprobeerd de vrouw te redden, maar dat lukte niet.

De brandweer heeft de auto op de kant getrokken. Hulp voor de vrouw mocht niet meer baten. De 23-jarige mannen zijn per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

[upd] Zware aardbeving treft Chili

Chili is vandaag getroffen door een zeer zware aardbeving. De beving had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter.

Het epicentrum lag in het Andesgebergte, dik driehonderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Santiago. Daar zou de schok ook voelbaar zijn geweest. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Update 14:17 uur

De Chileense minister van Binnenlandse Zaken van Chili, Edmundo Perez Yamo, heeft inmiddels laten weten dat er 78 doden zijn. Chileense ooggetuigen melden dat de beving minstens twee minuten heeft geduurd, zo staat te lezen in NRC Handelsblad.

Het epicentrum van de beving lag ongeveer honderd kilometer ten noorden van de derde stad van Chili, Concepción. In deze omgeving wonen meer dan een half miljoen mensen. Ook in de hoofdstad Santiago was de beving goed te merken. Het vliegveld is daar gesloten en gebouwen zijn ingestort.

Door de aardbeving is de stroom in het zwaarst getroffen gebied uitgevallen, waardoor berichten over de schade daar schaars zijn. Het is nagenoeg onmogelijk voor de bewoners om contact te maken met de buitenwereld.

Door de aardbeving is er ook een tsunami opgewekt. Golven met een hoogte van 1,29 meter werden gemeten bij de tweede stad van Chili, Valparaiso. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS kunnen deze een verwoestende werking hebben. Of er ook doden zijn gevallen door de tsunami, is nog niet bekend. Lokale media laten wel weten dat er ernstige schade is aangericht door de tsunami op de eilandengroep Juan Fernandez. Deze ligt tussen het Chileense vaste land en Paaseiland.

Uit angst voor een tsunami wordt de kuststrook van Paaseiland momenteel ontruimd, maakte president Michelle Bachelet van Chili bekend. Op Paaseiland wonen ongeveer vierduizend mensen en het eiland ligt op ruim 3500 kilometer van het Chileense vasteland. Ook voor Chili en het noordelijke buureiland Peru is een tsunamialarm uitgegeven door het Tsunamiwaarschuwingscentrum. Het alarm is al uitgebreid voor alle landen rondom de Stille Oceaan.

Momenteel is er een schip op weg naar het hoofdeiland van de archipel, Robinson Crusoe.

Zware aardbeving treft Chili (foto: Novum)

De Vegt: "Dit had niet gehoeven"

De Nederlandse mannen werden gisteren in de halve finale van de ploegenachtervolging uitgeschakeld door de Verenigde Staten. Bondscoach Wopke de Vegt reageerde gelaten op het verlies van de topfavoriet.

"We hebben als team niet goed gereden. Maar goed, het zijn dingen die kunnen gebeuren in een race," waarmee De Vegt verwees naar de rommelige wissel tussen Jan Blokhuijsen en Sven Kramer. "Op papier hadden we een gouden team. Maar we schaatsten ver onder ons kunnen. Dit had niet gehoeven."

Aap naar rehab om drank- en rookverslaving

Een Russische dierentuin heeft een van hun chimpansees in een afkickkliniek laten opnemen. De aap is namelijk verslaafd aan nicotine en alcohol, zo heeft de Russische pers gisteren laten weten.

Volgens een voormalige circusartiest was Zhora nogal agressief waarop het circus de aap aan een dierentuin in de stad Rostov in het zuiden van Rusland heeft geschonken. Hier werd Zhora meerdere malen vader en leerde tekenen met stiften. Daarnaast raakte hij er aan de drank en de tabak.

"Het bier en de sigaretten hebben zijn leven verpest", schrijft een plaatselijke krant. "Hij zou voorbijgangers lastigvallen voor drank." Zhora is nu overgeplaatst naar Kazan (geen familie van Hans), waar hij van zijn verslavingen hoopt af te komen.

Atteveld: "We speelden verstoppertje"

ADO Den Haag heeft gisteravond dure punten verspeeld. De ploeg van trainer Raymond Atteveld verloor namelijk van Roda JC (1-2), waardoor de Haagse formatie nog altijd zestiende in de Eredivisie staat.

"We hadden een punt moeten halen. Ik weet dat we niet iedere wedstrijd kunnen winnen, maar dit had niet gehoeven. Het is naïef dat we nog een laat doelpunt weggeven. In die fase hadden we de wedstrijd in het slot moeten gooien", aldus Atteveld, die er stevig de balen in had.

"Ik vond het een bevroevend niveau, maar toch hebben we veel kansen gehad. Het leek er echter op dat een deel van mijn team verstoppertje speelde."

Van Marwijk bezorgd om niveau Eredivisie

De verschillen tussen de Eredivisie en de internationale top zijn erg groot. Dit constateerde Bert van Marwijk na de uitschakeling van de drie Nederlandse ploegen (Ajax, PSV en FC Twente) in de Europa League.

Van Marwijk liet weten het positief te vinden dat Nederlandse voetballers hun carrière in het buitenland voort willen zetten. Op die manier slaagt de bondscoach er toch nog in om de selectie van het Nederlands elftal op niveau te houden.

"Onlangs bezocht ik op zondagmiddag in Amsterdam Ajax - AZ en 's avonds in Milaan de derby tussen Milan en Inter. Een wereld van verschil," liet Van Marwijk weten. "Goed dat onze toptalenten naar het buitenland gaan. Daar worden ze beter. Al kost het moeite hen in Oranje weer op zijn Nederlands te laten voetballen."

Toch kleeft er ook een risico aan een contract met een club in het buitenland. Zo zou de kans groter zijn dat de speler in kwestie op de bank belandt. "Onze internationals komen vaak niet meer in aanmerking voor een topclub. We hebben in potentie veel minder topspelers dan de grote voetballanden. Toch kunnen we van iedereen winnen. Maar we zijn wel sterk afhankelijk van vorm en fitheid van onze beste spelers."

'Verbod hoofddoekjes Wilders kan niet'

Het dragen van hoofddoekjes bij gemeentelijke instellingen verbieden zoals PVV-leider Geert Wilders voorstelde, mag zo goed als zeker niet. Dat zeggen twee hoogleraren en strafrechtadvocaat Gerard Spong, een van degenen die eerder aangifte deed tegen Wilders wegens haatzaaien, vandaag in NRC Handelsblad.

Wilders zei donderdag in Almere dat hij een verbod op hoofddoekjes in gemeentelijke instellingen wil. Het hoofddoekverbod wordt de belangrijkste inzet voor de collegeonderhandelingen in Almere en Den Haag, waar de PVV meedoet aan de gemeentelijke verkiezingen, beloofde Wilders.

Maar volgens hoogleraar staatsrecht bij de Universitet van Amsterdam Jit Peters, hoogleraar rechten van de mens bij de Universiteit van Utrecht Jenny Goldschmidt en strafrechtadvocaat Gerard Spong is zo'n verbod in strijd met het gelijkheidsbeginsel en met de vrijheid van godsdienst.

Het verbod is in strijd met verschillende grondrechten, stellen zij. Zo worden in het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten staten verboden minderheden te verhinderen hun eigen cultuur te beleven en zou het verbod het recht op gelijke behandeling tussen man en vrouw aantasten, aangezien het alleen vrouwen zou treffen.

Groenewold: "Linkerschaats schoot weg"

Gisteravond maakte Renate Groenewold in de kwartfinale op de ploegachtervolging tegen Duitsland in de laatste ronde een misslag. Mede door die actie werden de Nederlandse schaatssters uitgeschakeld.

"Mijn linkerschaats schoot weg. Ik raakte de controle kwijt, maar anders hadden we ook niet gewonnen. Het was gewoon niet snel genoeg," aldus Groenewold.

Na haar winst op de 1.500 meter wilde Ireen Wüst graag een tweede medaille winnen. Dat zit er dus niet in. "De teleurstelling overheerst. Het goud van zondag lijkt nu weer heel ver weg.”

Media Summit: Interview Super Mario Galaxy 2

We kunnen best zeggen dat de afgelopen dagen zeer goede dagen voor Nintendofans waren. Vooral natuurlijk de extra trailers plus releasedatum van Super Mario Galaxy 2. Deze kreeg op de E3 al veel aandacht, en nu al helemaal, wat naar mijn mening helemaal terecht is. 

Natuurlijk wordt er dan afgewacht op de eerste interviews. Wij hebben er een voor je, met Nate Williams, SR Product Specialist van Nintendo of America.

 

Deze man heeft het over de gameplay, hoe het spel werkt en over Yoshi. Dingen die je eigenlijk al uit de trailer kon opmaken, maar een interview blijft leuk.

Een zware bekentenis

Het kabinet is gevallen en de verkiezingen komen er aan. Gouden tijden voor columnisten. Maar als mensen mijn columns lezen, verdienen ze te weten met wie ze te maken hebben. Bill en Tiger moesten diep door het stof voor hun publiek toen de waarheid aan het licht kwam. Ik wil niet wachten tot het zover is. Ik hou de eer aan mezelf. Ik beken mijn zonde uit eigen beweging en ga diep door het stof voor jullie.

Naughty Dog verhuist

EA maakte vandaag al bekend flink te willen uitbreiden, maar het gaat blijkbaar goed met meer bedrijven in de game-industrie. Naughty Dog, de ontwikkelaars van Uncharted 1 & 2, laat namelijk op 1up weten dat ook zij van plan zijn uit te breiden. De eerste stap is dat ze gaan verhuizen naar een grotere locatie.

Het succes van Uncharted 2 valt niet te ontkennen, dus deze ontwikkeling zal ondanks de recessie voor niemand een verrassing zijn. Naughty Dog meldde het volgende op hun officiële blog: “Onze nieuwe locatie is zo opgebouwd dat we veel meer flexibiliteit hebben met de ruimte-indeling, zodat we kunnen voldoen aan de varieerde aantal werknemers en hun behoefte. Verder hebben we natuurlijk geld gestoken in upgrades, zodat we cutting-edge, prijswinnende games kunnen blijven ontwikkelen”.

Drie keer raden wat het eerste project op de nieuwe locatie zal zijn!

naughtty dog move

Nederlandse verkoopcijfers: Nintendo aan kop.

Nederland is niet zo'n groot gameland, maar het begint wel steeds groter te worden. We kijken even naar de top 10 van verkochte spellen in Nederland deze week:

1 NEW SUPER MARIO BROS (Wii) NINTENDO 

2 WII FIT PLUS (Wii) NINTENDO 

3 CALL OF DUTY/MODERN WARFARE 2 (PS3) ACTIVISION BLIZZARD 

4 MARIO & SONIC OP DE OLYMPISCHE WINTERSPELEN (Wii) SEGA 

5 MARIO KART (Wii) NINTENDO 

6 CALL OF DUTY/MODERN WARFARE 2 (XBOX 360) ACTIVISION BLIZZARD 

7 THE SIMS 3 (PC) ELECTRONIC ARTS 

8 MARIO & SONIC OP DE OLYMPISCHE WINTER SPELEN (DS) SEGA 

9 ALIENS VS. PREDATOR (XBOX 360) SEGA 

10 NEW SUPER MARIO BROS (DS) NINTENDO

We zien dat Nintendo nog altijd heerst en dat het joggen voor de Wii ook nog populair is. Ook SEGA doet het goed.

Branson: "Kritiek van Ferrari is triest"

Virgin Racing-eigenaar Richard Branson is niet blij met de kritiek die Ferrari afgelopen week over de nieuwe teams in de Formule 1 uitstortte. Het Italiaanse merk noemde het binnenhalen van nieuwe teams in de Formule 1 een farce en de nieuwe teams die al wel rijden zijn veel te langzaam. Daarnaast werd de heilige oorlog van voormalig FIA-president Max Mosley mislukt genoemd.

Branson vindt dat Ferrari nieuwe teams moet verwelkomen in plaats van ze zo te behandelen. Hij vindt het dan ook jammer dat regels die de nieuwe renstallen een voordeeltje hadden moeten geven geblokkeerd zijn door de gevestigde teams. "Het is een beetje triest om te zien dat Ferrari zulke woorden uitdraagt. De Formule 1 had nieuwe teams nodig en Ferrari won de strijd in het er voor zorgen dat de nieuwe teams beperkingen werden opgelegd. We hebben een nieuwe auto gebouwd en in het testen hebben we dezelfde tijd nodig als Brawn of Ferrari die jaren hebben gehad om hun auto op een bepaald niveau te krijgen."

"Wij gaan er niet over klagen en we gaan gewoon door, maar Ferrari zou de nieuwe teams moeten verwelkomen, omdat zij de sport veel aantrekkelijker maken. Zijn zullen er dankzij ons de komende twee jaar beter uitspringen, totdat we ze bij gaan houden. Uiteindelijk zullen de nieuwe teams er voor zorgen dat Ferrari moet werken voor het geld en dat maakt de sport veel aantrekkelijker, te meer omdat de budgetten naar meer realistische waarden gaan."

Analist: DS-games zijn te duur

Game-analyst Michael Pachter vindt dat Nintendo haar Nintendo DS-producten te hoog prijst. Hij verwacht niet dat de nieuwe Nintendo DSi XL een groot succes zal worden. Dit zei hij tegen website Industry Gamers.

"Ik ben van mening dat alle prijzen van DS-producten te hoog zijn, en de verhoogde prijs voor de DSi XL zal niet goed aanvoelen bij consumenten", meent Pachter. "Het prijsverschil tussen de DS Lite en de XL is 60 dollar, en ik denk niet dat alleen een groter scherm dat rechtvaardigt."

De Nintendo DSi XL is een nieuwe versie van de Nintendo DSi heeft een aanzienlijk groter scherm, maar verschilt verder niet van de compactere Nintendo DSi. "Het verschil tussen de DSi en de DSi XL is logisch, maar alle modellen zouden lager geprijsd moeten zijn", zegt Pachter. "Ik denk niet dat het een succes wordt bij de lancering. Vooral niet omdat de Nintendo DSi XL slechts 10 dollar goedkoper is dan de Nintendo Wii."

De Nintendo DSi XL zal op 5 maart uitkomen in Europa. In Nederland zal deze 179,99 euro kosten, terwijl de nieuwe zwarte Nintendo Wii inclusief 'Wii Sports' en 'Wii Sports Resort' voor 199 euro over de toonbank gaat.

Analist: DS-producten zijn te hoog geprijsd
Analist: DS-producten zijn te hoog geprijsd (Foto: Novum)

Chinese World of Warcraft-baas stopt er mee

Li Riqiang, de baas van NetEase en projectleider van 'World of Warcraft', heeft zijn handdoek in de ring gegooid. Een officiële reden is niet genoemd, schrijft website Gamesindustry.

De lancering van de eerste uitbreiding 'World of Warcraft: The Burning Crusade' zorgt al vele maanden voor problemen bij NetEase. De Chinese overheid heeft een interne ruzie over het goedkeuren van de uitbreiding, waardoor het spel momenteel niet door iedereen gespeeld mag worden. Het ministerie dat gaat over de pers en media staat niet toe dat 'World of Warcraft: The Burning Crusade' gelanceerd wordt.

Eerder deze maand gaf Mike Morhaime van Blizzard Entertainment, de Amerikaanse makers van 'World of Warcraft', nog aan dat hij verwacht dat de online game binnenkort weer te spelen zal zijn in China.

Chinese World of Warcraft-baas stopt er mee
Chinese World of Warcraft-baas stopt er mee (Foto: Novum)

Codemasters wil nieuwe F1-game onthullen

Codemasters gaat volgens SimRacingWorld de nieuwe generatie F1-game op 17 maart onthullen. Deze onthulling moet een paar dagen na de eerste race van het nieuwe Formule1-seizoen plaatsvinden.

De laatste grote game rond de Formule1 werd samen met de PlayStation 3 gelanceerd (zie afbeelding). Daarnaast verscheen er vorig jaar een game voor de PSP en Nintendo Wii.

De nieuwe game over de Formule1 zou draaien om het binnenkort te starten nieuwe race-seizoen. De racegame verschijnt deze zomer op de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

Codemasters wil nieuwe F1-game onthullen
Codemasters wil nieuwe F1-game onthullen (Foto: Novum)

Itagaki en Tecmo zijn weer vrienden

Tomonobu Itagaki en uitgever Tecmo hebben hun meningsverschil bijgelegd, schrijft de populaire weblog Kotaku. De visionair achter onder andere 'Ninja Gaiden' en 'Dead or Alive' stapte in 2008 op bij Tecmo nadat hij niet betaald kreeg wat hem beloofd was.

Itagaki uitte zijn ongenoegen publiekelijk in de media. Dit resulteerde in een officieel ontslag van de excentrieke Japanner.

Ondertussen is Tecmo gefuseerd met Koei en gaat het bedrijf door het leven als Tecmo Koei. De nieuwe overeenkomst tussen Itagaki en Tecmo Koei is tweezijdig en aan beide kanten 'met open armen' ontvangen.

Tomonobu Itagaki heeft aangegeven te werken aan een nieuwe game, maar daar mag hij momenteel niet over praten. Itagaki noemt zijn project 'world class entertainment' en meent dat deze game meer diepgang zal hebben dan alles wat hij tot nu toe gemaakt heeft.

Itagaki en Tecmo zijn weer vrienden
Itagaki en Tecmo zijn weer vrienden (Foto: Novum)

NES-spel geveild voor $41.300

Retro-spellen zijn populair. Je kunt ze niet voor niets op iedere hedendaagse console voor een appel en een ei downloaden. Nu is de prijs van een retro-game altijd een punt van discussie. Wat heb je over om een spel te kopen dat tien jaar geleden al te koop was. Sterker nog, wat heb je over voor een game die je al in de kast hebt liggen? Alleen maar omdat je de 8-bit graphics natuurlijk wel kraakhelder in HD op je flatscreen wil zien en natuurlijk wil je het spelen met je draadloze controller.

In de Verenigde Staten had een verzamelgek in ieder geval $41.300 over voor de NTSC-versie van het NES spel Stadium Events. Hij zat nog wel in de originele verpakking, dat dan weer wel. Hiermee is het vorige record voor de prijs van een zeldzaam  spel compleet verpletterd. Die stond namelijk op $20.100 voor de Nintendo Challenge-cartridge. De prijs in de veiling van Stadium Events was al na drie dagen ver voorbij dit bedrag. Voor de verzamelaars was de prijs blijkbaar terecht.

Kotaku meldt dat de NTSC-versie van Stadium Events algemeen geaccepteerd is als het meest zeldzame spel ooit.  Zover bekend zijn er maar 20 cartridges in omloop, waarvan er maar één in de originele verpakking zit. Vreemd eigenlijk, als die kerel zijn peperdure spel uit de verpakking haalt om hem daadwerkelijk te spelen spoelt hij als het ware duizenden dollars door de pleepot!

EA lijkt recessie te boven

Ontwikkelaar Electronic Arts (EA) heeft plannen om de studio in het Amerikaanse Salt Lake City flink uit te breiden. In 2009 werden als gevolg van de recessie in 2009 nog 1500 banen geschrapt. Met het uitbreiden van het personeelsbestand van EA Salt Lake laat het bedrijf zien op de weg terug te zijn.

Momenteel staat er een aantal vacatures open voor nieuwe functies bij EA Salt Lake, schrijft de website Industry Gamers. Onder andere de makers van 'De Sims 3' zullen intrekken in de studio in Salt Lake City.

Ben Bell, uitvoerend producent bij EA Salt Lake, is opgetogen over de plannen voor zijn vestiging: "De topproducten van de toekomst zijn nu in de pre-productiefase, en we geloven dat dit een concept is dat prima past binnen het nieuwe landschap dat zich ontvouwt binnen onze industrie." Bell heeft niet aangegeven aan wat voor een product er op dit moment gewerkt wordt.

EA lijkt recessie te boven
EA lijkt recessie te boven (Foto: Novum)

Kojima: 'Peace Walker' is een test

Volgens geestelijk vader Hideo Kojima is 'Metal Gear Solid: Peace Walker' op de PSP slechts een 'test' om te kijken op welke manieren de serie kan worden uitgebreid. Met de komst van de game naar de PSP waren sommige fans bang dat de stealth-action serie zich voortaan op draagbare consoles af zou spelen.

"Het is zeker niet zo dat de PSP nu het hoofdplatform voor alle toekomstige Metal Gear-games wordt," laat Kojima via zijn twitterpagina weten. "Het is slechts een test om te kijken op welke manieren we de franchise kunnen verbreden. We zijn niet alleen met de krachtige consoles bezig, maar proberen constant nieuwe gameplay op andere platformen te introduceren."

'Metal Gear Solid: Peace Walker' ligt vanaf 28 mei in de winkel.

Kojima: 'Peace Walker' is een test
Kojima: 'Peace Walker' is een test (Foto: Novum)

Pijpers nieuwe coach Willem II

Arno Pijpers is de nieuwe trainer van Willem II. Pijpers, die een contract tot het eind van dit seizoen tekende, is de opvolger van Alfons Groenendijk die vorige week werd ontslagen.

Pijpers was eerder werkzaam als jeugdtrainer bij Feyenoord en de KNVB en hij was hoofd jeugdopleiding bij Zenit Sint Petersburg. Ook was hij bondscoach van Estland en Kazachstan en technisch directeur van FC Utrecht.

Scheur over het wegdek in Blur trailer en beta

Eergisteren vertelde Mitch.de.man ons dat Blur twitter zou gebruiken en vandaag komt Bizarre Creations (De mensen achter de hoog geprezen gamereeks Project Gotham Racing) met een nieuwe trailer. Deze toont ons hoe de multiplayer in zijn werk gaat. Overmorgen zou overigens de beta van start moeten gaan. Althans, dat zeggen de users van dit forum ons. Om mee te doen moet je wel een XBL Gold-account hebben samen met een Fileplanet subscriber-account. Het spel zal deze lente in de winkelschappen liggen. De trailer vind je hier.

Blur is een racegame (van de makers van Project Gotham Racing) die streetracen en realistische graphics mixt met pure arcade gameplay. Je kunt verschillende powerups oppikken, en zo je vijanden aan gort schieten. Het spel kan offline met vier man, of online met 20 tegenstanders gespeeld worden. Blur komt in de lente van dit jaar uit.

Lagerbäck nieuwe bondscoach Nigeria

Lars Lagerbäck is de nieuwe bondscoach van Nigeria. Lagerbäck is de opvolger van Shuaibu Amodu, die de laan werd uitgestuurd na de uitschakeking van Nigeria in de halve finales van de Afrika Cup.

De 61-jarige Lagerbäck was eerder bondscoach van Zweden en tekende een contract voor vijf maanden. Hij zal Nigeria coachen bij het aankomende wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Amerikaanse militairen mogen Twitteren

Amerikaanse militairen mogen voortaan met social media aan de gang. Twitter, weblogs, Facebook en YouTube mogen voortaan gebruikt worden, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie besloten. Het Pentagon ziet inmiddels meer voordelen dan nadelen aan het gebruik van de media.

Zo kunnen militairen makkelijker contact houden met hun familie en is het een handige manier om nieuw personeel te werven. De accounts kunnen wel tijdelijk worden geblokkeerd voor geheime militaire operaties. En gevoelige informatie mag absoluut niet op internet terechtkomen.

Opmerkelijk genoeg heeft de hoogste baas van de strijdkrachten, stafchef Mike Mullen, al een tijdje een Twitteraccount met bijna 17.000 volgers.

Verkoop van zuurkool stijgt flink

Schokkend winternieuws: door het koude winterweer de afgelopen weken is de verkoop van zuurkool fors omhoog geschoten. Zuurkoolfabriek G. Kramer & Zonen uit Zuid-Scharwoude meldt dat het voor het eerst in het 120-jarig bestaan een extra ploeg in moest zetten om aan de vraag te kunnen voldoen. De omzet van het bedrijf bereikte een recordhoogte, zegt de directeur.

Overigens is zuurkool over het algemeen populair. De omzet over heel 2009 in de supermarkten steeg met 12,6 procent. In 2008 was er ook al een stijging van 10,8 procent. Verse groenten stegen maar met 1,7 procent in 2009.

Zuurkool is dus ook iets voor de zomer, vindt G. Kramer & Zonen. "Het is zo lekker fris in de salade", meent de directeur.

IJshockeyers Canada naar finale tegen VS

De ijshockeyers van Canada hebben zoals verwacht de halve finale tegen Slowakije gewonnen. Het leek relatief eenvoudig te gaan met een 3-0 voorsprong, maar aan het einde van de wedstrijd kwamen de Slowaken goed terug en kregen zij nog enkele kansen op de 3-3.

Canada opende de score via Patrick Marleau. Hij veranderde een hard afstandsschot van Shea Weber van richting. De goal moest nog even worden gereviewed om te controleren of hij de puck onder de hoogte van de lat raakte, anders zou hij worden afgekeurd. Dit was echter niet het geval, dus het stadion kon feestvieren. Nog geen twee minuten later was het weer raak via Brendan Morrow. Ook Morrow veranderde een afstandsschot van richting, maar dit keer was Chris Pronger de schutter.

De Slowaken leken machteloos en leken weinig terug te kunnen doen; de eerste tien scoringskansen waren voor Team Canada. De 3-0 in de tweede periode was een logisch gevolg. Ook Ryan Getzlaf kon ongehinderd van dichtbij scoren. "Onze dekking vlakbij het net was beneden de maat. Daarom moesten we alles goedmaken in de laatste paar minuten", aldus Slowakije-coach Jan Filc. 

In de derde periode leek het Canadese publiek het wel te geloven met spreekkoren als 'We want USA' en 'We want the gold', maar de Slowaken gaven zich nog niet zomaar gewonnen. Eerst wist verdediger Lubomir Visnovsky te scoren met een backhander via de benen van goalie Roberto Luongo. Met nog vijf minuten te spelen maakte Michal Handzus de 3-2 door een puck uit de lucht in het doel te slaan.Vervolgens gingen de Slowaken erin geloven en werden de Canadezen steeds meer achteruit gedrukt.

Luongo moest deze wedstrijd twee goals toestaan in negentien schoten op doel, maar maakte wel een hele belangrijke redding vlak voor tijd. Met nog enkele seconden op de klok kreeg Pavol Demitra een open kans voor een vrijwel leeg doel, maar in een ultieme duik wist Luongo nog net zijn hand een klein stukje tegen de puck te krijgen waardoor hij voorlangs vloog en het publiek opgelucht adem kon halen. "Dit was weer een goede ervaring. Zo'n wedstrijd laat weer zien dat je altijd de volle zestig minuten geconcentreerd moet blijven, anders win je gewoon niet. Daar zijn de teams op dit niveau te goed voor," besloot Canada-coach Mike Babcock.

Pony trapt tienermeisje dood

Een dertienjarig meisje heeft haar liefde voor paarden met de dood moeten bekopen. Het meisje werd door een pony doodgetrapt op een manege in het Zwitserse Densbueren.

Het slachtoffertje, Anke Waechter, kwam geregeld op de manege bij de viervoeters kijken. Het meisje stond net achter de pony toen deze ineens naar achteren trapte. De hoef van het beest trof het meisje keihard in de borstkas.

Volgens een politiewoordvoerder was de trap zo hard, dat het hart van Anke er spontaan mee ophield. Het arme meisje was al overleden voordat de ambulance ter plaatse was.

Jochie (12) overleeft 10 gespietste organen

De twaalfjarige Kalim Ali uit het Indiase Malegaon heeft mazzel. Tijdens het spelen op een bouwput werd hij gespietst op een anderhalf centimeter dik stuk betonijzer. Ondanks dat maar liefst tien organen zijn doorboord, heeft de menselijke satéstok het ongeval wonderwel overleefd.

Kalim werd na het ongeluk met spoed vervoerd naar een ziekenhuis in Mumbai, waar zes chirurgen in totaal drie uur hebben gevochten voor zijn leven. Onder de tien doorboorde organen bevonden zich onder andere de dunne darm, lever, longen en zijn rectum. Gelukkig bleken het hart en de belangrijkste aders nog intact te zijn.

"Volwassenen zijn wel vaker betrokken bij dit soort ongevallen", reageerde het hoofd pediatrische chirurgie van het ziekenhuis, dokter Hemanshi Shah, na afloop. "Bij een kind hebben we een dergelijke operatie echter nog nooit eerder uitgevoerd."

Volgens de artsen duurt het nog wel vier maanden voor Kalim weer is hersteld. Tot die tijd blijft hij op de afdeling intensive care liggen.

rontgenfoto
Gelukkig kan Kalim het nog navertellen
Voor meer foto's van het ventje, check de bron

V. Williams treft Hercog in finale

De finale van het vrouwentoernooi in Acapulco gaat tussen Venus Williams en Polona Hercog. Williams, als eerste geplaatst, rekende in drie sets af met de Roemeense Edina Gallovits. Het werd uiteindelijk 6-4, 2-6 en 6-2 voor de Amerikaanse.

De Sloveense Hercog, achtste van de plaatsingslijst, nam het op tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro. Hercog overtuigde vooral op eigen service en won met 6-3 en 7-5. De finale wordt vanavond afgewerkt.

Ferrer, Ferrero weer in finale

David Ferrer en Juan Carlos Ferrero spelen net als vorige week in Buenos Aires tegen elkaar in de finale van een ATP-toernooi. Ferrero, die vorige week de finale won, bereikte in het Mexicaanse Acapulco de finale door een opgave van zijn tegenstander Juan Mónaco, die last had van een ribblessure. Ferrero had de eerste set met 7-5 gewonnen.

Ferrer had het een stuk lastiger in zijn halve finale. De Spanjaard verloor de eerste set tegen de als tweede geplaatste Fernando González in de tiebreak. Daarna was Ferrer echter oppermachtig, die de tweede set met 6-0 won en in set drie aan één break genoeg had (6-4).

Mogelijk nieuwe dopinggevallen bij wielrennen

In juni vorig jaar werden vijf renners betrapt op het gebruik van doping aan de hand van de nieuwe biologische paspoort. De kans bestaat dat er binnenkort weer nieuwe dopinggevallen bekend worden. Volgens UCI-voorzitter Pat McQuaid zijn er bij een handvol renners abnormale waarden vastgesteld op het biologisch paspoort.

"Met wat we op dit moment weten, kunnen we voorlopig niet anders dan te besluiten dat de oorzaak van de verdachte waarden doping is," aldus de Ier McQuaid. "Maar we kennen natuurlijk niet de volledige medische achtergrond van alle renners. Daarom krijgen de renners in kwestie 30 dagen de tijd om voor een geldige uitleg te zorgen."

In juni werden de Spanjaarden Igor Astarloa, Rubén Lobato en Ricardo Serrano en de Italianen Pietro Caucchioli en Francesco De Bonis betrapt op het gebruik van doping.

Gouden race Sauerbreij trekt miljoenenpubliek

De parallelreuzenslalom die de Nederlandse snowboardster Nicolien Sauerbreij olympisch goud opleverde is door bijna 3,9 miljoen Nederlanders bekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De Nederlandse versloeg in de finale Ekaterina Ilyukhina uit Rusland. Het goud van Sauerbreij betekende de honderdste olympische gouden medaille voor Nederland.

Vancouver bracht Sauerbreij na twee mislukte Olympische Spelen eindelijk succes. In 2002 liet Sauerbreij haar snowboard prepareren door een Oostenrijkse materiaalman. Die gebruikte toen de verkeerde wax, waardoor de Amsterdamse al in de kwalificaties sneuvelde. In 2006 in Turijn faalde de Nederlandse door anderhalve seconde voorsprong te verspillen. Deze voorsprong kreeg Sauerbreij doordat haar tegenstandster in de eerste run viel. De snowboardster deed het toen zo rustig aan dat ze op de streep geklopt werd.

 

Miljoenen mensen kijken naar gouden race Sauerbreij ©Novum/AP

PSV en Ajax financieel gedupeerd door UEFA

PSV en Ajax zijn niet alleen sportief getroffen door de uitschakeling in de Europa League. De teams moeten ook op financieel vlak hun wonden likken.

Door onvolledige informatie van de UEFA incasseren PSV en Ajax een tegenvaller van bijna drie miljoen euro. "In november ontvingen we een schrijven uit Zwitserland, waarin andere bedragen stonden dan in het rekenvoorbeeld van juni of juli. Het was veel minder rooskleurig", jammert financieel directeur Jeroen Slop van Ajax in De Telegraaf.

Grootste oorzaak van de tegenvallende inkomsten was de marketpool. "Doordat RTL en Eredivisie Live veel minder betalen voor de uitzendrechten dan verwacht en de grotere landen er bij het uitkeren van de televisie- en reclamegelden beduidend gunstiger vanaf kwamen dan Nederland, ontvangen we ongeveer slechts een zevende van het bedrag dat was voorgespiegeld", aldus Slop.

PSV begrootte vijf miljoen euro aan Europese inkomsten. "Maar dat halen we bij lange na niet", erkent algemeen directeur Jan Reker. Het huidige bedrag ligt rond de drie miljoen euro. "We kregen te horen dat er voor de clubs in de groepsfase 27 miljoen euro beschikbaar was. Als je dat deelt door de 48 deelnemers aan die ronde, kom je op ruim 5,5 ton per club. Wij dachten dat ook de UEFA-coëfficiëntenranglijst nog een rol zou spelen. Daarom hebben we in totaal een bedrag van bijna één miljoen uit de marketpool begroot, maar uiteindelijk kregen we maar 75.000 euro."

"De UEFA heeft de clubs niet duidelijk gemaakt dat de hoogte van het bedrag dat de nationale zendgemachtigde betaalt voor de rechten, bepalend is voor de verdeling. Daar zijn we dus mooi klaar mee", aldus Reker.

 

Sauerbreij kan het amper geloven

Nicolien Sauerbreij pakte gisteren goud op de reuzenslalom bij het snowboarden. De Nederlandse kon het na afloop amper nog bevatten.

"Zo bizar, ik kan het niet geloven. Ik gaf alles en het had technisch wat beter gekund, maar... Je moet je voorstellen, ik zie niks en stort me maar naar beneden. Het was een kwestie van overeind blijven en het droog houden. Fantastisch, in deze omstandigheden," aldus Sauerbreij.

Het was slecht weer op Cypress Mountain, waar het snowboarden plaatsvond. Hierdoor was het parkoers papperig geworden en het zicht slecht.

Neptieten redden vrouw van kogel

Een vrouw uit Los Angeles is maar wat blij dat ze sinds enkele jaren een opgekrikte voorgevel heeft. Dankzij haar siliconen is de tandartsassistente de dood te slim af geweest.

Een gewapende man stormde onlangs de tandartspraktijk in waar Lydia Carranza werkt en opende direct het vuur op zijn vrouw, die ter plekke overleed. Vervolgens zette hij het semi-automatische vuurwapen op het hart van Carranza en vuurde een kogel af. Haar borstimplantaten vingen echter de kracht van de kogel op, net voor het haar vitale organen wist te doorboren.

"Ze heeft ontieglijk veel mazzel gehad", vertelde haar chirurg aan de plaatselijke sufferd van LA. "De kogelfragmenten bevonden zich enkele millimeters van haar hart en vitale organen. Had zij geen nepborsten gehad. dan was ze waarschijnlijk niet meer in leven."

De tandartsassistente, moeder van drie en oma van twee, onderging enkele jaren geleden een borstvergroting om haar schamele B-cup op te waarderen naar een flinke D-cup. Toen het pistool op haar was gericht, wilde ze er niet naar kijken of aan denken, zo vertelde ze de Los Angeles Times. "Ik voelde alleen iets nats op mijn borst. Ik dacht dat ik doodging."

Jaime Paredes, de vermeende schutter zit momenteel vast. Hij is in afwachting van zijn proces. Hij zal onder andere worden aangeklaagd wegens moord op zijn vrouw.

Hadouir: "Nu kunnen we eindelijk naar boven kijken"

Roda JC won gisteravond in de slotfase van ADO Den Haag. Man van de wedstrijd werd Anouar Hadouir, die tekende voor het tweede doelpunt van de club uit Kerkrade. 

Vorige week nog miste de middenvelder een strafschop. "Ik ben zo blij dat ik de winnende mocht maken", aldus Hadouir na afloop van de wedstrijd tegenover Eredivisie Live. "Dit is echt super! We kunnen nu eindelijk naar boven kijken. Ik denk niet dat ik top heb gespeeld vandaag, maar ik maak wel de winnende. We krijgen nu de laatste tien ploegen. Dit was een belangrijke overwinning. Het is de verdienste van het gehele team."

Door deze overwinning is Roda JC gestegen naar de tiende plaats op de ranglijst, waardoor de ploeg de degradatiezone zo goed als definitief heeft verlaten.

Ubisoft met de rabbids naar de spelen!

Dat de Rabids van Ubisoft knettergek zijn, weten we allemaal. Ook hebben we al veel trailers gezien. Vandaag gaan we jullie verblijden met nog een trailer, in het teken van de Olympische Spelen:

 

Dit is natuurlijk weer een van de mooie en grappige trailers van de Rabbids. Een tijdje terug kregen we heel veel van zulke trailers, om de lancering van Rabbids Go Home te promoten. Waarom deze trailer is gemaakt, is onduidelijk. Wij gokken erop dat ze het gewoon voor de lol deden!

Bankdirecteur thuis overvallen

Een bankdirecteur uit het Limburgse Melick is vanochtend thuis overvallen. De overvallers drongen rond 03.00 uur de woning van de man binnen en dwongen hem onder bedreiging van een vuurwapen in zijn auto samen naar een bank aan de Marijkestraat in Melick te rijden, meldt de politie.

De vrouw van de directeur werd vastgebonden achtergelaten in de woning. In de bank moest de directeur de kluis openen en een onbekend geldbedrag eruit halen. Hierna moest de man weer samen met zijn belagers terugrijden naar zijn woning, waarna de daders zijn gevlucht.

De directeur en zijn vrouw bleven ongedeerd. De politie onderzoekt de overval.

Kramer: "Echt klote"

De Nederlandse achtervolgingsploeg bij de mannen kan alleen nog brons winnen. Gisteren werd er in de halve finale verloren van de Amerikaanse schaatsers.

Na afloop stond het gezicht van Sven Kramer op onweer. "Ik vind dit helemaal niks. Ik had iets heel anders verwacht op de Olympische Spelen. Echt klote," aldus Kramer die sprak van 'totale miscommunicatie' in de ploeg. "Het ging niet volgens de strategie die we vooraf hadden bepaald. Blokhuijsen zou na twee ronden overgeven, maar dat deed hij niet. Ik kon nog net onderdoor komen."

Mark Tuitert deelde de mening met Kramer. "We gingen goed van start. Na een aantal ronden nam Sven over en hij trok door in de bocht. Op dat moment hoorde ik Jan 'ho' roepen. Ik keek achterom, maar ik zag hem niet. Ik zei toen tegen Sven: 'Ik pak de kop wel, ga jij maar kijken waar Jan is. Dat extra rondje op kop brak mij op het laatste moment op."

Achteraf gezien bleek de actie van Tuitert echter niet nodig te zijn. "Mark keek over zijn linkerschouder, naar binnen. En ik reed juist aan de buitenkant. Het treintje was verstoord. We probeerden nog te redden wat er te redden viel," aldus Blokhuijsen.

'Jaaropgaven medewerkers gemeenten op straat'

De jaaropgaven over vorig jaar van alle medewerkers van de Velwuse gemeenten Woudenberg en Scherpenzeel zijn op straat beland. Twee pakketten met de jaaropgaven zijn gisteren per post bezorgd bij De Telegraaf, meldt de krant vandaag.

In de jaaropgaven staat privacygevoelige informatie als adressen, salarissen, burgerservicenummers en registratienummers. Wie de pakketten heeft verstuurd en waarom is onbekend. Beide gemeenten, die gezamenlijk een afdeling personeel en organisatie hebben, laten in een reactie in de krant weten erg geschrokken te zijn. Ze zouden gisteren direct contact hebben opgenomen met de politie om aangifte te doen.

FC Twente : "Wij begroten altijd minder"

FC Twente is weliswaar ook teleurgesteld in de verkregen inkomsten van de Europa League, maar heeft begrotingstechnisch geen problemen.

Ajax en PSV begrootten een hoger bedrag in dan dat zij uiteindelijk van de UEFA overgemaakt kregen. FC Twente pakte het slimmer aan. "Wij begroten altijd conservatief en dat houdt in dat we alleen één voorronde in de begroting opnemen", aldus manager financiële zaken Gert-Jan Nijweide in De Telegraaf.

"Nu was het dit jaar zo dat we de groepsfase van de Europa League al hadden bereikt, voordat de transfertermijn dicht was. Een deel van de te verwachten inkomsten uit de Europa League is vervolgens gebruikt om spelers aan te trekken, maar die uitgaven zijn ruimschoots gedekt. Uiteindelijk houden we nog geld over."

"Maar de inkomsten uit de Europa League zijn ons ook tegengevallen. Het is zeker niet het plaatje geworden zoals dat aanvankelijk door de UEFA is geschetst. De verkoop van de boarding en de televisierechten moet je uit handen geven en toch hebben we in vergelijking met vorig jaar, toen we alles nog in eigen beheer deden, maar een klein plusje gemaakt", aldus Nijweide.

Vancouver Update 09:18 uur

We naderen alweer het einde van de Olympische Spelen komende zondag zal in BC Place de spelen worden afgesloten met een sluitingsceremonie. Tot die tijd zijn er nog een aantal medailles die van eigenaar kunnen verwisselen. In deze post lees je een overzicht met de gebeurtenissen tot 09:15 uur.

Na twee runs met de viermansbob staan de Verenigde Staten bovenaan. De eerste bob staat nu 0,4 seconden boven de Canada. De bob met André Lange staat derde op 0,44 seconden. In de eerste twee runs gingen de Oostenrijk 1, de Rusland 2 en de Slowakije 1 op zijn kant. In de tweede run raakte USA2, de Britten en de Japanners in de problemen.

Canada had alweer volop hoop op een gouden medaille bij de curlingdames, maar helaas mocht dat niet zo zijn. De Canadezen verloren na verlenging met 7-6 van Zweden. Ook de Nederlandse Short-Trackers waren snel klaar. Niels Kerstholt en Anita van Doorn gingen beiden ten onder in de kwartfinale. De gouden medaille bij de 500 meter voor mannen ging naar Charles Hamelin uit Canada, het zilver ging naar Si-Bak Sung en de bronzen plak ging ook naar Francois-Louis Tremblay. Bij de vrouwen op de 1000 meter ging het goud naar de Chinese Meng Wang. De Amerikaanse Katherine Reutter pakte het zilver en Seung-Hi Park ging er met het goud vandoor.

Bij het ijshockey stond de halve finale bij de heren op het programma. Canada wist zich ten koste van Slowakije te plaatsen voor de finale. De Canadezen wonnen met 3-2 van de Slowaken.

Bejaarde wint 10K aan MP3's

Louie Sulcer uit Woodstock heeft mazzel. De 71-jarige Amerikaan mag voor maar liefst tienduizend dollar, zo'n 7350 euro, aan MP3's uitzoeken.

Sulcer won de prijs vanwege een heuglijk feit bij iTunes. De bejaarde man heeft namelijk de tien miljardste MP3 gedownload via het programma van Apple.

De mijlpaal werd bereikt door het downloaden van het nummer 'Guess Things Happen That Way' van countrylegende Johnny Cash. Apples iTunes, dat inmiddels zeven jaar bestaat, heeft de bejaarde beloond met een downloadtegoed van maar liefst tienduizend dollar.

Sauerbreij brengt HHH in extase

Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft het Holland Heineken House in Vancouver in extase gebracht. De olympisch kampioene op de parallel reuzenslalom werd door duizenden Nederlanders en Canadezen toegezongen.

De vertrekkende voorzitter Erica Terpstra van sportkoepel NOC*NSF deed de huldiging van de 30-jarige Amsterdamse. Sauerbreij leverde niet alleen een unieke prestatie door voor Nederland de eerste medaille in een sneeuwsport binnen te halen, het was ook de 100e gouden medaille voor Nederland op de Olympische Spelen. "Anton Geesink zorgde in 1964 in het judomekka Japan voor een historische prestatie door goud te winnen, maar deze medaille is ook historisch", riep Terpstra. "We waren erbij en hadden tranen in onze ogen." Sauerbreij had zich tot gistermiddag Canadese tijd niet beziggehouden met haar mogelijk historische prestatie. "Het is me na de finale verteld. Ik wist het niet. Nu besef ik het des te meer."

Luchtreiziger eet winnend kraslot op

Een vliegtuig dat gisteren van Polen naar de Engelse regio East Midlands vloog, had wel een heel vreemde passagier aan boord. De man had net tienduizend euro gewonnen met een kraslot, maar at deze op toen hij hem in de lucht niet kon verzilveren.

De beste man had aan boord van het vliegtuig van Ryanair een kraslot gekocht met een prijs van maar liefst tien ruggen. Hierop klopte hij aan bij het personeel, want hij wilde direct zijn geld innen. De crew weigerde dit, omdat de identiteit van de winnaar niet duidelijk was.

De man ontstak hierop in woede. Hij schopte van woede in het rond en dreigde zijn kraslot op te eten. Ondanks dat het personeel en andere passagiers erop aandrongen dit vooral niet te doen, ging hij zitten en at hem alsnog op.

Britse goede doelen kunnen nu juichen. Omdat de prijs nu niet kan worden uitgekeerd, zal het prijzengeld naar een nader te kiezen charitatieve instelling gaan.

Shorttrackgoud Canadees Hamelin

Charles Hamelin heeft gastland Canada olympisch shorttrackgoud bezorgd. De thuisrijder won de 500 meter na een tumultueus slot. Si-Bak Sung uit Zuid-Korea werd tweede, François-Louis Tremblay maakte het Canadese feestje compleet door beslag te leggen op het brons.

Bij het ingaan van de laatste ronde lag Sung nog eerste voor Hamelin, Tremblay en de Amerikaan Apolo Anton Ohno. De Koreaan gleed echter in de laatste bocht weg en ook Tremblay kon niet overeind blijven. Sung gleed achter Hamelin en Ohno liggend als derde over de streep. De scheidsrechters bepaalden echter dat Ohno Tremblay had gehinderd en dus werd de Amerikaan gediskwalificeerd.

Ook op de 5.000 meter estafette won Hamelin goud. Samen met zijn broer François, Tremblay en Olivier Jean won hij die race voor de Zuid-Koreanen en de Amerikanen. Daardoor won Ohno toch zijn achtste olympische medaille die hij op de 500 meter al dacht te hebben gewonnen voor hij gediskwalificeerd werd.

Op de 1.000 meter bij de vrouwen ging de zege naar de Chinese favoriete Meng Wang. Zij kwam in een levendige finale met veel positiewisselingen voor de Amerikaanse Katherine Reutter en Seung-Hi Park uit Zuid-Korea over de finish.

Nederland uitgekeken op politieke leiders

Nederland is klaar met zijn politieke leiders. Zeven op de tien Nederlanders wil dat Jan Peter Balkenende wordt vervangen als eerste man van het CDA. Voor PvdA-leider Wouter Bos is het volgens 47 procent tijd om te vertrekken. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Van de kiezers heeft 25 procent vertrouwen in Balkenende als premier, tegenover 51 procent tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 2006. De val van zijn vierde kabinet kostte Balkenende in een week tijd het vertrouwen van acht procent van de kiezers. Bos raakte drie procent kwijt. Zes op de tien deelnemers aan het onderzoek vinden het terecht dat de PvdA vasthield aan het besluit te stoppen met de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Van de kiezers heeft 35 procent vertrouwen in D66-leider Alexander Pechtold. Hij geniet daarmee het meeste vertrouwen. Bos staat tweede met 34 procent. Sinds de Volkskrant, de UvA en TNS Nipo in 1994 samen begonnen met dit onderzoek, is het niet eerder voorgekomen dat geen enkele politicus boven de veertig procent scoorde.

Ook voor de gedoodverfde CDA- en PvdA-opvolgers Camiel Eurlings en Maxime Verhagen (beiden CDA) en Job Cohen (PvdA) lopen maar weinig Nederlanders warm. Zo zou slechts veertien procent van de kiezers het aantrekkelijker vinden op het CDA te stemmen als Verhagen de kar zou trekken en 21 procent als Eurlings dit zou doen. Cohen weet de handen van een ongeveer even groot percentage als Eurlings op elkaar te krijgen.

Voetganger op snelweg doodgereden

Een 29-jarige man is vannacht om het leven gekomen toen hij te voet probeerde de A76 ter hoogte van Spaubeek over te steken. Een automobilist die vanuit de richting Heerlen kwam, kon hem niet meer ontwijken, meldt de politie.

Het slachtoffer was op slag dood. Wat de man lopend op de snelweg deed, is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk waar de man vandaan kwam. Hij had een Nederlands paspoort.

Shorttrackers Kerstholt en Van Doorn kansloos

Shorttracker Niels Kerstholt is in de kwartfinale van de 500 meter kansloos uitgeschakeld. In de eerste race werd de Nederlander vierde, terwijl alleen de eerste twee zich plaatsten voor de halve eindstrijd. De Canadees Charles Hamelin en Si-Bak Sung uit Zuid-Korea grepen die plaatsen.

Voor Annita van Doorn viel op de 1.000 meter eveneens het doek in de kwartfinale. Ze pakte brutaal de leiding in haar heat, maar werd twee ronden voor het eind voorbijgestoken door eerst de Zuid-Koreaanse Seung-Hi Park en even later ook de Canadese Kalyna Roberge. Op ruime achterstand werd Van Doorn derde.

Weer goud Zweedse curlingvrouwen

Zweden heeft het curlinggoud bij de vrouwen met succes verdedigd door Canada te verslaan. Na tien ends in de finale waren beide ploegen nog in evenwicht: 6-6. In het beslissende elfde end sloeg Zweden toe en won de partij met 7-6.

Zweden had het beste van het spel aan het begin van de tactische partij. De Europese vrouwen openden in het vijfde end een gat naar 4-2. Canada scoorde in het eigen end met een steen en stal in het Zweedse end twee stenen. De Zweedse vrouwen voorkwamen vervolgens dat er gescoord werd in het achtste end. In het negende hoopte Zweden met dezelfde tactiek de beslissing naar het eigen tiende end te kunnen verplaatsen. Een slordige steen leverde Canada echter de kans op om te scoren: 6-4.

Nu was het Canada's beurt om alles wat Zweeds was uit het huis te kegelen. De Canadese vrouwen lagen even zelfs klaar om met vier stenen te gaan scoren, maar de Zweden verweerden zich kranig. Een misser van Canada op de laatste steen zorgde er plotseling voor dat Zweden de benodigde twee punten kon scoren om een extra end af te dwingen.

Daarin kwam het aan op de allerlaatste steen. De Canadese aanvoerster Cheryl Bernard moest twee Zweedse stenen wegspelen, maar miste waardoor Zweden het winnende punt pakte.

Opvallende zwaardgevechten in 3D Dot Heroes

3D Dot Heroes is een actieRPG in de stijl van de eerste 8-bit Zeldagames. De pixelstijl is wel het meest opvallend aan deze game, maar voor de nostalgische retrogamers onder ons zal de gameplay ook zeker aanstekelijk zijn.

Je mag veel verwijzingen en knipogen naar oude RPG games verwachten. Het spel zal in Europa op 14 maart te verkrijgen zijn. Ondertussen heeft Silicon Studio wat nieuwe screenshots vrijgegeven. 'Uitstekende' zwaardgevechten moet je zo te zien heel letterlijk nemen!

3D Dot Heroes3D Dot Heroes

3D Dot Heroes3D Dot Heroes

3D Dot Heroes3D Dot Heroes

Disney Guilty Party aangekondigd

Disney kennen we allemaal van de vrolijke muis Mickey Mouse en de pechvogel Donald Duck. Of van de mooie tekenfilms die ze destijds maakten. Tegenwoordig houdt Disney zich ook met iets anders bezig: games.

Inderdaad, games. Mickey Mouse en Donald Duck moesten maar even wachten, want Disney was met iets anders bezig: Disney Guilty Party. Bij het zien van deze titel denk je vast aan een of andere Mario Party-kloon. Wees gerust, dat is het, gedeeltelijk, niet. Het gaat hier om een heuze detective game.

In het spel neem je de rol over van een detective van de Dickens Detective Agency om wat misdaden op te lossen. Dit doe je aan de hand van minigames. Dat is jammer, want minigames hadden we genoeg op de Wii.

 

 

Amerikaanse bob na twee runs bovenaan

De viermansbob van de Amerikaanse piloot Steven Holcomb ligt na twee runs op gouden koers. De USA 1 was in beide runs de snelste en heeft een voorsprong van 0,40 seconden op de Canada 1. De Duitsland 1 van boblegende André Lange, die goud won in de tweemansbob, staat op 44 honderdsten van de Amerikanen op de derde plaats.

De Nederlandse bob deed niet mee omdat piloot Edwin van Calker de baan niet goed beheerste. Dat het Whistle Sliding Centre ondanks aanpassingen nog steeds voor problemen zorgde bleek ook vrijdag weer. In de eerste run gingen de Rusland 2, de Oostenrijk 1 en de Slowakije 1 op de kant. In de tweede run raakten de USA 2, de Britse bob en de Japanse in de problemen.

Gutièrrez in opleidingsprogramma Sauber

Het Formule 1-team van Sauber heeft Esteban Gutièrrez onder haar hoede genomen. Het 18-jarige talent zal dit jaar bij een aantal Grands Prix aanwezig zijn om zo te kijken hoe het team in een raceweekend werkt. Ook maakt hij onderdeel uit van het driver development programme, waardoor hij dezelfde training zal ondergaan als Pedro de la Rosa en Kamui Kobayashi.

"We zien deze samenwerking als een soort van sponsoring," meldt teambaas Peter Sauber. "Tegenwoordig kan je jonge coureurs die hun voet tussen de deur van de Formule 1 willen zetten slechts beperkt helpen. Het aantal testdagen is gelimiteerd en daarom is het belangrijk dat op die dagen de racecoureurs in de auto zitten. Echter, de wereld van de Formule 1 is zo complex dat je ook met luisteren en kijken al enorm veel kan leren. Die kans geven we Esteban en bovendien brengen we hem fysiek gezien naar Formule 1-niveau."

"Ik voelde me op mijn gemak tijdens de young drivers-test in december vorig jaar en genoot van elke seconde, maar ik merkte ook dat ik nog veel moet leren voordat ik een goede Formule 1-coureur kan worden," zo zegt Gutièrrez. "Ervaring achter het stuur is natuurlijk het belangrijkste, maar ik maak me geen illusies. Ik ben al blij dat Sauber me het vertrouwen voor een kijkje achter de schermen geeft en me in staat stelt om de sport te leren kennen. Ik krijg ook een instructeur met wie ik hard ga trainen, wat ongetwijfeld helpt bij het bereiken van mijn doelen in de GP3 Series."

Gutièrrez zal in de GP3 gaan rijden voor het team van ART Grand Prix. Zeven van de acht races in deze raceklasse zullen in het voorprogramma van de Formule 1 zijn.

Guitar Hero: Van Halen

De Guitar Hero-serie bestaat nu al enkele jaren en veel mensen hebben al eens een plastic gitaartje in hun handen gehad en voor rockster gespeeld. Dat sommigen Activision verwijten de serie uit te melken is te begrijpen, omdat Guitar Hero: Van Halen alweer het tiende deel in de serie is in vier jaar tijd (DS spin-offs niet meegerekend). Gaat Van Halen de wereld nog een keer op zijn kop zetten of hadden deze bejaarde rocksterren beter met pensioen kunnen blijven.

Vettel: "Geen probleem met betrouwbaarheid"

Sebastian Vettel ontkent dat de technische problemen waar Red Bull Racing deze testperiode mee kampte van ernstige aard zijn. De Duitser zegt dat de keren dat de bolide stilvalt meestal uit voorzorg zijn om zo later goed te kunnen bekijken wat het probleem was waar de auto op dat moment mee kampte.

"Ik maak me geen zorgen. Het is natuurlijk niet leuk om stil te vallen, maar soms stop je de auto wanneer je op de data ziet dat er iets mis is. In een race zou je natuurlijk gewoon doorgaan en soms blijkt het achteraf ook mee te vallen, maar is het wel beter om de auto te stoppen en in de garage eens goed te kijken wat er aan de hand is," zei Vettel na afloop van de tweede testdag in Barcelona. "Ik denk echter niet dat we ons zorgen hoeven te maken over de betrouwbaarheid. Alles waar we last van hebben gehad, is redelijk normaal, aangezien alles aan de auto nieuw is."

Uitslagen Jupiler League speelronde 29

Dit weekend werd in de Jupiler League de 29e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende maandag.

De Graafschap heeft vanavond goede zaken gedaan door thuis te winnen met 3-1 van nummer vijf  Excelsior te winnen, daar waar de concurrenten punten lieten liggen. De Graafschap kwam al na twee minuten op voorsprong via De Ridder, waarna het tot de zeventigste minuut duurde voordat Bargas er 2-0 van maakte. Excelsior leek in de 82e minuut terug te komen nadat Mokotjo er 2-1 van maakte, maar El Hassnaoui gooide in de 89e minuut de wedstrijd definitief in het slot door de 3-1 binnen te tikken.

Nummer twee Go Ahead Eagles speelde doelpuntloos gelijk op bezoek bij MVV, waardoor de ploeg uit Deventer nu met een wedstrijd minder zeven punten achterstand heeft. Nummer drie FC Zwolle speelde ook gelijk. Thuis tegen FC Den Bosch kwam de ploeg in de 32e minuut via Schreurs op voorsprong, Kousemaker maakte namens FC Den Bosch in de 68e minuut de 1-1.

sc Cambuur wist wel weer eens te winnen, het versloeg FC Emmen uit met 2-4. Veel wedstrijden van Cambuur werden de laatste tijd afgelast, waardoor de Friezen nu op de vierde plek staan. De ploeg heeft evenveel verliespunten als nummer twee Go Ahead Eagles.

In de staart van de ranglijst speelden de laatste twee ploegen, FC Oss en Fortuna Sittard tegen elkaar. FC Oss kwam vlak na rust via Zafarin op een 1-0 voorsprongychl, in de negentigste minuut maakte Fortuna Sittard pas de gelijkmaker via Rychlik.

FC Volendam, vorig seizoen nog actief in de Eredivisie verloor met maar liefst 5-2 van Helmond Sport. Tot de 82e minuut stond het nog 2-2, daarna zorgden Voskamp, Habraken en Lettinga voor de winst van Helmond Sport. Voskamp scoorde al eerder in de wedstrijd en staat nu alleen bovenaan de topscorerslijst.

Ajax-huurling Manucharyan bewees weer eens zijn waarde voor AGOVV Apeldoorn. Hij zorgde vlak voor rust voor de winnende treffer in het duel op bezoek bij Telstar (1-2). FC Eindhoven verloor met 3-1 van FC Omniworld, en zag De Graafschap voorbij komen in de stand pm de derde periode.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Telstar AGOVV Apeldoorn 1-2
RBC Roosendaal BV Veendam 2-2
FC Omniworld FC Eindhoven 3-1
FC Emmen SC Cambuur 2-4
FC Oss Fortuna Sittard 1-1
FC Zwolle FC Den Bosch 1-1
Helmond Sport FC Volendam 5-2
De Graafschap Excelsior 3-1
MVV Go Ahead Eagles 0-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 De Graafschap 28 18 6 4 60 56 - 23
2 Go Ahead Eagles 27 15 8 4 53 44 - 20
3 FC Zwolle 28 15 6 7 51 44 - 29
4 SC Cambuur 25 13 8 4 47 53 - 39
5 Excelsior 27 14 4 9 46 51 - 36
6 AGOVV Apeldoorn 26 12 8 6 44 46 - 36
7 Helmond Sport 27 13 5 9 44 55 - 43
8 FC Den Bosch 27 9 10 8 37 48 - 40
9 RBC Roosendaal 28 10 7 11 37 34 - 40
10 MVV 27 10 6 11 36 44 - 50
11 FC Dordrecht 25 10 3 12 33 44 - 41
12 BV Veendam 24 8 8 8 32 37 - 35
13 FC Eindhoven 26 9 5 12 32 48 - 59
14 FC Omniworld 27 8 5 14 29 30 - 48
15 FC Volendam 27 6 10 11 28 46 - 56
16 Telstar 27 6 5 16 23 35 - 50
17 FC Emmen 25 6 4 15 22 31 - 57
18 Fortuna Sittard 27 5 7 15 22 23 - 45
19 FC Oss 24 3 7 14 16 26 - 48


Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Voskamp Helmond Sport 18
2 Caracciolo FC Den Bosch 16
= Plet Telstar 16
4 Mark de Vries SC Cambuur 14
5 Ars RBC Roosendaal 13
= Chadli AGOVV Apeldoorn 13
= Gomez MVV 13
8 Bargas De Graafschap 12
= De Leeuw BV Veendam 12
10 Manucharyan AGOVV Apeldoorn, Haarlem 11


Programma:

Datum Thuis Uit
ma 1/3 BV Veendam FC Eindhoven
ma 1/3 FC Emmen FC Oss
ma 1/3 SC Cambuur Fortuna Sittard
ma 1/3 FC Dordrecht FC Den Bosch

Nederland behaalt 100 gouden medailles

Met de gouden medaille van Nicolien Sauerbreij bij de parallelreuzenslalom op de snowboard heeft Nederland zijn honderdste gouden medaille op de Olympische Spelen weten te pakken.

De eerste gouden medaille die Nederland won was op de Spelen van 1920 in Antwerpen op het onderdeel zeilen. Negentig jaar later zorgt Sauerbreij voor de honderdste medaille. 71 van de honderd medailles zijn behaald op de Zomerspelen, de resterende 29 op de Winterspelen. Van de 29 gouden plakken op de Winterspelen is die van Sauerbreij de eerste voor Nederland in de sneeuw, en ook de eerste die niet op de schaatsbaan behaald is.

Voor de Spelen in Vancouver betekent de medaille van Sauerbreij het vierde goud. Schaatsers Sven Kramer (5.000 meter), Mark Tuitert (1.500 meter) en Ireen Wüst (1.500 meter) gingen haar voor.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.