'Verbod hoofddoekjes Wilders kan niet'

Het dragen van hoofddoekjes bij gemeentelijke instellingen verbieden zoals PVV-leider Geert Wilders voorstelde, mag zo goed als zeker niet. Dat zeggen twee hoogleraren en strafrechtadvocaat Gerard Spong, een van degenen die eerder aangifte deed tegen Wilders wegens haatzaaien, vandaag in NRC Handelsblad.

Wilders zei donderdag in Almere dat hij een verbod op hoofddoekjes in gemeentelijke instellingen wil. Het hoofddoekverbod wordt de belangrijkste inzet voor de collegeonderhandelingen in Almere en Den Haag, waar de PVV meedoet aan de gemeentelijke verkiezingen, beloofde Wilders.

Maar volgens hoogleraar staatsrecht bij de Universitet van Amsterdam Jit Peters, hoogleraar rechten van de mens bij de Universiteit van Utrecht Jenny Goldschmidt en strafrechtadvocaat Gerard Spong is zo'n verbod in strijd met het gelijkheidsbeginsel en met de vrijheid van godsdienst.

Het verbod is in strijd met verschillende grondrechten, stellen zij. Zo worden in het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten staten verboden minderheden te verhinderen hun eigen cultuur te beleven en zou het verbod het recht op gelijke behandeling tussen man en vrouw aantasten, aangezien het alleen vrouwen zou treffen.