IJshockeyers Canada naar finale tegen VS

Denny (nyny83)

De ijshockeyers van Canada hebben zoals verwacht de halve finale tegen Slowakije gewonnen. Het leek relatief eenvoudig te gaan met een 3-0 voorsprong, maar aan het einde van de wedstrijd kwamen de Slowaken goed terug en kregen zij nog enkele kansen op de 3-3.

Canada opende de score via Patrick Marleau. Hij veranderde een hard afstandsschot van Shea Weber van richting. De goal moest nog even worden gereviewed om te controleren of hij de puck onder de hoogte van de lat raakte, anders zou hij worden afgekeurd. Dit was echter niet het geval, dus het stadion kon feestvieren. Nog geen twee minuten later was het weer raak via Brendan Morrow. Ook Morrow veranderde een afstandsschot van richting, maar dit keer was Chris Pronger de schutter.

De Slowaken leken machteloos en leken weinig terug te kunnen doen; de eerste tien scoringskansen waren voor Team Canada. De 3-0 in de tweede periode was een logisch gevolg. Ook Ryan Getzlaf kon ongehinderd van dichtbij scoren. "Onze dekking vlakbij het net was beneden de maat. Daarom moesten we alles goedmaken in de laatste paar minuten", aldus Slowakije-coach Jan Filc. 

In de derde periode leek het Canadese publiek het wel te geloven met spreekkoren als 'We want USA' en 'We want the gold', maar de Slowaken gaven zich nog niet zomaar gewonnen. Eerst wist verdediger Lubomir Visnovsky te scoren met een backhander via de benen van goalie Roberto Luongo. Met nog vijf minuten te spelen maakte Michal Handzus de 3-2 door een puck uit de lucht in het doel te slaan.Vervolgens gingen de Slowaken erin geloven en werden de Canadezen steeds meer achteruit gedrukt.

Luongo moest deze wedstrijd twee goals toestaan in negentien schoten op doel, maar maakte wel een hele belangrijke redding vlak voor tijd. Met nog enkele seconden op de klok kreeg Pavol Demitra een open kans voor een vrijwel leeg doel, maar in een ultieme duik wist Luongo nog net zijn hand een klein stukje tegen de puck te krijgen waardoor hij voorlangs vloog en het publiek opgelucht adem kon halen. "Dit was weer een goede ervaring. Zo'n wedstrijd laat weer zien dat je altijd de volle zestig minuten geconcentreerd moet blijven, anders win je gewoon niet. Daar zijn de teams op dit niveau te goed voor," besloot Canada-coach Mike Babcock.