'Tolerantie buitenspelende kinderen brokkelt af'

De tolerantie voor buitenspelende kinderen lijkt af te brokkelen. Steeds vaker zijn geluiden te horen dat buurtbewoners geen overlast dulden van buitenspelende kinderen, hoewel het hierbij vaak gaat om incidenten. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Qrius in opdracht van Jantje Beton blijkt dat een op de tien kinderen niet buiten speelt, omdat ze worden weggestuurd door mensen bij hun in de straat.

"Wij constateren inderdaad dat we daar wat aan moeten doen", zegt een woordvoerder van Jantje Beton vandaag. Volgens Jantje Beton is het belangrijk voor iedereen in een buurt dat kinderen er gewoon buiten kunnen spelen. "Als kinderen er kunnen spelen, wordt een woonwijk als veel prettiger ervaren."

Jantje Beton probeert met verschillende partijen, waaronder kinderen, buurtbewoners, scholen en gemeenten, afspraken te maken om ervoor te zorgen dat kinderen in wijken er op een prettige manier buiten kunnen spelen. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar het verkeer. Het onderzoek onder ruim vierhonderd kinderen tussen 6 en 11 jaar wijst uit dat een op de tien kinderen niet buiten kan spelen, omdat het te druk en gevaarlijk is op straat door het verkeer.

Een op de tien kinderen durft daarnaast niet buiten te spelen uit angst gepest te worden door andere kinderen. Deze getallen zijn niet cumulatief: een kind dat niet buiten speelt omdat het bang is gepest te worden kan ook hebben aangegeven eveneens niet buiten te spelen vanwege gevaarlijk verkeer.

Het onderzoek wijst verder uit dat buitenspelen belangrijk is in het leven van kinderen. Bijna zestig procent van de kinderen heeft buitenspelen in zijn top drie staan van favoriete bezigheden. Tachtig procent van de kinderen geeft aan graag te willen meebeslissen over buitenspeelmogelijkheden, terwijl slechts aan acht procent van de kinderen ooit een mening is gevraagd. Maandag start de collecteweek van Jantje Beton.

"Hou op met dat geschreeuw!" (foto: Novum)