[Six Nations] Italië boekt verrassende overwinning op Schotland

Tijdens het weekend van vrijdag 26 februari en zaterdag 27 februari vonden de derde serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een kort verslag van de wedstrijd tussen Italië en Schotland.

Italië - Schotland 16-12

In een overvol Stadio Flaminio heeft Italië voor een verrassing gezorgd door Schotland te verslaan. Italië en Schotland begonnen allebei met aanvallende intenties aan de wedstrijd, maar ondanks het mooie weer lieten spelers aan beide kanten nog vaak de bal uit de vingers glippen. Twee foutjes aan de Schotse zijde zorgden voor twee penalty's die door Mirco Bergamasco werden benut. Schotland nam hierna het initiatief over en zocht de aanval, maar ondanks 22 aanvallen slaagden de Schotten er maar niet in om door de Italiaanse defensie te komen. Na 33 minuten wist Schotland via man of the match Dan Parks gelijk te maken. Hij wist na de Italiaanse penalty's ook twee penalty's te benutten. Na de gelijke stand besloot Schotland nog éénmaal aan te zetten voor de rust. Italië had de mazzel dat Josh Sole niet naar de sin bin werd gestuurd door de Engelse scheidsrechter Dan Pearson, maar Schotland kreeg wel nog een penalty welke echter gemist werd door Parks.

Direct na de rust kwam Italië weer op voorsprong door nog een benutte penalty van Mirco Bergamasco. Schotland zette weer aan en ze leken via Allan Jacobsen een try te maken, maar doordat Mauro Bergamasco zijn hand onder de bal wist te krijgen ging dat feestje niet door. Schotland raakte niet ontmoedigd en bleven aanvallen, maar de Italiaanse verdediging kraakte niet en Parks besloot om dan maar via een drop goal te scoren. Italië bleef geloven in een stunt en leek via Mirco Bergamasco een try te maken. Hij wipte de bal over Southall heen, die hem vervolgens blokte, waardoor de Italiaanse try Schotland nog even bespaard bleef.

In de tegenaanval kreeg Schotland nog een penalty die nu ook weer benut werd door Parks, maar direct vanaf de aftrap stormden de Italianen weer naar voren toe. Gonzalo Canale slalomde tussen een hoop Schotten door toen hij enkele meters voor de trylijn eindelijk neer werd gehaald, maar terwijl hij naar de grond werd getrokken kon hij de bal bij invaller Canavosio krijgen die tussen de palen doorrende en de bal op de grond drukte. Mirco Bergamasco kon de makkelijke conversie vervolgens benutten. Hoewel de Schotten het nog wel probeerden kwam de overwinning voor de Italianen niet meer in gevaar. Zodoende wisten ze voor het eerst in twee jaar tijd weer een wedstrijd tijdens de Six Nations te winnen. Schotland zit in deze competitie nog altijd zonder overwinning.

Italië
Try: Canavosio
Conversie: Mirco Bergamasco
Penalty's: Mirco Bergamasco (3)

Schotland
Penalty's: Parks (3)
Drop goal: Parks