BioShock 2

Victor (albedo)

Bioshock2 logo

Met de eerste BioShock schonk ontwikkelaar 2K Marin ons een prachtige wereld met een unieke stijl. De oudbolligheid van Rapture sprak tot de verbeelding. Daarbij zorgden de vervallen staat waarin de stad verkeerde en de gestoorde inwoners ervoor dat de onderwaterwereld onheilspellend en fascinerend tegelijk was. Nu keren we terug naar deze wereld, maar dit maal in de schoenen van één van de gevaarlijkste wezens uit het eerste deel, een Big Daddy.

Zoals gezegd ben je deze keer een Big Daddy (een sterke kerel in een koperen duikerspak), de allereerste Big Daddy om precies te zien. Als je ontwaakt is Rapture een chaos. Een dame genaamd Sofia Lamb wil van de stad het Utopia maken die het eigenlijk had moeten zijn. Hiervoor heeft ze ADAM nodig, een genetische substantie die de stad nodig heeft om goed te functioneren. Om ADAM te verzamelen zijn Little Sisters (gemuteerde meisjes) nodig. Helaas voor Sofia zijn er geen Little Sisters meer, ze besluit daarom meisjes uit de bovenwereld te halen. De schepper van de lieftalige meisjes met gloeiende ogen, dokter Tenenbaum is het hier echter niet mee eens. Ze heeft je daarom weer tot leven gebracht, met de hoop dat jij een einde maakt aan deze waanzin. Het verhaal in BioShock 2 is erg boeiend en doordat je keuzes maakt die het verhaal beïnvloeden heb je gelijk een reden om het spel vaker door te spelen. In het hele spel vind je audiodagboeken die veel achtergrondinfromatie verschaffen. Gaandeweg leer je meer over jezelf en de Little Sisters, daarbij heeft het verhaal een paar opvallende plotwendingen die het geheel spannend houden.
Bioshock2_1
Door je in de schoenen van een Big Daddy te plaatsen biedt het spel een wezenlijk andere ervaring dan zijn voorganger. Je bent veel logger en iedere stap die je maakt voel je. Als Big D zijnde heb je een drilboor aan je rechterhand, een mêleewapen dat goed van pas komt. Helemaal met enkele upgrades is de boor een trouwe vriend waarmee je zonder pardon splicers (de gemuteerde inwoners van Rapture) een kopje kleiner maakt. Later vind je steeds meer wapens om je boor mee te vervangen zoals een dubbelloops shotgun, een machine gun en een rivet gun (nagelpistool). Daarnaast gebruik je met je linkerhand plasmids. Dit zijn een soort 'magische' krachten die je vindt of koopt. Zo kun je vijanden een stroomschok geven, zodat ze verstijfd blijven staan, of in de brand steken met een vuur-plasmid waardoor hun gezondheid blijft afnemen. Je krijgt ook een plasmid waarmee je objecten kunt optillen om ze naar vijanden te smijten. Naast alle schietijzers krijg je een Hacking Tool. Met dit pistool schiet je een dart op bijvoorbeeld een bewakingscamera of turret om ze volgens te hacken en voor jou te laten werken. Daarnaast kun je automaten (voor het kopen van wapens en items) hacken, waardoor de prijzen omlaag gaan. Verder zijn er 'gene tonics' die je koppelt aan je Big Daddy. Deze tonics hebben verschillende effecten; zo zijn er tonics die je hacking-skills verbeteren, tonics die je aanvallen sterker maken en tonics die zorgen dat items meer effect hebben.

De vijanden bestaan voornamelijk uit splicers, die in dit deel nog agressiever en sterker zijn. Vooral in een groep weten ze het je lastig te maken. Daarnaast zijn er verschillende Big Daddy's waar je mee te kampen krijgt. Om je plasmids te upgraden heb je ADAM nodig en om ADAM te verzamelen heb je een Little Sister nodig, die worden beschermd door, je raadt het al, Big Daddy's. Om zo'n kleine meid te bemachtigen moet je eerst haar Big Daddy uit de weg ruimen, wat vaak een hele klus is. Het vergaren van ADAM gaat ook niet van een leien dakje. De Little Sister heeft een grote spuit waarmee ze het spul uit een lijk zuigt. Terwijl ze dit doet komen de splicers als vliegen op haar af. Het is dus verstandig goed voorbereid te zijn voordat je Lil' S aan het werk zet. Net als in het eerste deel bepaal je het lot van de Little Sister. Red je haar of ga je voor een flinke dosis extra ADAM door haar te oogsten. Of je nu kiest voor redden of oogsten, na je beslissing krijg je meestal te maken met een Big Sister. Deze nieuwe vijand is een soort vrouwelijke variant van de Big Daddy, alleen veel sneller en ze kan plasmids gebruiken. Weet je haar te verslaan dan kun je haar lichaam plunderen voor ADAM en wat nuttig items. Overigens zijn alle lichamen van verslagen vijanden te doorzoeken voor extra munitie, geld en eten.