Daar gaan we weer

Het stomste bericht dat ik deze week onder ogen heb gekregen, is van een Britse politiechef (Roger Bartlett uit Barnstaple, Devon), die beweert dat bidden helpt tegen criminaliteit en ander onheil, zoals verkeersongelukken. Ik weet al lang dat mensen in staat zijn de stomste dingen te zeggen, ik heb er zelf ook wel een handje van zo nu en dan. Maar dat de stupiditeit zover kan gaan is echt niet te geloven.

Laat ik beginnen te zeggen, dat ik zelf een diepgelovig persoon ben. Niet religieus, maar gelovig. Ik weet zeker dat er een hogere macht is dan de mens, al is het bewijs nog steeds niet geleverd. Maar ik weet ook zeker, dat die hogere macht zich momenteel niet met ons bemoeit. God (m/v) is niet geïnteresseerd in ons wel en wee, hij/zij heeft andere besognes. Hij/zij laat ons volledig aan ons lot over. Ik ga daar nog wel eens wat meer over vertellen, maar nu gaat het even over die politiechef.

Deze man en zijn medestanders geloven dus, dat als we maar genoeg bidden er vanzelf minder criminelen zijn, of dat we gebeden kunnen inzetten in plaats van kogels, om klojo’s met criminele plannen tegen te houden. Ook stond er in het artikel, dat door het bidden van zijn agenten er minder verkeersdoden te betreuren zijn.
Het zou erg mooi zijn als het zo werkte. Maar wat deze brave borst imbeciel doet, is zijn ogen sluiten voor de realiteit. Dat is een eigenschap, die ik bij mensen die een of andere religie aanhangen vaker heb waargenomen. De reden hiervoor lijkt te zijn, dat het je als mens ontslaat van je verantwoordelijkheid. Je hoeft niets meer te beredeneren, je kunt gewoon god (m/v) de schuld geven van alles wat niet lukt. Reuze makkelijk. En zo bezien is een religie aanhangen dus gewoon geestelijke luiheid. Je hoeft verder nergens over na te denken, het is god’s (m/v) wil.
Inch’ Allah!

Een heel ander bericht, onlangs, ging over het instorten van een minaret in Marokko, waardoor vele gelovigen zijn omgekomen. Het maakt mij niet uit, of het er 5 of 50 waren, al was het er maar 1, dan is het al wreed genoeg! Nota bene wordt op die plaats gebeden dat het een lieve lust is, en het antwoord van god (m/v) is zijn/haar aanhangers te verpletteren met een lawine van stenen! En maar volhouden, dat god (m/v) goed is, en barmhartig en vol liefde voor zijn/haar schepping, de mens. Of mag ik uit het instorten van die minaret afleiden, dat ook god (m/v) een hekel aan  Marokkanen heeft gekregen? Fijne god (m/v). Doe mij er ook zo een, alstublieft!

De realiteit is, dat het allemaal noch toeval is, noch goddelijk ingrijpen. Als in Devon de criminaliteit daalt, dan komt dat niet door bemoeienis van ene god (m/v), maar bijvoorbeeld, doordat de criminelen door hebben, dat er niets te halen valt en ze dus beter naar Manchester of London kunnen uitwijken, waar de misdaad inderdaad nog dagelijks stijgt. En dat er minder verkeersdoden vallen, komt misschien wel omdat de inwoners meer buitenlandse auto’s kopen, in plaats van de onveilige wrakken die de Britse auto-industrie uitbraakt. Of ze rijden minder, omdat de benzine niet meer te betalen is. Ik  noem maar een dwarsstraat.
Het instorten van een minaret is te verklaren door de verwaarlozing van gebouwen, die door de tand des tijds worden aangetast en vroeg of laat omflikkeren. In dit geval beetje laat, ik las dat het bouwwerk al 400 jaar oud was, en dat de trigger een hevige regenbui was.
En de Zwitsers, die het bouwen van minaretten verbieden, krijgen een jihad aan hun broek, terwijl ze eigenlijk aan de veiligheid van de gelovigen bijdragen!

Toch ga ik nu ook maar weer eens bidden, denk ik. Voor verlossing van figuren als die Britse politiechef, want ik moet er niet aan denken, dat er hier ook van die idioten iets te vertellen krijgen. Eeuwen gevochten om kerk en staat te scheiden, en dan komt er weer iemand uitleggen dat god (m/v) politiewerk doet. En het maakt niet uit of de betrokkene katholiek, anglicaans, protestants of mohammedaans is, ze volgen allemaal hetzelfde waanidee. Namelijk dat er een god (m/v) is, die voor alles verantwoordelijk is, en alles regelt.

Religie is een soort dooddoener, waar alles mee te rechtvaardigen valt, door gewoon god (m/v) als schuldige voor alles aan te wijzen. Zo kan ook een crimineel zijn daden rechtvaardigen, door te zeggen dat god (m/v/) hem niet geholpen heeft een beter mens te worden. Maar dat accepteren we dan ineens weer niet. Gelul dus.
Iedereen mag natuurlijk geloven wat hij wil. Vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting, vrijheid in het algemeen, zijn wat mij betreft heilig. Maar juist daarom waak ik ervoor, dat we door religieuze waan worden overspoeld. Want het eerste wat een beetje religie doet, is individuele vrijheid afpakken.

Misschien overdrijf ik het gevaar van incidenten. Ik heb wel iets met lekker uitvergroten, gewoon voor de lol. Een soort butterfly-effect bedenken. Ik voorzie grote omwentelingen, als die achterlijke ideeën worden overgenomen.
De evolutie gaat ineens niet meer vooruit, maar achteruit. We gaan weer terug naar de middeleeuwen, vooral als de aanhangers van het verkeerde godsbeeld een meerderheid behalen. Wie niet gelooft dat hun god (m/v) het dagelijks leven bestiert komt op de brandstapel. Wie niet overal de hand van god (m/v) inziet is een ketter en wordt overgeleverd aan de inquisitie.

Zover is het nog niet, en waarschijnlijk blijft dat schrikbeeld van mij uit.
Ik blijf echter naar rationele verklaringen zoeken voor aardse zaken. Dat ben ik aan mijn status van redelijk denkend wezen verplicht, vind ik. En dat zou die politiemeneer in Engeland en vele anderen eigenlijk ook moeten doen. Mijn hoop is er op gevestigd, dat er altijd voldoende verstandige mensen zullen zijn, die net als ik niet in sprookjes geloven.

En verder gaan ze hun goddelijke gang maar.
Laat ze maar bidden, voor mijn part 5 keer per dag.
Maar wel in hun eigen tijd, alstublieft.