Zware aardbeving treft Chili

Chili is vandaag getroffen door een zeer zware aardbeving. De beving had een kracht van 8,3 op de schaal van Richter.

Het epicentrum lag in het Andesgebergte, dik driehonderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Santiago. Daar zou de schok ook voelbaar zijn geweest. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Update 14:17 uur

De Chileense minister van Binnenlandse Zaken van Chili, Edmundo Perez Yamo, heeft inmiddels laten weten dat er 78 doden zijn. Chileense ooggetuigen melden dat de beving minstens twee minuten heeft geduurd, zo staat te lezen in NRC Handelsblad.

Het epicentrum van de beving lag ongeveer honderd kilometer ten noorden van de derde stad van Chili, Concepción. In deze omgeving wonen meer dan een half miljoen mensen. Ook in de hoofdstad Santiago was de beving goed te merken. Het vliegveld is daar gesloten en gebouwen zijn ingestort.

Door de aardbeving is de stroom in het zwaarst getroffen gebied uitgevallen, waardoor berichten over de schade daar schaars zijn. Het is nagenoeg onmogelijk voor de bewoners om contact te maken met de buitenwereld.

Door de aardbeving is er ook een tsunami opgewekt. Golven met een hoogte van 1,29 meter werden gemeten bij de tweede stad van Chili, Valparaiso. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS kunnen deze een verwoestende werking hebben. Of er ook doden zijn gevallen door de tsunami, is nog niet bekend. Lokale media laten wel weten dat er ernstige schade is aangericht door de tsunami op de eilandengroep Juan Fernandez. Deze ligt tussen het Chileense vaste land en Paaseiland.

Uit angst voor een tsunami wordt de kuststrook van Paaseiland momenteel ontruimd, maakte president Michelle Bachelet van Chili bekend. Op Paaseiland wonen ongeveer vierduizend mensen en het eiland ligt op ruim 3500 kilometer van het Chileense vasteland. Ook voor Chili en het noordelijke buureiland Peru is een tsunamialarm uitgegeven door het Tsunamiwaarschuwingscentrum. Het alarm is al uitgebreid voor alle landen rondom de Stille Oceaan.

Momenteel is er een schip op weg naar het hoofdeiland van de archipel, Robinson Crusoe.

Zware aardbeving treft Chili (foto: Novum)