PSV en Ajax financieel gedupeerd door UEFA

PSV en Ajax zijn niet alleen sportief getroffen door de uitschakeling in de Europa League. De teams moeten ook op financieel vlak hun wonden likken.

Door onvolledige informatie van de UEFA incasseren PSV en Ajax een tegenvaller van bijna drie miljoen euro. "In november ontvingen we een schrijven uit Zwitserland, waarin andere bedragen stonden dan in het rekenvoorbeeld van juni of juli. Het was veel minder rooskleurig", jammert financieel directeur Jeroen Slop van Ajax in De Telegraaf.

Grootste oorzaak van de tegenvallende inkomsten was de marketpool. "Doordat RTL en Eredivisie Live veel minder betalen voor de uitzendrechten dan verwacht en de grotere landen er bij het uitkeren van de televisie- en reclamegelden beduidend gunstiger vanaf kwamen dan Nederland, ontvangen we ongeveer slechts een zevende van het bedrag dat was voorgespiegeld", aldus Slop.

PSV begrootte vijf miljoen euro aan Europese inkomsten. "Maar dat halen we bij lange na niet", erkent algemeen directeur Jan Reker. Het huidige bedrag ligt rond de drie miljoen euro. "We kregen te horen dat er voor de clubs in de groepsfase 27 miljoen euro beschikbaar was. Als je dat deelt door de 48 deelnemers aan die ronde, kom je op ruim 5,5 ton per club. Wij dachten dat ook de UEFA-coëfficiëntenranglijst nog een rol zou spelen. Daarom hebben we in totaal een bedrag van bijna één miljoen uit de marketpool begroot, maar uiteindelijk kregen we maar 75.000 euro."

"De UEFA heeft de clubs niet duidelijk gemaakt dat de hoogte van het bedrag dat de nationale zendgemachtigde betaalt voor de rechten, bepalend is voor de verdeling. Daar zijn we dus mooi klaar mee", aldus Reker.