Polen runnen bedelcentrale

Ferdinand (Ferdo)

Werkloze Polen in Nederland hebben een alternatieve manier gevonden om toch geld te verdienen: bedelen bij winkelend publiek. Er is zelfs een heuse bedelcentrale opgezet die groepen Polen met busjes afzet bij winkelcentra alwaar ze aan het bedelen slaan tot ze aan het einde van de dag weer worden opgehaald. Een deel van hun dagopbrengst staan ze af aan de chauffeur van het busje. De bedelcentrale is de afgelopen tijd actief geweest in plaatsen als Assen, Apeldoorn, Arnhem, Ede en Utrecht. 

De Polen zijn als arbeiders naar Nederland gekomen, maar komen door de recessie niet meer aan de bak in de land- en tuinbouw. Terugkeer naar hun eigen land is geen optie omdat de economische situatie daar slechter is dan in Nederland. De Polen verblijven, als ze al onderdak hebben, in eenvoudige caravans en barakken.

De laatste tijd is het aantal dakloze Polen in Nederland toegenomen. "Door de crisis krijgen we steeds meer Polen in de opvang", zo meldt een woordvoerder van het Leger des Heils. Het toezicht op de dakloze Polen is eerder verscherpt door de inmiddels afgetreden staatssecretaris van Volksgezondheid, Jet Bussemaker.