Zuid-Korea wint olympisch schaatsklassement

Voorafgaand aan de Olympische Spelen in Vancouver had niemand gedacht dat een Aziatisch land het olympisch schaatsklassement zou winnen. Toch is dat nu gebeurd, aangezien Zuid-Korea niet meer achterhaald kan worden.

De Zuid-Koreaanse afvaardiging pakte met Sheung-Hoon Lee (10.000 meter), Tae-Bum Mo (500 meter, mannen) en Sang-Hwa Lee (500 meter, vrouwen) een gouden medaille. Daarnaast waren Sheung-Hoon Lee en Mo ook nog eens goed voor een zilveren plak op respectievelijk de 5.000 meter en 1.000 meter. Hierdoor werd Zuid-Korea eerste in het schaatsklassement en liet Nederland, Canada en de Verenigde Staten achter zich.

De Nederlandse schaatsers waren in Vancouver wel succesvol en pakten eveneens drie gouden medailles (Sven Kramer, Mark Tuitert en Ireen Wüst). Er werd echter maar één zilveren plak (Annette Gerritsen) behaald, wat tevens één medaille minder dan wat de Zuid-Koreanen behaalden. Verder sleepte Nederland ook nog twee bronzen plakken (Laurine van Riessen en Bob de Jong) in de wacht, waar er vanavond nog één aan toegevoegd kan worden. Dat hangt dan wel af van de prestatie van de ploegenachtervolging bij de mannen. Nederland moet het in de strijd om het brons opnemen tegen Noorwegen.

De Verenigde Staten kunnen overigens ook nog op drie gouden medailles uitkomen. Zij hebben bij de ploegenachtervolging nog twee ijzers in het vuur. Zowel de dames als de heren maken nog kans op olympisch eremetaal. Tot op heden pakte alleen Shani Davis een gouden plak bij het schaatsen.

Toch kunnen de Amerikanen Zuid-Korea niet meer van de eerste plaats stoten, aangezien zij in het olympisch schaatsklassement slecht één keer zilver en één keer brons wonnen.