DVD: Crossing over

Emigrant - zn m / v emigrant (-en mv), emigrante (-n, -s mv) [emiˈxrɑnt, emiˈxrɑntə] iemand die zijn eigen land verlaat om in een ander land te gaan wonen. Crossing Over gaat over een zestal mensen die naar het land van de onbegrensde mogelijkheden zijn gekomen. Om te kunnen werken en wonen in Amerika heb je echter de wel bekende Greencard nodig. En die krijg je natuurlijk niet zomaar.

In deze film lopen verschillende levens door elkaar heen. Harrison Ford die een immigratie-agent speelt in dit verhaal rolt verschillende bedrijven op die illegalen laat werken op hun werkvloer. Zo ontmoet hij de 25 jarige Mexicaanse Mireya. Zij werkt in een textielfabriek en wordt ondanks dat ze haar zoon, die nog ergens alleen thuis heeft zitten, uitgezet naar haar geboorteland. Een stel uit Australie heeft hele andere plannen om aan hun green cards te komen. Claire die graag actrice wil worden in Hollywood komt in aanraking met iemand van het immigratiebureau en zij denkt dat ze haar vergunning wel zal verdienen door op haar rug te gaan liggen. Gavin speelt het meer op geloof maar of dat nou de goede oplossing is? Naast deze verhaallijnen loopt ook nog die van Hamid. Hij is de partner van Max (Harrison Ford). Zijn familie wordt binnenkort geneutraliseerd, maar net voor dat gaat gebeuren wordt zijn zus, die in Amerika is geboren en dus officieel Amerikaanse is, vermoord. De vraag is door wie. Puur toeval, of heeft het toch te maken met zijn geloof.

Regisseur Wayne Kramer kan als geen ander weten hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Hij verliet zijn geboorteland Zuid-Afrika om het helemaal te gaan maken in Hollywood. Het is dan ook een beetje teleurstellend dat deze film geen diepgang heeft gevonden. De verhalenlijnen van de karakters zijn te oppervlakkig en de emoties komen dan ook niet over op de kijker. Je wordt niet meegesleept in dit verhaal, het boeit totaal niet. Dit terwijl juist dit gevoelige onderwerp meer in zijn mars heeft zitten. Ook de rol van Harrison Ford is helemaal niet uitgewerkt. Oké, hij werkt als immigratiepolitieagent maar waarom hij dit werk nou is gaan doen, en waarom hij zo gedreven is in het vinden van de Mexicaanse Mireya wordt totaal niet duidelijk. Het is het allemaal net niet als je het ons vraagt. De manier waarop de film is gemaakt doet erg denken aan Choas en Fragments. Een typische mozaïekfilm. Alleen aan deze is geen touw vast te knopen. Natuurlijk is niet alles complete bagger. Het moment dat Gavin overtuigend probeert Hebreeuws te zingen is best komisch. Helemaal als hij daarbij bijna door de mand valt. Ook het moment tussen de Chineze Justin en Hamid in de avondwinkel is best spannend te noemen. Juist door dit soort zeldzame moment in de film verdiend hij toch nog twee sterren.