Kowalczyk wint 30 kilometer langlaufen

Justina Kowalczyk heeft bij de Olympische Spelen in Vancouver het laatste nummer bij het langlaufen bij de vrouwen gewonnen. De Poolse won in de sprint van de 30 kilometer klassiek van de Noorse Marit Björgen. Het brons ging naar de Finse Aino-Kaisa Saarinen.

De wedstrijd bij de vrouwen was lange tijd een van een kopgroep van twaalf langlaufsters die een ruime voorsprong op de tweede groep hadden. Deze groep was ook na twintig kilometer nog bij elkaar en er waren verschillende vrouwen die van ski's wisselden. Hiervan profiteerde Kristin Steira die meteen een gat met de anderen sloeg.

Het was Björgen die Kowalczyk mee naar de leiding nam, waarna de Noorse zelfs een gaatje sloeg met de Poolse. De concurrentie lag op dat moment al ruim achter. Björgen en Kowalczyk bleven lang bij elkaar met Steira en Saarinen die streden om het brons. Die plak leek naar de Noorse te gaan toen Saarinen te veel tijd nodig had bij het wisselen van de ski's, maar de Finse kon terugkomen en onbedreigd plek drie voor zich opeisen. De strijd om het goud ontbrandde met nog één kilometer te gaan toen Kowalczyk een versnelling plaatste. Björgen kon volgen maar moest uiteindelijk in de eindsprint de eerste plaats toch aan de Poolse laten.

Morgen is het afsluitende onderdeel bij de mannen de 50 kilometer klassiek.