FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 februari 2010

Vancouver Update 23:00 uur

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht tegemoet zien waarin we kort de gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 08:00 uur Nederlandse tijd op FOK!sport. In het weekend verschijnt de ochtendupdate rond 10:00 uur online.

Het Nederlandse vrouwenschaatsen kreeg gisteren een gevoelige tik te verwerken met plaatsen buiten de top zes voor Ireen Wüst, Renate Groenewold en Diane Valkenburg. Het is zelfs zo erg dat Gianni Romme nu de noodklok geluid heeft. Er moet iets veranderen om de aansluiting met de top weer terug te vinden. Een ander zorgenpunt de laatste jaren was de 500 meter bij de mannen, maar dit jaar zijn Ronald Mulder en Jan Smeekens opgestaan. Beiden hopen vandaag een medaille op de korste afstand bij de mannen binnen te kunnen halen. Bij de Duitsers hoopt Claudia Pechstein door middel van spoedarbitrage nog deelname aan de ploegenachtervolging af te kunnen dwingen.

Een van de belangrijkste wedstrijden vandaag was de afdaling bij de mannen. De winnaar werd verrassend de Zwitser Didier Defago. Hij bleef de Noor Aksel Lund Svindal en de Amerikaan Bode Miller nipt voor. Grote favorieten zoals Didier Cuche, Manuel Osborne-Paradis en de Oostenrijkers vielen tegen.

De langlaufers kwamen vandaag voor het eerst in actie. De vrouwen legden de tien kilometer vrije stijl af, waar de Zweedse Charlotte Kalla de beste was. Zij bleef de Estse Kristina Smigun en de Noorse favoriete Marit Björgen voor. De mannen legden de vijftien kilometer vrije stijl af. De Zwitser Dario Colgna bleef de Italiaan Pietro Piller Cottrer en de Tsjech Lukas Bauer ruim voor. De favoriete Noor Petter Northug eindigde ver in het achterveld.

De vader van de overleden rodelaar David Kumaritashvili maakte bekend dat zijn zoon doodsbang voor de baan in Vancouver was. Net toen hij zich over zijn angst heen had gezet sloeg het noodlot toe.

De Duitse bobsleeër Andre Lange kreeg vandaag een gevoelige tik te verwerken, want zijn vaste remmer René Hoppe haakte af met een kuitblessure. Tenslotte lijkt de skister Lindsey Vonn aan de beterende hand te zijn. De Amerikaanse is favoriete voor de combinatie en heeft nog tot donderdag om helemaal fit te worden.

Kapsalontrauma

Bij de kapper was het druk. Uiteindelijk kwam ik terecht in een stoel bij een ouwe tang met geblondeerd opgestoken haar. Toen ze zei: “Je hebt zulk mooi haar! We houden het mooi lang en in laagjes”, dacht ik dat we elkaar ondanks het leeftijdsverschil precies begrepen. Intussen viel er steeds meer haar op mijn schoot. Dat had ik niet helemaal in gedachten.

Cologna slaat toe op 15 kilometer langlaufen

De Zwitser Dario Cologna heeft de vijftien kilometer langlaufen vrije stijl in Vancouver met overmacht gewonnen. De 23-jarige atleet bleef met een tijd van 33:36,9 de Italiaan Pietro Piller Cottrer en en de Tsjech Lukas Bauer ruim voor.

Cologna zat bij de eerste meetpunten wel bij de voorsten, maar het was de Zweed Marcus Hellner die het tempo bepaalde. De Zwitser zette halverwege de race een versnelling in de die concurrentie niet kon beantwoorden. De snel gestarte Hellner viel uiteindelijk terug naar plaats vier, net buiten het podium. De Noorse favoriet Petter Northug eindigde met plaats 41 ver in de achterhoede.

Cultureel erfgoed Haïti dreigt te worden gesloopt

Het cultureel erfgoed van Haïti loopt het risico plat gebulldozerd te worden in de drang dorpen en steden weer op te bouwen na de verwoestende aardbeving van 12 januari. Daar heeft Daniel Elie van het instituut voor Haïtiaans erfgoed voor gewaarschuwd.

"Er is een neiging om alles te slopen. Als de bulldozers komen, is dat fataal", zei Elie. De Verenigde Naties hebben de hulp aan Haïtianen als hoogste prioriteit, maar benadrukken tegelijk het belang van het behoud van kerken, kunstwerken en monumenten voor het emotionele herstel van Haïti.

Kathedralen en andere gebouwen, die soms nog dateren uit de zeventiende eeuw, zijn ook beschadigd, in sommige gevallen zelfs tot aan de fundamenten ingestort. Vooral in die gevallen is de culturele waarde voor slopers niet meer helemaal duidelijk, aldus Elie. Hij heeft inmiddels een lijst opgesteld van gebouwen die beschermd moeten worden.

Elie gaat deze week met de minister van cultuur en de Unesco in gesprek om te bepalen welke historische en culturele plekken het vlugst weer opgebouwd moeten worden. Het historische kuststadje Jacmel heeft hoge prioriteit. "Het historische centrum (van Jacmel, red.) vormt de basis voor de ontwikkeling van het toerisme", aldus Elie. Haïti wil dat het stadje op de werelderfgoedlijst van de Unesco komt.

'Campos maakt investeerder morgen bekend'

Het Formule 1-team Campos Meta zal naar verluidt morgen bekendmaken dat het een investeerder heeft gevonden. De renstal kampt al de hele winter met problemen, waardoor een debuut in de F1 ver weg leek. Zeker omdat de rekeningen aan chassis-bouwer Dallara niet voldaan konden worden.

Vele geruchten hebben over de overname van het team de ronde gedaan. Zo zou A1GP-baas Tony Teixeira een akkoord met Adrian Campos bereikt hebben, maar de Zuid-Afrikaan kwam niet met geld over de brug toen hij moest betalen. Vorige week dook het verhaal op dat zakenman José Ramón Carabante met behulp van F1-baas Bernie Ecclestone het team overgenomen zou hebben en dat in 2011 Volkswagen de renstal over zou nemen. Hierbij werd Colin Kolles genoemd als teambaas, maar beide partijen ontkennen de deal.

"Binnen 24 uur zullen we onze nieuwe investeerder bekendmaken," zo meldde een anonieme bron aan Auto Motor und Sport. Een nieuwe naam die in het geheel genoemd wordt is die van Geoff Willis. De 50-jarige Brit is voormalig technisch directeur bij Honda en Red Bull Racing en was vorige week bij de testweek in Jerez aanwezig. Daar werd hij op de foto gezet met het woord Dallara op een notitieblok geschreven.

Dubai: Europeanen doodden Hamas-leider

De mysterieuze moord op een Hamas-leider in Dubai is uitgevoerd door een team van elf personen met Europese paspoorten. Zij pleegden de moord vermomd met pruiken, nepbaarden en tenniskleren. Dat heeft de politiechef van Dubai vandaag gezegd.

Generaal Dhahi Khalfan Tamim legde de schuld niet direct bij Israël, zoals Hamas eerder deed. De informatie die hij vrijgaf vormde wel de meest samenhangende beschuldiging sinds het lichaam van Mahmoud al-Mabhouh op 20 januari gevonden werd.

Volgens Tamim is het mogelijk dat 'leiders van bepaalde landen hun inlichtingenmensen opdracht gaven om de moord te plegen' op Al-Mabhouh, een van de oprichters van Hamas. Namen van landen noemde hij niet.

De moordenaars zouden de moord tot in de puntjes hebben voorbereid. Ze kwamen met verschillende vluchten aan, verbleven in verschillende hotels en bleven minder dan een dag in Dubai. Ze betaalden hun onkosten met contant geld en gebruikten diverse telefoonkaarten om opsporing te voorkomen. De moord zelf duurde tien minuten. Al-Mabhouh zou door verstikking om het leven zijn gekomen, hoewel andere potentiële doodsoorzaken nog onderzocht worden. De moordenaars kwamen zijn kamer binnen toen Al-Mabhouh zelf tijdelijk weg was en wachtten daar op zijn terugkeer. Na de moord vertrokken sommige daders per vliegtuig naar Europa, anderen naar Azië.

Het team bestond uit zes Britse paspoorthouders, drie Ierse, een uit Duitsland en een uit Frankrijk.

"FC Oss krijgt international Yildirim onder contract"

Ugur Yildirim vervolgt zijn merkwaardige loopbaan bij FC Oss. Dat meldt het tv-programma Voetbal International maandag.

De Brabantse Jupiler League-club krijgt daarmee een heuse Nederlands international (één cap) in het elftal. Yildirim, die groot werd bij sc Heerenveen en daar de status van international van Oranje verdiende, maakte enkele jaren terug de overstap naar Turkije waar zijn roots liggen.

Gaziantepspor, Sivasspor en Kasimpasa waren achtereenvolgens de werkgevers van de begaafde rechtspoot. Het werd echter geen doorslaand succes voor de vrijetrappenspecialist en daarom wil de vleugelspeler zich opnieuw in de picture spelen.

Yildirim maakte ook naam en faam door het officieuze WK vrijetrappennemen te winnen. Concurrerend met vedettes als Zinedine Zidane en David Beckham kroonde hij zich als keizer der vrije trap.

Bos: VVD en D66 hypocriet

PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos vindt het "hypocriet" van VVD en D66 dat ze hem wel ter verantwoording roepen als een bankier met een te hoge bonus vertrekt, maar hem niet steunen in een voorstel om hogere inkomens wat zwaarder te belasten. Bos zei dat vanavond tijdens het NOS-verkiezingsdebat op tv.

Hij kreeg daar kritiek van de fractievoorzitters van CDA, VVD, PVV en D66 op het idee om hogere inkomens te belasten tegen een tarief van 60 procent. Bos vindt het "een elementair beginsel van beschaving" dat je in een crisis de zwaarste lasten bij de sterkste schouders legt. "Het is heel normaal om mensen die het moeilijk hebben te ontzien."

Schumacher heeft het naar zijn zin tijdens het testen

Voor Michael Schumacher verlopen de testsessies tot op dit moment zonder problemen. De inmiddels 41-jarige Duitser maakt veel kilometers in de Mercedes. De Duitser denkt dat hij met deze wagen voor het kampioenschap kan gaan.

"Ik ben er volledig van overtuigd dat we een auto hebben waarmee we voor het kampioenschap kunnen gaan vechten", zegt Schumacher "Waar we precies staan, is nu nog moeilijk te zeggen. Daarnaast kan ik deze auto ook niet vergelijken met die van vorig jaar. Het testen gaat fantastisch. Er zijn geen problemen en ik geniet er gewoon van," aldus de zevenvoudig wereldkampioen.

Koopzondag zorgt voor ophef in Rotterdam

"Alle winkels op zondag open in heel Rotterdam". Dat was een van de stellingen waar Rotterdamse lijsttrekkers zich over uitlieten. In een heus Lagerhuisdebat moesten zij zich vanavond staande houden.

Onder meer de koopzondag in winkelcentrum Alexandrium deed het vuur oplaaien in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. SP-lijsttrekker Leo de Klein vindt dat Rotterdam zich wat dat betreft aan de wet moet houden. "Het is geen toeristisch gebied, dus mag Alexandrium niet elke zondag open zijn." D66-lijsttrekker Salima Belhaj noemde het "toeristisch" denken "compleet achterlijk". PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer stelde dat er door de koopzondag vijfhonderd banen bijkomen. Hij is tevens wethouder in het college dat de regeling voor Alexandrium doorzette.

De koopzondag is een heet hangijzer in de stad, sinds Alexandrium, een van de grootste winkelcentra van Nederland, de mogelijkheid kreeg om elke zondag open te zijn. Dat stuitte bij enkele winkeliers op religieuze en economische bezwaren, die een kort geding aanspanden. Deze week volgt de uitspraak hierover.

Metgod ontslagen bij Telstar

Edward Metgod is niet langer trainer van Telstar. De club uit de Jupiler League heeft zijn trainer na een reeks slechte resultaten ontslagen.

Vorig seizoen won Metgod met Telstar nog een periodetitel, maar dit seizoen verloopt teleurstellend. De club uit Velsen staat pas zestiende. Metgod werd door Telstar geleend van AZ. Onduidelijk is nog wat de Alkmaarse club van plan is met de oud-keeper van Haarlem en Sparta.

Force India mikt op vijfde plaats

Het Formule 1-team van Force India mikt voor dit jaar op een vijfde plaats in het wereldkampioenschap bij de constructeurs. Het Indiase team liet vorig jaar voor het eerst van zich horen met een poleposition en een tweede plaats op het podium voor Giancarlo Fisichella. Het waren de eerste punten ooit voor de renstal en dat smaakt naar meer.

De VJM02 liet zich alleen op de snelle circuits zien, maar de bolide voor dit jaar moet op meer banen mee gaan doen om de beste plaatsen. De topteams kan het team waarschijnlijk niet bedreigen, maar in de strijd tussen Scuderia Toro, Williams, Renault en Sauber kan het team zich zeker mengen.

Als we in het wereldkampioenschap vijfde of zesde worden, en dus beter dan gemiddels presteren, dan zou het een succesvol seizoen zijn. Vorig jaar eindigden we als negende, als we nu drie of vier posities hoger eindigen, dan zitten we op de goede weg," zei de uitvoerend directeur van Force India Otmar Szafnauer. "We proberen op dezelfde weg verder te gaan als waar we vorig jaar geëindig zijn, dus bij de start van dit jaar zullen we veel sterker zijn dan bij de start van vorig seizoen. Daardoor zouden regelmatige puntenfinishes en zo nu en dan podiumplaatsen mogelijk moeten zijn."

Daarom heeft het team afgelopen winter hard gewerkt aan het zwakke punt van de bolide, de downforce. Dit heeft het team voor elkaar gekregen bij de VJM03 zonder de aerodynamische efficiëntie te verliezen.

'Hiddink tekent vrijdag bij Turkije'

Guus Hiddink wordt sinds de bekendmaking dat hij als Russisch bondscoach niet bij zal tekenen bij vele landen en teams genoemd. Volgens Turkse media zal Hiddink vanaf de zomer hun nieuwe bondscoach worden. Vrijdag zou hij het contract ondertekenen.

Bij Turkije, dat zich niet wist te plaatsen voor het WK van dit jaar in Zuid-Afrika, zou de 63-jarige Hiddink een contract met een lengte van vier jaar ondertekenen. Hij zou er 3,75 miljoen euro per jaar verdienen. Voor de kwalificaties voor het EK van 2012 zit Turkije bij Duitsland, België, Oostenrijk, Kazachstan en Azerbeidzjan in de groep.

Werkloze VS bouwt enorme iglo

Zelf een iglo bouwen schijnt nogal hip te zijn. Zo bouwde ook een Amerikaan een iglo. De man, uit Aquilla, Ohio, bouwde uit verveling de iglo in zijn tuin. Hij zocht naar iets om zich bezig te houden, aangezien hij al anderhalf jaar geen werk meer had.

Het bouwsel heeft vier kamers, bijna twee meter dikke plafonds en een entertainmentkamer. De televisie wordt met een verlengsnoer verbonden met een stopcontact in de garage.

's Nachts verlicht de 25-jarige Jimmy Grey zijn iglo met kaarsen om een bijzondere sfeer te creëren. Het grootste voordeel heeft de iglo als vrienden langskomen. Door de lage temperaturen blijft het bier altijd koud.

Beeldmateriaal kan hier worden bekeken.

Lange zonder vaste remmer Hoppe in viermansbob

Bobpiloot Andre Lange, de grote favoriet voor goud in Vancouver in de viermansbob, zal het zonder zijn remmer René Hoppe moeten stellen. Hoppe, bij wie een oude kuitblessure weer is gaan opspelen, is al tien jaar een vaste waarde in de slee van Lange, die mikt op zijn derde gouden plak op rij bij de Winterspelen.

Hoppe zal worden vervangen door Alexander Rödiger. Rödiger zat in 2009 in de viermansbob waarmee Lange zilver pakte bij het WK.

Gouverneur: 162 gewonden door treinbotsing

Door de treinbotsing bij het Belgische Halle zijn 162 mensen gewond geraakt. Onder hen zijn elf zwaargewonden. Dat heeft de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, vanavond gezegd.

Justitie in Brussel maakte eerder nog melding van ongeveer twintig zwaargewonden en circa zestig lichtgewonden. Het eerder genoemde dodental van achttien werd door De Witte bevestigd. Onder de doden is een van de machinisten, aldus een topman van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, Marc Descheemaecker.

Volgens Descheemaecker was een van de twee treinen uitgerust met een automatisch remsysteem. "In 2013 zal 100 procent van de treinen voorzien zijn van dat systeem", verklaarde hij. "In 2005 hebben we gekozen voor een eigen veiligheidssysteem en beslist om alle treinen daarmee uit te rusten. Maar dat kan niet in één keer gebeuren."

Vanwege de duisternis werd de zoektocht naar slachtoffers vanavond gestaakt. Alle treinwagons zijn doorzocht. "Vermoedelijk bevinden zich nu geen lichamen van slachtoffers meer in de treinen. Wel zijn mogelijk nog mensen bekneld onder de wagons", meldde het crisiscomité. Onder de doden zijn mogelijk twee Fransen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt geen aanwijzingen te hebben dat Nederlanders zijn omgekomen bij de botsing.

Eerste details Wii-versie Prince of Persia bekend

Zoals jullie wellicht al weten is UbiSoft momenteel bezig met een nieuw Prince of Persia-deel genaamd Prince of Persia: The Forgotten Sands. Hoewel er weinig informatie over bekend is weten we wel dat het spel zich afspeelt na Sands of Time. Ook weten we dat de game uit zal komen op de PS3, 360 en Wii. Vandaag brengen we jullie wat details van de Wii-versie van de game. Beetje bij beetje lijken we meer te leren over de game.

- Je kunt  het koninkrijk van je broer, Malik, bezoeken
- Razia is een kameraad die elementen/magie bestuurt
- Een boel vijanden op het scherm
- Krachten: Rewind, Vuur, Lucht, Aarde en Water
- Wii-versie is geen port
- 60 FPS
- De Sand Ring wordt gebruikt door de Wiimote op een plaats te richten en vervolgens op B te drukken. 
- Het spel wordt complexer naarmate je meer krachten bezit
- Blauwe lijnen geven aan waar je kunt springen
- Je kunt je gemaakte fouten niet meer terugdraaien met Rewind
- Galax-achtige coop
- Combat controls: zwaai met de Wiimote om je zwaard te gebruiken en zwaai met de nunchuk om te slaan. Blokkeren, rollen, etc. is allemaal button-controlled

Shani Davis doet geheimzinnig over tactiek

Shani Davis leert elke dag bij in Vancouver, maar doet nogal geheimzinnig over zijn plan.  "Elke dag hier in Vancouver heb ik iets nieuws geleerd over mijn lichaam, het ijs en de andere atleten. Nu moet ik alleen nog mijn plan uitvoeren."

Even daarvoor sprak hij over zijn voorbereiding op de 500 meter van maandag, waarin hij in rit veertien tegen de Zuid-Koreaan Joon Mun rijd. "Ik ben terug in mijn laboratorium. Nu mijn race analyseren en me voorbereiden op maandag. Nog veel huiswerk te doen," aldus Davis op zijn twitter.

Fable III ook buiten Albion

Tot nog toe speelde de Fable-serie zich uitsluitend af in Albion. Baas van ontwikkelaar Lionhead, Peter Molyneux, onthulde dat er in Fable III ook nog een ander continent te bezoeken is.

Voor het eerst sinds Fable 1, speelt het verhaal zich ook af op een ander continent. Ook zullen er nieuwe rassen op dat continent zijn: "Yes, it will have new races and a whole new environment." zei hij tegen IncGamers.

Naast dit nieuws ziet Peter Molyneux ook eindelijk in dat zijn onhaalbare beloftes niet zo handig zijn om te maken. “I definitly have learnt my lesson about over-promising. There is a ton of work to do for sure, and the team are working hard. I truly believe.” zegt hij op zijn twitter.

Fable III gaat onbeperkt geweld bevatten, bevat geen HUD en magie zal in objecten zitten.
fable 3
De game zal ergens voor kerst uitkomen

Defago winnaar afdaling in Whistler

Didier Defago is in Whistler olympisch kampioen op de afdaling geworden. De Zwitser bleef na een spannende wedstrijd Aksel Lund Svindal en Bode Miller maar net voor. De Noor en Amerikaan volgden op respectievelijk 0,07 en 0,09 seconden achter Defago.

Na twee keer uitstellen stond vandaag de afdaling dus op het programma. Hans Grugger was de eerste outsider die een tijd neer mocht zetten. De Oostenrijker zette 1.55,81 neer, waar de rest van het veld zich op moest richten. Lang duurde het niet, want de Fransman David Poisson was direct een volle seconde sneller. Bode Miller deed als eerste der topfavorieten een succesvolle poging om deze tijd te verbeteren en zette een 1.54,40 neer.

De tijd bleef een tijdje staan aangezien favorieten als Ambrosi Hoffmann en Erik Guay niet aan die tijd wisten te komen. Ook Oostenrijker Mario Scheiber redde het niet, ondanks een knap tweede deel, kwam hij 0,12 tekort. Aksel Lund Svindal redde het wel. De Noor was precies 0,02 sneller dan de Amerikaan Miller.

De zilveren medaillewinnaar van Turijn, Michael Walchhofer, kwam niet in het spel voor en haalde de top tien niet. Didier Defago maakte de race nog spannender dan dat het al was, door met 1.54,31 de leiding te pakken. Hierna was het aan thuisfavoriet Manuel Osborne-Paradis om zijn droom proberen in vervulling te laten gaan. Hij was snel onderweg, maar maakte teveel fouten om een rol van betekenis te kunnen spelen.

Daarna was het de beurt aan Didier Cuche, die op de training de snelste tijd had laten noteren. Cuche zat de hele run vlakbij de tijd van zijn landgenoot Defago. Het verschil was onderweg niet groter dan 0,06, maar op de finish was die achterstand een stuk groter geworden. Hierna kwamen niet veel toppers meer aan het vertrek, afgezien van een groep favoriete Italianen. Christof Innerhofer was onderweg zelfs sneller dan Defago, maar viel uiteindelijk nog ver terug doordat hij teveel risico nam.

Ook Peter Fill en Marco Sullivan kwamen niet aan de tijd, waarbij de laatste zelfs onderuit ging. Nadat ook Ivicia Kostelic niet aan de tijd kwam van Defago kon de Zwitser eindelijk zijn feestje gaan vieren, nadat hij op eerdere Spelen niet in de beurt van de medailles kon komen. Tweede werd dus Svindal (op 0,07) en de derde plek was voor Miller op amper een tiende van de winnaar.

Hockeyers opnieuw gelijk tegen Spanje

De Nederlandse hockeyers hebben de oefenstage in Spanje afgesloten met een gelijkspel tegen het gastland: 2-2. In Alicante scoorden voor Oranje Geert-Jan Derikx en Taeke Taekema in de tweede helft, na een achterstand van 0-2.

Afgelopen zaterdag eindigde het eerste oefenduel tussen beide landen eveneens in 2-2. Nederland sloot vandaag de oefencampagne voor het komende wereldkampioenschap in India (28 februari - 13 maart) voor een groot deel af. Volgende week maandag reist de ploeg van bondscoach Michel van den Heuvel naar New Delhi.

Oranje hoopt in de aanloop naar de eerste groepswedstrijd, op 1 maart tegen Argentinië, nog een of twee oefenduels in India te spelen.

'Pornoster was tweemaal zwanger van Tiger Woods'

Een van de vermeende maîtresses van Tiger Woods beweert dat ze twee keer in verwachting is geweest van de golfer. Pornoster Joslyn James doet in het Amerikaanse tv-programma Inside Edition uit de doeken dat ze een miskraam en abortus had.

Over haar eerste zwangerschap doet de pornoactrice uit de doeken dat ze op de dag dat ze Tiger het blije nieuws wilde vertellen, een miskraam had. "Nadat ik het kind verloren had, wilde ik er niet meer over praten." James beweert dat haar mislukte zwangerschap de band met Tiger alleen maar sterker maakte.

James zegt dat ze de tweede zwangerschap afbrak omdat ze 'niets wilde verpesten'. De pornoster beweert dat ze vrijwel tegelijkertijd was uitgerekend als Woods' vrouw Elin Nordegren. Elin beviel vorig jaar van haar tweede kind, zoon Charlie.

James beweert tussen 2006 en vorig jaar een verhouding met de 34-jarige golfer te hebben gehad. Tijdens hun ontmoetingen zouden voorbehoedsmiddelen nooit ter sprake zijn gekomen. De pornoster denkt niet dat Elin wist dat haar echtgenoot onveilige seks had met andere vrouwen. "Ze had twee kinderen thuis en had daar haar handen aan vol."

Ondanks haar affaire leeft James mee met Elin. "Ze verdiende dit niet", zegt de pornoster. "Ze verdient het niet om gekleineerd te worden."

Yes...voor de tweede keer zwanger gemaakt! (foto: Novum)

Meer Belgische gevangenen ontsnapt in 2009

Uit Belgische gevangenissen zijn vorig jaar 64 gedetineerden ontsnapt. Dat zijn er meer dan in beide voorgaande jaren. In 2007 namen 40 Belgische gevangenen de benen, in 2008 waren dat er 62. De Belgische minister van Justitie Stefaan De Clerck heeft dat vandaag laten weten in antwoord op Kamervragen.

Volgens De Clerck had ruim 60 procent van de in totaal 166 personen die sinds 2007 wisten te ontvluchten de Belgische nationaliteit. Enkele van de ontsnappingen die vorig jaar plaatshadden, waren zeer spectaculair. Zo wisten in juli drie zware criminelen met een gestolen helikopter uit de gevangenis van Brugge weg te komen. Kort daarop ontsnapten vier gedetineerden in Merksplas in de auto van de moeder van één van hen.

Seksschandaal Duitse eliteschool dijt uit

Op een gymnasium van de jezuïeten in Berlijn blijken meer leerlingen te zijn misbruikt dan tot nu toe bekend was. Inmiddels hebben meer dan honderd slachtoffers zich gemeld. Dat heeft de advocate van de christelijke orde vandaag verklaard.

Eind vorige maand maakte de rector van het rooms-katholieke Canisiusgymnasium, pater Klaus Mertes, nog melding van zeven gevallen van seksueel misbruik. Hij liet daarbij echter weten dat hij meer gevallen vermoedde. De zaak kwam aan het licht door een brief van Mertes aan ongeveer zeshonderd voormalige leerlingen van de school in de Duitse hoofdstad.

De middelbare school, genoemd naar de Nijmeegse jezuïet Petrus Canisius (1521-1597), geldt als een van de scholen waar de katholieke Duitse elite wordt opgeleid. De leraren die van het misbruik worden verdacht, zijn niet meer op de school actief. "Voor zover zij nog leven, doen wij onderzoek", aldus de rector. Het is echter de vraag of de daders nog voor de rechter kunnen worden gebracht, omdat de zaken mogelijk verjaard zijn.

Veel minder rookwaar over de toonbank

Het afgelopen jaar zijn in Nederland 10 procent minder sigaretten verkocht en 7 procent minder shag. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie SSI vandaag verstrekte.

De omzet kwam, door hogere prijzen, wel hoger uit. Die van sigaretten nam met 0,4 procent toe tot ruim 3 miljard euro en die van shag met 4,7 procent tot bijna 1,1 miljard euro. Volgens de Stichting Sigarettenindustrie (SSI) zijn Nederlanders door hogere prijzen en het rookverbod misschien wel wat minder gaan roken. "Maar zeker geen 10 procent."

Uit onderzoek van de branche blijkt dat 5 procent van de Nederlandse consumenten 'illegale' sigaretten of shag rookt. "Dat wil zeggen niet in Nederland gekocht en dat gaat voornamelijk om sigaretten." De prijs van sigaretten varieert nogal in Europa. "Hoe zuidelijker en oostelijker hoe goedkoper."

Kalla bezorgt Zweden eerste goud in Vancouver

Charlotte Kalla heeft zojuist bij het langlaufen de olympische titel gepakt op het onderdeel tien kilometer vrije stijl. De 22-jarige Zweedse had een voorsprong van bijna zeven seconden op de verrassende Kristina Smigun, die tweede werd. Wereldkampioene Marit Björgen pakte het brons.

Bij het eerste meetpunt was de Zweedse al de snelste en ze wist die voorsprong ook vast te houden. De Estse Smigun pakte vier jaar geleden nog olympisch goud op de tien kilometer klassiek, maar nam toen een sabbitical en werd moeder. Björgen dankte haar bronzen plak vooral een een sterke eindsprint. De grote favoriete Justyna Kowalczyk, leidster in de wereldbeker algemeen, kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Arrestatiebevel tegen 'hacker' Floyd Landis

Wielrenner Floyd Landis wordt verdacht van het hacken van het computersysteem van een Frans antidopinglaboratorium. De Amerikaan zou in september 2006 dopinggegevens hebben gekraakt. Een Franse rechtbank heeft vandaag een arrestatiebevel tegen Landis uitgevaardigd.

Landis won de Tour de France van 2006, maar raakte zijn titel kwijt nadat hij betrapt werd op het gebruik van testosteron. Mogelijk zocht de renner naar bewijzen in het systeem van het lab van Chateney-Malabry.

Landis maakte na een schorsing van twee jaar in februari 2009 zijn comeback.

Londen en Parijs willen onderzoek naar Iran

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben vandaag opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar het geweld in de nasleep van de Iraanse presidentsverkiezingen vorig jaar. De eis werd gesteld op het moment dat de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties voor het eerst onderzoek verrichtte naar de mensenrechtensituatie in Iran.

Beide landen drongen er bij Teheran op aan een internationaal panel toe te staan de 'bloedige repressie' van de vreedzame protesten en de arrestatie van politieke opponenten te onderzoeken. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, zou door Teheran uitgenodigd moeten worden 'om het geweld en de mensenrechtensituatie te onderzoeken', zei Peter Gooderham, de Britse gezant in Genève.

'Er is geen sprake van' dat er een internationaal onderzoek komt, was het duidelijke antwoord van de Iraanse gezant Seyed Hossein Rezvani. Het juridische systeem in Iran is prima in staat beschuldigingen van wangedrag te onderzoeken, zei hij.

Wel liet Iran een uitnodiging uitgaan naar iedere onafhankelijke onderzoeker om het land te bezoeken, iets waar tegenstanders van het regime al jaren om vragen. Sinds 2005 is geen enkele onderzoeker van de Verenigde Naties meer in het land geweest.

Powell uit selectie Wales gezet na golfkarincident

Andy Powell is per direct uit de selectie van het nationale rugbyteam van Wales gezet. Deze beslissing werd genomen nadat Powell eergisteren samen met een andere man werd aangehouden terwijl in een golfkarretje van de snelweg werd geplukt. Na zijn aanhouding bleek dat Powell had gedronken.

Vandaag kwam Powell op borgtocht vrij en hij moest zich direct bij het management van de Welshe rugbybond melden. Volgens de manager van Powell heeft hij zich verontschuldigd bij de bond en bij het personeel van het hotel waar de selectie van Wales verbleef voor de gewonnen wedstrijd tegen Schotland van eergisteren. Volgende maand moet Powell zich verantwoorden voor de rechtbank.

Een verklaring voor het gedrag van Powell is wellicht de knotsgekke wedstrijd die Powell met Wales tegen Schotland speelde. Tien minuten voor tijd stond Wales achter met 14-24, om vervolgens nog met 31-24 te winnen waarna het volle Millennium Stadium in Cardiff in vreugde uitbarstte.

Sparta niet akkoord met schorsing Slijngard

Spartaan Donovan Sijngard heeft naar aanleiding van zijn rode kaart, gisteren in de wedstrijd tegen VVV-Venlo, een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden waarvan een voorwaardelijk gekregen. Slijngard werd uit het veld gestuurd na een harde tackle.

Sparta is niet akkoord gegaan met de straf omdat ze die te zwaar vinden. De zaak zal nu worden behandeld door de tuchtcommissie. Overigens gingen de Rotterdammers wel akkoord met de straf van Ed van Venrooy. De verzorger is voor een wedstrijd geschorst vanwege commentaar op de wedstrijdleiding.
 

Rus snel klaar in Memphis

Arantxa Rus is al in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Memphis uitgeschakeld. De Nederlandse tennisster werd met 6-0 en 6-4 van de baan geslagen door de Estse Kaia Kanepi.

Rus, nummer 113 van de wereldranglijst, strandde afgelopen zaterdag nog in de kwartfinale van het ITF-toernooi in het Amerikaanse Midland. Ze werd toen verslagen door Laura Granville. Vanavond komt Michaëlla Krajicek in actie.

WoW Burning Crusade toegestaan in China

De Chineze GAPP (General Adminstration of Press and Publication) heeft besloten dat ze World of Warcraft: The Burning Crusade toestaan.

Afgelopen week heeft de operator NetEase een aanvraag voor een licentie gedaan voor de uitbreiding The Burning Crusade. Dit terwijl nieuwe registraties voor de game die week niet mogelijk waren.

NetEase heeft ook een aanvraag gedaan voor The Wrath of the Lich King, maar daar is nog geen licentie voor gegeven door de GAPP.

Nog onduidelijk is wanneer de registraties weer geopend zijn, maar Mike Morhaime, baas bij Blizzard, heeft gezegd dat de registraties een week offline zouden zijn.
wow

Agent vergeet kinderporno in wasserette

Een Zweedse politieman is er gloeiend bij. De buurman van de agent heeft namelijk kinderporno bij hem aangetroffen.

De buurman vond een USB-stick, die de vergeetachtige politieman in een wasmachine in de gezamenlijke wasserette had laten slingeren. Op het geheugenstickie stonden naast vakantiefoto's van de kinderen van de agent, die de buurman wel herkende, ook foto's van naakte kinderen in de meest afschuwelijke poses. Hierop ging de geschokte buurman naar de politie.

Ondanks alles zal de bewuste politieman niet strafrechterlijk worden vervolgd. De verschrikkelijke foto's maakten namelijk deel uit van de bewijslast in een lopend politie-onderzoek. De agent had de USB-stick in zijn broekzak gestopt maar deze vergeten eruit te halen toen hij zijn broek ging wassen. Interne Zaken zal bekijken of de man disciplinair zal worden gestraft.

Crackdown 2 releasedatum verwijderd en pre-order bonus

Microsoft heeft op de X10 al aangegeven dat Crackdown 2 in juni uit zou komen, nu kwam er net het bericht binnen dat dit op elf juni zou zijn, maar Microsoft heeft dus dit al weer verwijderd van hun site, hieronder gelukkig nog een plaatje waarin stond dat het echt elf juni was.

crackdown2date

Naast dit nieuwtje heeft Microsoft ook nog eens een cadeautje voor ons als je het spel pre-ordert. Je krijgt namelijk vier exclusieve pakken voor je agent, namelijk eentje van geborsteld metaal, goud, rood en blauw. Hiermee kan je natuurlijk helemaal de blits maken terwijl je mutanten en dergelijke neerknalt.

Crackdown 2 is het lang verwachte vervolg waarin je terugkeert naar Pacific City waarin je alleen, in co-op of in multiplayer een hoop herrie kan schoppen.

Mulder kijkt naar podium

Schaatser Ronald Mulder is er van overtuigd dat hij vandaag op de 500 olympische meter bij de mannen kans maakt op een plek op het podium. De Nederlands recordhouder was geblesseerd aan de enkel, maar liet vorige week in Calgary met een zeer snelle tijd zien klaar voor de strijd te zijn.

"Ik kijk stiekem met een schuin oog naar het podium. Veel zal echter afhangen van de vorm van de dag," zei de sprinter die pas half januari te horen kreeg van hij naar Vancouver mocht. Op de Richmond Olympic Oval wil hij vandaag niet voor spek en bonen meedoen. "Ook voor mij is dit dé wedstrijd. Natuurlijk stel je jezelf dan ook een doel. Ik wil vooral twee goede races rijden. Maar de Spelen zijn voor mij pas echt geslaagd als ik het podium haal."

Vorige week schaatste Mulder in Calgary een tijd van 34,59 seconden, waarmee hij vlak boven zijn nationaal record zat. "Misschien heb ik daar wel iets te hard geschaatst, waardoor de concurrenten me nu iets beter in de gaten houden," zei de schaatser die getraind wordt door Gerard van Velde.

Gabri en Lindgren niet tegen Juventus

Rasmus Lindgren en Gabri zullen komende donderdag niet spelen tegen Juventus. Beide Ajacieden hebben nog teveel last van een blessure. Ook de wedstrijd van komend weekend tegen Vitesse komt voor beide waarschijnlijk te vroeg.

Lindgren viel afgelopen zaterdag in het duel met sc Heerenveen uit met een knieblessure. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij last heeft van een geïrriteerde kniepees. Gabri heeft nog altijd teveel last van een nekblessure.

Eyong Enoh keert vermoedelijk terug in de selectie van de Amsterdammers. De voetballer uit Kameroen lijkt voldoende te zijn hersteld van een hamstringblessure. 

Arrestatiebevel Landis wegens 'hacken'

Wielrenner Floyd Landis wordt beschuldigd van 'hacken'. De Amerikaan zou een computer met dopinggegevens van het Frans antidopinglaboratorium hebben gekraakt. Dat zei Pierre Bordry, hoofd van het Franse antidopingbureau, maandag.

De Franse rechter Thomas Cassuto van het hooggerechtshof in Nanterre heeft wegens het vergrijp een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Landis. De Amerikaan won in 2006 de Ronde van Frankrijk, maar die zege werd hem wegens doping ontnomen. Hij testte positief voor testosteron. De Amerikaan heeft altijd ontkend, maar werd desondanks schuldig bevonden en geschorst.

Albert Heijn van start met non-food

Albert Heijn gaat volgende week de grote winkels in Muiden en Nijmegen inrichten met non-food-afdelingen. Het is de aftrap van de al eerder aangekondigde 'grootschalige non-food-operatie', aldus een woordvoerster van de supermarkt.

De beide zogeheten XL-vestigingen krijgen 1200 non-foodartikelen onder het Albert Heijn-huismerk in de schappen. Daarbij valt te denken aan kleding, huishoudartikelen en kookgerei. Voor de meeste van deze artikelen geldt dat ze nieuw zijn in het assortiment.

De grootgrutter wil uiteindelijk in 46 winkels meer non-food-artikelen gaan aanbieden. Het gaat om de dertig XL-vestigingen en zestien grotere winkels. De operatie moet half mei klaar zijn.

Albert Heijn nu ook non-food in XL-winkels (foto FOK!)

Street Fighter IV komt naar de iPhone

Nadat Street Fighter IV ook is uitgekomen voor de PC, gaat dit spel nu ook uitkomen voor een wat verrassend platform, namelijk de iPhone/iPod Touch. Capcom meldt dat ze al maanden aan dit spel werken en dat het al bijna af is, de game moet uitkomen in maart. Het zal een groot roster bevatten en in ieder geval zitten Ryu en Ken in het spel.

Capcom werkt al maanden aan het spel om de controls perfect te maken voor de touchscreen van het paradepaardje van Apple. Zo draait Street Fighter om combo's, en zijn deze lastig uit te voeren zonder daadwerkelijk een stick in je handen te hebben. Volgens Capcom is dat probleem verholpen en zal het vlekkeloos werken in dit spel. Street Fighter IV voor de iPods zal ook Bluetooth multiplayer voor 2 man bevatten.

Hieronder zijn de eerste screens te zien, de game moet in maart uitkomen in de App Store

Street Fighter IV

Street Fighter IV

[NASCAR] Uitslag Daytona 500

Jamie McMurray heeft de eerste race van het NASCAR Sprint Cup-seizoen 2010 op de Daytona International Speedway op zijn naam geschreven. Hij bleef na een zeer spannende slotfase Dale Earnhardt jr. en Greg Biffle voor. Regerend kampioen Jimmie Johnson kwam niet aan de finish door problemen met de achteras.

Mark Martin mocht het veld in de eerste race op gang brengen en de veteraan pakte de eerste vijf punten van het seizoen door een ronde aan de leiding te rijden. Jeff Gordon, Jeff Burton, A.J. Allmendinger, Michael Waltrip en Carl Edwards moesten door uiteenlopende redenen achteraan starten. De eerste gele vlag van de dag kwam al na zeven ronden door een klapband van Brad Keselowski. Regan Smith, Sam Hornish jr., Mike Bliss, Max Papis en Boris Said liepen hierbij ook schade op. Kevin Harvick moest ook naar binnen om een transponder te laten vervangen, maar verloor geen tijd.

Earnhardt jr. bleek in het begin van de race een goede auto te hebben, want hij meldde zich regelmatig vooraan. Harvick en Kurt Busch deden dit in het midden van de race ook. Na de eerste pitstops na vijftig ronden was het veld danig door elkaar heen geschud en ging Kurt Bush aan de leiding voor Allmendinger en Johnson.

Het veld lag behoorlijk uiteen, maar een spinnende Joe Nemechek bracht de spanning in de race terug. Hierna volgden vele leiderswissels, omdat het op deze oval lastig is om snel een gat te slaan. Dat John Andretti de muur raakte vanwege een platte band kwam Jimmie Johnson goed uit, omdat hij op dat moment ook een lege voorband had.

In ronde 122 kwam de race voor het eerst stil te leggen, omdat er gaten in het asfalt geconstateerd waren. Uitgebreide reparaties volgden, maar in ronde 161 van de 200 was het weer raak. In de tussentijd streden Elliott Sadler, Clint Bowyer en Harvick om de leidende positie. Allmendinger reed vlak achter dit trio, maar zag zijn auto uitbreken en verloor na een spin veel tijd.

In de slotfase kwamen de toppers wederom naar voren. De auto van Sadler brak met nog zeven ronden te gaan uit, waarna hij Travis Kvapil en Ryan Newman met zich meenam. Met nog twee ronden te gaan kreeg Bowyer als eerste de groene vlag, maar nog in dezelfde ronde crashten Bill Elliott en Joey Logano. Hierdoor trad de nieuwe green-white-checkerd-regel in werking. Net nadat Harvick in ronde 203 de leiding over had genomen volgde wederom een gele vlag, waarna drie ronden later de tweede poging om onder groen te finishen werd gestart. Ditmaal was het McMurray die er als een haas vandoor ging en zo de zege pakte. Earnhardt jr. slalomde zich in de laatste meters een weg door het veld om tweede te worden, voor Biffle. Robby Gordon en Jeff Gordon kregen in de laatste meters nog een aanvaring met elkaar, waardoor beiden veel punten inleverden.

Uitslag Daytona 500:

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 13 Jamie McMurray Chevrolet 190/5 208  
2 2 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 175/5 208  
3 23 Greg Biffle Ford 170/5 208  
4 9 Clint Bowyer Chevrolet 165/5 208  
5 20 David Reutimann Toyota 155/0 208  
6 14 Martin Truex Jr. Toyota 155/5 208  
7 5 Kevin Harvick Chevrolet 156/10 208  
8 24 Matt Kenseth Ford 147/0 208  
9 27 Carl Edwards Ford 138/0 208  
10 8 Juan Montoya Chevrolet 139/5 208  
11 39 Jeff Burton Chevrolet 130/0 208  
12 1 Mark Martin Chevrolet 132/5 208  
13 32 Paul Menard Ford 124/0 208  
14 7 Kyle Busch Toyota 126/5 208  
15 22 Brian Vickers Toyota 118/0 208  
16 19 David Ragan Ford 120/5 208  
17 25 Denny Hamlin Toyota 117/5 208  
18 43 Michael Waltrip Toyota 109/0 208  
19 30 Scott Speed Toyota 111/5 208  
20 16 Joey Logano Toyota 108/5 208  
21 42 Bobby Labonte Chevrolet 100/0 208  
22 6 Tony Stewart Chevrolet 97/0 208  
23 10 Kurt Busch Dodge 99/5 208  
24 12 Elliott Sadler Ford 96/5 208  
25 38 Boris Said Ford 93/5 208  
26 21 Jeff Gordon Chevrolet 90/5 208  
27 40 Bill Elliott Ford 82/0 208  
28 34 Robby Gordon Toyota 84/5 207  
29 35 Travis Kvapil Ford 81/5 205  
DNF 4 Kasey Kahne Ford 78/5 202 Accident
DNF 37 Robert Richardson Jr. Ford 70/0 202 Accident
32 15 A.J. Allmendinger Ford 72/5 198  
DNF 29 Michael McDowell Toyota 64/0 195 Drive Shaft
DNF 17 Ryan Newman Chevrolet 61/0 193 Accident
DNF 3 Jimmie Johnson Chevrolet 58/0 185 Rear Axle
36 26 Brad Keselowski Dodge 55/0 174  
37 36 Sam Hornish Jr. Dodge 52/0 160  
DNF 33 John Andretti Ford 49/0 117 Accident
39 11 Regan Smith Chevrolet 46/0 90  
DNF 31 Max Papis Toyota 43/0 89 Engine
DNF 18 Marcos Ambrose Toyota 40/0 79 Engine
DNF 28 Mike Bliss Chevrolet 37/0 76 Accident
DNF 41 Joe Nemechek Toyota 34/0 64 Accident

IJsschots-hond Baltyckie overladen met mail

Baltyckie, de Poolse hond die eind januari werd gered van een ijsschots op de ijskoude Oostzee, is razend populair. Baltyckie wordt bedolven onder de e-mail. Het beest krijgt fanmail uit landen zo ver als Australië en Canada, zei Ewa Baradziej-Krzyzankowska, die zo'n beetje als woordvoerster voor Baltyckie optreedt.

Baradziej-Krzyzankowska werkt bij het Poolse Instituut voor Zeevisserij, de eigenaar van het schip dat Baltyckie gered heeft. Zij zei vandaag dat Baltyckie binnenkort zijn eigen pagina op Facebook krijgt.

Veel e-mail en binnenkort op Facebook! (foto: Novum)

Grond onder grootste hunebed in kaart gebracht

Het hunebedcentrum in Borger gaat een scan maken van de bodem van het grootste hunebed dat bij het Drentse centrum staat. Dat meldt directeur Hein Klompmaker vandaag. De scan vindt vrijdag plaats en moet uitwijzen of er nog resten uit de tijd van de hunebedden, ruim vijfduizend jaar geleden, in de grond liggen.

Klompmaker vindt dat er eigenlijk een opgraving moet plaatsvinden, maar daar zijn de meningen over verdeeld. "Wij gaan nu in ieder geval kijken of een opgraving de moeite zou lonen."

De laatste echte opgraving bij een hunebed in Nederland vond plaats in 1968. "Sindsdien zijn er veel nieuwe methoden voor bodemonderzoek ontwikkeld. Eens per generatie zou je eigenlijk een opgraving bij een hunebed moeten doen. Van de 53 hunebedden in Nederland zijn er veertig nog niet onderzocht, dus dan kun je nog heel lang vooruit." Het zijn restanten van grafkelders uit het stenen tijdperk.

Tegenstanders vrezen echter dat opgravingen het bodemarchief vernietigen. "Dat is ook wel zo. Je kunt een opgraving maar een keer doen", zegt Klompmaker. "Maar alle vondsten worden gedocumenteerd en tentoongesteld in een museum, dus het vernietigen van het bodemarchief is eigenlijk slechts relatief. En doe je het niet, dan vindt je uiteindelijk niets meer. Bronzen vondsten en andere bodemschatten rotten immers langzaam weg."

Klompmaker verwacht dat er vrijdag veel wordt gevonden. "Maar je weet het nooit zeker of je iets vindt, dus het wordt spannend."

Pechstein hoopt nog steeds op olympische deelname

Claudia Pechstein heeft de hoop om volgende week op de Olympische Spelen te starten nog steeds niet opgegeven. De 37-jarige Duitse schaatsster stapt opnieuw naar het internationaal sporttribunaal CAS om deelname af te dwingen. Dat schrijft Pechstein vandaag op haar website.

Pechstein hoopt met een spoedarbitrage bij het CAS toch deel te nemen aan de ploegenachtervolging op 26 en 27 februari. Een medewerker van de mondiale antidopingautoriteit WADA zou bewijzen hebben gevonden dat Pechstein onschuldig is.

De Duitse schaatsster zit momenteel een schorsing van twee jaar uit wegens dopinggebruik. Ze werd nooit positief bevonden, maar op basis van verdachte waarden in haar bloedpaspoort werd Pechstein toch schuldig bevonden. De schorsing loopt tot februari volgend jaar.

Eerder besloten het CAS en een Zwitserse rechtbank de schorsing van Pechstein te handhaven.

Halsema wil digitale vrijheid vieren

Een feest om de vrijheid op het digitale web te vieren. GroenLinks-leider Femke Halsema ziet er voldoende redenen voor. Op 27 februari organiseert ze daarom in Amsterdam een feest voor haar volgers op Twitter en andere internetliefhebbers.

Volgens Halsema staat het vrije web onder druk, onder meer door pleidooien om het downloaden van muziek te verbieden. Daarbovenop zette koningin Beatrix in haar kersttoespraak de virtuele ontmoetingen neer als leeg en afstandelijk. Halsema, fanantiek twitteraar, ziet dat heel anders. "Via twitter wordt je beterschap gewenst, ken je elkaars dagelijkse routine, op internet ontmoet je dates, debatteer je, vind je je nieuws, maak je vrienden en vijanden", schrijft ze in haar uitnodiging.

Tijdens het feest is er dans en muziek.

Drie kandidaten voor organisatie EK voetbal 2016

Drie landen, te weten Frankrijk, Italië en Turkije, hebben zich bij de UEFA officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van het Europees kampioenschap voetbal in 2016.

Op 28 mei zal de Europese voetbalbond bekend maken wie het EK in 2016, dat voor het eerst dan 24 deelnemende landen zal tellen, mag organiseren.

In 1960 was Frankrijk gastheer van het eerste EK voetbal en in 1984 werd het Europees kampioenschap daar wederom gehouden. Ook Italië organiseerde het evenement tweemaal, in 1968 en 1980. Turkije heeft het EK voetbal nog nooit georganiseerd.

Plattelandsjongeren willen alcoholgrens laag houden

De plattelandsjongeren zijn niet blij met de mogelijke verhoging van de alcoholgrens naar 18 jaar. Plattelandsjongeren.nl, de landelijke belangenclub, heeft een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. De Kamer wil namelijk een proef starten waarbij gemeenten zelf de grens waarop alcohol verstrekt mag worden opschroeft van 16 naar 18 jaar.

De plattelandsjongeren geloven dat het ophogen van de leeftijdsgrens alcoholmisbruik door jongeren juist verder in de hand werkt. Juist daardoor gaan ze in zuipketen zitten comazuipen, vinden ze.

Daarnaast vinden ze dat een aanpassing in de wet grote gevolgen kunnen hebben voor het verenigingsleven op het platteland. De Tweede Kamer praat begin maart over de plannen.

Luister vanavond vanaf 20:00 uur ook naar FOK!radio waarin Plattelandsjongeren.nl uitleg geeft.

Vechtpartij bij Haarlemse school

In Haarlem heeft zich vandaag bij het Lourens Janszoon Costercollege in de wijk Schalkwijk een vechtpartij voorgedaan, waarbij iemand is bedreigd met een vuurwapen. Dat heeft de politie vandaag gemeld.

Leerlingen van de school moesten na het incident tijdens de middagpauze binnen blijven. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Volgens de politie gingen vier vechtersbazen op de vuist met een onbekend aantal jongeren, onder wie ook leerlingen van de school. De aanvallers maakten gebruik van slagwapens.

Problemen in de relationele sfeer zouden de aanleiding zijn geweest. De aanvallers zijn op de vlucht geslagen, aldus de politie.

FOK!radio gaat comazuipen

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Als het aan de Tweede Kamer ligt, gaan gemeenten eens testen met een andere leeftijdsgrens waarop jongeren alcohol kunnen krijgen. Nu ligt die op 16, maar die moet naar 18. En daar zijn de Plattelandsjongeren niet blij mee. Ze hebben een landelijke vereniging en hebben de Kamer nu een brief gestuurd. De plattelandsjongeren zijn bang dat het comazuipen alleen maar meer wordt als de leeftijdsgrens waarop je alcohol kunt krijgen omhoog gaat. We gaan bellen met de woordvoerster van de club.  Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen in FOK!radio. Deze week hoor je Neuskleuter. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek!! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406 (normaal tarief).

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows
 Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier! 

 

Bennati wint in Ronde van Oman

Daniele Bennati heeft vandaag de tweedce etappe in de Ronde van Oman op zijn naam geschreven. De Italiaan klopte in de 148,5 kilometer lange etappe tussen Nizwa en Samail Tyler Farrar en Edvald Boasson Hagen in de massasprint. Laatstgenoemde is de nieuwe leider in het klassement.

Lieuwe Westra dacht de overwinning op zak te hebben in de etappe, maar de Vacansoleil-renner sprintte een ronde te vroeg. De Fries werd ingerekend, waarna het op een sprint uitliep. Bennati droeg de zege op aan de onlangs verongelukte Italiaanse bondscoach Franco Ballerini. "Nog voor ik kon juichen, gingen mijn gedachten uit naar Ballerini. Deze overwinning is voor hem," sprak de Liquigas-renner.

Zuco 103 uitgenodigd op Olympische Spelen

Zuco 103 gaat als enige Nederlandse formatie optreden tijdens de Olympische Spelen. De band staat in Vancouver tussen namen als Wilco, Damien Marley en Matisyahu.

De officiële Canadese culturele-partnerorganisatie heeft Zuco 103 uitgenodigd om tijdens de Spelen twee optredens te verzorgen. De Nederlandse groep staat donderdag in het stadion van LiveCity Vancouver, waar tussen de Olympische wedstrijden door optredens worden gegeven door een keur aan internationale en Canadese artiesten. Zaterdag volgt een optreden in Surrey.

De band grijpt deze kans aan om het album 'Retouched! After The Carnaval' in Canada uit te brengen. "We waren al speciale bonustracks aan het voorbereiden voor de Amerikaanse en Canadese markt, maar we konden deze kans niet missen en hebben besloten het album zo snel mogelijk uit te brengen in Canada", laat de band enthousiast weten op zijn website. "En natuurlijk is spelen op zo'n groot evenement helemaal het einde."

In het Holland Heineken House in Vancouver passeert een hele serie Nederlandse artiesten. Zo gaan Jan Smit, Gerard Joling en Guus Meeuwis er optreden. Ook Roel van Velzen staat meerdere keren op het podium in de oranje ontmoetingsplaats. Marco Borsato trad dit weekeinde op na de gouden rit van Sven Kramer.

Zuco 103 uitgenodigd op Olympische Spelen (foto: FOK!)

Engelaar fit voor duel met HSV

Orlando Engelaar kan vrijwel zeker donderdag met PSV in de Europa League spelen tegen HSV. De middenvelder viel gisteren in de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo uit met klachten aan zijn achillespees. Die waren vandaag grotendeels verdwenen.

Engelaar werd onlangs geopereerd aan de achillespees. Daardoor was er in het weekeinde enige zorg. Een dag na het duel in Almelo bleek er niets aan de hand te zijn. Volgens de international had de pijn tijdens de wedstrijd vermoedelijk te maken met het zware veld.

Coach Fred Rutten kan in Hamburg naar het zich laat aanzien nu beschikken over een fitte selectie. PSV vertrekt woensdag naar de Duitse stad. De return is volgende week in Eindhoven.

[Six Nations] Mogelijke toernooischorsing Flannery

Jerry Flannery van Ierland krijgt mogelijk alsnog een schorsing voor zijn doodschop tegen de Fransoos Alexis Palisson in het duel tussen Frankrijk en Ierland van eergisteren, welke Frankrijk met 33-10 won. De scheidsrechter van dienst ondernam, op een penalty in het voordeel van Frankrijk, geen actie tegen de overtreding van Flannery, die nu moet vrezen voor een lange schorsing.

De precieze datum van de hoorzitting is nog niet bekendgemaakt, maar deze zal hoogstwaarschijnlijk deze week nog plaatsvinden. Men verwacht een dusdanig hoge schorsing dat Flannery mogelijk de rest van het Six Nations-toernooi aan zich voorbij moet laten gaan.

Deflatiespook overstemt Japanse groei

De Japanse economie is in het vierde kwartaal van 2009 met 1,1 procent gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Dit is sterker dan verwacht, economen gingen uit van een groei van 0,9 procent. Op jaarbasis groeide de economie 4,6 procent. Het herstel werd vooral geleid door de hogere export. In 2009 was de uitvoer van goederen met bijna 50 procent geïmplodeerd.

Het deflatiespook, oftewel dalende prijzen, overstemde echter het sterke economische herstel. Op jaarbasis vielen de consumentenprijzen in Japan met 3 procent terug. Dit is de sterkste daling sinds het bijhouden van de statistieken sinds 1955. Dit ondanks dat de centrale bank, de Bank of Japan, de rente op 0,1 procent heeft gezet.

Verwacht wordt dat het Japanse ministerie van Financiën druk zal uitoefenen op de Bank of Japan om een nog soepeler monetair beleid te voeren om zo deflatie te bestrijden. Japan heeft inmiddels al decennialang een situatie van deflatie.


Japan: 4,6 procent economische groei, 3 procent recorddeflatie

Xbox Live ook op je mobiel

Op het Mobile World Congress 2010 heeft Microsoft XBL op Windows Phone 7 onthuld.

Het nieuwe mobiele besturingssysteem zal Xbox Live benaderbaar maken op je mobiel, zodat je veel van de Xbox 360 services ook onderweg tot je beschikking hebt. Je kunt bijvoorbeeld de Xbox Live leaderboards bekijken, of je avatar showen. Je hebt toegang tot Spotlight-feeds voor de nieuwste tips en trucs, laatste game nieuws, updates en nog meer. Ook kun je Xbox Live vrienden toevoegen op je vriendenlijst, of turn-based multiplayer spellen spelen.

"De Windows Phone 7-serie werd vanaf de grond opgebouwd met entertainment in gedachten. Met zijn unieke ontwerp konden we enkele van de beste games en community-features van de Xbox Live naar het Windows Mobile-platform brengen", zegt Ron Pessner, algemeen directeur van Xbox Live Mobile. "Het is altijd onze visie geweest om de Xbox Live service uit te breiden om zo mensen te verbinden met hun games en vrienden, waar ze ook zijn. De lancering van Windows 7 Phone is een belangrijke stap op weg naar dat doel".

Windows Phone 7, de opvolger van Windows Mobile 6.5, zal meer geïntrigeerde toepassingen kennen. Denk aan Zune muziek en video, sociale netwerken, de zoekmachine Bing, maar ook Office toepassingen en meer.

Meer informatie is er te vinden op www.microsoft.com/news/windowsphone.

Xbox Live Mobile

Romme luidt noodklok

Gianni Romme zegt tegenover De Telegraaf dat hij niet te spreken is over de resultaten van de Nederlandse vrouwen gisteren op de 3.000 meter bij het langebaanschaatsen. Romme is van mening dat er iets moet gebeuren.

Ireen Wüst eindigde gisteren als zevende en beste Nederlandse, voor Renate Groenewold (tiende) en Diane Valkenburg (elfde). "De zevende plaats is voor Ireen Wüst misschien voor dit seizoen redelijk, maar haar voorseizoen was niet goed. De rest zit te ver weg, dat is duidelijk. We moeten ons achter de oren krabben over wat er gebeurt op de lange afstand bij de dames. Vroeger deden de meiden gewoon mee. Het kan niet zo zijn dat je als schaatsnatie niet meedoet op die lange afstand," aldus de huidige coach van Anni Postma-Friesinger. "Het kan niet alleen talent zijn. Er moet iets gebeuren, er moet geleerd worden van wat er in het buitenland gebeurt. Ze moeten denken: waarom rijden die meiden nou zou hard? Waarom staan ze voor me?"

Vijf gewonden bij ongeval carnavalswagen

Bij de carnavalsoptocht in het Brabantse Erp zijn vandaag vijf jonge meisjes (onder de 20) gewond geraakt. Alle vijf de slachtoffers stonden op een balkon op een carnavalswagen. Toen de wagen optrok brak deze af waarna de vijf ten val zijn gekomen.

Vijf ambulances kwamen ter plaatse om de gewonden te helpen. Zij hebben voornamelijk botbreuken. Na het ongeval werd de optocht afgelast, maar vooralsnog gaat de prijsuitreiking wel door.

De politie stelt een onderzoek in naar het incident. De veiligheidseisen aan carnavalswagens worden over het algemeen in overleg met de gemeente en de bouwers vastgesteld.

Foto's van het ongeluk zijn hier te vinden.

 

[Upd] '18 doden bij treinbotsing België'

In België zijn twee passagierstreinen op elkaar gebotst. Het ongeval gebeurde rond 8.45 uur in de plaats Buizingen, ten zuiden van Brussel. Er zijn achttien passagiers om het leven gekomen.

Een trein reed vanuit Leuven naar 's Gravenbrakel en de andere was onderweg van Quiévrain naar Luik. De treinen zijn frontaal op elkaar gebotst.

In Leuven is een crisiscentrum ingericht.

Update 10.10 uur
Inmiddels wordt er gesproken over twintig doden.

Hier staan enkele foto's van de plaats van het ongeval.

Update 11.48 uur
Het officiële dodental staat momenteel op tien. Gevreesd wordt echter dat zeker 25 mensen zijn omgekomen. De oorzaak van de ramp is nog niet bekend, mogelijk heeft een trein een stopsignaal gemist, zo bericht GvA. "De oorzaak van het treinongeval in Halle zal niet binnen de eerste uren gekend zijn. Onze eerste bekommernis gaat uit naar de slachtoffers", aldus een woordvoerder van spoorbedrijf Infrabel.

Zwaargewonden worden ter plekke verzorgd en vervolgens naar een ziekenhuis vervoerd. Lichtgewonden worden naar een sportcentrum in Buizingen gebracht en mensen die niet gewond raakten, worden naar een sporthal in Halle gebracht.

Update 16.42 uur
Het laatste nieuws is dat er nu achttien doden zijn gevallen bij de treinbotsing vanochtend. Het gaat om vijftien mannen en drie vrouwen. Sommige lichamen kunnen moeilijk geïdentificeerd worden. Verder zijn er 55 gewonden gevallen, die in 14 ziekenhuizen zijn opgenomen. Nog niet alle slachtoffers zijn uit de treinwrakken gehaald.

Treinbotsing
Ravage na treinbotsing (foto: Cedric)

Oorzaak brand Groningen: omgevallen lamp

Een omgevallen lamp is vermoedelijk de oorzaak van de grote brand in een studentenhuis aan de Oude Ebbingestraat in Groningen begin deze maand. Waarschijnlijk is de lamp omgevallen op een dekbed, waarna deze vlam vatte. De brand heeft zich daarna snel verspreid.

Bij de brand kwam een 19-jarige studente om het leven. Zij lag te slapen en is door de rook gestikt. Een bewoner van het studentenhuis heeft nog geprobeerd om haar te redden, maar dit mocht niet baten. De politie laat weten dat er geen sprake is van verwijtbaar gedrag van de bewoners of de eigenaar van het pand.

Verbazing over Turkse PvdA-posters

In de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven is met verbazing gereageerd op de nieuwe PvdA-verkiezingsposters van de deelgemeente.  De poster van Fikri Demirtas, nummer vier van de lijst, is geheel in het Turks afgedrukt.

Op de poster van Seydi Ali Çürük (nummer 17) staat welgeteld één Nederlandse zin: 'Kies 3 maart PvdA-Delfshaven'. De rest van de tekst in in het Turks.

De posters zijn opvallend omdat de inmiddels afgetreden PvdA-minister Vogelaar in 2008 de campagne Het Begint met taal lanceerde.

"Het spreken van de Nederlandse taal is van groot belang om mee te kunnen doen in de samenleving. Het is een kans die de inburgeraar moet grijpen. ... Samenleven begint met elkaar verstaan", aldus de website.

Barcelona verliest ook Xavi

Xavi kan de komende twee weken niet voor FC Barcelona voetballen. De middenvelder heeft gisteren tijdens de verloren uitwedstrijd tegen Atlético Madrid (2-1) een heupblessure opgelopen.

De dertigjarige spelmaker mist beide duels in de achtste finales van de Champions League met VfB Stuttgart. Hij vergezelt zijn ploeggenoten Seydou Keita, Yaya Touré, Daniel Alves en Eric Abidal in de ziekenboeg.

[WTT] Een week lang toptennis in Ahoy'

Afgelopen week vond in het Rotterdamse Sportpaleis Ahoy' de 37ste editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament plaats. Gisteren wist Robin Söderling de finale te winnen en liet vereeuwigen op de boarding van het sportpaleis. Natuurlijk zijn er nog meer opmerkelijke en minder opmerkelijke feiten. Hieronder een overzicht:

Meeste aces:
De meeste aces werden geslagen door de toernooiwinnaar. Robin Söderling wist 52 maal een service direct tot punt te verwerken.

Mooiste actie op het centre court:
Gaël Monfils die nadat hij een eenvoudige volley had gemist vrijwillig vijfmaal een push-up deed.

Ongelukkigste verliezer:
Andrey Golubev uit Kazachstan verloor niet éénmaal zijn service tegen finalist Mikhail Youzhny. Toch verloor hij in twee tiebreaks de partij.

Meest ongelukkige speler:
Robin Haase trof het niet met zijn loting. Hij moest het in de eerste ronde opnemen tegen de nummer vijf van de wereld, Tommy Robredo. Kon niet deelnemen aan het dubbelspel doordat Thiemo de Bakker zich terugtrok en kreeg ook nog eens last van een voedselvergiftiging waardoor hij het toernooi van Belgrado moest laten schieten.

Ongelukkige verjaardag:
De Servische Viktor Troicki vierde zijn verjaardag in Ahoy'. Echter had de tennisser het zich allemaal iets anders voorgesteld. De 24-jarige Troicki blesseerde zich in het duel met Jurgen Melzer en moest opgeven.

Mooiste comeback:
In de beslissende set stond Igor Sijsling met 5-2 achter. Toch wist de Nederlander deze achterstand om te buigen in een overwinning en daarmee het publiek in het Rotterdamse Ahoy' op de stoelen te krijgen.

Kort maar krachtig:
Eindelijk was hij er dan, James Blake maar lang kon toernooidirecteur Richard Krajicek niet van zijn aanwezigheid genieten. Marcos Baghdatis sloeg hem namelijk na één ronde al weer naar huis.

De aanhouder wint niet:
Een record van Martin Verkerk en Mark Koevermans verdween uit de boeken. Zij verloren namelijk allebei vier partijen in de eerste ronde. Lopez verloor dit jaar voor de vijfde maal in de eerste ronde. Volgend jaar probeert Lopez het opnieuw.

Plants vs Zombies nu verkrijgbaar in de App Store

De nieuwste game van PopCap, Plants vs Zombies, is vanaf vandaag beschikbaar voor de iPhone en de iPod Touch. In dit spel zijn de zombies uit hun graf gekomen en willen ze maar één ding, hersenen eten. En aangezien jij het dichts bij het kerkhof woont, komen ze allemaal jouw tuintje binnen vallen. Deze game kwam al eerder uit voor de PC, en daar werd het een grote hit.

De speler moet planten plaatsen in de tuin die de zombies tot halt moeten brengen. Zo heb je erwten-schietende planten, en mijnplanten, die zoals de naam zegt, ontploffen wanneer er een zombie overheenloopt. De zombies zijn ook apart in dit spel, zo krijg je van normale zombies tot een zombiebobsleeteam dat je moet verslaan.

De game is nu verkrijgbaar in de app store voor €2,39.

PvZ

'Wall Street verergerde Griekse crisis'

Grote spelers op Wall Street hebben de Grieken geholpen om zich dieper in de schulden te steken. Hiermee hebben ze met opzet de stabiliteit van de euro in gevaar gebracht en de financiële crisis verergerd. Dit meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

Volgens de krant, die zich baseert op anonieme bronnen, heeft de inmiddels beruchte Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs bijvoorbeeld in 2001 een miljardenlening verstrekt aan Griekenland, die onzichtbaar bleef voor de buitenwereld. Dit kon, omdat de lening als een valutatransactie werd gekenmerkt.

In november 2009 probeerde Goldman Griekenland opnieuw te verleiden met een ander exotisch financieringsinstrument. Hierbij zou het betalen van de schuldenberg die ontstaan is uit de Griekse gezondheidszorg naar de verre toekomst worden geschoven. Deze methode zou vergelijkbaar zijn met het afsluiten van een tweede hypotheek om creditcardschulden af te betalen. Griekenland heeft dit aanbod van Goldman uiteindelijk niet aangenomen.


'Goldman liet buiten de boeken om Griekenland verder in de schulden steken'

Vancouver vandaag

Alweer de vierde dag van de Olympische spelen. Opnieuw een dag waarin een hoop medailles een eigenaar zullen krijgen. In deze post vind je het overzicht van de Nederlanders die in actie komen en natuurlijk de tijden waarop je de televisie zou kunnen aanzetten om naar de spelen te kijken.

Overzicht evenementen:

Tijdstip Sport Onderdeel Lokatie Medaille
19:00 uur Langlaufen 10 km dames Whistler Olympic Park ja
19.30 uur Snowboarden Cross kwalificatie mannen Cypress Mountain nee
19.30 uur Alpineskiën Afdaling mannen Whistler Creekside ja
21:30 uur Langlaufen 15 km mannen Whistler Olympic Park ja
00:30 uur Schaatsen 500 meter mannen Richmond Olympic Oval ja
23:00 uur Snowboarden Cross mannen Cypress 
Mountain ja
23:30 uur IJshockey dames Zwitserland - Canada UBC Thunderbird Arena nee
2:00 uur Kunstschaatsen Paren, Vrije Kuhr Pacific Coliseum ja
2:00 uur Rodelen Dames The Whistler Sliding Centre ja
2:00 uur IJshockey dames Zweden - Slowakije UBC Thunderbird Arena nee

Welke Nederlanders komen er in actie:
Natuurlijk komen er vandaag ook weer een aantal landgenoten in actie. Alleen op de kortste schaatsafstand hebben we vannacht Nederlanders actief. Jan Bos, Jan Smeekens, Simon Kuipers en Ronald Mulder zullen op de Richmond Olympic Oval er alles aan doen zo'n felbegeerde medaille binnen te slepen.

Welke prominenten komen er in actie:
Natuurlijk het Chinese koppel Xue / Hongbo dat tijdens het kunstschaatsen in actie zal komen. De Chinese zullen het moeten gaan opnemen tegen Savchenko / Szolkowy en één van beide koppels zal vermoedelijk de gouden medaille meenemen naar huis.  Ook zal het Canadese dames ijshockeyteam voor de tweede maal het ijs betreden en ook zij lijken de pot tegen Zwitserland te moeten kunnen winnen. Natuurlijk zijn er bij het schaatsen ook nog wat favorieten we noemen de Koreaanse Lee's en ook Jeremy Wotherspoon zal in eigen huis willen laten zien dat hij het nog niet verleerd is. Al met al belooft ook dag vier van de spelen weer een leuke dag te worden. Bij de afdaling voor de mannen is de Zwitser Didier Cuche de grote favoriet, maar hij zal stevige concurrentie krijgen van onder meer de Amerikaan Bode Miller, de thuisfavoriet Manuel Osborne-Paradis en de Oostenrijker Michael Walchhofer. Een verrassing kan niet worden uitgesloten.

TV-uitzendingen:

Tijd Zender Programma
16:00 Eurosport Diverse evenementen + herhaling
18.55 uur Nederland 1 Olympische spelen LIVE
18:15 uur ARD Olympia Live
??:?? Eén Diverse evenementen
06:00 RTL 7 Edwin Evers staat op in Vancouver
07:00 Nederland 1 Olympische samenvattingen

Complete loting eerste 500 meter mannen

Vannacht Nederlandse tijd staat in de Richmond Olympic Oval de derde schaatsafstand van deze Spelen op het programma. Na de 5.000 meter voor mannen en de 3.000 meter voor vrouwen zijn het nu de sprinters die op de 500 meter hun krachten zullen meten.

De complete loting
1e rit: Bos (NED)
2e rit: Pearson (VSt) - Ihle (Dui),
3e rit: Lebedev (Rus) - Schwarz (Dui),
4e rit: Whitmore (VSt) - Biega (Pol),
5e rit: Puolakka (Fin) - Wang Nan (Chn),
6e rit: Niedzwiedzki (Pol) - Liu Fangyi (Chn),
7e rit: Lalenkov (Rus) - Nieminen (Fin),
8e rit: Krech (Kaz) - Skopin (Rus),
9e rit: Ireland (Can) - Lobkov (Rus),
10e rit: Ioriatti (Ita) - Ustynowicz (Pol),
11e rit: Kuipers (NED) - Parrot (Can),
12e rit: Pekka Koskela (Fin) - Wotherspoon (Can),
13e rit: Tae-Bum Mo (ZKo) - Smeekens (Ned),
14e rit: Joon Mun (ZKo) - Davis (VSt),
15e rit: Fengtong Yu (Chn) - Ohta (Jap),
16e rit: Zhongqi Zhang (Chn) - Gregg (Can),
17e rit: Kang-Seok Lee (ZKo) - Kato (Jap),
18e rit: Poutala (Fin) - Oikawa (Jap),
19e rit: Nagashima (Jap) - Kyou-Hyuk Lee (ZKo),
20e rit: Mulder(NED) - Fredricks (VSt).

De eerste 500 meter start om 00:30 uur onze tijd. De tweede 500 meter, waarvan de loting na afloop van de eerste run is, is rond 02:30.

 

Superman vs Natal

Microsoft heeft wel een heel aparte manier gevonden om Natal te tonen, namelijk in een aflevering van de serie Smallville. In deze serie zien we Clark Kent opgroeien en langzaam zijn krachten ontwikkelen en natuurlijk Xboxen anders hadden we dit nieuwtje niet.

Natuurlijk is het de vraag of het wel verstandig was van MS om Natal op deze manier te tonen, wat vinden jullie?

FOK!games is niet verantwoordelijk voor evt. spoilers in het filmpje of de game!

Crysis 2 in een nieuw New York

Crytek onthult wat nieuwe details over hun nieuwste telg in de Crysis serie. Al eerder was bekend dat de actie van het regenwoud naar de stedelijke jungle ging verhuizen, maar nog niet hoe men dit voor ogen had.

Het vervolg speelt zich dertien jaar later af en verplaatst de strijd om de aarde naar een nieuw eiland: Manhattan. "Maar dit is niet het New York die je kent, of al eerder hebt gezien in films of andere spellen", volgens Crytek directeur Cevat Yerli.

"I Am Legend en The Day After Tomorrow waren uniek en hadden beide een eigen versie van New York. Het New York in Crysis 2 zal eveneens een ander New York zijn. Verwacht het groter en aangepast naar omstandigheden waar het vernieuwde Nanosuit er zeker nut heeft. Om maar een voorbeeld te noemen: Tactical mode zal jouw alertheid zo verhogen dat je van ver al het grind zal horen waarop de vijand loopt.

Volgens uitvoerend producent Nathan Camarillo zal de vernietiging van de aarde door de mens en de daarbijbehorende littekens in het milieu in het spel zichtbaar zijn. Crytek is er van overtuigd dat hun interpretatie uniek zal zijn. De CryEngine 3 zorgt er voor dat de stad er realistisch uit moet komen te zien.

Het spel zal het vierde kwartaal dit jaar op de PC, Xbox 360 en PS3 uitkomen. De systeemeisen voor de PC zijn nog niet bekend.

Crysis 2

Zou Sinatra dit bedoeld hebben?

Helft jongeren kijkt dagelijks YouTube

YouTube is na vijf jaar nog razend populair: de helft van de jongeren kijkt elke dag naar de videosite. Een kwart kijkt minder ‘gewone tv’ sinds de komst van YouTube. Jongens tot 19 jaar zijn de meest actieve bezoekers. Dat blijkt uit onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag, in samenwerking met FOK!.nl en Scholieren.com. 

YouTube viert deze week haar vijfjarig bestaan. Top-X ondervroeg daarom 2200 jongeren naar ‘s werelds bekendste videosite. Hoewel de meeste deelnemers YouTube op de computer of laptop kijken, kijkt een kwart (24%) regelmatig via de mobiele telefoon. Een op de tien kijkt de filmpjes via een kabeltje op tv. De jongens in het panel kijken meer YouTube-filmpjes dan de meisjes. 

Cursus stropdas strikken
YouTube wordt niet alleen gebruikt voor humorfilmpjes of muziekclips. Zo zegt bijna tachtig procent (79%)  dat hun leraar YouTube-filmpjes als lesmateriaal gebruikt. De site wordt ook geraadpleegd om een instrument te leren spelen, te leren (buik)dansen of je stropdas leren strikken. Ook make up-tips, reisverslagen en game previews worden genoemd. Een papieren handleiding om te weten hoe je iPhone werkt? Zestien procent van de jongens raadpleegt liever YouTube voor uitleg. 

Braaf
Vergeleken met andere videosites wordt YouTube beoordeeld als relatief ‘braaf’ (46 %). Zo maakte tweederde wel eens mee dat een leuk filmpje volgende dag ineens door moderators is verwijderd. Volgens een op de vijf zou iedereen alles op YouTube mogen zetten, zonder censuur. Jongens juichen dat meer toe dan meisjes.  

De uitslagen van het onderzoek worden vanavond gepresenteerd in het programma EenVandaag (NL1, 18u15).

Bergkamp, Cocu en Kluivert krijgen diploma

Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp, Phillip Cocu en Michael Reiziger zijn vier van de in totaal 21 cursisten die overmorgen in Zeist hun diploma ontvangen ter afsluiting van de opleiding tot Coach Betaald Voetbal.

De vier oud-internationals hadden gebruik gemaakt van de laatste mogelijkheid voor ex-topspelers  om direct te worden toegelaten tot de KNVB-cursus.

De overige zeventien geslaagden: Alfons Arts, Adrie Bogers, Ton du Chatinier, Ernest Faber, Fred Grim, René Hake, Dirk Heesen,  John Karelse, Art Langeler, Erwin van de Looi, Dick Lukkien, Eric Meijers, David Nascimento, Alex Pastoor, Ab Plugboer, Hesterine de Reus en Michel Vonk.

'Chelsea blijft azen op Lukaku'

Chelsea zit niet stil als het gaat om Romelu Lukaku. The Blues willen de jonge aanvaller van RSC Anderlecht maar wat graag aan de selectie toevoegen, ook al heeft de vader van de pas zestienjarige speler laten weten dat een transfer niet wordt overwogen.

Daily Mirror meldt dat vader Roger zich heeft voorgenomen om zijn zoon pas op achttienjarige leeftijd naar een andere club te laten verkassen. De interesse van Chelsea in de speler neemt echter niet af.

Scouts van de koploper van de Premier League zitten wekenlijks op de tribune bij wedstrijden van Anderlecht om nog een beter beeld te kunnen schetsen van Lukaku.

De hoofdpersoon is met zijn twaalf doelpunten topscorer in de Belgische Jupiler Pro League en speelt geregeld zijn wedstrijden in België onder-21.

OM wil alle bezoekersgegevens Culemborgse Courant

De Culemborgse Courant weigert gegevens van bezoekers van de website van de krant te overhandigen aan het Openbaar Ministerie. Het OM wil alle verkeersgegevens van de site van de eerste vier dagen van dit jaar vanwege het onderzoek naar de rellen in de Culemborgse wijk Terweijde, maar de uitgever van de site en de hoofdredactie vinden dit veel te ver gaan, zo meldt de krant op de eigen website.

Terweijde was de afgelopen tijd het toneel van conflicten tussen bewoners van Molukse en Marokkaanse afkomst. Hoewel het daarvoor al onrustig was, ging het rond de jaarwisseling helemaal mis toen een auto inreed op een voortuin waarin mensen stonden. De dagen daarna bleef het onrustig en sneuvelden ramen, waarna de mobiele eenheid werd ingezet in een poging de rust te laten wederkeren.

Onder meer de Culemborgse Courant berichtte begin januari over de incidenten, wat de nodige reacties opleverde van bezoekers van de site. Het Openbaar Ministerie in Arnhem wil onder meer het IP-adres hebben van alle bezoekers van de site, niet alleen degenen die een reactie hebben achtergelaten. Via een IP-adres kan worden achterhaald vanaf welke computer internetsites zijn bezocht.

De krant vindt het veel te ver gaan alle verkeersgegevens te moeten overhandigen. "Justitie gooit een sleepnet uit en bekijkt vervolgens wat de vangst is. In het net van justitie komt iedere bezoeker van de site van de culemborgsecourant.nl terecht. Dat gaat veel te ver", zegt een woordvoerder van de uitgever op de website van de krant. Bezoekers zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat aan een dergelijke vordering niet voetstoots wordt meegewerkt.

Actie in Skate 3 beelden

Skate 3 komt eraan, en hoe!

Op de nieuwe screens krijgen we wat meer te zien van Port Calverton, de nieuwe stad waarin je met je plank mag rond rijden. We weten ondertussen al dat er een industrieel gebied in het spel zit en dat je bij een pre-order een Black Box Distribution Skate Park krijgt.

Op de volgende screens zien we weer wat nieuwe dingen in de omgeving, kijk zelf maar.


skate 3 skate 3 skate 3 skate 3 skate 3 skate 3 skate 3 Skate 3 Skate 3 Skate 3

Skate 3 lijkt zich te gaan richten op spelers die hun eigen team kunnen oprichten en tegen andere teams kunnen spelen, zodra er meer bekend wordt lezen jullie het hier!

Robben in topvorm boekt persoonlijk record

Arjen Robben steekt in blakende vorm. De speler van Bayern München was tijdens alle van de afgelopen vier duels van de club uit Beieren trefzeker. Daarmee stelde hij een persoonlijk record vast. Het lukte Robben namelijk niet om bij zijn vier vorige clubs (achtereenvolgens FC Groningen, PSV, Chelsea en Real Madrid) vier keer op rij in competitieverband te scoren. Dit blijkt uit de statistieken van VI.

Voor Bayern trof Robben tegen Werder Bremen, FSV Mainz, VfL Wolfsburg en Borussia Dortmund doel. De formatie van trainer Louis van Gaal wist alle vier de wedstrijden winnend af te sluiten.

Momenteel staat de teller van Robben in de Bundesliga op acht doelpunten in veertien duels. Daarnaast leverde de buitenspeler zes assists. Mario Gomez is clubtopscorer met tien doelpunten.

 

Judoka Grol stelt rentree uit

Judoka Henk Grol keert komend weekeinde tijdens de Grand Prix in Düsseldorf nog niet terug op de judomat De vice wereldkampioen in de klasse onder 100 kilogram heeft last van een lichte schouderblessure.

De 24-jarige Grol kwam vorig jaar augustus tijdens de WK in Rotterdam voor het laatst in actie. Hij scheurde al tijdens zijn eerste optreden in Ahoy een knieband, maar reikte toch tot de finale. Volgens bondscoach Maarten Arens is Grol nagenoeg hersteld van zijn zware knieblessure. "De knie herstelt goed, maar Henk heeft wel te kampen met een lichte schouderblessure. We willen geen enkel risico nemen. Henk moet helemaal fit zijn om aan wedstrijden deel te nemen."

Wederom regen verwacht bij F1-tests in Jerez

Het lijkt de Formule 1-teams deze winter niet mee te zitten qua weer. Vorige week viel de testweek in Jerez door de regen al in het water, maar voor deze week lijken de weergoden er een schepje bovenop te doen. Er wordt veel regen voorspeld, waarbij het circuit mogelijk onder water kan komen te staan.

"De tweede testweek in Jerez dreigt wederom een waterballet te worden. Waarschijnlijk zal het maar tijdens één van de vier testdagen droog blijven. Tijdens de rest van de test zal er zeer veel regen vallen. Op donderdag zullen de omstandigheden vermoedelijk het slechtst zijn. Dan bestaat er ook de kans dat het circuit blank komt te staan," meldde Meteorological Services tegen GPUpdate. Deze weerdienst levert ook de weersinformatie aan het team van Force India.

Na deze testweek die woensdag begint, zal er volgende week nog één testsessie op het circuit van Barcelona zijn. Deze vindt van 25 tot en met 28 februari plaats. Daarna volgt twee weken later de eerste race op het circuit van Bahrein.

'Arrestatieteam' ontwapend in Oeteldonk

Twaalf carnavalsvierders uit de omgeving van Amsterdam hebben gisteren een deel van hun erg overtuigende politie-uitrusting moeten inleveren in Den Bosch. De mannen liepen verkleed rond als arrestatieteam in zwarte kleding, compleet met oortjes, kogelvrije vesten, beenholsters en nepwapens. De wapens zagen er zo realistisch uit dat echte agenten ingrepen.

De Hollanders droegen 'levensechte' mitrailleurs en pistolen bij zich. Nepwapens die er als echt uitzien, zijn in Nederland verboden omdat ze gebruikt kunnen worden bij overvallen en bedreigingen.

De mannen kregen geen bon. Hun 'collega's' in Oeteldonk lieten ze gaan omdat ze vrijwillig afstand deden van hun wapenarsenaal. Vervolgens mochten ze zich ontwapend weer in het feestgedruis storten.

Ruim zes maanden wachttijd voor tbs-behandeling

De wachttijd voor een tbs-plaats bedroeg in januari 185 dagen, ongeveer een halfjaar. Voor vrouwen was dat 129 dagen, oftewel ruim vier maanden, schrijft staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) in antwoord op Kamervragen.

De bewindsvrouw streeft naar een wachttijd van maximaal vier maanden. De afgelopen jaren is het aantal tbs-plaatsen uitgebreid en dalen de wachttijden, schrijft Albayrak. Maar omdat het sturen op voldoende capaciteit erg complex is, kan het voorkomen dat sommige mensen langer moeten wachten.

Zo moest een aantal dove tbs'ers langer wachten, omdat de kliniek waar zij zouden worden geplaatst nog moest worden aangepast voor deze mannen. Hun behandeling is inmiddels begonnen. Eind januari stonden ook twee vrouwen langer dan een halfjaar op de lijst. De vrouw die het langst moest wachten, heeft inmiddels een behandelingsplek, die moet leiden naar terugkeer in de samenleving.

De Camargo: "Goed dat Bölöni weg is"

Gisteren won Standard Luik zijn eerste wedstrijd na het ontslag van Laszlo Bölöni. Volgens Standard-speler Igor De Camargo is dat geen toeval. "Het verschil met Dominique D'Onofrio is groot," aldus de aanvaller.

"Ik ben opgelucht dat Bölöni weg is," zegt De Camargo tegen de kranten. "Ik heb daar mijn redenen voor, maar die blijven binnenskamers. De fans steunen Bölöni nog, maar zij weten niet wat er in de kleedkamer gebeurd is. De laatste tijd was het moeilijk werken met hem."

Over de nieuwe trainer is de Braziliaanse Belg al een stuk positiever. "Het verschil met meneer D'Onofrio is groot. Hij heeft al goed werk geleverd en zorgt voor enthousiasme in de groep. Tegen Westerlo zag ik opnieuw een Standard dat absoluut wou winnen. We moeten wel nog wat geduld hebben."

CU: altijd onderzoek na militaire missie

Militaire missies moeten voortaan standaard worden afgesloten met een parlementair onderzoek. Dat gaat Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) morgen voorstellen tijdens het debat over het rapport van de commissie-Davids.

De Kamer is 'selectief' en onvolledig geïnformeerd over de politieke steun die Nederland in 2003 aan de oorlog in Irak verleende, zei Voordewind vandaag op Radio 1. In een officiële reactie op het onderzoek van Davids erkende het kabinet vorige week ook dat de Kamer niet optimaal is geïnformeerd.

Daarom moet er voortaan sneller een onafhankelijk onderzoek komen bij de steun of deelname aan militaire operaties in het buitenland, stelt Voordewind. De eerste missie die aan een parlementair onderzoek zou moeten worden onderworpen is de huidige in Uruzgan, die in augustus van dit jaar afloopt.

ANWB: wintersporters wacht file in Duitsland

Wintersporters die komende zaterdag vertrekken kunnen rekenen op flinke files in Duitsland. Daarvoor waarschuwt de ANWB. Voor zevenhonderdduizend Nederlanders begint vrijdag de voorjaarsvakantie. Iets meer dan de helft daarvan gaat naar het buitenland.

Vooral in het zuiden van Duitsland wordt veel vertraging verwacht. Ook terugkerende wintersporters komen daar waarschijnlijk vast te staan. Niet alleen Nederlanders zoeken namelijk de sneeuw op.

Rond Frankfurt, Neurenberg en München worden daarom megafiles van meer dan dertig kilometer verwacht. Ook bij de grensovergangen Füssen en Kieferfelden naar Oostenrijk loopt het verkeer volgens de ANWB vast. Pas rond 17.00 uur zou de drukte afnemen.

In Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland wordt ook drukte verwacht. De eerste files worden zaterdag al voor zonsopgang bij de Tauerntunnel op de A10 tussen Salzburg en Villach in Oostenrijk verwacht. De drukte neemt pas na 16.00 uur af.

In Nederland wordt geen extra drukte verwacht. De trek naar het zuiden zorgt eerder voor meer rust op de weg.

Vliegtuig terug door verkeerde persoonsgegevens

Een toestel van British Airways dat op weg was naar Mexico-Stad heeft naar Londen moeten terugkeren vanwege een 'discrepantie in de gegevens' van een passagier. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij vandaag gezegd. Wat er precies niet klopte werd niet bekendgemaakt.

Vlucht 243 van BA werd vrijdag teruggeroepen naar de luchthaven Heathrow toen het toestel boven Ierland vloog. De passagier wiens gegevens niet klopten -een Amerikaans staatsburger- werd uit het vliegtuig gehaald en zijn bagage werd doorzocht onder een bepaling van de Britse wet op de terrorismebestrijding.

Volgens de Metropolitan Police is de passagier niet gearresteerd. Het Britse ministerie van vervoer zei dat het incident geen veiligheidsprobleem heeft blootgelegd.

BA zei dat het vliegtuig met 317 passagiers aan boord, na bijgetankt te hebben, later vrijdag alsnog naar Mexico-Stad is gevlogen.

Dronken man ramt politieauto

Een 32-jarige man uit Zwartewaterland heeft gisterenavond in beschonken toestand frontaal een politieauto geramd na een achtervolging. Niemand raakte gewond. Hij is aangehouden voor rijden onder invloed en zijn rijbewijs is ingenomen, meldt de Gelderse politie.

De automobilist reed rond 21.30 uur over de Hoofdstraat in Epe toen hij de aandacht trok van agenten door een bocht wel erg scherp te pakken. Hij negeerde vervolgens een stopteken van de politie, die de achtervolging inzette.

De man reed met hoge snelheid richting Emst. Toen politievoertuigen hem tot stoppen wilden dwingen, botste hij op de rotonde bij de Eperweg in Emst frontaal op een politieauto. Over de schade is niets bekendgemaakt.

Op het politiebureau bleek dat de man een promille alcohol in zijn bloed had.

Van Persie: "Ik verlaat Arsenal niet"

Vier teams hebben gedongen naar de diensten van Robin van Persie, maar de Arsenal-speler wees ze allemaal af. De international voelt zich thuis bij The Gunners en een vertrek is dan ook niet makkelijk. Chelsea, Manchester City, Juventus en Internazionale zou hij daarom de deur gewezen hebben.

"Arsenal verlaten is niet zo makkelijk als je denkt," zei Van Persie tegen The Daily Telegraph. Ondanks dat de club sinds 2005 geen prijzen meer heeft gewonnen en ieder jaar belangrijke pionnen ziet vertrekken wil de Nederlander in Londen blijven. "Het is mooi dat vier clubs interesse hadden, maar ik moest ze afwijzen. Ook al zou je willen vetrekken dan denk ik niet dat het makkelijk gaat, want wanneer je voor Arsenal gaat spelen dan gaat die club in je hart zitten."

Van Persie herstelt momenteel van een enkelblessurie die hem al sinds november aan de kant houdt.

Veel Engelse interesse voor groeibriljant Schepers

Bob Schepers, speler van sc Cambuur Leeuwarden, heeft over belangstelling niet te klagen. Enkele clubs uit de Premier League zouden de pas zeventienjarige speler van Cambuur op de korrel hebben.

Het talent maakte recentelijk zijn basisdebuut voor de Leeuwarder ploeg en wordt volgens zijn zaakwaarnemer Patrick van Diemen door drie clubs uit de Premier League gevolgd.

Van Diemen laat in de Leeuwarder Courant weten dat Everton, Wigan Athletic en Blackburn Rovers interesse zouden hebben in Schepers. Dat Manchester United Schepers ook op de radar heeft, is niet waar. "Dat is te prematuur," aldus Van Diemen.

De jongeling maakte pas vijfmaal zijn opwachting in het eerste van Cambuur en de jeugdinternational wordt ook door de nodige clubs uit Nederland intensief gevolgd. Het contract van Schepers bij Cambuur loopt tot medio 2012.

Uncharted 2 verkoop een succes

Uncharted 2: Among Thieves is al bijna drie miljoen keer verkocht. Dit heeft Jack Tretton, topman van Sony Computer Entertainment America, bekendgemaakt op het officiële PlayStation-blog.

De game ligt pas een paar maanden in de winkels, en heeft nu al meer exemplaren verkocht dan zijn voorganger; Uncharted: Drake's Fortune.

Uncharted 2: Among Thieves is een van de grootste hits voor de PlayStation 3. Het aantal grote releases voor de PS3 zal binnenkort aangevuld worden met games als Heavy Rain (26 februari) en God of War III (19 maart).

Uncharted 2 verkoop een succes
Uncharted 2 verkoop een succes

Veendam sleept geldschieter voor de rechter

BV Veendam sleept sponsor Jans Norder voor de rechter. Hij stak de afgelopen periode al 1,5 miljoen euro in de noodlijdende club en beloofde Veendam te helpen bij verdere tekorten. Het bestuur van de club wil nu van de rechter weten hoeveel deze belofte waard is. Mocht Norder tot betaling verplicht worden, dan is de club de rest van het seizoen vrijwel gered.

Momenteel moet Veendam in opdracht van de KNVB ook werken aan een plan van aanpak gericht op het wegwerken van de achterstand in de afdrachten aan de Belastingdienst. Dit ook als gevolg van de nijpende liquiditeitspositie.

United zonder Vidic en Anderson naar Milaan

Manchester United is zonder Nemanja Vidic en Anderson afgereisd naar Milaan. Beide Mancunians zijn niet op tijd fit voor het Champions League-treffen van morgen met AC Milan. Ook de van een armbreuk herstellende Ryan Giggs blijft in Engeland. Dat meldden 'The Red Devils' vandaag op de clubwebsite.

Trainer Sir Alex Ferguson kan in San Siro wel een beroep doen op aanvoerder Rio Ferdinand en buitenspeler Nani. Beide spelers zitten een schorsing uit van respectievelijk vier en drie duels in de Engelse Premier League, maar mogen wel uitkomen in de achtste finales van de Champions League.

De van LA Galaxy gehuurde David Beckham is wel van de partij aan Milanese zijde. Voor de begaafde rechtspoot is het de eerste keer dat hij tegen zijn oude liefde speelt. Becks is afkomstig uit de jeugdopleiding van Manchester en speelde er elf seizoenen in het eerste team.

Hoogerland: "Ik word nog beter"

Johnny Hoogerland heeft de lijn waarmee hij vorig seizoen eindigde in de Ronde van de Middellandse Zee doorgezet. De Vacansoleil-renner kon gisteren in de slotetappe toen Robert Gesink een aanval plaatste met de besten mee en eindigde de dag als vijfde.

Vorig najaar beleefde de Zeeuw zijn grote doorbraak door in de Ronde van Spanje zich tussen de toppers te rijden. Dit jaar gaat hij door waar hij geëindigd was. "Als je op de dag dat het klassement gemaakt wordt in finale bergop over blijft met Valverde, Nocentini en Gesink, kunnen je zeggen dat je weer een stap gezet hebt," zei Hoogerland in de PZC.

Parijs - Nice wordt zijn volgende doel en de Zeeuw meent dat hij nog niet helemaal in vorm is. "Maar daarvoor wil ik me ook al laten zien in Ruta del Sol. Ik kan over een heel seizoen goed zijn. En ik ben echt nog niet op mijn topniveau. Ik weeg nog twee kilo te veel. Geloof me, ik word alleen nog maar beter."

'Aarde kende eerder opwarming'

Phil Jones, voormalig onderzoeker voor het IPCC van de University of East Anglia, heeft tijdens een interview met de BBC toegegeven dat de aarde eerder periodes van opwarming kende.  De recente opwarming is niet uniek en niet significant, aldus de vooraanstaand onderzoeker die sterk in opspraak kwam toen eind vorig jaar honderden e-mails werden gelekt waaruit bleek dat er op grote schaal gesjoemeld werd met onderzoeksresultaten. Tijdens het interview kreeg Jones vragen van wetenschappers en klimaatsceptici voor de kiezen. 

De uitspraken van Jones zijn opmerkelijk.  Jones was juist een van de wetenschappers die de zogeheten hockeystickgrafiek, een grafiek die op het eind sterk omhoog loopt en waaruit moet blijken dat de aarde sterk opwarmt, met hand en tand verdedigde, maar die volgens sceptici een hockeystick aangaf ongeacht de data die je invoerde.

In het interview geeft Jones toe dat de aarde tussen 1910 en 1940 en tussen 1975 en 1998 eenzelfde periode van opwarming kende.  Ook houdt Jones rekening met de mogelijkheid dat de aarde in de middeleeuwen een warmer klimaat heeft gekend. Dit is een van de argumenten die vaak door klimaatsceptici wordt aangevoerd, omdat als de aarde in de middeleeuwen een vergelijkbare warme periode heeft gekend, de recente opwarming waarschijnlijk ook niet door de mens is veroorzaakt.

Phil Jones was voorzitter van de Climate Research Unit van de Universiteit van East Anglia. Na het uitlekken van verschillende van zijn e-mails, de Climategate, besloot Jones hangende het onderzoek af te treden.  

Een van de meest kwalijke citaten uit de gehackte e-mailcorrespondentie is de zin 'verberg de afkoeling'. Jones ontkende tot nu toe dat dit op recente temperatuurdalingen sloeg, maar beaamt nu dat de temperatuur sinds 2002 daalt.  Wel benadrukt hij dat deze afkoeling, in ieder geval wetenschappelijk, niet significant is. De opwarming sinds 1995 is dit echter ook niet, erkent de klimaatwetenschapper.

Toch houdt Jones ook vol dat hij ervan overtuigd is dat de aarde opwarmt en sluit hij zich aan bij het IPCC rapport waarin de mens als verantwoordelijke wordt gezien voor die opwarming.

Het hele IPCC ligt momenteel onder vuur. In het meest recente rapport worden steeds meer fouten gevonden. De laatst ontdekte fout is dat Nederland niet, zoals in het rapport vermeld staat, voor 55 procent onder de zeespiegel ligt, maar dat 55 procent van het Nederlandse grondoppervlak gevoelig is voor overstromingen.  Ook klopten diverse jaartallen niet.  Zo zou een grote gletsjers al in 2035 volledig gesmolten zijn.  Dit bleek pas in het jaar 2350 aan de orde.  Ook werden aanbevelingen gedaan op basis van getuigenverklaringen en scripties door studenten.

Olympische afdaling lijkt door te kunnen gaan

Het lijkt er op dat vandaag het programma van het olympisch alpineskiën na twee dagen vertraging van start kan gaan. Het weer in Whistler is in tegenstelling tot de afgelopen dagen goed. Voor vanavond staat de afdaling op het programma.

"De weersvoorspelling klopte precies: de neerslag is afgenomen en de temperatuur is gedaald. We werken met driehonderd man om het parcours begaanbaar maken. We zijn heel optimistisch, omdat de voorspellingen zo accuraat zijn. Misschien is het traject niet optimaal voor een olympische afdaling, maar we halen het optimale uit de huidige condities," aldus organisator Guenther Hujara.

Aanvankelijk zou afgelopen zaterdag de afdaling bij de mannen en gisteren de combinatie bij de vrouwen worden gehouden maar het weer gooide roet in het eten.
 

Alice in Wonderland niet in bioscoop

De Nederlandse bioscopen gaan Alice in Wonderland, de nieuwe film van regisseur Tim Burton en distributeur Disney, niet vertonen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) vandaag gemeld.

Het besluit geldt niet alleen voor Nederland. In heel Europa en zelfs in de Verenigde Staten hebben de grote bioscoopexploitanten de film in de ban gedaan. De reden hiervoor is de onvrede over het releasebeleid van Disney. De distributeur wil de film, die begin maart wereldwijd in de bioscopen moet gaan draaien, al in juni op dvd uitbrengen.

Dit gaat volgens de exploitanten in tegen afspraken die de bioscoop- en de dvd-branche met elkaar hebben gemaakt. Officieel moeten er meer dan vier maanden zitten tussen een bioscoop- en dvd-release, omdat de bioscopen anders te weinig tijd hebben om de film aan te bieden aan het publiek. De Nederlandse bioscoopbranche sluit zich aan bij het internationale besluit om de film niet te vertonen.

Lama's eenmalig weer bij elkaar

Met uitzondering van Ruben Nicolaï komt het voormalige improvisatiegezelschap De Lama's op 11 april weer bij elkaar voor een benefietoptreden in de Amsterdamse RAI. Dat heeft 'lama' Tijl Beckand vandaag laten weten.

Na acht succesvolle tv-seizoenen gingen De Lama's (BNN) vorig jaar uit elkaar. Ze wonnen onder meer een Televizierring. De tv-show werd later ook populair in theaters. Tijdens hun Lama-zegetochten committeerden de artiesten zich aan een goed doel, de Stichting Imani. Die organisatie steunt de activiteiten van kindertehuizen in Kenia.

De Lama's beloofden elk jaar een benefiet voor Imani te organiseren en komen nu tot de conclusie dat ze dat anno 2010 beter onder hun oude naam kunnen doen, omdat die eerder volle zalen trekt dan hun nieuwe theater- en tv-projecten.

Beckand, Ruben van der Meer, Jeroen van Koningsbrugge en Patrick Lodiers zullen wel voor 90 procent nieuwe spellen spelen. Nicolaï doet niet mee omdat hij niet meer aan improvisatietheater wil doen.

Slachtoffer familiedrama A'dam stabiel

Het 2-jarige meisje dat gisterenochtend zwaargewond in een woning in Amsterdam werd gevonden verkeert nog in ernstige toestand. De toestand van de peuter is wel stabiel, zegt een politiewoordvoerder.

In de woning aan de Diemerparklaan op IJburg werd ook de dode 33-jarige vader van het jonge meisje gevonden. Hij had zichzelf om het leven gebracht. De politie ging direct uit van een 'familiedrama'.

[Upd] Weer wedstrijden in Jupiler League afgelast

Het winterse weer blijft het programma in de Nederlandse Jupiler League in de war schoppen. Voor vanavond zijn er vier wedstrijden afgelast.

BV Veendam - FC Oss, AGOVV Apeldoorn - FC Emmen en Go Ahead Eagles tegen FC Den Bosch gaan niet door. Gisteren werd al bekend dat sc Cambuur tegen Fortuna Sittard is afgelast. Die laatste wedstrijd wordt op 1 maart ingehaald, en als nieuwe datum voor Go Ahead tegen FC Den Bosch is 22 februari vastgesteld. Voor de andere twee duels zijn nog geen nieuwe data bekend.

Update @ 12:20 uur

Op 15 maart wordt AGOVV tegen FC Emmen gespeeld en 22 maart is de nieuwe speeldatum van BV Veendam tegen FC Oss.

Zeven doden bij brand in VS

Een brand in een appartementengebouw in de Verenigde Staten heeft gisteren aan zeven bewoners het leven gekost.

De brand deed zich voor in Cicero, een voorstad van Chicago. De doden zijn een drie dagen oude baby, een kind van 3, een jongen en een meisje van 16, twee vrouwen van 18 en 19 jaar en een man van 20.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Zeven doden bij brand in VS
Zeven doden bij brand in VS (Foto: Novum)

 

Clinton: Iran wordt militaire dictatuur

Iran is op weg een militaire dictatuur te worden. Deze beschuldiging heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, vandaag geuit tijdens een bijeenkomst op de Carnegie Mellon Universiteit in Qatar.

Tijdens het bezoek zei Clinton dat de Revolutionaire Garde van Iran zoveel macht heeft gekregen dat de Garde de regering feitelijk heeft verdrongen. "Iran is op weg een militaire dictatuur te worden", aldus Clinton. Een aanwezige vroeg Clinton wat de verwachtingen zijn voor een betere relatie met Teheran. Clinton herhaalde het standpunt van de regering-Obama dat Iran zijn internationale verplichtingen over het vreedzame gebruik van nucleaire technologie niet is nagekomen. Ze betreurde het dat Iran niet met de Verenigde Staten in gesprek wilde gaan over de nucleaire kwestie. "Helaas hebben we niet het antwoord van de Iraanse leiders gekregen waarop we hoopten."

Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van financiën bekend dat het de Amerikaanse tegoeden van een generaal van de Garde had bevroren. Ook de bankrekeningen van vier dochtermaatschappijen van het al eerder bestrafte bouwbedrijf van de generaal werden geblokkeerd. Deze bedrijven zouden betrokken zijn geweest bij het maken en verspreiden van massavernietigingswapens.

De Revolutionaire Garde is al lange tijd een steunpilaar van het Iraanse regime, als aparte strijdmacht naast het gewone leger. De Garde heeft inmiddels een vinger in de pap op alle belangrijke vlakken, waaronder de ontwikkeling van raketten, het bouwen van dammen en wegen, de oliebronnen, telecommunicatie en nucleaire technologie.

Van Houwelingen: "Gesink moest zich testen"

De Ronde van de Middellandse Zee werd gisteren een prooi voor Alejandro Valverde. Francesco Masciarelli mocht de laatste etappe op zijn naam schrijven, maar belangrijker was de strijd tussen de favorieten in de laatste kilometers. Gesink moest van zijn ploegleider Adri van Houwelingen de aanval kiezen en kreeg bij zijn versnelling alleen Valverde, Rinaldo Nocentini en Johnny Hoogerland met zich mee.

"Het is mooi om te zien wat er dan gebeurt. Robert had deze beklimming nodig om te checken hoe hij er voor staat. Het ging ons hier niet om de eindzege. Alleen om deze ene test," zei Van Houwelingen tegen het Eindhovens Dagblad. Gesink werd in de etappe uiteindelijk vierde. Volgende maand doet hij mee in de Tirreno-Adriatico die een sterkere bezetting kent. Daar wil hij in de bovenste regionen eindigen.

Barça moet Keita maand missen

FC Barcelona moet het de komende vier weken stellen zonder Seydou Keita. De 30-jarige middenvelder moest gisteren in het met 2-1 verloren uitduel tegen Atlético Madrid al na twee minuten het veld verlaten met een hamstringblessure aan zijn rechterdijbeen. Dat meldden de Catalanen vandaag op de clubwebsite.

Keita mist door de blessure waarschijnlijk de komende zes duels van Barcelona. De Malinees is volgende week sowieso niet inzetbaar bij het Champions League-treffen met VfB Stuttgart en mist waarschijnlijk ook de return op 17 maart. Ook de thuisduels in de competitie met Racing Santander, Málaga CF en Valencia en het uitduel tegen UD Almería moet hij vermoedelijk laten schieten.

Succestrainer Josep Guardiola mist de komende duels naast Keita eveneens de verdedigers Daniel Alves, Eric Abidal en Dmytro Chygrynskiy en middenvelder Yaya Touré. De Catalaanse coach kan wel weer beschikken over Rafa Marquez en Gerard Piqué, die beiden terugkeren van een schorsing.

Barça moet Keita maand missen
Barça moet Keita maand missen (Foto: Novum)

Dweilschema schaatsen roept vragen op

De afgelopen dagen ging het in de Richmond Olympic Oval niet alleen over de medailles, maar vooral ook over het dweilschema. De organisatie besloot maar één dweil uit de voeren bij zowel de vijf kilometer voor de mannen als de drie kilometer bij de vrouwen. Hierdoor waren de rijders en rijdsters in de latere ritten behoorlijk in het nadeel, iets waar chef de mission Henk Gemser zich aan ergert.

"De conditie van de ijsvloer was in de laatste ritten niet eerlijk. Ik begrijp niet waarom er niet om de vier ritten een Zamboni de baan op werd gestuurd. Je kunt constateren dat het rijden in een van de laatste ritten van de dweil een handicap is. Het is beschamend dat je uitgerekend op de Olympische Spelen op zulke omstandigheden stuit," zei hij over het dweilschema.

"De scheidsrechters hadden het dweilschema tijdig moeten aanpassen, maar die mensen leven in hun eigen wereld. Misschien gaan ze het in het vervolg van het toernooi anders doen," zei voormalig schaatser Bart Veldkamp die hoopt dat de scheidsrechters tot een beter inzicht komen. Gisteren werd onder meer Ireen Wüst slachtoffer van het wit aangeslagen ijs, waardoor ze moeilijker omstandigheden trof dan bijvoorbeeld winnares Martina Sáblíková.

De Nederlandse vertegenwoordiger bij de ISU Jan Dijkema wenste niet te veel commentaar op de kwestie te leveren. "Dit is de verantwoordelijkheid van mijn collega’s German Panov en Gerd Zimmerman."

Ontstaan bloedstamcellen ontdekt

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt waar bloedstamcellen ontstaan en hoe ze worden gemaakt. Met die kennis kunnen volgens het ziekenhuis technieken worden ontwikkeld waarmee bijvoorbeeld kanker kan worden behandeld. Vandaag wordt het onderzoek gepubliceerd op de website van het gezaghebbende tijdschrift Nature.

De stamcellen komen uit speciale cellen in de wand van de aorta, zegt onderzoeker Catherine Robin. Het vormen van deze cellen duurt volgens haar nog geen twee uur. De Rotterdamse onderzoekers ontdekten dit door scherpe beelden te maken in de hartslagader van een levende embryo van een muis.

Wetenschappers zijn al langer op zoek naar de locatie waar bloedstamcellen worden aangemaakt. Nu zijn er voor het eerst technieken om het proces in een levend embryo te bekijken.

Bloedstamcellen kunnen alle soorten bloedcellen maken, dus ook witte en rode bloedcellen. Die cellen zijn belangrijk: rode bloedcellen transporteren zuurstof, witte bloedcellen bestrijden ziektes.

Doordat nu bekend is waar en hoe de cellen worden gemaakt, kunnen volgens het ziekenhuis technieken worden ontwikkeld om deze cellen in laboratoria te laten groeien. Zo kunnen mensen met bloedziekten of kanker in de toekomst worden geholpen.

Anderlecht wil uitstel play-offs

Anderlecht wil dat de Belgische competitie later start met de play-offs dan vooraf is bepaald. Dit meldt Sporza.

Anderlecht moet tot en met 14 maart, de laatste dag van de reguliere competitie, namelijk nog zeven wedstrijden spelen. Daarnaast is de club ook nog actief in de Europa League. "De kalendercommissie moet dit oplossen. We zullen zien wat het wordt en we zullen de beslissing aanvaarden. Maar er zijn geen 25 oplossingen, hè," aldus de manager van Anderlecht, Herman van Holsbeeck.

Vanmiddag komt de kalendercommissie bijeen. "We hebben nu al een overzicht met wat kan en niet kan. Maar daar communiceren we niet over. We willen geen hetze voor alles vastligt," aldus een woordvoerder.

Massa: "Heidfeld hoort op de F1-grid te staan"

Felipe Massa heeft toegegeven dat het voor hem een verrassing was dat zijn voormalige Sauber-teamgenoot Nick Heidfeld dit jaar geen racestoeltje in de Formule 1 heeft bemachtigd. De 32-jarige Duitser moet genoegen nemen met de reserverol bij Mercedes Grand Prix achter de vaste rijders Nico Rosberg en Michael Schumacher.

"Waarom heeft niemand Heidfeld een goed stoeltje aangeboden? Als ik naar het veld voor 2010 kijk, dan had Nick in de Formule 1 moeten rijden en geen reservecoureur moeten zijn." zei Massa in Blick. De laatste vier jaar reed de Duitser voor BMW Sauber, maar kwam daar niet in aanmerking voor een nieuw contract. Hij zette zijn zinnen afgelopen winter op het tweede stoetje bij Mercedes, maar toen Michael Schumacher in beeld kwam was de kans voor Heidfeld verkeken. Hij heeft naar verluidt onder meer een stoeltje bij Lotus F1 er voor laten lopen.

Auto Motor und Sport had vorige week een interview met Heidfeld. "Ik heb nooit gezegd dat Sauber een alternatief was waar ik maar met mijn hand hoefde te zwaaien om een nieuw contract te krijgen. Mijn focus lag op een stoeltje bij een topteam. Er zijn verschillende redenen waarom het niet zoals gepland ging, sommige zijn duidelijk, sommige niet. Ik had een erg goede kans bij McLaren en ook bij Mercedes, maar daarna gebeurden er dingen die buiten mijn bereik lagen. Toen ik met McLaren sprak was ik er bijvoorbeeld van overtuigd dat Button bij Brawn zou blijven," zei de Duitser.

FA: "Play-offs in Premier League invoeren"

De Football Association wil in de Premier League play-offs in gaan voeren. Volgens The Guardian zou de voetbalbond graag zien dat de nummers vier tot en met zeven gaan strijden om het laatste ticket in de de voorronde van de Champions League. In Nederland is een dergelijke strijd al gebruikelijk en ook België start er dit jaar mee.

De FA hoopt dat met de play-off er meer strijd komt, er meer geld binnenstroomt en meer ploegen kans te laten maken op het laatste ticket voor de Champions League. De nummers één tot en met drie plaatsen zich wel rechtstreeks voor het toernooi. De topclubs Arsenal, Chelsea, Liverpool en Manchester United zijn tegenstander van het systeem, de andere ploegen zijn voor.

Gas Powered Games kondigt 'Kings and Castles' aan

Gas Powered Games heeft aangekondigd dat het bezig is met een volgend groot project, een fantasy RTS genaamd Kings and Castles. Ze beschrijven het als een "episch real-time strategy game voor de PC en next-generation consoles". Spelers zullen spelen als een van de drie koningen die strijden voor de heerschappij over een nieuwe, originele fantasiewereld.

De ontwikkeling van het spel zal nauwlettend te volgen zijn op Facebook, Twitter (als je studiobaas Chris Taylor, ook wel bekend als DeathBot9 volgt) en op de website van de game.

"We willen onze fans meenemen in een groot avontuur met ons," zei Taylor. "Ze krijgen een kijkje achter de schermen en zien hoe het spel tot leven kom van het begin tot eind.". Taylor zei ook dat hij de grootste fantasy RTS-game tot nu toe wilde gaan bouwen in zijn eerste videoblog.

Kings and Castles zal gebruik maken van Gas Powered Games eigen engine, zoals we die al gezien hebben in Supreme Commander en het nog uit te komen Supreme Commander 2, dat op 19 maart uitkomt. Volgens het persbericht zijn de belangrijkste kenmerken van de engine de mogelijkheid om in te zoomen op elke niveau, ongelooflijk grote levels en natuurlijk grafische hoogstandjes.

Welke consoles ondersteund zullen worden is nog niet duidelijk, een releasedatum is ook nog niet gegeven.

NL'ers bij meest positieve EU-consumenten

Nederlanders behoren tot de meest positieve Europese consumenten. Alleen in Finland, Zweden en Denemarken is het consumentenvertrouwen groter dan in Nederland. Nederland dankt de goede score aan dat consumenten het komende jaar positief zijn over sparen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

Het Nederlandse cijfer voor consumentenvertrouwen kwam in de eerste maand van dit jaar uit op 1. Dat betekent dat het aantal optimisten net groter is dan het aantal pessimisten. Het gemiddelde EU-cijfer voor consumentenvertrouwen is -13.

Consumenten in de Scandinavische landen Finland, Zweden en Denemarken zijn wel nog een stuk positiever dan Nederlanders. In de rest van Europa zijn de pessimisten in de meerderheid. Vooral de Roemenen en de Grieken zijn negatief, maar ook in Hongarije, Bulgarije en Litouwen is de stemming zeer somber.

Overleden rodelaar was doodsbang

Afgelopen vrijdag, nog voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Vancouver, kwam Nodar Kumaritashvili om het leven bij de rodeltraining. Een dag voor het fatale ongeluk belde hij met het thuisfront op en zei doodsbang te zijn. Dit zegt zijn vader David Kumaritashvili.

"Hij was heel bang voor één van de bochten", aldus zijn vader die in het Georgische bergdorpje Bukariani woont. "Ik zei tegen hem: 'Zet je voeten op het ijs om af te remmen', maar Nodar wilde de race zo goed mogelijk volbrengen. Hij was moedig."

Een paar minuten voor de fatale crash had de 21-jarige rodelaar nog contact met zijn ouders. "Hij vertelde dat hij ons trots ging maken", besloot zijn vader.

Bisschoppen op het matje bij de paus

Ierse bisschoppen moeten vandaag en morgen bij paus Benedictus XVI komen voor een vergadering. Aanleiding is het schandaal rond seksueel misbruik van kinderen door priesters en andere geestelijken in Ierland.

Eind november publiceerde het Ierse ministerie van Justitie een rapport over seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en andere geestelijken in het aartsbisdom Dublin. Het ging om misstanden uit de periode tussen 1975 en 2004. De commissie concludeerde dat de leiding van het aartsbisdom het wangedrag van de geestelijken heeft toegedekt. Niet de rechten van de minderjarigen, maar de reputatie van de kerk en het voorkomen van schadevergoedingen stonden voorop.

De paus ontving begin december ook al een delegatie van de Ierse bisschoppenconferentie.

Benedictus liet toen blijken de gevoelens van "woede, verraad en schaamte" van de Ierse bisschoppen over het schandaal te delen.

Constant visuele verbeteringen in Gran Turismo 5

Een belangrijk aspect in vrijwel elke racegame is hoe de game eruit ziet. Met name simulators willen een zo realistisch mogelijk beeld geven van de auto's in de eerste plaats, maar ook van de baan en omgevingen. Dit is in Gran Turismo niet anders. De game is al geruime tijd in ontwikkeling maar er wordt ook nu nog hard gewerkt om de game er nog beter uit te laten zien. Op GTPlanet is een vergelijking gemaakt met de eerste GT5: Prologue en beelen van de laatste build van de GT5 Academy. Hoewel het kleine details zijn, is er wel duidelijk verschil te zien in de screens en video's.

Zo zit er meer detail in het gras en zijn de randen tussen gras en curbs mooier, zit er meer beweging in de begroeing rondom de baan als er langsaf gescheurd wordt, en is er ook meer stof en opspattend vuil te zien als een auto lichtjes van de baan gaat. Ook zijn de rubbersporen duidelijker en zit er diepte in de curbs. De screens zijn van video's gemaakt dus helaas niet al te duidelijk, maar het verschil in detail is desondanks goed te zien.

 Gran Turismo 5

Gran Turismo 5

Gran Turismo 5

Ontwikkelaars bespreken C&C 4 gameplay

Er is weer een nieuw "lief dagboek..." uitgekomen door de makers van Command & Conquer 4. De video neemt de grootste veranderingen door in het spel en men heeft het over hun doelen die ze wilden bereiken rond met de franchise.

De klassenstructuur is nieuw in deze reeks. Voor je een missie start zul je moeten kiezen hoe je de missie in zal gaan: ondersteunend, defensief of juist aanvallend. Gebaseerd op die keuze zul je extra sterk zijn in die tak en technologieën krijgen die de speelstijl benadrukken. Mocht je de gekozen tactiek niets vinden is er geen nood, je kunt gewoonweg in de missie wisselen van gekozen stijl.

Ook met de gekregen ervaringspunten door een missie uit te spelen zul je keuzes moeten maken welke technologieën je belangrijker vindt voor jouw strategie. Het lijkt er dus op dat de makers dit keer meer keuzes aan de speler hebben gelaten, wat zeker de herspeelbaarheid vergroot.

Command and Conquer 4 zal 16 maart in Amerika in de winkel liggen, wij zullen Kane weer kunnen aanschouwen op 19 maart.

Verbeek: "Vertrouwen in Europees voetbal"

Gertjan Verbeek denkt dat Heracles Almelo met de huidige vorm grote kans maakt zich te kwalificeren voor Europees voetbal.

De Heraclieden
staan stevig op de vijfde plaats en lieten zondag tegen PSV zien dat dat geen toeval is. Met fris voetbal legde de ploeg de koploper het vuur aan de schenen, alleen waren de vele kansen niet aan de aanvallers besteed.

"Onze doelstelling is eindigen bij de eerste negen en meedoen om Europees voetbal. Als we zo blijven voetballen als nu, heb ik er wel vertrouwen in dat we ons plaatsen voor Europees voetbal", aldus Verbeek in De Telegraaf.

Gewonde bij schietpartij in Zaandam

Bij een schietpartij in een flat in Zaandam is gisterenavond een man gewond geraakt. Hij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De schutter is gevlucht. Over de aanleiding van de schietpartij is nog niets bekend, zei een woordvoerder van de politie tegen de regionale omroep RTV Noord Holland.

De schietpartij vond plaats rond 21.00 uur aan de Indigostraat in een rustige wijk in Zaandam. De politie is een buurtonderzoek gestart, maar veel getuigen lijken er vanwege het koude weer niet in de buurt te zijn geweest.

Mensen die iets hebben gezien of gehoord worden verzocht contact op te nemen met de politie.

Geen winterbanden onder schoolbusjes

Taxibusjes die kinderen naar school brengen hebben geen winterbanden. Ook zijn er geen sneeuwkettingen aan boord. Dat heeft een woordvoerder van Connexxion op Radio 1 gezegd.

De vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen Balans maakt zich zorgen en heeft volgens de NOS een brief gestuurd naar minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA). Volgens Connexxion is er geen reden tot grote zorg, omdat bij gevaarlijk weer gewoon wordt gestopt met rijden.

Alsnog winterbanden onder de busjes leggen is volgens de woordvoerder geen optie, omdat daar niets over is gezegd in de aanbestedingscontracten.

Begin deze maand raakten vier kinderen en een chauffeur gewond toen een schoolbusje op de A37 bij Emmen verongelukte. Op de weg was een dag daarvoor voor het eerst niet gestrooid vanwege het zouttekort. De gemeente besloot vanwege het ongeluk het strooibeleid aan te passen en wel weer op de bewuste weg te strooien.

Cruijff: "Ajax ziet eindelijk in dat jeugdopleiding niet deugt"

Johan Cruijff zet zijn vraagtekens bij de reorganisatie van de jeugdopleiding van Ajax. De oud-voetballer en -trainer stond twee jaar geleden op om Ajax te helpen. Vooral over de jeugdopleiding was hij niet tevreden. De plannen van Cruyff waren Marco van Basten echter te rigoureus, waarop El Salvador zo snel als hij kwam ook weer vertrok.

"Blijkbaar zien ze eindelijk ook zelf in dat de jeugdopleiding niet deugt", schrijft hij in De Telegraaf over de aangekondigde reorganisatie. "Alleen vraag ik me af, wie binnen de club weet hoe het straks wel moet. Het huidige hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink zit er al een tijdje, maar is er blijkbaar nu pas achter dat het roer om moet, Martin Jol is er amper een jaar en Danny Blind heeft zo'n beetje alle functies binnen Ajax gehad. Ik wil hier alleen maar mee zeggen, dat als je dingen verandert om te verbloemen, dat niet wil zeggen dat je het probleem oplost."

"Het simpele feit, dat Ajax 55 spelers onder contract heeft voor twee elftallen, geeft aan dat de club niet geleid wordt zoals het geleid moet worden. Er is toegestaan dat er vijftien spelers te veel zijn gecontracteerd, waardoor er ten minste tussen de twee en drie miljoen euro te veel op de begroting drukt", aldus Cruijff.

[Fotoreportage] Ruyters Eaters - HYS The Hague

Afgelopen zaterdag vond in Geleen de ijshockeywedstrijd tussen Ruijters Eaters en HYS The Hague plaats. FOK! was daarbij aanwezig en maakte de volgende reportage. De wedstrijd die zaterdag op het programma stond was een rematch van de bekerfinale. De Limburgers wonnen de wedstrijd opnieuw en met dezelfde cijfers als dat ze enkele weken geleden de Nederlandse ijshockeybeker wisten te veroveren.

Vonn voelt zich beter

Lindsey Vonn heeft baat bij de verplichte rust door het slechte weer op de skipiste in Whistler. De Amerikaanse skiester kampte met een blessure aan haar scheenbeen en werkte gisteren een trainingssessie af.

Net als de concurrentie moest ze zich echter wel beperken tot de slalom. Als het weer vandaag beter is, hoopt de organisatie ook de piste voor de afdaling vrij te kunnen geven. "Ze heeft nog wel wat pijn, maar deze runs op de slalom hebben haar enorm gesterkt. Ik heb haar net nog gezien. Ze lachte en was blij," aldus de woordvoerder van het Amerikaanse team, Doug Haney.

De combinatie voor de vrouwen stond voor gisteren op het programma, maar is door het slechte weer verschoven naar donderdag. Vanavond staat de afdaling voor mannen op het olympisch programma.

Uitbreiding PSN op komst: FirstPlay

FirstPlay, een gloednieuwe interactieve HD-service voor gamers, zal in maart 2010 de PlayStation Store verschijnen. De makers van de Official PlayStation Magazine zullen de content verzorgen.

Er zal een wekelijks vernieuwde digitale HD-inhoud te downloaden zijn. Via FirstPlay wordt deze rechtstreeks op je PS3 harde schijf gezet, en kan zo bekeken worden op je TV-scherm. Dus geen streaming content. Videoreviews en previews, interviews en "User Generated Content" zullen te bekijken zijn, maar ook exclusieve demo's en downloads die nergens anders beschikbaar zijn. Helaas is deze service eerst alleen nog beschikbaar in Groot-Brittannië.

Voor niets gaat de zon op, dit digitale tijdschrift kun je los downloaden voor £0.99. Je kunt ook een abonnement nemen voor £8.99, waarna je drie maanden lang zorgeloos elke donderdag de nieuwe uitgave kan downloaden.

De service zal in de lente starten en het is de bedoeling dat deze ook in andere landen uitgerold gaat worden in de loop van de tijd. Wanneer precies deze service voor ons beschikbaar komt en wat de prijzen voor ons zullen zijn, is nog niet bekend. We houden de website in ieder geval in de gaten.

FirstPlat

De interface

Verdasco klopt Roddick in finale San Jose

Fernando Verdasco is winnaar geworden van het tennistoernooi van San Jose. De Spanjaard (2) troefde in de finale de als eerste geplaatste Andy Roddick af: 3-6, 6-4 en 6-4. Verdasco pakte daarmee niet alleen de vierde titel uit zijn carrière, hij voorkwam ook dat hij voor de achtste keer op rij van de Amerikaan verloor.

Beide spelers gaven in de laatste set bijna niets weg op eigen service, waardoor de partij beslist leek te gaan worden via een tiebreak. Een winner met de backhand bracht Verdasco bij een stand van 4-4 echter plotseling op breakpoint, die hij dankzij een fout van Roddick ook direct verzilverde. Vervolgens serveerde de Spanjaard de wedstrijd zelf uit.

Verdasco is de eerste Spaanse winnaar van het toernooi sinds 1964, toen Manuel Santana de beste was. Roddick heeft een uitstekende staat van dienst in San Jose. Hij won het toernooi in 2004, 2005 en 2008.

[NHL] Predators langs Penguins

De Nashville Predators hebben de laatste wedstrijd voor de pauze vanwege de Olympische Winterspelen gewonnen. De titelverdedigers, de Pittsburgh Penguins, werden in de shootout verslagen: 4-3. Martin Erat en Cal O'Reilly scoorden in de shootout terwijl Kris Letang en Sidney Crosby voor de Penguins misten.

De score werd geopend door sterspeler Crosby. Hij scoorde met een afstandsschot in de powerplay en kwam hiermee op gelijke hoogte met Alexander Ovechkin als topscorer in de NHL. Erat maakte ook in de powerplay gelijk na 34 seconden spelen in de tweede periode. Hij scoorde op vergelijkbare wijze als Crosby.

Matt Cooke bracht de Penguins weer op voorsprong uit de rebound van een schot van Jordan Staal, maar slechts twaalf seconden later lag de puck alweer in het netje aan de overkant. Jordin Tootoo profiteerde van een misverstand in de verdediging van de Penguins waarbij twee spelers tegen elkaar aanbotsten en kon goalie Marc-Andre Fleury verrassen met een snel schot. Even werd er in deze periode nog gevreesd voor een blessure van Olympiër Crosby die een schot met zijn voet blockte en hinkend het ijs afging, maar hij kon weer verder spelen tot opluchting van het publiek.

In de derde periode kwamen wederom de Penguins op voorsprong. Verdediger Brooks Orpik scoorde vlak na een gewonnen face-off met een afstandsschot. Predators-verdediger Shea Weber scoorde vervolgens ook uit een afstandsschot de gelijkmaker met nog acht minuten te spelen. Omdat er zowel in de acht resterende minuten als in de overtime niet gescoord werd was een shootout nodig, waarin de Predators de sterksten bleken.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Pittsburgh Penguins Nashville Predators 3-4 (SO)
New York Rangers Tampa Bay Lightning 5-2
Minnesota Wild Vancouver Canucks 6-2
New York Islanders Ottawa Senators 3-4
Columbus Blue Jackets Chicago Blackhawks 4-5 (SO)
Edmonton Oilers Anaheim Ducks 3-7

De Bakker nu de nummer 75 van de wereld

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst is Thiemo de Bakker zeven plaatsen gestegen. De Nederlander is nu de nummer 75 van de wereld.

Igor Sijsling steeg 56 plaatsen en staat nu 189e. Raemon Sluiter is de derde Nederlander op de lijst met zijn 193e plek. In de top van de ranglijst, waar Roger Federer nog steeds aan de leiding gaat, steeg Rafael Nadal zonder te spelen naar de derde plaats. Andy Murray zakte een plek en staat nu vierde.

Australische moslimextremisten veroordeeld

Een rechtbank in Australië heeft vandaag vijf moslimextremisten tot gevangenisstraffen van 23 tot 28 jaar veroordeeld wegens het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Rechter Anthony Whealy van het hooggerechtshof van New South Wales zei dat de mannen gedreven werden door een 'onverdraagzame en onbuigzame religieuze overtuiging' en minachting toonden voor de Australische overheid, haar leiders en wetten. Hij bepaalde dat de veroordeelden minstens 17 tot 21 jaar van hun straffen moeten uitzitten.

De mannen, tussen de 25 en 44 jaar oud en in Australië geboren of tot Australisch staatsburger genaturaliseerd, hadden volgens de autoriteiten explosieve chemicaliën en vuurwapens opgeslagen met het oogmerk terroristische aanslagen te plegen. Een kennis van de verdachten verklaarde op de zitting dat aanslagen waren overwogen op de finale van het Australisch voetbal in 2005 in Melbourne. Ook hadden zij volgens aanklagers plannen besproken om premier John Howard te vermoorden.

Een van de veroordeelden had paramilitaire training ondergaan in Pakistan, drie anderen hadden soortgelijke kampen bijgewoond in New South Wales.

SS Rotterdam open voor publiek

De SS Rotterdam is vanaf vandaag open voor het publiek. Het tot drijvend conferentieoord omgebouwde schip houdt sinds december al proeven met besloten zakelijke feesten. Ook werd een evacuatieoefening gehouden.

De opening voor het publiek houdt in dat bezoekers er kunnen slapen, tours kunnen boeken, shoppen of dineren. De Rotterdam was aangekocht om het om te bouwen tot een conferentieoord met hotel, restaurant en opleidingsinstituut.

De ombouw van het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn ging niet zonder problemen. Woningcorporatie Woonbron, die het schip had gekocht, kwam onder toezicht te staan omdat het project tientallen miljoenen euro's duurder uitviel dan begroot. Woonbron moest toezeggen de aandelen in het schip over te dragen aan andere partijen.

"ADO niet in gevaar door faillisementen clubeigenaar"

De penibele financiële situatie waarin enkele bedrijven van ADO Den Haag-clubeigenaar Mark van der Kallen zich bevinden, heeft geen gevolgen voor de club.

Dat stelt Henk Jagersma, voorzitter van de raad van commissarissen, vandaag in De Telegraaf. De begroting van de Hagenaars staat er al niet florissant voor. Voor enkele van zijn 41 bedrijven moet Van der Kallen faillisement aanvragen. In totaal verliezen daardoor 188 werknemers hun baan. "Van der Kallen is zijn financiële verplichtingen jegens ADO nagekomen", zegt Jagersma. "In december hadden wij nog drie miljoen euro te goed en dat is inmiddels betaald. De twee bedrijven waarmee hij zaken doet met ADO Haag zijn gezond."

"Ik heb hem zaterdag nog gesproken bij ADO Den Haag-Willem II en hij wekte niet de indruk op te stappen", aldus Jagersma, die zelf druk doende is een tekort van 2,5 miljoen euro weg te werken.

Man steekt twee mensen dood in Duitsland

Een man heeft in de Duitse stad Rostock twee mensen doodgestoken. Hij verwondde een politieagent die te hulp schoot. Dat heeft de Duitse aanklager Peter Lückemann gezegd.

De 51-jarige verdachte zou buiten zijn appartement meerdere keren met een keukenmes hebben ingestoken op een man. Daarna stak hij een vrouw neer die getuige was van het gebeuren en toesnelde om het eerste slachtoffer te helpen. Beiden overleden aan hun verwondingen.

Vervolgens stak de verdachte een politieagent in de borst voordat een tweede agent hem neerschoot. Zowel de neergestoken agent als de verdachte is in het ziekenhuis opgenomen.

Wat het motief was voor de steekpartij is niet bekend.

Advocaat: "Niets gehoord van Russen"

Dick Advocaat heeft niets vernomen van de Russische voetbalbond. De interim-trainer van AZ en bondscoach van België staat hoog op de lijst van kandidaten in Rusland.

Door zijn tijd bij Zenit Sint-Petersburg, waarin hij ondermeer de UEFA Cup won, heeft Advocaat een goede naam in Rusland. Hiddink kondigde eergisteren aan te stoppen als bondscoach en dat brengt de geruchtenmolen over zijn opvolging aan het draaien.

"Via journalisten had ik al zoiets vernomen, maar nu is het dus officieel bekendgemaakt door Guus", zei Advocaat, die vorige week tijdens de loting voor kwalificatie van EURO 2012 nog sprak met de nieuwe bondsvoorzitter, Sergei Fursenko.

Fusenko is de oud-president van Zenit, waardoor de link snel is gelegd. "Ik heb in ieder geval niets van de Russen vernomen", aldus Advocaat. "Er is geen contact geweest."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een oplossing voor dat eeuwigdurende gezeur over de koopzondag.

Komt er nou nooit een einde aan dat gesteggel over de koopzondag? Christenen die hardnekkig proberen, hun zin door te drukken. Kleine ondernemers die vrezen dat ze niet zijn opgewassen tegen concurrenten die harder kunnen of willen werken dan zijzelf. Het moet maar eens afgelopen zijn.

Van oudsher de belangrijkste reden om winkels op zondag niet te openen, is onze christelijke identiteit. Maar die basis is allang weggevallen onder die zondagse winkelsluiting. Het overgrote deel van ons volk is:
* niet zo streng Christelijk dat het achter een koopverbod op zondag staat,
* aanhanger van een andere Godsdienst dan het Christendom, of
* aan geen enkele Godsdienst verbonden.
Hoog tijd om de zaak te moderniseren dus:

Zware val snowboardster Riegler

Bij een training voor de cross op Cypress Hill  is snowboardster Manuela Riegler zwaar ten val gekomen. Bij een sprong verloor de Oostenrijkse de controle en kwam hard op haar hoofd terecht.

Riegler liep een zware hersenschudding op en veel kneuzingen. Het is daarom uitgesloten dat ze morgen aan de start kan verschijnen van de snowboardcross.

De 35-jarige Riegler werd in 2005 wereldkampioene op de parallelreuzenslalom maar ze is inmiddels van discipline veranderd.

Drogba polst Hiddink voor Ivoorkust-job

Sterspeler Didier Drogba heeft Guus Hiddink gepolst voor het bondscoachschap van Ivoorkust. De Nederlander kondigde eergisteren aan dat hij zijn contract bij de Russische voetbalbond niet gaat verlengen.

Van Nigeria en Noord-Korea was al bekend dat ze hopen Hiddink vast te leggen voor het toernooi in Zuid-Afrika. Ivoorkust, dat de afgelopen Afrika Cup vroegtijdig werd uitgeschakeld, is de derde WK-ganger die op de Nederlander hoopt, schrijft De Telegraaf. Drogba werkte vorig jaar bij Chelsea met Hiddink samen.

Voor ná het WK is Turkije de belangrijkste gegadigde om de broodheer van de trainer te worden. Het land plaatste zich niet voor het WK, maar wil met Hiddink hoge ogen gaan gooien op het EK van 2012.

De Russische voetbalbond zal wel mee moeten werken aan een WK-avontuur van Hiddink. De Varssevelder staat nog tot 30 juni onder contract, terwijl het WK al in de eerste week van juni begint. Afgelopen zaterdag kondigde hij aan niet bij te tekenen in Rusland.

EA neemt Dark Age of Camelot in Europa over

Dark Age of Camelot, de MMORPG over drie domeinen in oorlog onder Koning Arthur, is overgenomen door EA in Europa. Eigenlijk is er ook weer geen sprake van een overname want DAoC is gemaakt en gepubliceerd door Mythic Entertainment, onderdeel van EA.

Mythic Entertainment heeft op dit moment de Noord-Amerikaanse servers in handen, GOA heeft de Europese servers in handen maar hun licentie die ze van Mythic hebben loopt vanaf 17 februari af en wordt niet verlengd, vanaf dan neemt Mythic de Europese servers weer in handen.

Een leuke bijkomstigheid is dat de spelers uit Europa, die nu nog onder GOA vallen, een maand gratis mogen spelen nadat ze naar Mythic zijn overgestapt, waar een speler trouwens niets voor hoeft te doen.

Mythic heeft al voorzien dat er veel vragen zullen zijn van DAoC spelers over de overname en heeft daarom een FAQ opgezet die je hier kan vinden.


Dark Age of Camelot is sinds 2001 op de markt, met drie domeinen die je kan kiezen (Albion, Hibernia, Midgard) heeft elk domein ook nog eens zeven rassen die je kan kiezen, hierbij hebben twee van de drie domeinen wel zestien classes die je kan kiezen en het overige domein heeft er vijftien waaruit je kan kiezen, genoeg keuze dus.

Dark Age of Camelot

 

 

 

 

Ajax wil volwassen Eriksen lang vastleggen

Ajax wil Christian Eriksen zo snel mogelijk langer aan de club binden. De Deen werd gisteren achttien jaar en mag daardoor een langdurig contract tekenen.

"Christian ligt dit seizoen en volgend jaar nog vast. Voor ons is het niet zo moeilijk: wij willen hem het liefst een meerjarig contract laten tekenen", is Ajax-trainer Martin Jol duidelijk in De Telegraaf.

"Maar het ligt er ook aan wat hij wil", aldus Jol. "Deze week zitten we met zijn zaakwaarnemer om tafel." Eriksen debuteerde in januari van dit jaar en maakte sindsdien enkele keren een invalbeurt.

Volgens de ochtendkrant gaat Ajax na het lopende seizoen - zonder de internationals - naar Curaçao. Jong Ajax bezoekt Hong Kong voor een toernooi. Op 27 juni start de voorbereiding voor het seizoen 2010/2011. Van 4 t/m 11 juli gaat de ploeg weer op trainingskamp, al is nog niet duidelijk waarheen.

 

Vancouver Update 8:00 uur

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht tegemoet zien waarin we kort de gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 08:00 uur Nederlandse tijd op FOK!sport. In het weekend verschijnt de ochtendupdate rond 10:00 uur online.

Gisteren werd bij het langebaanschaatsen de 3.000 meter voor vrouwen verreden en ditmaal geen medailles voor ons land. Martina Sáblíková pakte de titel. In een tijd van 4.02,53 eindigde zij voor haar concurrenten Stephanie Beckert en Kristina Groves. Ireen Wüst was met de zevende plaats de beste Nederlandse.

Bij het freestyleskiën ging het goud op de moguls naar de Canadees Alexandre Bilodeau. Hij bleef Dale Begg-Smith, de winnaar van 2006, en Bryon Wilson voor. Bij het rodelen ging de olympische titel naar de Duitser Felix Loch die in allevier de runs de snelste was.

In Groep B bij het ijshockey voor vrouwen werden er twee wedstrijden gespeeld. De Verenigde Staten won met 12-1 van China en later op de avond was Finland met 5-1 Rusland de baas. Jason Lamy Chappuis werd olympisch kampioen op de Noordse combinatie. De Fransman won na een enerverende race vlak voor de Amerikaan Johnny Spillane en de Italiaan Alessandro Pittin.

Bos in eerste, Mulder in laatste rit 500 meter

Jan Bos heeft ongunstig geloot voor de olympische 500 meter, die voor vandaag op het programma staat. De Hierdenaar moet al van start in de eerste rit en rijdt ook nog eens alleen. Ronald Mulder komt pas in de twintigste en laatste rit in actie. De Amerikaan Tucker Fredericks is zijn tegenstander.

De andere twee Nederlandse deelnemers op de 500 meter, Simon Kuipers en Jan Smeekens, rijden in respectievelijk de elfde en de dertiende rit. Kuipers neemt het op tegen de Canadees Kyle Parrott, Smeekens is gekoppeld aan Tae-Bum Mo uit Zuid-Korea.

De 500 meter begint vannacht om 0.30 uur Nederlandse tijd, ongeveer drie uur later volgt een tweede run. De loting voor die tweede en laatste run vindt pas na afloop van de eerste run plaats.

Frankrijk voert medaillespiegel aan

Frankrijk gaat voorlopig aan de leiding in het olympische medailleklassement. Het land pakte dankzij Vincent Jay en Jason Lamy Chappuis binnen enkele uren tijd twee gouden plakken. Jay won de 10 kilometer sprint op de biatlon, zijn landgenoot zegevierde op de Noordse combinatie.

Achter Jay legde de Noor Emile Hegle Svendsen beslag op het zilver. Jakov Fak uit Kroatië pakte het brons. Chappuis eindigde na een indrukwekkende eindsprint op de Noordse combinatie voor de Amerikaan Johnny Spillane en de Italiaan Alessandro Pittin.

Frankrijk is het enige land dat in Vancouver al twee gouden medailles in de wacht heeft gesleept. Daarnaast pakte het via biatlete Marie Dorin ook nog een bronzen plak.

Canadees Bilodeau zorgt voor primeur

Alexandre Bilodeau heeft voor een olympische primeur gezorgd. De 22-jarige skiër won de finale op het onderdeel moguls en bezorgde Canada daarmee voor het eerst in de geschiedenis een gouden medaille bij een Olympische Spelen op eigen bodem. In Montreal (1976, Zomerspelen) en Calgary (1988, Winterspelen) was dat niet gelukt.

Even zag het ernaar uit dat uitgerekend een voormalig Canadees met de zege aan de haal zou gaan. Titelverdediger Dale Begg-Smith kwam in het verleden uit voor Canada, maar koos na een conflict met de olympische bond voor de Australische nationaliteit. Begg-Smith ging aan de leiding, totdat Bilodeau een bijna foutloze run afwerkte.

Het brons ging naar de Amerikaan Bryon Wilson. Guilbaut Colas uit Frankrijk zette de snelste tijd neer, maar kwam vanwege een matige jurywaardering niet verder dan de zesde plaats.

Zanger The Knack van hit My Sharona overleden

De zanger en bassist Doug Fieger van de band The Knack, die in 1979 een wereldhit scoorde met 'My Sharona', is overleden. Hij stierf op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker in zijn woning in Californië, meldde de band op zijn website.

The Knack maakte eind jaren zeventig furore in het clubcircuit van Los Angeles. Hun debuutalbum 'Get The Knack', met daarop 'My Sharona', werd in elf dagen tijd voor slechts 17.000 dollar gemaakt.

My Sharona werd wereldwijd een ongekend succes en het muziekblad Rolling Stone vergeleek de band met The Beatles. Maar het succes van de hit wist de band daarna nooit meer te evenaren. In 1982 ging de band door ruzie uiteen, maar later zou The Knack nog geregeld opnieuw samenkomen.

In 2006 raakte Fieger tijdens een optreden gedesoriënteerd, kreeg hoofdpijn en vergat de tekst van de liedjes die hij aan het zingen was. Het bleek dat hij twee hersentumoren had. Hij werd geopereerd en bestraald en ging later opnieuw optreden. Daarna kreeg hij echter longkanker.

'Burgerinitiatief werkt niet'

Het in 2006 ingevoerde burgerinitiatief werkt niet. Slechts drie van de zestien door burgers ingediende plannen om een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen, haalde de eindstreep. Ook die drie initiatieven leidden niet tot nieuwe of aangepaste wetgeving. Dat blijkt uit een inventarisatie van het AD.

Vorige week haalde een plan voor hulp bij zelfdoding voor oude mensen die het niet meer zien zitten de vereiste veertigduizend handtekeningen. Daardoor moet de Tweede Kamer het onderwerp behandelen.

Volgens universitair docent Nieuwe Media van de universiteit van Amsterdam Reindert Rustema is het moeilijk om zoveel mensen te mobiliseren. "En is het je eenmaal gelukt, dan stuit je op tegenwerking door de Tweede Kamer", zegt hij in de krant. "Die ervaart zo'n initiatief vooral als bemoeizucht."

Voor D66-fractieleider Alexander Pechtold betekenen de eerdere gefaalde initiatieven niet dat de opzet veranderd moet worden. "Initiatiefnemers moeten zorgen dat ze steun hebben van een partij in de Tweede Kamer. Dan moet de Kamer er iets mee doen."

Eerdere initiatieven die het niet redden gingen onder meer over 'fout vlees', rookvrije horeca en over een verbod op particulier vuurwerk. Wanneer het voorstel van onder meer oud-minister Hedy d'Ancona over hulp bij zelfdoding in de Kamer wordt behandeld is nog niet bekend.

Kramer geniet bij medailleceremonie

Hij moest er ruim 24 uur op wachten, maar dat was het waard. Een dag na zijn gouden race over 5000 meter genoot Sven Kramer intens van de huldiging in het BC Place-stadion in Vancouver. Circa 20.000 toeschouwers zagen hoe de 23-jarige Fries de gouden medaille kreeg uitgereikt.

"Echt super veel mensen", sprak de verbaasde olympisch kampioen. "Niet normaal." Toen het Wilhelmus voor Kramer werd gespeeld, keek hij trots naar de Nederlandse vlag. In tegenstelling tot zaterdag hield hij 't nu droog. "Direct na een race is het toch allemaal wat emotioneler", vertelde de TVM-rijder. "Maar ik had echt niet zo veel mensen hier verwacht. Op een gegeven moment keek ik omhoog en zag ik nóg een tribune met mensen." Vandaag begint voor Kramer alweer de voorbereiding op de 1.500 meter, die zaterdag wordt afgewerkt. "Om negen uur 's ochtends sta ik weer op het ijs. Ik moet weer aan de slag", sprak hij met een knipoog.

Asbest in zeiljacht Groene Draeck

In het zeiljacht van koningin Beatrix is asbest aangetroffen. Het kankerverwekkende materiaal werd bij een onderhoudsbeurt in Den Helder gevonden in isolatiemateriaal van een kachelpijp, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie in De Telegraaf.

De koninklijke familie heeft geen gevaar gelopen omdat het asbest intact is. Alleen bij inademing van stofdeeltjes levert asbest gevaar op.

Over de kosten om het asbest uit het schip te halen is nog niets bekend. Eerder ontstond er ophef over de onderhoudskosten van het schip dat Beatrix voor haar 18e verjaardag van het Nederlandse volk kreeg. Dat kost jaarlijks honderdduizenden euro's.

Econoom Jan Pen (88) overleden

Econoom Jan Pen is gisteren thuis in Haren overleden. Hij zou vandaag 89 jaar zijn geworden, maar was na een hersenbloeding in 2003 al lange tijd ziek. Dat meldt zijn familie in een overlijdensadvertentie in de Volkskrant. In mei verklaarden verschillende media hem al dood, na een overlijdensadvertentie van een naamgenoot.

Pen kon zelf om die fout wel lachen. Hij las met veel plezier de kop die de Volkskrant, een van de media die in de fout gingen, boven een artikel over zijn vermeende sterven zette. Hij was volgens die krant erg te spreken over de omschrijving 'de Wim Kan van de economie'.

De hoogleraar economie Pen schreef in 1959 met De Moderne Economie het standaardwerk voor de macro-economie. In 1977 verscheen onder de titel Macro-economie een uitgebreide en vernieuwde versie van dat boek. Hij schreef ook jarenlang columns in onder meer Het Parool.

Australische 'Fritzl' krijgt 22 jaar

Een Australische man die zijn dochter bijna dertig jaar verkrachtte en zeker vier kinderen bij haar verwekte, is daarvoor vandaag tot 22 jaar celstraf veroordeeld. Dat meldden Australische media.

De zaak vertoont gelijkenissen met het zeer beruchte incestschandaal in Oostenrijk, waar Josef Fritzl levenslang kreeg omdat hij zijn dochter 24 jaar gevangen hield en zeven kinderen bij haar verwekte.

Ook andere landen kennen hun eigen 'Fritzl'. In Australië gaat het om een 66-jarige man. Het misbruik begon toen zijn dochter dertien jaar oud was. Een van de kinderen die ze van hem kreeg overleed kort na de geboorte, als gevolg van ernstige gezondheidsproblemen. De andere kinderen kampten na hun geboorten ook met afwijkingen.

"Om de omgang met je dochter als verschrikkelijk te omschrijven, is een grof understatement", zei rechter Susan Pullen tijdens het uitspreken van het vonnis. De man komt op zijn vroegst na 18 jaar vrij.

DVD: Shrink

Dat de acteurs in Hollywood niet allemaal alles op een rijtje hebben, is iets dat we stiekem wel weten. Dat ze daar waarschijnlijk ook de hulp van een psychiater voor inschakelen, kunnen we ons ook wel indenken. Dat Kevin Spacey die psychiater is, hadden we vooraf niet kunnen voorspellen. Shrink geeft ons een kijkje in de keuken van een celebrity-psychiater, en dat is niet zo'n heel mooi kijkje. 

Shrink dvd cover

NOS Verkiezingsdebat met acht kopstukken

Kopstukken van de acht grootste politieke partijen doen vandaag mee aan het door de NOS georganiseerde verkiezingsdebat. Onder leiding van Ferry Mingelen en Dominique van der Heyde gaan de partijleiders en fractievoorzitters met elkaar in discussie over actuele lokale en landelijke gebeurtenissen.

Voor het debat melden zich: Pieter van Geel (CDA), Wouter Bos (PvdA), Geert Wilders (PVV), Agnes Kant (SP), Mark Rutte (VVD), Femke Halsema (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie) en Alexander Pechtold (D66). Het verkiezingsdebat is live te zien op Nederland 2, van 20.50 tot 21.55 uur en op internet.

Wie een uur te kort vindt en meer wil horen, kan via internet (politiek24.nl) nog een half uurtje verder luisteren. Studenten van de Haagse Hogeschool stellen dan vragen aan de politici.

Novemberregen (1)

“Godverde... stomme stront-cd!” Hij drukt hardhandig het ladeknopje van de cd-speler in, pakt het originele Guns 'N Roses-hoesje en bekijkt het. 1992, denkt hij. Platen van Elvis doen 't nog perfect, maar een cd'tje houdt het geen twintig jaar vol. Hij legt binnensmonds vloekend de cd terug in het hoesje. We hebben in drie jaar tijd vier Senseo's versleten. Gelukkig werkt het koffiemolentje van mijn grootvader nog steeds als dat kutding weer eens dienst weigert. TV's met van die vlekken net na de garantie. Alles gaat hooguit vijf jaar mee, als je geluk hebt. Weer een teken der tijden, dat verval.

Gamemuziek special deel 1: Het prille begin en chipmuziek

De komende tijd gaan we op FOK!games een reeks specials maken over de muziek in games, waarin we alle aspecten van gamesmuziek uitgebreid gaan bespreken. Tevens worden de specials voorzien van een hoop geluidsfragmenten, zodat je precies hoort waarover we het hebben. In dit eerste deel bespreken we het prille begin van de gamemuziek, de jaren waarin de muziek vorm begon te krijgen. Ik zou zeggen: lees verder op de volgende pagina!

Uitslag finale rodelen

Felix Loch heeft bij de Olympische Spelen in Vancouver het goud bij het rodelen gepakt. De 20-jarige Duitser sloeg meteen in de eerste run al toe en de concurrentie kwam in de drie resterende runs niet meer bij hem in de buurt. De tweede plaats was weggelegd voor zijn landgenoot David Möller, terwijl uittredend kampioen Armin Zöggeler het brons voor zich opeiste.

Loch bleef zijn naaste concurrent meer dan zes tiende van een seconde voor, terwijl de Italiaan Zöggeler een ruime seconde achterstand had. Hij bleef de Rus Albert Demtschenko in de strijd om de derde plaats uiteindelijk 0,030 seconde voor. Beste Canadees werd Samuel Edney op plaats zeven. De kampioen bewees zijn dominantie door ook in de laatste run veruit de snelste tijd te klokken.

Uitslag:

# Rodelaar Land Tijd
1 Felix Loch DUI 3:13,085
2 David Möller DUI + 0,679
3 Armin Zöggeler ITA + 1,290
4 Albert Demtschenko RUS + 1,320
5 Andi Langenhan DUI + 1,544

Wüst: "Ik kwam tekort"

Ireen Wüst baalt er van dat ze haar olympische titel op de 3.000 meter in heeft moeten leveren. De Nederlandse begon sterk aan haar race in Vancouver, maar kon het niet volhouden en werd ruim achter winnares Martina Sábliková zevende. Toch heeft ze voor de rest van het toernooi wel hoop uit haar race geput.

"Ik wilde ontspannen de race ingaan, technisch goed schaatsen en in het begin mijn winst pakken. Dat lukte nog wel, maar aan einde kwam ik gewoon tekort," zei Wüst die alle lof had voor Sábliková. "Als je ziet wat voor een vlakke race zij rijdt, dan kun je alleen maar spreken van een terechte kampioene."

Wüst kijkt al vooruit naar de volgende afstanden. "Met mijn inhoud en de snelheid zit het wel goed. Nu baal ik wel, maar ik kan op de 1000 en 1500 meter nog mooie dingen laten zien. Maar eerst dit even verwerken. Ik heb voor de 1500 meter de ideale benen."

Groenewold: "Ik kon niet beter"

Renate Groenewold werd vandaag op de 3.000 meter bij de vrouwen tiende met een tijd van 4:11,25. De TVM-rijdster werd bij de afgelopen twee edities nog tweede op haar afstand, maar dit jaar moest ze twee keer onder het mes en kampte ze met een gebrek aan vorm. Ze heeft tot nu toe het maximale er uit gehaald.

"Ik ben nu gewoon niet beter en niet goed genoeg om voor de medailles mee te strijden. Als ik er toch iets positiefs uit moet halen, dan heb ik hier wel mijn vlakste race van het seizoen gereden," zei Groenewold na afloop van haar race. Ze had het graag beter gedaan dan ze nu kon laten zien. "Natuurlijk. Het enige dat ik mezelf kan verwijten, is dat ik er niet vol durf in te vliegen. Maar ieder normaal mens heeft tijd nodig om van twee operaties te herstellen."

Ferrero deklasseert Kubot in ATP-finale Costa do Sauipe

Juan Carlos Ferrero heeft gisteren overtuigend het ATP-toernooi in het Braziliaanse Costa do Sauipe op zijn naam geschreven. In de finale was de Spanjaard veel te sterk voor zijn Poolse opponent Lukasz Kubot.

Ferrero kwam geen moment van de wedstrijd in de problemen, aangezien zijn Poolse opponent niet in staat was om het de Spanjaard moeilijk te maken. De eerste set ging erg makkelijk met 6-1 naar Ferrero. In de tweede set wist de 27-jarige Kubot zelfs geen game te winnen en verloor deze hopeloos met 6-0.

De overwinning in Costa do Suaipe is de eerste toernooizege van het jaar voor de huidige nummer 22 van de wereld. Op de Australian Open werd Ferrero in de eerste ronde nog uitgeschakeld door de onbekende Kroaat Ivan Dodig.

Valkenburg: "Bewust hard erin geknald"

Diane Valkenburg wist op de 3.000 meter met een tijd van 4.11,71 niet mee te doen om de prijzen. Ze eindigde uiteindelijk als elfde.

De Nederlandse schaatster vertelde naderhand: "Als je hier iets wilt bereiken, moet je gewoon hard weg. Ik wilde kijken hoe lang ik het vol kon houden.” Ze vervolgde: "Met deze strategie heb ik mijn beste races gereden. Helaas ging ik in de laatste rondjes stuk. Ik was zo kapot, zo verkrampt.” In de laatste ronde noteerde Valkenburg een ronde van 36,8 seconden.

Desondanks heeft ze heel erg van haar Olympisch debuut genoten: "Ik was echt heel zenuwachtig vooraf. Je weet dat de hele wereld meekijkt. Tijdens de race had ik daar geen last meer van.”

Evacuatie 1500 Italianen na aardverschuiving

Na een aardverschuiving vandaag in de buurt van de Zuid-Italiaanse havenstad Messina moesten 1500 mensen hun huizen verlaten en elders worden ondergebracht. Dat hebben Italiaanse media gemeld.

De aardverschuiving was het gevolg van zware regenval. Vooral het dorp San Fratello met circa vierduizend inwoners is zwaar getroffen. Tal van huizen zijn onder de modder verdwenen.

In oktober vorig jaar werden Messina en omgeving ook al getroffen door een aardverschuiving. Tientallen mensen kwamen toen om.

Uitslag 3.000 meter vrouwen

De 3.000 meter langebaanschaatsen voor vrouwen is gewonnen door Martina Sáblíková. In een tijd van 4.02,53 eindigde zij voor haar concurrenten Stephanie Beckert en Kristina Groves.

Vooraf was er vooral veel te doen om de kwaliteit van het ijs. Het zou niet veel verschillen van natuurijs, wat de prestatie van Sven Kramer van een dag eerder nog een stuk knapper maakt. In de eerste rit bleek dit ook wel door de matige tijden van Katarzyna Wozniak en Do-Yeong Park. Wozniak was na afloop zo kapot dat zij viel vlak na de finish en er vier minuten oponthoud was om het ijs te repareren. De twee ritten hierna deden de dames het een stuk beter, maar met tijden tussen de 4.16 en 4.17 waren ook zij niet bepaald medaillekandidaten.

In de vierde rit kwam de eerste Nederlandse in actie. Diane Valkenburg moest het opnemen tegen de Japanse Eri Natori. Valkenburg ging snel van start met rondetijden laag in de 31 seconden. Natori moest hierdoor al snel afhaken. Valkenburg zakte echter ook terug en schaatste een rondje hoog in de 32, vervolgens een 34,5 en een laatste ronde van 36,8 seconden. Uiteindelijk kwam zij uit op 4.11,71, op dat moment verreweg de snelste tijd. Deze tijd kwam in de drie ritten hierna niet in gevaar.

Vervolgens was het de beurt aan de tweede Nederlandse van de avond, Renate Groenewold, die een matig seizoen achter de rug heeft. Zij startte tegen de Amerikaanse Nancy Swider-Peltz Jr. Het voordeel voor deze dames was dat zij vlak na de dweilpauze mochten starten. De dweilpauze duurde echter langer omdat er discussie was over de dweilmethode. De buitenbaan zou vaker gedweild zijn dan de binnenbaan waardoor er een temperatuurverschil zou ontstaan. Na een lange discussie gebeurde er uiteindelijk weinig, waarna de race na een flinke vertraging alsnog van start ging. Groenewold startte zoals verwacht voorzichtiger dan Valkenburg. De Amerikaanse reed echter verrassend sterk, won de rit van de Nederlandse en overtrof de tijd van Valkenburg met 4.11,16. Groenewold kwam tot de tweede tijd van het moment met 4.11,25.

De tijden van deze dames kwamen in de rit hierna niet in gevaar. Vervolgens was de eerste schaatsster uit het thuisland Canada aan de beurt, Cindy Klassen. Zij nam het op tegen Catherine Raney-Norman. De 30-jarige Canadese ging er vol voor en startte snel, waardoor ze de Amerikaanse al snel ver achter zich liet. Richting het slot van de race stortte ze echter volledig in en schaatste zij op de rechte stukken met twee armen langs het lichaam. Klassen kwam uiteindelijk tot 4.15,53 en bleef ver verwijderd van de medailles. 

De grote favoriete Martina Sáblíková mocht in de race hierna starten tegen de Japanse Masako Hozumi. Beide dames gingen sneller van start dan Swider-Peltz en Sáblíková kwam na 1800 meter onder het schema van het baanrecord van Renate Groenewold van vorig jaar. Uiteindelijk kwam de Tsjechische uit op 4.02,53, een tijd die op dat moment goed genoeg leek voor Olympisch goud. Er waren echter nog drie races te gaan met enkele goede outsiders, waaronder de thuisrijdster Clara Hughes die het mocht opnemen tegen de Noorse Maren Haugli. Hughes bleek echter teveel vijf kilometer-specialiste en liep al snel een aantal seconden achter op het schema van Sablikova. Het was wel genoeg voor de tweede tijd van het moment: 4.06,01.

In de voorlaatste rit kwamen weer twee outsiders aan de start, waaronder weer een thuisrijdster. Kristina Groves nam het op tegen Stephanie Beckert. Beide dames gingen snel van start, terwijl van Beckert werd verwacht dat zij juist rustiger van start zou gaan. Al snel bleek echter dat het niet voldoende zou zijn voor goud, maar voor het zilver werd het nog wel spannend. In de allerlaatste bocht kwam Beckert nog voorbij Groves om de voorlopige tweede plaats op te eisen in 4,04.62. Groves kwam met 4,04.82 op de voorlopig derde plaats waardoor het thuisland Canada nog steeds zonder gouden medaille zat.

Ireen Wüst mocht in de laatste rit nog proberen het goud weg te snoepen van Sáblíková en startte tegen Daniela Anschütz-Thoms. De race begon met een valse start voor Wüst, maar even later was zij alsnog goed weg. De onlangs 24 jaar geworden Nederlandse liet de Duitse al snel achter zich, maar het was de vraag hoe lang zij dit vol zou houden. Nog voor de laatste ronde reed Anschütz al voor Wüst die volledig instortte. Anschütz werd uiteindelijk vierde, een voor haar bekende plaats. De Nederlandse dames speelden geen rol van betekenis met de zevende, tiende en elfde plaats.

Uitslag 3000m vrouwen

# Schaatster Land Tijd
1 Martina Sáblíková Tsjechië 4.02,53
2 Stephanie Beckert Duitsland 4.04,62
3 Kristina Groves Canada 4.04,84
4 Daniela Anschütz-Thoms Duitsland 4.04,87
5 Clara Hughes Canada 4.06,01
6 Masako Hozumi Japan 4.07,36
7 Ireen Wüst Nederland 4.08,09
8 Maren Haugli Noorwegen 4.10,01
9 Nancy Swider-Peltz Jr. Verenigde Staten 4.11,16
10 Renate Groenewold Nederland 4.11,25

Oude facties in Fallout: New Vegas

In de nieuwste editie van het Amerikaanse tijdschrift OXM staan nieuwe feiten over de nieuwste game in de Fallout-serie, Fallout: New Vegas. In Fallout: New Vegas gaan we naar het gokparadijs Las Vegas, waar we weer veel Super Mutants kunnen neerschieten. De belangrijkste info uit de 5 pagina's lange hands-on kan je hieronder vinden:

-De Brotherhood of Steel gaan we weer tegenkomen, maar het verhaal draait om de NCR en Caesar's Legion.

-De SPECIAL vaardigheden hebben nu ook namen gekregen, zoals bij Charisma niveau 10 "Cult Leader" en bij Endurance niveau 1 "Basically Dead"

-Bij de SPECIAL vaardigheid Strength zijn de 10 namen al bekend, dat zijn namelijk: 10 - Hercules' Bigger Cousin 9 - Doomsday Pecs 8 - Circus Strongman 7 - Beach Bully 6 - Barrel Chested 5 - Average Joe 4 - Lightweight 3 - Doughy Baby 2 - Beached Jellyfish 1 - Wet Noodle.

-Je zal niet in een Vault beginnen, maar je wordt direct neergeschoten. Vervolgens wordt je wel gered en helpt een dokter je weer op de been. De eerste voorwerpen die je krijgt zijn een Vault 21 Jumpsuit, een Pistool en een PipBoy-3000.

-Wapens kunnen gemodificeerd worden en deze modificaties hebben alleen een positief effect.  Je kan meerdere modificaties op een wapen gebruiken. Het tijdschrift weet later wel weer toe te voegen dat als je een modificatie hebt die je een groter magazijn geeft, je herlaadtijd langzamer zal worden. Een beetje tegenstrijdig dus.

-Elk wapen heeft een eigen speciale aanval. Zo zal je met een golfclub harder kunnen slaan, waardoor je meer schade doet.

-De wapens hebben verschillende terugslagkrachten. Zo zal een pistool niet veel terugslag hebben, maar een shotgun zal je achteruitblazen.

-Je heb een reputatie met elk verschillend dorp, wat zeer waarschijnlijk het einde zal beinvloeden.

-Het Karmasysteem is aangepast, deze houdt nu bij met welke facties en ideologieen je het eens bent.

-Nightkins zijn terug, net als de Super Mutants met een blauwe huid. Deze zullen Stealth Boys gebruiken en pas verschijnen als ze je trachten te slaan met een golfclub.

-In Helios One, een energiecentrale, kan je een zonnewapen gebruiken, dat ontwikkeld is door Poseidon Energy.

-Je kan je eigen leeftijd van je character bepalen.

Omdat de NRC terug zijn, kan er misschien een verband zijn tussen deze game en de eerdere edities van Fallout. Fallout: New Vegas wordt ontwikkeld door Obsidian Games en komt uit voor de Xbox 360, Playstation 3 en de PC.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.