Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een oplossing voor dat eeuwigdurende gezeur over de koopzondag.

Komt er nou nooit een einde aan dat gesteggel over de koopzondag? Christenen die hardnekkig proberen, hun zin door te drukken. Kleine ondernemers die vrezen dat ze niet zijn opgewassen tegen concurrenten die harder kunnen of willen werken dan zijzelf. Het moet maar eens afgelopen zijn.

Van oudsher de belangrijkste reden om winkels op zondag niet te openen, is onze christelijke identiteit. Maar die basis is allang weggevallen onder die zondagse winkelsluiting. Het overgrote deel van ons volk is:
* niet zo streng Christelijk dat het achter een koopverbod op zondag staat,
* aanhanger van een andere Godsdienst dan het Christendom, of
* aan geen enkele Godsdienst verbonden.
Hoog tijd om de zaak te moderniseren dus:

Kantoren en dergelijke blijven gewoon vijf dagen per week open: van maandag tot en met vrijdag. Net als nu. Voorzieningen als ziekenhuizen, de brandweer en het openbaar vervoer blijven uiteraard zeven dagen per week beschikbaar. Ook net als nu. Het staat alle winkels vrij, om zeven dagen per week open te zijn, in tegenstelling tot nu.

Betekent dat nu, dat werknemers verplicht worden, op dagen te werken waarop ze dat niet willen? Nee.

Kan minister Donner van Sociale zaken mij even laten weten, per wanneer hij voor iedere werknemer in bij voorbeeld ziekenhuizen, bij de brandweer, in de horeca en in het winkelbedrijf gaat regelen dat deze naar eigen keuze zelf een dag in de week kan aanwijzen, waarop hij nooit hoeft te werken? Dan kan iedereen zelf kiezen. Een orthodox Christen heeft dan recht op zijn vrije zondag om zijn heilige dag te beleven, een Moslim recht op zijn vrije vrijdag voor het moskeebezoek, een enthousiast lid van de toneelvereniging heeft recht op zijn vrije dinsdag voor de repetities, enzovoort. Want dát is tenminste een eigentijdse aanpak, die tegemoet komt aan ieders wensen. En de extra betaling voor weekenddiensten kan dan ook tot het verleden behoren.