Seksschandaal Duitse eliteschool dijt uit

Op een gymnasium van de jezuïeten in Berlijn blijken meer leerlingen te zijn misbruikt dan tot nu toe bekend was. Inmiddels hebben meer dan honderd slachtoffers zich gemeld. Dat heeft de advocate van de christelijke orde vandaag verklaard.

Eind vorige maand maakte de rector van het rooms-katholieke Canisiusgymnasium, pater Klaus Mertes, nog melding van zeven gevallen van seksueel misbruik. Hij liet daarbij echter weten dat hij meer gevallen vermoedde. De zaak kwam aan het licht door een brief van Mertes aan ongeveer zeshonderd voormalige leerlingen van de school in de Duitse hoofdstad.

De middelbare school, genoemd naar de Nijmeegse jezuïet Petrus Canisius (1521-1597), geldt als een van de scholen waar de katholieke Duitse elite wordt opgeleid. De leraren die van het misbruik worden verdacht, zijn niet meer op de school actief. "Voor zover zij nog leven, doen wij onderzoek", aldus de rector. Het is echter de vraag of de daders nog voor de rechter kunnen worden gebracht, omdat de zaken mogelijk verjaard zijn.