OM wil alle bezoekersgegevens Culemborgse Courant

Redactie

De Culemborgse Courant weigert gegevens van bezoekers van de website van de krant te overhandigen aan het Openbaar Ministerie. Het OM wil alle verkeersgegevens van de site van de eerste vier dagen van dit jaar vanwege het onderzoek naar de rellen in de Culemborgse wijk Terweijde, maar de uitgever van de site en de hoofdredactie vinden dit veel te ver gaan, zo meldt de krant op de eigen website.

Terweijde was de afgelopen tijd het toneel van conflicten tussen bewoners van Molukse en Marokkaanse afkomst. Hoewel het daarvoor al onrustig was, ging het rond de jaarwisseling helemaal mis toen een auto inreed op een voortuin waarin mensen stonden. De dagen daarna bleef het onrustig en sneuvelden ramen, waarna de mobiele eenheid werd ingezet in een poging de rust te laten wederkeren.

Onder meer de Culemborgse Courant berichtte begin januari over de incidenten, wat de nodige reacties opleverde van bezoekers van de site. Het Openbaar Ministerie in Arnhem wil onder meer het IP-adres hebben van alle bezoekers van de site, niet alleen degenen die een reactie hebben achtergelaten. Via een IP-adres kan worden achterhaald vanaf welke computer internetsites zijn bezocht.

De krant vindt het veel te ver gaan alle verkeersgegevens te moeten overhandigen. "Justitie gooit een sleepnet uit en bekijkt vervolgens wat de vangst is. In het net van justitie komt iedere bezoeker van de site van de culemborgsecourant.nl terecht. Dat gaat veel te ver", zegt een woordvoerder van de uitgever op de website van de krant. Bezoekers zouden erop moeten kunnen vertrouwen dat aan een dergelijke vordering niet voetstoots wordt meegewerkt.