Clinton: Iran wordt militaire dictatuur

Redactie

Iran is op weg een militaire dictatuur te worden. Deze beschuldiging heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, vandaag geuit tijdens een bijeenkomst op de Carnegie Mellon Universiteit in Qatar.

Tijdens het bezoek zei Clinton dat de Revolutionaire Garde van Iran zoveel macht heeft gekregen dat de Garde de regering feitelijk heeft verdrongen. "Iran is op weg een militaire dictatuur te worden", aldus Clinton. Een aanwezige vroeg Clinton wat de verwachtingen zijn voor een betere relatie met Teheran. Clinton herhaalde het standpunt van de regering-Obama dat Iran zijn internationale verplichtingen over het vreedzame gebruik van nucleaire technologie niet is nagekomen. Ze betreurde het dat Iran niet met de Verenigde Staten in gesprek wilde gaan over de nucleaire kwestie. "Helaas hebben we niet het antwoord van de Iraanse leiders gekregen waarop we hoopten."

Vorige week maakte het Amerikaanse ministerie van financiën bekend dat het de Amerikaanse tegoeden van een generaal van de Garde had bevroren. Ook de bankrekeningen van vier dochtermaatschappijen van het al eerder bestrafte bouwbedrijf van de generaal werden geblokkeerd. Deze bedrijven zouden betrokken zijn geweest bij het maken en verspreiden van massavernietigingswapens.

De Revolutionaire Garde is al lange tijd een steunpilaar van het Iraanse regime, als aparte strijdmacht naast het gewone leger. De Garde heeft inmiddels een vinger in de pap op alle belangrijke vlakken, waaronder de ontwikkeling van raketten, het bouwen van dammen en wegen, de oliebronnen, telecommunicatie en nucleaire technologie.