'Goldman manipuleert markten grootschalig'

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ligt flink overhoop met het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. In een groot artikel genaamd The Great American Bubble Machine ging de Rolling Stone-onderzoeksjournalist Matt Taibbi dieper in op de rol die Amerikaanse zakenbanken als Goldman hebben gespeeld sinds de Grote Depressie.

Zo ontdekte Taibbi dat zakenbanken de financiële markten fors manipuleren en dat de banken doen aan het opblazen van economische zeepbellen zoals de internetbubbel eind jaren 90. Pensioenfondsen, particulieren, verzekeraars en andere institutionele beleggers worden gelokt om te investeren in dingen waarvan zakenbanken wisten dat het complete rotzooi was.

Vervolgens moet bij elke barsting van een zeepbel de gewone burger een extra rekening betalen middels de belasting om bijvoorbeeld bailouts te financieren.

Ex-Goldmans op veel machtige posities
Taibbi kwam tot de ontdekking dat Goldman diep verweven is met machtige posities bij regulators, de politiek en de media, waarvan velen door ex-werknemers van Goldman worden bekleed. Zo was de vorige minister van Financiën Henry Paulson, de hoofdarchitect van de vele bailouts na het uitbreken van de crisis, vroeger CEO van Goldman.

Ook was Goldman met 981.000 dollar de grootste private contributeur van de presidentiële campagne van Barack Obama. Veel Amerikaanse politici zouden onder de duim zitten van Goldman, omdat zij anders niet voldoende financiering voor hun campagne kunnen krijgen.

Goldman ontkent
Goldman heeft furieus gereageerd op het artikel: "Dit is een hysterische compilatie van complottheorieën! We ontkennen de beschuldiging dat wij economische zeepbellen aanwakkeren en vervolgens profiteren als de zeepbel barst. Wij zijn er juist erg van bewust van het feit dat wij belangrijk zijn om 'het goede' te dienen."

Onlangs kregen alle Goldman-medewerkers een bonus van gemiddeld 0,7 miljoen dollar, de hoogste bonussen bij de zakenbank in 140 jaar. Volgens Taibbi is de volgende grote zeepbel die Goldman wil opblazen de handel in rechten om CO2 uit te stoten.

Lees hier het artikel The Great American Bubble Machine met bijbehorende interviews met Matt Taibbi.

'Goldman Sachs manipuleert financiële markten grootschalig'
 
Interview Matt Taibbi op Business News Network over het artikel