Uitslag 3.000 meter vrouwen

De 3.000 meter langebaanschaatsen voor vrouwen is gewonnen door Martina Sáblíková. In een tijd van 4.02,53 eindigde zij voor haar concurrenten Stephanie Beckert en Kristina Groves.

Vooraf was er vooral veel te doen om de kwaliteit van het ijs. Het zou niet veel verschillen van natuurijs, wat de prestatie van Sven Kramer van een dag eerder nog een stuk knapper maakt. In de eerste rit bleek dit ook wel door de matige tijden van Katarzyna Wozniak en Do-Yeong Park. Wozniak was na afloop zo kapot dat zij viel vlak na de finish en er vier minuten oponthoud was om het ijs te repareren. De twee ritten hierna deden de dames het een stuk beter, maar met tijden tussen de 4.16 en 4.17 waren ook zij niet bepaald medaillekandidaten.

In de vierde rit kwam de eerste Nederlandse in actie. Diane Valkenburg moest het opnemen tegen de Japanse Eri Natori. Valkenburg ging snel van start met rondetijden laag in de 31 seconden. Natori moest hierdoor al snel afhaken. Valkenburg zakte echter ook terug en schaatste een rondje hoog in de 32, vervolgens een 34,5 en een laatste ronde van 36,8 seconden. Uiteindelijk kwam zij uit op 4.11,71, op dat moment verreweg de snelste tijd. Deze tijd kwam in de drie ritten hierna niet in gevaar.

Vervolgens was het de beurt aan de tweede Nederlandse van de avond, Renate Groenewold, die een matig seizoen achter de rug heeft. Zij startte tegen de Amerikaanse Nancy Swider-Peltz Jr. Het voordeel voor deze dames was dat zij vlak na de dweilpauze mochten starten. De dweilpauze duurde echter langer omdat er discussie was over de dweilmethode. De buitenbaan zou vaker gedweild zijn dan de binnenbaan waardoor er een temperatuurverschil zou ontstaan. Na een lange discussie gebeurde er uiteindelijk weinig, waarna de race na een flinke vertraging alsnog van start ging. Groenewold startte zoals verwacht voorzichtiger dan Valkenburg. De Amerikaanse reed echter verrassend sterk, won de rit van de Nederlandse en overtrof de tijd van Valkenburg met 4.11,16. Groenewold kwam tot de tweede tijd van het moment met 4.11,25.

De tijden van deze dames kwamen in de rit hierna niet in gevaar. Vervolgens was de eerste schaatsster uit het thuisland Canada aan de beurt, Cindy Klassen. Zij nam het op tegen Catherine Raney-Norman. De 30-jarige Canadese ging er vol voor en startte snel, waardoor ze de Amerikaanse al snel ver achter zich liet. Richting het slot van de race stortte ze echter volledig in en schaatste zij op de rechte stukken met twee armen langs het lichaam. Klassen kwam uiteindelijk tot 4.15,53 en bleef ver verwijderd van de medailles. 

De grote favoriete Martina Sáblíková mocht in de race hierna starten tegen de Japanse Masako Hozumi. Beide dames gingen sneller van start dan Swider-Peltz en Sáblíková kwam na 1800 meter onder het schema van het baanrecord van Renate Groenewold van vorig jaar. Uiteindelijk kwam de Tsjechische uit op 4.02,53, een tijd die op dat moment goed genoeg leek voor Olympisch goud. Er waren echter nog drie races te gaan met enkele goede outsiders, waaronder de thuisrijdster Clara Hughes die het mocht opnemen tegen de Noorse Maren Haugli. Hughes bleek echter teveel vijf kilometer-specialiste en liep al snel een aantal seconden achter op het schema van Sablikova. Het was wel genoeg voor de tweede tijd van het moment: 4.06,01.

In de voorlaatste rit kwamen weer twee outsiders aan de start, waaronder weer een thuisrijdster. Kristina Groves nam het op tegen Stephanie Beckert. Beide dames gingen snel van start, terwijl van Beckert werd verwacht dat zij juist rustiger van start zou gaan. Al snel bleek echter dat het niet voldoende zou zijn voor goud, maar voor het zilver werd het nog wel spannend. In de allerlaatste bocht kwam Beckert nog voorbij Groves om de voorlopige tweede plaats op te eisen in 4,04.62. Groves kwam met 4,04.82 op de voorlopig derde plaats waardoor het thuisland Canada nog steeds zonder gouden medaille zat.

Ireen Wüst mocht in de laatste rit nog proberen het goud weg te snoepen van Sáblíková en startte tegen Daniela Anschütz-Thoms. De race begon met een valse start voor Wüst, maar even later was zij alsnog goed weg. De onlangs 24 jaar geworden Nederlandse liet de Duitse al snel achter zich, maar het was de vraag hoe lang zij dit vol zou houden. Nog voor de laatste ronde reed Anschütz al voor Wüst die volledig instortte. Anschütz werd uiteindelijk vierde, een voor haar bekende plaats. De Nederlandse dames speelden geen rol van betekenis met de zevende, tiende en elfde plaats.

Uitslag 3000m vrouwen

# Schaatster Land Tijd
1 Martina Sáblíková Tsjechië 4.02,53
2 Stephanie Beckert Duitsland 4.04,62
3 Kristina Groves Canada 4.04,84
4 Daniela Anschütz-Thoms Duitsland 4.04,87
5 Clara Hughes Canada 4.06,01
6 Masako Hozumi Japan 4.07,36
7 Ireen Wüst Nederland 4.08,09
8 Maren Haugli Noorwegen 4.10,01
9 Nancy Swider-Peltz Jr. Verenigde Staten 4.11,16
10 Renate Groenewold Nederland 4.11,25