Dweilschema schaatsen roept vragen op

Peterselieman

De afgelopen dagen ging het in de Richmond Olympic Oval niet alleen over de medailles, maar vooral ook over het dweilschema. De organisatie besloot maar één dweil uit de voeren bij zowel de vijf kilometer voor de mannen als de drie kilometer bij de vrouwen. Hierdoor waren de rijders en rijdsters in de latere ritten behoorlijk in het nadeel, iets waar chef de mission Henk Gemser zich aan ergert.

"De conditie van de ijsvloer was in de laatste ritten niet eerlijk. Ik begrijp niet waarom er niet om de vier ritten een Zamboni de baan op werd gestuurd. Je kunt constateren dat het rijden in een van de laatste ritten van de dweil een handicap is. Het is beschamend dat je uitgerekend op de Olympische Spelen op zulke omstandigheden stuit," zei hij over het dweilschema.

"De scheidsrechters hadden het dweilschema tijdig moeten aanpassen, maar die mensen leven in hun eigen wereld. Misschien gaan ze het in het vervolg van het toernooi anders doen," zei voormalig schaatser Bart Veldkamp die hoopt dat de scheidsrechters tot een beter inzicht komen. Gisteren werd onder meer Ireen Wüst slachtoffer van het wit aangeslagen ijs, waardoor ze moeilijker omstandigheden trof dan bijvoorbeeld winnares Martina Sáblíková.

De Nederlandse vertegenwoordiger bij de ISU Jan Dijkema wenste niet te veel commentaar op de kwestie te leveren. "Dit is de verantwoordelijkheid van mijn collega’s German Panov en Gerd Zimmerman."