Ontstaan bloedstamcellen ontdekt

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt waar bloedstamcellen ontstaan en hoe ze worden gemaakt. Met die kennis kunnen volgens het ziekenhuis technieken worden ontwikkeld waarmee bijvoorbeeld kanker kan worden behandeld. Vandaag wordt het onderzoek gepubliceerd op de website van het gezaghebbende tijdschrift Nature.

De stamcellen komen uit speciale cellen in de wand van de aorta, zegt onderzoeker Catherine Robin. Het vormen van deze cellen duurt volgens haar nog geen twee uur. De Rotterdamse onderzoekers ontdekten dit door scherpe beelden te maken in de hartslagader van een levende embryo van een muis.

Wetenschappers zijn al langer op zoek naar de locatie waar bloedstamcellen worden aangemaakt. Nu zijn er voor het eerst technieken om het proces in een levend embryo te bekijken.

Bloedstamcellen kunnen alle soorten bloedcellen maken, dus ook witte en rode bloedcellen. Die cellen zijn belangrijk: rode bloedcellen transporteren zuurstof, witte bloedcellen bestrijden ziektes.

Doordat nu bekend is waar en hoe de cellen worden gemaakt, kunnen volgens het ziekenhuis technieken worden ontwikkeld om deze cellen in laboratoria te laten groeien. Zo kunnen mensen met bloedziekten of kanker in de toekomst worden geholpen.