Londen en Parijs willen onderzoek naar Iran

Redactie

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben vandaag opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar het geweld in de nasleep van de Iraanse presidentsverkiezingen vorig jaar. De eis werd gesteld op het moment dat de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties voor het eerst onderzoek verrichtte naar de mensenrechtensituatie in Iran.

Beide landen drongen er bij Teheran op aan een internationaal panel toe te staan de 'bloedige repressie' van de vreedzame protesten en de arrestatie van politieke opponenten te onderzoeken. Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, zou door Teheran uitgenodigd moeten worden 'om het geweld en de mensenrechtensituatie te onderzoeken', zei Peter Gooderham, de Britse gezant in Genève.

'Er is geen sprake van' dat er een internationaal onderzoek komt, was het duidelijke antwoord van de Iraanse gezant Seyed Hossein Rezvani. Het juridische systeem in Iran is prima in staat beschuldigingen van wangedrag te onderzoeken, zei hij.

Wel liet Iran een uitnodiging uitgaan naar iedere onafhankelijke onderzoeker om het land te bezoeken, iets waar tegenstanders van het regime al jaren om vragen. Sinds 2005 is geen enkele onderzoeker van de Verenigde Naties meer in het land geweest.